Κανονισμός Εσωτερικής Λειτουργίας Κέντρου Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.) Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

Σταδιακή οργάνωση

  • Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου, 2016 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 3 Νοε. 2016 - 20:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Μετά από δεκαετίες, διαμορφώθηκε επιτέλους και έλαβε την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου-Ερμούπολης, ο κανονισμός λειτουργίας των Κ.Α.Π.Η. του Δήμου, ως ένα πρώτο βήμα της προσπάθειας βελτίωσης της άκρως απογοητευτικής εικόνας στον τρόπο λειτουργίας των συγκεκριμένων προνοιακών δομών.

Η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου προχώρησε στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου κειμένου του κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας των Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.), ως απόλυτα αναγκαία ενέργεια καθώς μέχρι σήμερα ίσχυε ένα παλαιός κανονισμός της δεκαετίας του ‘80, χωρίς να έχει αυτό μεταβληθεί ως οφειλόταν, όταν το νομικό πρόσωπο άλλαξε και φυσικά όταν υπήρξε και η δημοτική συνένωση, με τον ¨Καλλικράτη¨να θέτει νέα δεδομένα.

Στον κανονισμό, πέραν των βασικών αρχών που τίθενται περί του σκοπού που τα Κ.Α.Π.Η. επιτελούν και των υπηρεσιών που παρέχουν, βάσει των εκ του νόμου οριζόμενων, τίθεται ένα νέο στοιχείο που αφορά στην καθιέρωση μίας ετήσιας οικονομικής συνδρομής εκ μέρους των μελών της δομής, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων του Δήμου, Γιάννη Χαρίτο, να κρίνει πως “ότι τα πέντε ευρώ είναι ένα ποσό χαμηλό σε ετήσια βάση”.

Σε κάθε περίπτωση, προς πλήρη ενημέρωση των μελών του Κ.Α.Π.Η. οφείλουν να παρατεθούν τα βασικά σημεία του κανονισμού λειτουργίας, των παροχών και των όλων εκείνων των βασικών στοιχείων λειτουργία της δομής.

Βασικές Αρχές-Σκοπός

Σύμφωνα με το κείμενο του κανονισμού, όπου τίθενται οι βασικές αρχές και ο σκοπόες λειτουργίας του Κ.Α.Π.Η., αναφέρεται συγκεκριμένα ότι σκοπός του Κέντρου Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.) του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, το οποίο λειτουργεί με βάση τις σύγχρονες αντιλήψεις και μεθόδους παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, είναι η παροχή συστηματικής εξωιδρυματικής προστασίας σε άτομα της τρίτης ηλικίας, μέσω της συμμετοχής τους σε ένα πλαίσιο παροχής υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης και φροντίδας, εντός του οποίου μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πληροφόρηση, επιμόρφωση, εκπαίδευση, ψυχαγωγία κ.α., με στόχο την αποφυγή της αποκοινωνικοποίησης/περιθωριοποίησης, την παραμονή εντός του ενεργού κοινωνικού ιστού, την τόνωση του ηθικού, την παράταση της ζωτικότητας, την αυτοπραγμάτωση και τη συνεχή αναζήτηση για την κάλυψη των αναγκών που εκπορεύονται από τις νέες συνθήκες με τις οποίες είναι κανείς αντιμέτωπος στη διάρκεια της τρίτης ηλικίας.

Σκοπός του Κ.Α.Π.Η. είναι επίσης η πρόληψη των βιολογικών, ψυχικών και κοινωνικών προβλημάτων των ηλικιωμένων, ώστε να παραμείνουν ισότιμα και ενεργά μέλη του κοινωνικού συνόλου, η διαφώτιση και η συνεργασία του κοινωνικού συνόλου και των ειδικών φορέων σχετικά με τα προβλήματα και τις ανάγκες των ηλικιωμένων, η πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη νοσημάτων.

Παρεχόμενες υπηρεσίες

Στο κείμενο του κανονισμού μπορεί να αναφέρονται σαφώς οι υπηρεσίες που παρέχονται από το Κ.Α.Π.Η. στους ηλικιωμένου, όμως ουσιαστικά θέματα εγείρονται όσον αφορά στη δυνατότητα ικανοποίησης τους όταν παρατηρούνται συγκεκριμένες ελλείψεις.

Πρώτιστο ζητούμενο είναι η κάλυψη της θέσης κοινωνικού λειτουργού, που αναμένεται ώστε να είναι δυνατή η κάλυψη της κοινωνικής παροχής, όπως και η συνδρομή σε ότι αφορά την συμβουλευτική και την ψυχοσυναισθηματική στήριξη των ηλικιωμένων.

Παράλληλα, αναγκαία κρίνεται και η παρουσία ιατρού, προκειμένου να διευκολύνονται οι ηλικιωμένοι κυρίως στη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους, με την συγκεκριμένη παροχή να μπορεί να λειτουργήσει κατόπιν αμοιβαίας συνεννόησης και συνεργασίας με το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου, ώστε να μπορεί να εκτελείται η σχετική διαδικασία από ιατρό που θα βρίσκεται στο Κ.Α.Π.Η. σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες κατά τις οποίες θα εξυπηρετεί τους ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στον κανονισμό, στο Κ.Α.Π.Η. παρέχονται οι κάτωθι υπηρεσίες:

-Συμβουλευτική, ψυχοσυναισθηματική στήριξη, κοινωνική φροντίδα των ηλικιωμένων και των οικογενειών τους

-Φροντίδα και οδηγίες για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη

-Φυσικοθεραπεία

-Εργοθεραπεία

-Κοινωνική Εργασία

-Βοήθεια στο σπίτι για άτομα που έχουν ανάγκη εξυπηρέτησης μέσω του

προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»

-Επιμόρφωση, διαλέξεις, μελέτη θεμάτων, επισκέψεις σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, χώρους θρησκευτικής λατρείας κ.α.

-Οργανωμένη ψυχαγωγία εντός και εκτός των χώρων του Κ.Α.Π.Η. (μεταξύ άλλων: ημερήσιες και πολυήμερες εκδρομές, θαλάσσια μπάνια, περίπατοι, συνεστιάσεις)

-Κάθε είδους υπηρεσία η οποία στοχεύει στο να παραμείνουν οι ηλικιωμένοι ενεργά μέλη του κοινωνικού συνόλου.

-Εντευκτήριο με στόχο τη συντροφιά και τη συνεύρεση μεταξύ των μελών.

Ωράριο Λειτουργίας

Η έδρα του Κ.Α.Π.Η. της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης, λειτουργεί τις εξής ημέρες και ώρες:

Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή: 07.30-16.00 και Τρίτη-Πέμπτη: 07.30-19.00.

Κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο η έδρα του Κ.Α.Π.Η. λειτουργεί μόνο με πρωινό ωράριο.

Η Γραμματεία του Κ.Α.Π.Η. ακολουθεί το ωράριο λειτουργίας των Δημοσίων Υπηρεσιών.

Οι συναντήσεις των μελών του Κ.Α.Π.Η. που πραγματοποιούνται στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες μπορούν να πραγματοποιούνται σε ημέρες και ώρες που συμφωνούνται μεταξύ των ηλικιωμένων μελών και των υπευθύνων λειτουργίας των χώρων, καθώς και με τους Προέδρους των Δημοτικών/Τοπικών Κοινοτήτων, αφού ενημερωθεί για τις όποιες αλλαγές η Υπηρεσία, στην οποία εντάσσεται οργανικά η μονάδα του Κ.Α.Π.Η., καθώς και α) ο αιρετός εκπρόσωπος στον οποίον έχουν ανατεθεί αρμοδιότητες σχετικές με τη λειτουργία του Κ.Α.Π.Η. ή/και β) η Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων ή Επιτροπή/ές που έχει/ουν οριστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και στην/στις οποία/ες έχουν ανατεθεί εισηγητικές αρμοδιότητες σε θέματα που άπτονται της λειτουργίας του Κ.Α.Π.Η.

Οι ημέρες και ώρες λειτουργίας των χώρων στις υπόλοιπες Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες ανακοινώνονται τον Σεπτέμβριο εκάστου έτους. Τον ίδιο μήνα καθορίζεται και το πρόγραμμα δραστηριοτήτων των ηλικιωμένων μελών του Κ.Α.Π.Η.

Οικονομική συμμετοχή των μελών

Όπως είχε προαναγγείλει και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων του Δήμου, Γιάννης Χαρίτος, στον κανονισμό περιλαμβάνεται και η καταβολή εκ μέρους των μελών του ΚΑΠΗ, μίας ετήσιας οικονομικής συμμετοχής, η οποία καθορίζεται και μπορεί να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Για την είσπραξη της καταρτίζεται έως τις 30 Απριλίου κάθε έτους από τη Γραμματεία του Κ.Α.Π.Η., κατάσταση με τα πλήρη στοιχεία των μελών, η οποία αποστέλλεται στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου.

Μετά την καταβολή της ετήσιας οικονομικής συμμετοχής και την προσκόμιση στη Γραμματεία του Κ.Α.Π.Η. της σχετικής απόδειξης είσπραξης του προβλεπόμενου ποσού από την Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου, θα ανανεώνεται για το τρέχον έτος η εγγραφή του μέλους του Κ.Α.Π.Η.

Μέλος το οποίο δεν έχει καταβάλει έως τις 30 Απριλίου κάθε έτους την οικονομική του συμμετοχή, δεν θεωρείται τακτικό μέλος του Κ.Α.Π.Η. και δεν θεμελιώνει δικαίωμα συμμετοχής σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται για τα τακτικά μέλη του.

Η οικονομική συμμετοχή σε εκδηλώσεις ή δραστηριότητες που προγραμματίζονται και οργανώνονται από το Κ.Α.Π.Η. καθορίζεται, μετά από πρόταση της Υπηρεσίας στην οποία εντάσσεται οργανικά η μονάδα του Κ.Α.Π.Η., από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η οικονομική συμμετοχή συναρτάται με το κόστος της εκδήλωσης/δραστηριότητας.

Μέλος το οποίο αποδεδειγμένα αδυνατεί να καταβάλει τη συνδρομή του ή την οικονομική συμμετοχή του σε εκδήλωση/δραστηριότητα, μπορεί να απαλλάσσεται από την υποχρέωση αυτή, μετά από εισήγηση της/του Κοινωνικής Λειτουργού ή του/της Προϊσταμένου/ης της οργανικής μονάδας στην οποία ανήκει το Κ.Α.Π.Η..