Σε εκκρεμότητα η παραχώρηση του στρατοπέδου στο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης

Τίποτα νεότερο, τίποτα σαφές

Επανήλθε στη δημόσια συζήτηση το θέμα παραχώρησης του στρατοπέδου στη Σύρο, με ερώτηση που κατατέθηκε προς τον Δήμαρχο από τη μείζονα μειοψηφία στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, επικεντρώνοντας στο εάν υπήρξε ή όχι δέσμευση εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής για ανταποδοτική παραχώρηση ακίνητης περιουσίας του Δήμου.

Χωρίς σαφή απάντηση, ο Δήμαρχος, Γ. Μαραγκός, αρκέστηκε σε κομπορρήμονες δηλώσεις περί της μη παροχής ανταλλάγματος εκ μέρους του Δήμου, τη στιγμή όμως που υπάρχει η σχετική δέσμευση ως πάγιο αίτημα εκ μέρους του Ταμείου Εθνικής Άμυνας για να ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης.

Μπορεί εκ μέρους του Δημάρχου να υπήρξε στην απάντηση του μία γενικόλογη αναφορά στις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις της χώρας, τις οποίες προέταξε ως υπαίτιες για την καθυστέρηση των διαδικασιών, όμως από τον Σεπτέμβριο του 2014 που ανέλαβε τα καθήκοντα του και θέτοντας ο ίδιος στις προτεραιότητες του το στρατόπεδο, εάν διέθετε την πραγματική βούληση για τελεσφόρηση του θέματος, είχε το χρονικό περιθώριο να το πράξει.

Αντί αυτού και υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος, από τις φωνές αντίδρασης που εκφράστηκαν σχετικά με την παραχώρηση του ακινήτου στα Αστέρια, το οποίο ζητούσε αντισταθμιστικά το ΤΕΘΑ, επέλεξε την κωλυσιεργία και εν μέσω της στασιμότητας που δημιουργήθηκε, την εκ του ασφαλούς διατύπωση άρνησης παραχώρησης του δημοτικού ακινήτου.  

Άλλωστε η απαίτηση παραχώρησης έναντι ανταλλάγματος δεν ήταν ούτε ξαφνική, ούτε εξωπραγματική, όταν εκ μέρους του Ταμείου Εθνικής Άμυνας είχε καταστεί σαφές πως πρέπει να υπάρξει ανταποδοτικότητα, την οποία ο Δήμαρχος, εάν επιθυμούσε διακαώς την παραχώρηση του στρατοπέδου, θα έπρεπε να ικανοποιήσει.

Πέραν αυτών, παρά την μακροσκελή αναφορά του Δημάρχου στα όσα έχουν επανειλημμένως ειπωθεί για την υπόθεση, ουδεμία αναφορά έγινε στα ποσά που είχαν προϋπολογιστεί για τα έργα που είχαν προγραμματιστεί για το στρατόπεδο, τα οποία κατανεμήθηκαν σε άλλες δράσεις εκ των οποίων μάλιστα η μία οδεύει σε απώλεια.

 

Το ερώτημα περί δέσμευσης

Η ερώτηση εκ μέρους του επικεφαλής της μείζονος δημοτικής μειοψηφίας, Ανδρέα Γιαλόγλου, που ετέθη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αφορούσε στην ανάληψη της δέσμευσης του Δημάρχου για μη παραχώρηση δημοτικής περιουσίας για το στρατοπέδο, εξ αφορμής της πρόσφατης επίσκεψης του Δημάρχου και εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής στο ΤΕΘΑ.

Όπως σχολίασε ο Α. Γιαλόγλου «βγήκε ένα δελτίο τύπου από την Δημοτική Αρχή, το οποίο έλεγε ότι προχωράει η διαδικασία, αλλά λες και απευθυνόταν σε ανθρώπους χαμηλού νοητικού επιπέδου, δεν έλεγε το πώς προχωράει. Εμείς ρωτήσαμε ευθέως τη Δημοτική Αρχή για το εάν τέθηκαν ζητήματα ανταλλαγμάτων σε αυτή την συζήτηση κι αρχίσατε να μας μιλάτε στην απάντηση για το παρελθόν, για τα κακώς κείμενα του Δεκαβάλλα κ.λ.π. Νομίζω δεν ενδιαφέρουν αυτά τους δημότες». 

Επικεντρώνοντας στο ερώτημα του ανέφερε «Θέλω ευθέως να μας πείτε εάν συζητήθηκαν ανταλλάγματα και πια είναι αυτά και να θυμίσω ότι σε δική σας τοποθέτηση, εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο, είχατε θέσει εκτός διαπραγμάτευσης το οικόπεδο στα Αστέρια. Θέλω να επαναβεβαιώσετε αυτή σας τη θέση και να πείτε στον κόσμο ποια είναι τα ανταλλάγματα που έχουν τεθεί στην κουβέντα. Εύκολα μπορείτε να μου πείτε ότι αυτά δεν έχουν συμφωνηθεί, το αντιλαμβάνομαι, όμως κάποια πράγματα έχουν τεθεί. Να μας πείτε».

 

Ευθύνονται οι πολιτικές εξελίξεις

Απαντώντας ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ 15θημέρου στο ΤΕΘΑ, όπου όπως είπε «στη σύσκεψη αυτή εκφράσαμε για μία ακόμη φορά το αίτημα και την απαίτηση μας ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την παραχώρηση του στρατοπέδου».

Εν συνεχεία, για την μη αποδοτικότητα των ενεργειών για το θέμα, όλου του προηγούμενου διαστήματος, από την ανάληψη των καθηκόντων του, χρησιμοποίησε ως αιτιολόγηση τις πολιτικές εξελίξεις λέγοντας ότι «μέχρι και το τέλος του προηγούμενου έτους, του 2014, είχαμε προσπαθήσει να ανακινήσουμε το ζήτημα ώστε να τελεσφορήσει αυτό επωφελώς του Δήμου και του νησιού μας. Τότε, παρότι είχαν γίνει αρκετές ενέργειες και επαφές μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014, εν συνεχεία ακολούθησαν οι εκλογές του Ιανουαρίου, άρα γνωρίζεται πολύ καλά ότι για τέτοιας εμβέλειας και σημασίας θέματα, οι εκλογικές αναμετρήσεις πηγαίνουν πίσω τις εξελίξεις». 

Και για τις πρόσφατες ατελέσφορες επαφές εστίασε και πάλι στην ρευστή πολιτική κατάσταση λέγοντας πως «πριν από 15 ημέρες περίπου πήγαμε πάλι στην Αθήνα, διότι στο μεσοδιάστημα, με την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, με το δημοψήφισμα, με τις διαπραγματεύσεις, παρότι είχαμε κάνει επαφές με το περιβάλλον και τους συμβούλους του κ. υπουργού, η άποψη του υπουργείου ήταν να περιμένουμε λίγο να εξισορροπηθούν λίγο τα πράγματα και από εκεί και πέρα να δούμε το θέμα του στρατοπέδου».

Όσον αφορά στην δέσμευση που του ζητήθηκε να αναλάβει σχετικά με την μη παραχώρηση δημοτικού ακινήτου, απάντησε πως και στην πρόσφατη συνάντηση στο ΤΕΘΑ «εκφράσαμε για άλλη μία φορά το πάγιο και διατυπωμένο αίτημα μας, να επιταχυνθεί η διαδικασία παραχώρησης χωρίς την πρόβλεψη αντισταθμιστικού ωφελήματος, χωρίς αντάλλαγμα, όπως είχαμε δηλώσει και σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Βέβαια η πάγια και εκφρασμένη και από την άλλη πλευρά θέση του Ταμείου Εθνικής Αμύνης και γι’ αυτή την θέση υπάρχουν έγγραφα, τα οποία έχουν σταλεί και υπόψη του κ. υπουργού αλλά και υπόψη του Δήμου, είναι προβλεφθεί αντισταθμιστικό ωφέλημα. Η εισήγηση του Γενικού Διευθυντή του Ταμείου προβλέπει την ύπαρξη αντισταθμιστικού ωφελήματος και αυτή η εισήγηση θα τεθεί στην κρίση της Διοικητικής Επιτροπής του Ταμείου Εθνικής Αμύνης. Εμείς αυτό το οποίο ζητήσαμε ήταν να μην υπάρξει αντάλλαγμα, αλλά όπως και να έχει το πράγμα να δρομολογηθεί και να προχωρήσει η διαδικασία εισαγωγής του θέματος στη Διοικητική Επιτροπή».

Καταλήγοντας, έκλεισε την απάντηση του αναφέροντας πως και στην παρούσα φάση δεν πρόκειται να υπάρξει οριστική επίλυση του θέματος, καθώς ευθύνονται και πάλι οι πολιτικές εξελίξεις.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Με βάση και τις πρόσφατες εξελίξεις, διότι έχει καταλήξει να είναι το γεφύρι της Άρτας το στρατόπεδο και κάθε φορά, τουλάχιστον στις τελευταίες δύο περιπτώσεις που πάμε σε μία ευόδωση της προσπάθειας ακολουθούν εκλογές, έτσι μέσα στον Σεπτέμβριο έχουμε τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές και υποθέτω ότι και πάλι θα υπάρξει μία καθυστέρηση, θέλω να ελπίζω όχι μεγάλη. Να θυμίσω πως στη Διοικητική Επιτροπή του Ταμείου Εθνικής Αμύνης συμμετέχουν οι εκάστοτε υπουργοί Αμύνης και Οικονομικών. Άρα θα πρέπει να αναμένουμε και την καινούργια πολιτική ηγεσία σε αυτά τα δύο υπουργεία για να δούμε πως θα προχωρήσει η διαδικασία».