Το πολιτικό στίγμα της νέας Δημοτικής Αρχής για τις κοινωνικές υποθέσεις και το κοινωνικό έργο στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Προτεραιότητα στον άνθρωπο και τις ανάγκες του

Δηλώσεις των τριών εντεταλμένων Αγγελικής Πρίντεζη, Ειρήνης Δράκου και Μάρκου Ρούσσου

Το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αρχίζουν να υλοποιούν και να “ξεδιπλώνουν” σταδιακά οι εντεταλμένοι για θέματα κοινωνικής μέριμνας στο νησί, έχοντας αναλάβει τα καθήκοντά τους από προχθές, οπότε και γνωστοποιήθηκε η σχετική απόφαση του Δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα.

Συγκεκριμένα, η Αγγελική Πρίντεζη έχει στην ευθύνη της, τις βασικές δράσεις και το έργο του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Αθλητισμού, η Ειρήνη Δράκου είναι αρμόδια και υπεύθυνη για τη λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, ενώ ο Μάρκος Ρούσσος αναλαμβάνει τα ΚΑΠΗ.

Οι τρεις αιρετοί κλήθηκαν να προχωρήσουν σε δηλώσεις, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, ενημερώνοντας εμμέσως για το τί παρέλαβαν, αλλά και για το τί θα παράξουν, υπογραμμίζοντας εξ αρχής πως, στο επίκεντρο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του.

 

  • Προχθές ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις του κ. Νίκου Λειβαδάρα σχετικά με τους εντεταλμένους συμβούλους. Η νέα θητεία σας βρίσκει με σημαντική ατζέντα, όπως μεταξύ άλλων θεμάτων, τις υποθέσεις της κοινωνικής πολιτικής. Μιλήστε μας για την ενημέρωσή σας και για τις προτεραιότητές σας.

Αγγελική Πρίντεζη: “Σύμφωνα με την απόφαση του Δημάρχου είμαι αρμόδια για τις Κοινότητες της Ποσειδωνίας, δηλαδή τη Βάρη, την Ποσειδωνία και τον Φοίνικα με σκοπό την υλοποίηση του προγράμματός μας. Επίσης, είμαι εντεταλμένη για τα θέματα του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου πλην του Κέντρου Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων. Από χθες (σσ. προχθές) βρίσκομαι στην Ποσειδωνία, από όπου και θα δουλεύω για τον Δήμο. Έχω μαζί μου και μία υπάλληλο, η οποία θα βρίσκεται στο γραφείο όποτε εγώ λείπω. Προσωπικά θα δέχομαι κόσμο στο γραφείο από τις οκτώ το πρωί.

Δεν ζήτησα ενημέρωση από τον κ. Ρουσσουνέλο, παρόλο που δεν έχω πρόβλημα να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε. Έχω κάνει όμως, πολλές συναντήσεις και προεκλογικά και μετεκλογικά με τη Διευθύντρια την κα Λαγουδάκη και με την προϊσταμένη του Τμήματος, κα Δαλεζίου. Ήδη υπάρχουν κάποια δρομολογημένα προγράμματα από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, που βασικά είναι τα προγράμματα της κεντρικής κυβερνητικής πολιτικής. Το ΤΕΒΑ, τα προνοιακά επιδόματα για όσο υπάρχουν και το Κέντρο Κοινότητας που είναι πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το οποίο επεκτείνεται και με το πρόγραμμα ΟΦΗΛΙ. Μέχρι το τέλος της χρόνιας θα προκηρυχθούν δύο θέσεις κοινωνικού λειτουργού και ευελπιστούμε βάσει του χρονοδιαγράμματος τον Ιανουάριο να λειτουργεί. Το Κέντρο Κοινότητας λειτουργεί στην είσοδο του κτιρίου της οδού Κ. Μαρούλη στο ισόγειο.

Προσωπικά ευελπιστώ και θα δουλέψω για την εξωστρέφεια της Κοινωνικής Υπηρεσίας πάντα με σεβασμό στον άνθρωπο και στα προσωπικά δεδομένα. Είμαστε και θα είμαστε πολύ προσεκτικοί όπως επιβάλλεται.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε προγραμματίσει ήδη ραντεβού με τη Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου ώστε να γίνει μία πρώτη συνάντηση για να συνεργαστούμε στο κοινωνικό κομμάτι και να έχουμε κατεύθυνση για την υλοποίηση κοινών στόχων.

Στην ίδια κατεύθυνση, θέλουμε να συνεχιστεί και η συνεργασία με την Ορθόδοξη και την Καθολική Εκκλησία. Απ΄ ό,τι ενημερώθηκα και από τις Υπηρεσίες συνεχίζεται η συνεργασία. Πρέπει μάλιστα να γίνεται έλεγχος και έρευνα ώστε να μην λαμβάνουν βοήθεια όλοι από παντού και μένει κόσμος χωρίς στήριξη. Μάλιστα, πρέπει να εξετάσουμε και ποια βοήθεια χρειάζονται συνάνθρωποί μας, αφού κάποιες ανάγκες τους μπορεί και καλύπτει η “Βοήθεια στο Σπίτι”.

Ο σκοπός δεν είναι μόνον η βοήθεια σε επίπεδο σίτισης, αλλά και η στήριξη στην ψυχή.

Επίσης, θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε δράσεις και να ενημερώνουμε τον κόσμο για θέματα υγείας στον βαθμό που μπορούμε. Για παράδειγμα ακολουθεί ο Οκτώβρης, ο μήνας πρόσληψης κατά του καρκίνου του μαστού. Μπορούσε σαν Υπηρεσία να διερευνήσουμε τρόπους ενημέρωσης των κοινωνικών ομάδων.

Επίσης, θα είναι χρήσιμο να καταγραφούν και οι μονογονεϊκές οικογένειες που είναι στο όριο της φτώχειας από το αρμόδιο επιστημονικό προσωπικό του Δήμου και με τον απαραίτητο σεβασμό, ώστε να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε.

Θέλουμε να απλώσουμε δίκτυ προστασίας σε όλους τους ανθρώπους του νησιού που το έχουν ανάγκη. Προσεχώς θα “ξεδιπλώνουμε” προτάσεις και ιδέες και θα ενημερώνεται ο κόσμος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε, πως, χρειάζεται και η λήψη αποφάσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο για μία σειρά από αποφάσεις μας. Πάντως, προτεραιότητα δική μας είναι ξεκάθαρα η στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Τέλος, να αναφέρω πως μέχρι το τέλος της χρονιάς, ο Δήμος έχει υπογράψει τη δημιουργία Γραφείου Ισότητας των φύλων”.

  • Στο κομμάτι της ενημέρωσης και της εξωστρέφειας θεωρείτε ότι μέχρι τώρα και κατά την τελευταία θητεία υστερούσε ο Δήμος;

“Κατά τη γνώμη και την κρίση τη δική μου, ο Δήμος λειτουργούσε καθαρά με τα προγράμματα της κεντρικής κυβέρνησης. Εμείς έχοντας πρότυπα κι άλλους Δήμους με μεγάλο κοινωνικό έργο θα προσπαθήσουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας και με χορηγίες να αναπτύξουμε δράσεις και να υλοποιήσουμε σκέψεις και προτάσεις”.

  • Βασικό “στήριγμά” σας θα πρέπει να είναι και οι υπάλληλοι σε αυτήν την προσπάθεια. Επενδύετε στην καλή και παραγωγική συμπόρευση μαζί τους;

“Οι αιρετοί έχουν συγκεκριμένη περίοδο κατά την οποία ασκούν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με την εντολή του κόσμου. Οι υπάλληλοι του Δήμου υπήρχαν, υπάρχουν την τετραετία που θα είμαστε εμείς και θα υπάρχουν και μετά από εμάς. Οι υπάλληλοι μας δίνουν τις “γραμμές” και μας βοηθούν στην υλοποίηση. Είναι οι στενοί μας συνεργάτες, ακούμε τις απόψεις τους και ειδικά στο συγκεκριμένο Τμήμα, το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, δεν θα γίνει τίποτα χωρίς να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη των υπαλλήλων. Προέρχονται από μία δύσκολη πενταετία, στην οποία – δυστυχώς – αφιέρωναν πάρα πολύ χρόνο καθημερινά για να αιτιολογούν γιατί έγινε το ένα και γιατί έγινε το άλλο. Από την πλευρά μας, είμαστε δίπλα τους, όπως και εκείνοι στέκονται δίπλα μας. Θέλουμε να τους μεταφέρουμε το όραμά μας και μόνο με τη βοήθειά τους θα προχωρήσουμε παρακάτω”.

 

  • Ευθύνη και ατζέντα σας κ. Δράκου είναι η απρόσκοπτη λειτουργία του βρεφικού και των παιδικών σταθμών, δηλαδή των δομών φιλοξενίας νηπίων. Έχετε ενημερωθεί σχετικά με τις υποθέσεις τους ενόψει και της έναρξης της νέας σχολικής περιόδου;

Ειρήνη Δράκου: “Χθες ενημερώθηκα αναλυτικά από τις υπεύθυνες του Γραφείου γιατί μεγάλη σημασία έχει τα Τμήματα να λειτουργούν άψογα. Οπότε η συνεργασία που είχα και με την κα Λαγουδάκη και με την κα Μπούρικα ήταν πάρα πολύ καλή. Οι σταθμοί είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν και είμαστε τώρα στη φάση της τελικής επιλογής των παιδιών σύμφωνα με τα κοινωνικά κριτήρια. Θα λειτουργήσει κανονικά και ο βρεφονηπιακός και οι παιδικοί σταθμοί. Τα οριστικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν εντός των ημερών. Έχουν αρχίσει ήδη τα τηλεφωνήματα και στις οικογένειες. Οπότε πολύ σύντομα, θα ξέρουμε τα τελικά αποτελέσματα.

  • Όσον αφορά στο προσωπικό των δομών φιλοξενίας ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης είναι καλυμμένος;

“Αυτή τη στιγμή είμαστε καλυμμένοι σύμφωνα με τα περυσινά δεδομένα. Έχουν δηλωθεί όμως και οι ανάγκες σε 8μηνίτες. Οπότε, μόλις γίνει η πρόσληψη, θα ενισχυθούν οι σταθμοί και με προσωπικό τέτοιου είδους. Αλλά το βοηθητικό προσωπικό είναι στη θέση του κι εννοώ καθαρίστριες, μαγείρισσες, βοηθοί. Είναι όλα έτοιμα αυτή τη στιγμή. Μπορούν να ξεκινήσουν”.

  • Ως εκ τούτου, στον παρόντα χρόνο προτεραιότητά σας είναι η ομαλή και χωρίς προβλήματα και κενά, έναρξη του νέου σχολικού έτους.

“Ακριβώς. Να είναι ευχαριστημένοι και οι γονείς των παιδιών και οι εργαζόμενοι. Να ευχηθώ να έχουμε όλοι καλή χρονιά και να είναι εποικοδομητική. Ό,τι παρουσιάζεται να έχουμε τη δυνατότητα να το προλαβαίνουμε και να το ξεπερνάμε”.

 

  • Συνεχίζετε στα κοινά και τη νέα θητεία έχετε στην ευθύνη σας τη λειτουργία των ΚΑΠΗ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Υπήρξε ενημέρωση προς εσάς;

Μάρκος Ρούσσος: “Είχα ενημέρωση από το Τμήμα και τον προκάτοχό μου, με τον οποίο επισκεφθήκαμε το κτίριο της οδού Κ. Μαρούλη, στην κεντρική υπηρεσία του ΚΑΠΗ. Είπαμε όλες τις τρέχουσες λεπτομέρειες και στη συνέχεια, είχα ενημέρωση από τις υπεύθυνες του ΚΑΠΗ για όλα τα προβλήματα, για όλες τις εκκρεμότητες του χώρου του ΚΑΠΗ της Ερμούπολης βασικά.

  • Έχετε σκέψεις ή προτάσεις για βελτίωση της λειτουργίας τους; Υπάρχουν ιδιαίτερα θέματα σε κάποιο από τα παραρτήματα;

“Ως προς τα οργανωτικά, ήδη έχω επικοινωνήσει με όλα τα ΚΑΠΗ και σε όλα τα χωριά με τους υπεύθυνους. Είναι υπεύθυνες κυρίες συνήθως από τα Τοπικά Συμβούλια. Έχω πλήρη εικόνα του αριθμού των μελών στα ΚΑΠΗ της Ερμούπολης και των χωριών και αυτή τη στιγμή, προσπαθώ να ενημερωθώ για τις κτιριακές ανάγκες, για συντηρήσεις άμεσες κι έμμεσες, ώστε στα πρώτα συμβούλια που θα γίνουν να έχουμε κάποιες προτάσεις. Θέλουμε αρχικά, να καλύψουμε όσες άμεσες ανάγκες υπάρχουν. Ολοκληρώνουμε λοιπόν το στάδιο της ενημέρωσης και το επόμενο βήμα μας είναι η υλοποίηση λύσεων και προτάσεων.

Θα ήταν παράλειψη να μην πω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν προτάσεις για να ανοίξουμε κι άλλο ένα ΚΑΠΗ στην περιοχή των Χρούσσων. Θα ελέγξουμε τον χώρο που υπάρχει και αν εξασφαλίσουμε τον χώρο, θα προχωρήσουμε. Είμαστε σε στάδιο έρευνας για το αίτημα συμπολιτών μας που θέλουν να λειτουργήσει ένας χώρος ΚΑΠΗ – Πολιτιστικό Κέντρο.

Σήμερα (σσ. χθες) στην επίσκεψή μου στα ΚΑΠΗ βρήκα εθελόντριες μέσα στους χώρους. Όσοι προσφέρουν, παραμένουν και το λέω και με τη έγκριση του Δημάρχου. Άνθρωποι που έχουν προσφέρει την προηγούμενη θητεία δεν αλλάζουν και δεν μετακινούνται”.

 

  • Κατά τα πρώτα χρόνια της προηγούμενης θητείας είδαμε ενέργειες του πρώην εντεταλμένου του κ. Χαρίτου που δημιούργησαν προβλήματα και αποθάρρυναν τη συμμετοχή των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας στα ΚΑΠΗ. Από την πλευρά σας πώς θα τονώσετε τη συμμετοχή;

“Ακριβώς. Αυτός είναι ο στόχος. Η ενημέρωσή μου έγινε από τον κ. Ρουσσουνέλο, αλλά οι κατευθυντήριες γραμμές με τη Διεύθυνση του ΚΑΠΗ – και είναι και στόχος μου – είναι να αλλάξουμε ριζικά τη μορφή. Τα ΚΑΠΗ δεν είναι καφενεία. Είναι χώροι πολιτισμού και χώροι που θα κρατήσουν την Τρίτη Ηλικία κοντά τους. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει μία συμπόρευση, που δεν υπάρχει σήμερα ανάμεσα στα ΚΑΠΗ. Υπάρχουν λόγοι που απομακρύνθηκαν άνθρωποι από τα ΚΑΠΗ, αλλά από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους φέρουμε και πάλι κοντά. Έχω μιλήσει ήδη και με ανθρώπους που θα μας βοηθήσουν. Θέλουμε και στην πόλη και στα χωριά να υπάρξει μία γενικότερη ανανέωση όλης της δομής του ΚΑΠΗ”.