Άμεσες και θετικές εξελίξεις από το Υπ. Εσωτερικών για τις προσπάθειες συντήρησης και αποκατάστασης του Δημαρχιακού Μεγάρου Σύρου – Ερμούπολης

Χρηματοδοτείται η μελέτη

Επείγουσα έγκριση του δημοτικού συμβουλίου για υποβολή πρότασης χρηματοδότησης, βάσει των δεσμεύσεων Σκουρλέτη

Εκτάκτως τέθηκε επί τάπητος στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το θέμα της υποβολής αιτήματος επιχορήγησης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης από χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να εκπονηθεί η μελέτη αποκατάστασης και συντήρησης του Δημαρχιακού Μεγάρου, μετά από νέα επικοινωνία που είχε ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός με το γραφείο του Πάνου Σκουρλέτη, χθες το μεσημέρι.

Πρόκειται για μία άκρως θετική εξέλιξη που ανέμενε η δημοτική πλευρά, μετά από την προ ημερών συνάντηση του κ. Μαραγκού με τον αρμόδιο Υπουργό στην Αθήνα, παρουσία και των τριών κυβερνητικών βουλευτών των Κυκλάδων, στο πλαίσιο της οποίας ο Υπουργός Εσωτερικών είχε δεσμευθεί για την προσπάθεια χρηματοδότησης της απαραίτητης μελέτης.

Σύμφωνα με τη σαφή ενημέρωση του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, δόθηκε το πράσινο φως για τη σχετική επιχορήγηση του Δήμου μέσω προγράμματος για την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών από θεομηνίες κι ως εκ τούτου, το δημοτικό συμβούλιο, κλήθηκε άμεσα να δώσει έγκριση προκειμένου η Δημοτική Αρχή να υποβάλει το σχετικό αίτημά της και να “τρέξουν” οι ακόλουθες διαδικασίες.

Συνάφεια λόγων κι έργων του Υπ. Εσωτερικών”

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαραγκός γνωστοποίησε την ανάγκη της άμεσης δρομολόγησης των ενεργειών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, υπενθυμίζοντας τη σημασία της απόκτησης της εν λόγω μελέτης για την αποκατάσταση του αρχιτεκτονικού μνημείου της πλατείας Μιαούλη.

Όπως ανέφερε σχετικά, “Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Σκουρλέτη στις 5 Μαρτίου του 2018 παρουσία του ιδίου, ειδικών συμβούλων, κυβερνητικών βουλευτών των Κυκλάδων, εμού αλλά και προσώπων του Δήμου” κατά τη διάρκεια της οποίας, τόνισε πως έγινε συζήτηση για το μείζονος σημασίας θέμα της χρηματοδότησης της εκπόνησης της εν λόγω μελέτης.

Κατόπιν των συστηματικών προσπαθειών, ο ίδιος χθες, απευθυνόμενος προς τους δημοτικούς συμβούλους, πρόσθεσε πως, “Διαπιστώνω με μεγάλη ικανοποίηση - και οφείλω να το καταθέσω αυτό -, πλήρη συνάφεια λόγων κι έργων εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργείου υπό την έννοια ότι υπήρξε ρητή, σαφής και κατηγορηματική δέσμευση του κ. Σκουρλέτη για τη χρηματοδότηση αυτού του εμβληματικού κτιρίου, του Δημαρχείου, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αστική και βιομηχανική πορεία τόσο του νησιού μας, όσο και της χώρας μας”.

Δεδομένου δε, πως το Δημαρχείο Σύρου – Ερμούπολης “είναι ένα αρχιτεκτόνημα μοναδικό όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό”, ο κ. Μαραγκός συμπλήρωσε πως, “η επισκευή και η συντήρησή του με έναν τρόπο ο οποίος δεν θα είναι αποσπασματικός, δεν θα είναι πρόχειρος κρίνεται σημαντικός”, υπογραμμίζοντας παράλληλα ως απαραίτητη προϋπόθεση την εκπόνηση της μελέτης.

“Ουσιαστικά μιλάμε για μία μελέτη που αφορά - σε αυτήν τη φάση - τις τέσσερις όψεις του κτιρίου, διότι σύμφωνα με την προεκτίμηση αμοιβής, η μελέτη αυτή προϋπολογίζεται στο ποσό των 327 χιλ. ευρώ” γνωστοποίησε παρακάτω ο Γιώργος Μαραγκός, εξηγώντας ταυτόχρονα πως, “είναι μία μελέτη η οποία θα καταλήξει στην πρόταση και στην κοστολόγηση ενός συνολικού έργου το οποίο κατά την άποψή μου μπορεί να εκτιμάται και στο ποσό αρκετών εκατομμυρίων ευρώ”.

Πολλαπλό όφελος από την εξοικονόμηση χρημάτων λόγω έκπτωσης

Εξηγώντας περαιτέρω την αναφορά του για επιπλέον όφελος του Δήμου σύμφωνα πάντα με τις δεσμεύσεις του Πάνου Σκουρλέτη, ο Γιώργος Μαραγκός εξήγησε πως η Δημοτική Αρχή δεδομένου ότι για την ανάθεση της μελέτης μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας θα συναντήσει μεγάλα ποσοστά έκπτωσης κι άρα, εξοικονόμηση χρημάτων από το ποσόν της επιχορήγησης, μίλησε για σύνταξη παραπάνω μελετών προς κάλυψη κι άλλων αναγκών του Δημαρχιακού Μεγάρου.

“Η δέσμευση του κ. Υπουργού είναι η μελέτη να μην εξαντληθεί μόνο στις όψεις, εφόσον υπάρξει έκπτωση – που θα υπάρξει μεγάλη έκπτωση σε σχέση με την προϋπολογιζόμενη δαπάνη της μελέτης -, αλλά το υπόλοιπο ποσό, να διατεθεί, να παραμείνει στον Δήμο” προκειμένου όπως γνωστοποίησε παρακάτω “να ακολουθήσουν και μελέτες οι οποίες έχουν να κάνουν με την οροφή, με τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του κτιρίου και με άλλες παρεμβάσεις στο εσωτερικό του κτιρίου και στον εσωτερικό διάκοσμο”.

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωσή του, ο Γιώργος Μαραγκός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανωτέρω εξέλιξη, αναφέροντας παράλληλα και την πρόθεση του Πάνου Σκουρλέτη – προσεχώς – να βρεθεί τρόπος ώστε να χρηματοδοτηθεί και η υλοποίηση του απαραίτητου έργου.

“Πρόκειται για μία εξαιρετική εξέλιξη και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Υπουργείου εφόσον ολοκληρωθεί η μελέτη, υπάρχει η βούληση να χρηματοδοτηθεί και το έργο” σημείωσε εμφανώς ικανοποιημένος, λέγοντας τέλος πως, “σε αντίστοιχη πορεία βρίσκεται και το έργο χρηματοδότησης της αποχέτευσης της Βάρης – Μέγα Γιαλού”.