Αποτελέσματα μορφολογικής μελέτης ΑΣΑ Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

  • Τετάρτη, 10 Μαΐου, 2017 - 12:12

Την Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017, πραγματοποιήθηκε ανοικτή εκδήλωση στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με σκοπό την παρουσίαση των αποτελεσμάτων μορφολογικής μελέτης της σύστασης Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) της Σύρου που βρίσκονται στον πράσινο κάδο.

Η εκπόνηση της μορφολογικής μελέτης είχε διεξαχθεί το χρονικό διάστημα 7-8 Μαρτίου 2017 από ειδικό κλιμάκιο της γερμανικής εταιρείας TOMRA (www.tomra.com/recycling) και υπό την επίβλεψη του Εργαστηρίου Σχεδιασμού Περιβαλλοντικών Διεργασιών Πολυτεχνείου Κρήτης, παρουσία πολιτικού και στελεχιακού δυναμικού του Δήμου. Για τους σκοπούς της μελέτης έγινε χειρωνακτική διαλογή σε περίπου έναν (1) τόνο ΑΣΑ προερχόμενο από την αστική περιοχή της Ερμούπολης και έναν (1) τόνο ΑΣΑ από τις λοιπές περιοχές της Σύρου.

Η διαδικασία της διαλογής παρουσιάστηκε από τον υπεύθυνο για τον έλεγχο ποιότητας κ. Γιάννη Μαυρομάτη, Μηχανολόγο Μηχανικό. Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν από τον Καθηγητή κ. Πέτρο Γκίκα, Εργαστήριο Σχεδιασμού Περιβαλλοντικών Διεργασιών, Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείο Κρήτης.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν την παρουσία υλικού σε πράσινους κάδους που μπορεί και πρέπει να ανακτηθεί. Παρά τις συνεχείς προσπάθειες των δημοτών να εφαρμόζουν τη μέθοδο διαλογής στην πηγή, το υλικό που τελικά συλλέγεται μόνο στους μπλε κάδους δεν είναι αρκετό για την επίτευξη των ήδη υψηλών στόχων που έχει θέσει η ΕΕ για το 2020, ενώ η παρουσία ανακυκλώσιμων υλικών στον πράσινο κάδο είναι σημαντική. Συγκεκριμένα, υπολογίστηκε ότι περίπου το 27% του περιεχομένου των πράσινων κάδων στη Σύρου αφορά ανακυκλώσιμα υλικά. Δεδομένου του τουριστικού χαρακτήρα του νησιού, το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί κατά τους θερινούς μήνες.

Τα στοιχεία που προέκυψαν από την εν λόγω μελέτη θα ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο ανάπτυξης δράσεων και υποδομών, που έχει προγραμματίσει ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης για την αναβάθμιση του ΧΥΤΑ και τη βελτίωση της διαδικασίας επεξεργασίας και διαχείρισης των απορριμμάτων του νησιού. Τα αποτελέσματα της μελέτης θα δημοσιευθούν σε σχετικό επιστημονικό περιοδικό και επίσης θα παρουσιαστούν στο 5ο Διεθνές Συνέδριο για τη Βιώσιμη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων, Αθήνα, 21-24 Ιουνίου 2017, ως παράδειγμα για άλλους νησιωτικούς Δήμους.