Εφικτά βήματα για το κτιριακό
- Τετάρτη, 9 Αυγούστου, 2017 - 06:20
Σε ετοιμότητα αναφορικά με την πλήρη και σαφή ενημέρωση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου όσον αφορά τις προτάσεις – λύσεις που έχουν τεθεί ρεαλιστικά επί τάπητος, αναφορικά με τη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του ΤΜΣΠΣ στη Σύρο, καθώς και της δυνατότητας ανάπτυξής του - μέσω της παραχώρησης και νέων δημοτικών ακινήτων - βρίσκεται ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, κατόπιν της χθεσινής τεχνικής σύσκεψης που έλαβε χώρα στο Δημαρχιακό Μέγαρο, ενόψει της επίσκεψης του κ. Στέφανου Γκρίτζαλη στο νησί, στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.
Η υπόθεση της ίδρυσης της Πολυτεχνικής Σχολής και η συντονισμένη προσπάθεια διατήρησης του κεκτημένου της έδρας στη Σύρο, θέμα για το οποίο εκκρεμεί νέα απόφαση της Συγκλήτου, βάσει της οποία θα λάβει την τελική απόφαση ορισμού της, ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, αποτέλεσε την κύρια αφορμή για την περιεκτική και ουσιαστική - από άποψη περιεχομένου - τεχνική σύσκεψη στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, με βασική ατζέντα την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων άμεσης και μακροπρόθεσμης στήριξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο.
Η ανταπόκριση και η κρίσιμης σημασίας συμμετοχή του βουλευτή Κυκλάδων, Αντώνη Συρίγου, καθώς επίσης των εκπροσώπων των φορέων του νησιού, όπως και η παρουσία εκπροσώπων του ΤΜΣΠΣ στη Σύρο, αλλά και αιρετών, συνέδραμαν στην προσπάθεια σκιαγράφησης συγκεκριμένης κατεύθυνσης και βημάτων που πρέπει να ακολουθηθούν, προκειμένου να απαντηθούν μετά από 17 χρόνια λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Τμήματος στο νησί, σοβαρά ζητήματα στέγασής του αλλά και ανάπτυξής του.
Απώτερος σκοπός όλων των συμμετεχόντων - που ομόφωνα συμφώνησαν να δρομολογηθούν λύσεις - σε πρώτο επίπεδο - για τις άμεσες και σημερινές ανάγκες, όπως αυτές αποτυπώθηκαν σε επιστολή του προέδρου του ΤΜΣΠΣ, Φίλιππου Αζαριάδη -, η προσπάθεια οριστικής λύσης των στεγαστικών αναγκών, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει και τη διεκδίκηση τμήματος του στρατοπέδου ΛΓΟΥ Ζαφείρη Αποστόλου, με την προοπτική – ει δυνατόν – ανάπτυξης κι ενός ακόμη Πανεπιστημιακού Τμήματος στη Σύρο.
Αναφορικά με την ανωτέρω προσπάθεια που κατέληξε σε συγκεκριμένο πλάνο ενεργειών για τη στήριξη του ΤΜΣΠΣ, πρέπει να υπογραμμισθεί πως, προκάλεσε τουλάχιστον αλγεινή εντύπωση η προσπάθεια του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων να απαξιώσει τη σχετική τεχνική σύσκεψη, υποστηρίζοντας μέσω επιστολής του – την οποία διένειμε στους παριστάμενους, υπάλληλος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου – πως “δεν ξέρει τί περισσότερο θα μπορούσε να προσφέρει η σημερινή (σσ. χθεσινή) συνάντηση”, κίνηση, που όμως έπεσε στο κενό παρά τις επιδιώξεις του, αφού οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν κατηγορηματικά τη σημασία της.
Τα βασικά σημεία της σύσκεψης παρουσιάζονται στο σημερινό ρεπορτάζ, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν αναλυτικά τη συζήτηση στο web tv της “Κοινής Γνώμης”.
Φ. Αζαριάδης: Οι άμεσες ανάγκες και παρατηρήσεις για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και ανάπτυξη
Στον πρόλογό του, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός θέλησε να καταστήσει με σαφήνεια, πως οι παραχωρήσεις ακινήτων και οι ανάλογες δυνατότητες κάλυψης – εκ μέρους του Δήμου - των στεγαστικών αναγκών του ΤΜΣΠΣ και της Πολυτεχνικής Σχολής που θα “αγκαλιάσει” διοικητικά τα τρία Τμήματα Μηχανικών σε Σύρο, Σάμο και Χίο, τίθενται στη διάθεση του Πανεπιστημίου προς επεξεργασία και αξιολόγηση, αφού το ίδιο το Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες του.
Μένοντας στην ουσία του θέματος δε, ο κ. Μαραγκός κάλεσε τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να γνωστοποιήσει το ακριβές περιεχόμενο της επιστολής του κ. Αζαριάδη, ο οποίος δεν κατέστη δυνατό να παραστεί στην τεχνική σύσκεψη, εξαιτίας ανειλημμένων υποχρεώσεών του, εκτός Σύρου.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Τμήματος έθιξε τις κύριες ανάγκες που προκύπτουν και καταγράφονται άμεσα για την ομαλή λειτουργία του Τμήματος, ενώ σημείωσε και ζητήματα μακροπρόθεσμου σχεδιασμού ανάπτυξης του Πανεπιστημίου στη Σύρου. “Χωρίς η λίστα να είναι εξαντλητική, παραθέτω τα σημαντικότερα κατά σειρά προτεραιότητας: 1. Γραφεία διδασκόντων & ερευνητών (~200 τ.μ.), 2. Χώρος για εργαστήρια & μαθήματα στούντιο (~400 τ.μ.), 3. Αίθουσα μεγαλύτερη των 120 θέσεων (ιδανικά άνω των 150 θέσεων), 4. Χώρος για πολιτιστικές εκδηλώσεις φοιτητών (~200 τ.μ.), 5. Χώρος για εστιατόριο (~200 τ.μ., τώρα νοικιάζουμε), 6. Χώρος για γραφεία διοίκησης (~200 τ.μ., τώρα νοικιάζουμε), 7. Χώρος για φοιτητικές εστίες και 8. Συνεδριακός χώρος (1 μεγάλη αίθουσα >250 ατόμων + 2 αίθουσες >120 ατόμων)”.
Από τα ανωτέρω, όπως πρόσθεσε στην επιστολή του, “το (1) μας απασχολεί πολύ άμεσα με δεδομένο πως έρχονται νέοι συνάδελφοι και δεν έχουμε θέσεις/χώρους εργασίας. Τα (2)-(4) θα μπορούν να καλυφθούν σ’ ένα βαθμό από τις πρώην αποθήκες του Τελωνίου στο λιμάνι χωρίς αυτό να αποτελεί μια μόνιμη λύση με δεδομένο πως η λειτουργία μας θα εξακολουθήσει να είναι κατακερματισμένη. Για τα (5)-(6) θα βοηθούσε πολύ να βρίσκαμε ακίνητα πλησίον του Α’ Γυμνασίου. Τα (7) και (8) θα πρέπει να αποτελέσουν τμήμα μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού ώστε να ενταχθούν σε μια μόνιμη και λειτουργικά ολοκληρωμένη εγκατάσταση η οποία θα μπορεί να καλύψει σφαιρικά το σύνολο των αναγκών μας”.
Επιπρόσθετα, ο κ. Αζαριάδης θέλησε να διευκρινίσει στην επιστολή του, πως, “Μελετάμε τα σχέδια του «συγκροτήματος Κορνηλάκη» για να δούμε σε ποιο βαθμό μπορούν να καλύψουν τις λειτουργικές μας ανάγκες (εκπαίδευση, έρευνα, διοίκηση)” ενώ όπως υπογράμμισε, “Αναμφισβήτητα ο χώρος αυτός θα χρειαστεί να συμπληρωθεί με ~20 στρέμματα από το στρατόπεδο ώστε να αποτελέσει μια ενιαία λειτουργική μονάδα. Πριν πάρουμε οριστικές αποφάσεις για τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό των εγκαταστάσεων του Τμήματος, θα θέλαμε να διερευνήσουμε αν υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές (πχ. Λαζαρέτα;) σε συνδυασμό με πιθανή χρηματοδότηση”.
Στον επίλογό του, ο πρόεδρος του ΤΜΣΠΣ, επεσήμανε πως, “Η αρωγή του Δήμου θα είναι καθοριστική όχι μόνο για να καλυφθούν άμεσες κτηριακές ανάγκες, αλλά και για τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό μιας μόνιμης και λειτουργικά άρτιας/ολοκληρωμένης εγκατάστασης του Πανεπιστημίου στη Σύρο”.
Δήμος Σύρου – Ερμούπολης: Χώροι που έχουν διατεθεί εδώ και χρόνια και ακίνητα προς άμεση παραχώρηση
Εκ μέρους της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο αναπληρωτής προϊστάμενος, Δαυίδ Διακοδημητρίου προέβη σε σύντομη παρουσίαση των κτιρίων που διαθέτει ήδη μέχρι σήμερα ο Δήμος προς το Πανεπιστήμιο στη Σύρο, αλλά και των νέων ακινήτων που έχει την πρόθεση να παραχωρήσει δωρεάν για την περαιτέρω στήριξή του και μάλιστα σε άμεσο χρόνο, υπό την προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης του ίδιου του Πανεπιστημίου.
“Θέλουμε εσείς να επιλέξετε με βάση τις ανάγκες σας, τί χρειάζεστε” σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μαραγκός απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του ΤΜΣΠΣ που βρέθηκαν στη σύσκεψη εκπροσωπώντας τόσο τον κ. Αζαριάδη, όσο και την φοιτητική κοινότητα, εξηγώντας μάλιστα πως ο Δήμος πραγματοποιεί τη σύσκεψη ως άμεσα αρμόδιος κι έμπρακτος υποστηρικτής του Πανεπιστημίου ενόψει της επίσκεψης του Πρύτανη, η συνάντηση με τον οποίο θα έχει κύρια ατζέντα το κτιριακό και όπως είναι εύλογο, αναμένεται να γίνει στον Δήμο.
Κατόπιν των ανωτέρω, ο κ. Διακοδημητρίου λαμβάνοντας τον λόγο, ανέφερε τα ακόλουθα:
“Ξεκινάμε με μία παρουσίαση των παραχωρημένων κτιριακών υποδομών που είναι ιδιοκτησίας Δήμου προς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Είναι το γνωστό Α΄ Γυμνάσιο Σύρου, ο μεγαλύτερος χώρος με 1.700 τμ. περίπου, η μία αίθουσα (Παναγούλη) του Πνευματικού Κέντρου 150 τμ, τμήμα των δημοτικών ακινήτων των πρώην δημοτικών αποθηκών στο πρώην Καζίνο στο λιμάνι 600 τμ. κι ένα τμήμα του πρώην εργοστασίου Κορνηλάκη και συγκεκριμένα ο α΄ όροφος του κτιρίου που είναι γνωστό πως στεγάζει τη Βιβλιοθήκη 700 τμ.” ανέφερε ο κ. Διακοδημητρίου, συμπληρώνοντας τη λίστα των ακινήτων με τμήμα του Τελωνείου (πρώην αποθήκες διαμετακομίσεως) και με το συγκρότημα Κορνηλάκη.
“Επιπλέον, έχουμε τις αποθήκες διαμετακομίσεως στο Νησάκι. Είναι ένα κτίριο που η α΄ φάση του ολοκληρώθηκε το 1839 και η β΄ επέκταση το 1861. Είναι κηρυγμένο σαν διατηρητέο μνημείο και ήδη στεγάζει αρκετές δημόσιες υπηρεσίες κυρίως. Με ΦΕΚ προβλέπεται να πάρει κατά κυριότητα ο Δήμος ένα τμήμα συνολικού εμβαδού 217 τμ. (πρώην κτίριο Ελιζέ)” πρόσθεσε χαρακτηριστικά, μιλώντας αναλυτικά και για το πρώην εργοστάσιο Κορνηλάκη, τμήμα του οποίου σήμερα στεγάζει τη Βιβλιοθήκη του ΤΜΣΠΣ.
Αναφορικά με το συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα, εξήγησε πως, “Εδώ στεγάζεται στον α΄ όροφο η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του κτιρίου (περίπου 740 τμ.)” και όπως συμπλήρωσε, “Στο συγκρότημα αυτό, μέσα στο σύνολο του οικοπέδου περιλαμβάνονται και δύο άλλα κτίρια, το κτίριο Β που είναι περίπου 970 τμ. (520 τμ. ισόγειο και 460 τμ. όροφος) και υπάρχει και το κτίριο Γ στα δυτικά του, περίπου στα 270 τ.μ.”. Σύμφωνα με όσα επεσήμανε, “Οι χώροι αυτοί που προτείνονται να παραχωρηθούν επίσης στο Πανεπιστήμιο έχουν ένα συνολικό εμβαδόν περίπου 2.000 τμ., χωρίς να υπολογίζουμε το ισόγειο της Βιβλιοθήκης, το οποίο εξαρτάται από την πρόθεση του Δήμου και τη συμφωνία που θα έχει με το Πανεπιστήμιο για το αν θα παραχωρηθεί, διότι είναι ένας μεγάλος χώρος, γύρω στα 800 τμ.”. Σχετικά με το συγκεκριμένο συγκρότημα κτιρίων (πρώην εργοστάσιο Κορνηλάκη), ο κ. Διακοδημητρίου θέλησε να επισημάνει πως ο Δήμος διαθέτει τη μελέτη αποκατάστασής του και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου, ωστόσο, κρίνεται αναγκαίο να επεξεργαστεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και η Τεχνική Υπηρεσία του, τί διαμορφώσεις ή τροποποιήσεις απαιτούνται για την κάλυψη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών των φοιτητών.
Στα ανωτέρω δε, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέας Γιαλόγλου θέλησε συμπληρωματικά στα λεγόμενα του Δημάρχου, να προσθέσει πως, δεν είναι αδύνατη η χρηματοδότηση των εργασιών αποκατάστασης και διαμόρφωσής του, μέσω διεκδίκησης πόρων από το ΠΔΕ για το Ν. Αιγαίο, αφού με κατάλληλο προγραμματισμό και με φόντο τα υψηλά ποσοστά εκπτώσεων που “σηκώνουν” τέτοια έργα, ο προϋπολογισμός δεν αποκλείεται να “πέσει” στα 2,5 εκατ. ευρώ.
Ισχυρό επιχείρημα η αξιοποίηση του συγκροτήματος “Κορνηλάκη” για τη διεκδίκηση τμήματος του στρατοπέδου
Αξίζει να σημειωθεί πως το σύνολο των παρισταμένων εκπροσώπων των φορέων όπως ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, Νίκος Παγίδας, η πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών νομού Κυκλάδων, Άρια Χαραλαμπίδη καθώς και οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, αλλά και κάθε παριστάμενος στην τεχνική σύσκεψη και από την πλευρά του ΤΜΣΠΣ, αναγνώρισαν την αξία των εν λόγω παραχωρήσεων ως έμπρακτων κινήσεων κι ενεργειών που δρομολογούν μία εξέλιξη, μία σταθερότητα, αλλά και προασπίζουν το Τμήμα σε άμεσο και μεσοπρόθεσμο διάστημα, με αρκετούς εξ αυτών επιπλέον, να μην παραλείπουν να θίξουν την απαίτηση οριστικής λύσης για το κτιριακό, όπως την επιθυμεί και το Πανεπιστήμιο, δηλαδή μελλοντικά και με οργάνωση, να μπει τέλος στον κτιριακό κατακερματισμό.
Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, ο κ. Μαραγκός με φόντο τις επαναλαμβανόμενες αναφορές από παρισταμένους στον χώρο του στρατοπέδου και ειδικότερα με αφορμή την απαίτηση και της τοπικής κοινωνίας να αξιοποιηθεί προς όφελος του Πανεπιστημιακού Τμήματος που λειτουργεί στη Σύρο, πρόσθεσε πως, η αξιοποίηση του συγκροτήματος Κορνηλάκη, μπορεί να αποδειχθεί ένα ισχυρό επιχείρημα σε επίπεδο διαπραγματεύσεων και διεκδίκησης συγκεκριμένων τετραγωνικών μέτρων από το ΤΕΘΑ και το Υπ. Εθνικής Άμυνας, που είναι οι ιδιοκτήτες του ακινήτου.
“Είναι πιο εύκολη έτσι μία διεκδίκηση επί ενός οικοπέδου, δηλαδή του στρατοπέδου, το οποίο δεν ανήκει στον Δήμο, αλλά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας” σχολίασε αρχικά, επεξηγώντας την αναφορά του και λέγοντας πως, “Η αξιοποίηση των κτιρίων Κορνηλάκη, που έχουν να κάνουν με τον Δήμο, μας δίνει κι ένα - αν θέλετε - πλεονέκτημα στην όποια διαπραγμάτευση και άσκηση πιέσεων προς το ΤΕΘΑ και το Υπ. Εθνικής Άμυνας, λέγοντας ότι, εφόσον έχουμε ένα Πανεπιστημιακό σύνολο, ένα Πανεπιστημιακό συγκρότημα αυτών των χαρακτηριστικών, διεκδικούμε, απαιτούμε, ζητούμε και κάποια τετραγωνικά μέτρα επιπλέον χώρο, διότι γειτνιάζουν απόλυτα οι χώροι αυτοί”.
Μάλιστα θέλησε να διευκρινίσει πως, αν και “σε ό,τι έχει να κάνει με τα δημοτικά ακίνητα είμαστε εμείς οι “ξενοδόχοι” και μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε και να δεσμευθούμε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο” ωστόσο, “σε ό,τι έχει να κάνει με ακίνητη περιουσία που ανήκει στο Δημόσιο ή στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ή στο ΤΕΘΑ, καταλαβαίνετε ότι μπορούμε να δεσμευθούμε για την άσκηση πιέσεων προς πάσα κατεύθυνση, αλλά δεν μπορούμε να δεσμευθούμε για τη θετική έκβαση του αποτελέσματος, όπως επίσης και του χρόνου για τον οποίο μπορεί αν υπάρξει αυτή η θετική έκβαση”.
Κατόπιν δε και της ανωτέρω σχετικής αναφορά που έχει περιγράψει ο κ. Αζαριάδης στην επιστολή του, ο κ. Μαραγκός πρόσθεσε πως, περίπου 15 – 20 στρέμματα έκτασης από τα 130 στρέμματα που είναι συνολικά η έκταση του στρατοπέδου, αν παραχωρηθούν προς όφελος του Πανεπιστημίου και προς εξυπηρέτηση κι ενός συνεδριακού κέντρου, θα χαρίσουν ορίζοντα, προοπτική και μέλλον στο ΤΜΣΠΣ, την Πολυτεχνική Σχολή και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Στα παραπάνω δε, θέλησε να μην παραλείψει και την παράμετρο της χρηματοδότησης για την επισκευή και διαμόρφωση των υποδομών που επιθυμεί το ΤΜΣΠΣ στην περίπτωση που το ΤΕΘΑ αποδεχθεί να παραχωρήσει ένα μέρος του στρατοπέδου στο Πανεπιστήμιο.
Επί του θέματος, με φόντο και τη διαβούλευση που είχε προηγηθεί για τους τρόπους αξιοποίησης του στρατοπέδου της Ερμούπολης, θέλησε τόσο η κ. Χαραλαμπίδη, όσο και ο κ. Παγίδας να επισημάνουν πως, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η διαφορετική χρήση – εν προκειμένω προς χάρη εκπαιδευτικών αναγκών – του τμήματος που θα χρειαστεί το ΤΜΣΠΣ, αν αποδεχθεί την όποια παραχώρηση το Υπ. Εθνικής Άμυνας, χωρίς να χάνει το ανταποδοτικό όφελος που ζητά, από την - με οποιονδήποτε άλλο τρόπο - αξιοποίηση του υπόλοιπου τμήματος του στρατοπέδου.
Εξωστρέφεια και σύνδεση με την τοπική κοινωνία
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, σημαντική υπήρξε η ερώτηση - παρατήρηση του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνη Συρίγου σχετικά με την εξωστρέφεια του ΤΜΣΠΣ, την οποία κι έθεσε προς τους καθηγητές κι εκπροσώπους του κ. Αζαριάδη, ώστε να διαπιστωθεί η αξία της διατήρησης, λειτουργίας και ανάπτυξης του Πανεπιστημίου στη Σύρο, το οποίο χαρίζει σε κάθε επίπεδο προστιθέμενη αξία στο νησί.
Όπως περιέγραψαν οι δύο καθηγητές, κκ. Κουτσαμπάσης Παναγιώτης και Βοσινάκης Σπύρος μετά από μία δύσκολη και παρατεταμένη περίοδο κρίσης που άγγιξε και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το ΤΜΣΠΣ που εστιάστηκε “ακόμη και στην αγωνία για επιβίωση του Τμήματος” όπως χαρακτηριστικά σημείωσαν οι ίδιοι και με φόντο βέβαια το σχέδιο “Αθηνά”, το Τμήμα της Σύρου υπογράμμισαν πως, “πλέον έχει βρει τον βηματισμό του”. Εκτός από τα αριθμητικά δεδομένα που παρέθεσαν σχετικά με τον αξιοσημείωτο αριθμό εισακτέων που αυξάνεται ετησίως και πλησιάζει τους 130 (στα 5 έτη 600 φοιτητές και 300 επίσης, επί πτυχίω, συνολικά σχεδόν 1.000 άτομα), οι καθηγητές του ΤΜΣΠΣ εξήγησαν πως, αναπτύσσονται δράσεις και εκδηλώσεις από την πλευρά των φοιτητών καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, αρκετοί εξ αυτών συμμετέχουν ενεργά και λόγω του αντικειμένου τους σε μεγάλα Φεστιβάλ κλπ, ενώ τόνισαν ιδιαιτέρως και την προετοιμασία τους για την υποβολή προτάσεων στο ΕΣΠΑ σχετικά με τα πεδία του πολιτισμού και τουρισμού, με τις σχετικές προτάσεις να έχουν την πρόθεση να τις εφαρμόσουν στη Σύρο.
Θα αποτελούσε παράλειψη, να μην αναφερθεί τέλος, πως οι ίδιοι, αναγνώρισαν την ανάγκη περαιτέρω σύνδεσης του Τμήματος με τη λειτουργία της Σύρου σε διάφορα επίπεδα, ενώ από μέρους του προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννη Ρούσσου επισημάνθηκε η συνεργασία του Επιμελητηρίου με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου η οποία και αναπτύσσεται εδώ και σημαντικό χρόνο.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- "Η Σύγκλητος ενήργησε σοφά"
29 Σεπ. 2017 - 6:21 - Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης για τη σύσκεψη με τον Πρύτανη
27 Σεπ. 2017 - 6:21 - Εν αναμονή της απόφασης ορισμού έδρας
27 Σεπ. 2017 - 6:20 - Ομοψυχία φορέων Σύρου για τη στήριξη του Πανεπιστημίου παρουσία του Πρύτανη
26 Σεπ. 2017 - 12:13 - "Με έργα και όχι λόγια στηρίζουμε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου"
21 Ιουλ. 2017 - 13:02