Σοβαρά προβλήματα των ιδιωτών που ενοικιάζουν χώρους στον Ταρσανά μετά τη λήξη των μισθωτηρίων συμβολαίων τους με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Κωλυσιεργία Πολεοδομίας στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Από το 2013 μέχρι σήμερα η αρμόδια Υπηρεσία δεν έχει ανταποκριθεί στα επανειλημμένα αιτήματα της Οικονομικής Υπηρεσίας

Καμία ανταπόκριση στα συνεχή αιτήματα περί νομιμοποίησης των αυθαιρέτων κτισμάτων και χώρων στη θέση του Ταρσανά δεν έχει επιδείξει η Πολεοδομία Σύρου, από το 2013 ως σήμερα, με τους ιδιώτες που ενοικιάζουν τους χώρους να υποχρεώνονται να καταβάλουν υψηλά αντίτιμα μέχρι τη δυνατότητα νέας δημοπρασίας, που προϋποθέτει όμως, τις απαραίτητες κινήσεις από το αρμόδιο Τμήμα της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Το σοβαρό θέμα τέθηκε επί τάπητος στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με αφορμή μία συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία ωστόσο αποτέλεσε αφορμή για να αναδειχθεί εκ νέου το σοβαρό θέμα, που παραμένει άλυτο, αφού η Πολεοδομία Σύρου δεν έχει προβεί στις απαραίτητες κινήσεις για να διευκολύνει και τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο ως προς το κομμάτι της ανταπόκρισή τους, στις οικονομικές υποχρεώσεις.

Δεδομένης και της ενημέρωσης της αρμόδιας υπαλλήλου από το Τμήμα Εσόδων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σχετικά με τα επανειλημμένα αιτήματα προς την Τεχνική Υπηρεσία, άδραξε την ευκαιρία ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας να στηλιτεύσει την κωλυσιεργία της πλευράς της Πολεοδομίας Σύρου, αφήνοντας αιχμές δε, αναφορικά με το επιχείρημά της, περί “φόρτου εργασίας”.

Όπως παρατήρησε σχετικά ο Ανδρέας Γιαλόγλου κατόπιν και του σχολιασμού του Αντιδημάρχου Οικονομικών, Αλέξη Αθανασίου, δεν δικαιολογείται πολυετής καθυστέρηση στο θέμα της νομιμοποίησης αυθαιρέτων που ανήκουν στον Δήμο, καθώς προσεχώς και αν λήξουν κι άλλα μισθώματα, η Δημοτική Αρχή δεν θα μπορεί να προβεί σε νέα εκμίσθωση των χώρων της.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε δε, η άμεση δρομολόγηση του θέματος είναι απαραίτητη, καθώς κινείται προς όφελος τόσο των ενδιαφερόμενων ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη θέση, όσο και προς το συμφέρον του Δήμου που εισπράττει έσοδα.

Περισσότερα από πέντε έγγραφα στην Πολεοδομία

Παρουσία και του ιδιώτη που αφορούσε η υπόθεση που εξέταζε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης κατέστη ξεκάθαρο πως σήμερα, ο ίδιος συνεχίζει και παραμένει στον χώρο του Ταρσανά, όπου και δραστηριοποιείται, ωστόσο, δεδομένης της κατάστασης μη νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, οφείλει να εξακολουθεί να καταβάλει υψηλό αντίτιμο για τη χρήση του χώρου, έχοντας μάλιστα προβεί και σε ρύθμιση.

Σύμφωνα με το σύντομο ιστορικό που αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, ήδη έχουν λήξει δύο συμβόλαια που αφορούν στον χώρο του Ταρσανά, το ένα από το έτος 2013 και το άλλο από πρόπερσι, με αποτέλεσμα οι ιδιώτες να συνεχίζουν με το ίδιο αντίτιμο, αφού η μη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων και χώρων, δεν επιτρέπει τη διαδικασία νέας δημοπρασίας, μετά την οποία ενδεχομένως να μπορέσουν τα μισθώματα να κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα και σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία βάσει της αντικειμενικής κι όχι της εμπορικής αξίας.

“Η Υπηρεσία μας έχει κάνει πάνω από πέντε έγγραφα προς την Τεχνική Υπηρεσία και ζητά τη σύντομη νομιμοποίηση όσων κτισμάτων θα πρέπει να μονιμοποιηθούν όπως κοντέινερ ή παράγκες ξύλινες που σαν Δήμος μπορούμε να κρίνουμε ότι δεν τα νομιμοποιούμε ή τα αφαιρούμε” ανέφερε η αρμόδια υπάλληλος από το Τμήμα Εσόδων, η οποία κατέστησε ξεκάθαρο πως ως εκ τούτου, η Οικονομική Υπηρεσία δεν δύναται να μειώσει το ύψος του ενοικίου.

“Το ενοίκιο που λαμβάνει ο Δήμος είναι δυστυχώς για τους επιχειρηματίες σύμφωνα με τις εμπορικές αξίες που το “χτύπησαν” στη δημοπρασία πολλά χρόνια πριν” διευκρίνισε σχετικά, εξηγώντας μάλιστα πως, “Η νομοθεσία λέει πως αφού είχατε πάρει το ακίνητο τότε στην κατάσταση που ήταν με το συγκεκριμένο μίσθωμα, εξακολουθεί να παραμένει και να ισχύει το ίδιο”.

Συμπλήρωσε ωστόσο πως, “Η Υπηρεσία μας δεν θα μπορεί να το τροποποιήσει αυτό εφόσον έχει λήξει η μίσθωση” κι άρα, “εξακολουθείτε να χρεώνεστε μία αποζημίωση ίση με το τελευταίο μίσθωμα. Δεν μπορούμε να το αλλάξουμε μέχρι να μας δοθεί από την Πολεοδομία το “πράσινο φως” και να μπορέσουμε να τα δημοπρατήσουμε”.

Παραμένουν με υψηλά ενοίκια

Η ίδια υπάλληλος, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης δρομολόγησης του θέματος από την πλευρά της Πολεοδομίας Σύρου πρόσθεσε μάλιστα πως, στην ίδια “μοίρα” με τους ιδιώτες που συνεχίζουν στον ίδιο χώρο, παρά το πέρας της ισχύος των συμβολαίων τους, θα περιέλθουν ακόμη δύο, τις επόμενες ημέρες, αφού λήγουν τα συμβόλαιά τους.

“Μέσα στο ίδιο ΚΑΕΚ είναι κι άλλη μίσθωση που λήγει τον επόμενο μήνα και θα μπουν και αυτές οι δύο μισθώσεις στην ίδια κατάσταση. Αυτή η κατάσταση ξεκίνησε το 2013 και όταν λήγουν οι μισθώσεις, βρισκόμαστε σε ένα τέτοιο καθεστώς” επανέλαβε αρκετές φορές η αρμόδια υπάλληλος, τονίζοντας πως, κατόπιν της λήξης των συμβολαίων, σύμφωνα με τη σημερινή κατάσταση που υπάρχουν μη νομιμοποιημένοι χώροι και κτίσματα, υπάρχουν δύο επιλογές για τους ενδιαφερόμενους. “Αυτή τη στιγμή ή παραδίδεται το ακίνητο και σταματάμε να σας χρεώνουμε οτιδήποτε μέχρι να γίνει η δημοπρασία και να μισθωθεί ή πληρώνετε το μίσθωμα που ήδη καταβάλετε σήμερα μέχρι να γίνει η διαδικασία νομιμοποίησης” δήλωσε σχετικά.

Απαίτησαν οριστική λύση, δηλαδή νομιμοποίηση

Με φόντο τα ανωτέρω, ο Αλέξης Αθανασίου πρότεινε στην Οικονομική Επιτροπή να υπάρχει εντολή προς την Πολεοδομία Σύρου προκειμένου εντός μήνα να προβούν στις διαδικασίες νομιμοποίησης των τμημάτων του Ταρσανά, ώστε να διευθετηθεί μία χρονίζουσα κατάσταση.

Σε κατηγορηματικό τόνο δε, κινήθηκε και ο Ανδρέας Γιαλόγλου, ο οποίος άφησε αιχμές σχετικά με την “αδυναμία” της Πολεοδομίας να πράξει τα επιβεβλημένα.

“Αδυνατώ να καταλάβω για ποιό λόγο δεν ανταποκρίνεται η Υπηρεσία. Να ήταν ένας μήνας, ένας χρόνος να πω εντάξει. Γιατί δεν ανταποκρίνεται; Ο φόρτος εργασίας έχει ένα χρονικό περιθώριο. Από εκεί και πέρα τί τρέχει; Τρέχει κάτι; Βασίζεται ο Δήμος σε αυτά τα έσοδα και θα πάθει κάτι ο προϋπολογισμός του εάν δεν τα λάβει;” σχολίασε καυστικά, σημειώνοντας παράλληλα πως, “Δεν είναι η πρώτη φορά που συζητάμε το θέμα και συνεχώς το βάζουμε κάτω από το χαλί”.

Έκλεισε την τοποθέτησή του δε, υποστηρίζοντας πως, “Η Πολεοδομία της Σύρου έχει χρόνο για να ασχολείται με τη Μύκονο και τις υποθέσεις μας, της Σύρου, δεν μπορεί να τις φέρεις εις πέρας; Δεν δέχομαι φόρτο εργασίας γι αυτό το ζήτημα. Να πάρει εντολή να το λύσει το ζήτημα”.