Πρώτη συζήτηση των μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με τη συνέχιση της συνεργασίας με τον Νότη Μαρτάκη

Ζητούν αναλυτικό “μπούσουλα” για τον τουρισμό

Πολύωρη συνεδρίαση και παρατηρήσεις επί του κύριου παραδοτέου που αφορά τον πενταετή στρατηγικό σχεδιασμό για την τουριστική ανάπτυξη της Σύρου

Στρατηγικό πλάνο τουριστικής ανάπτυξης – ιδιαιτέρως αναλυτικό - που θα “κουμπώνει” στον μοναδικό χαρακτήρα της Σύρου και στα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της, ζητούν από τον πρόεδρο της MTC Group, Νότη Μαρτάκη τα μέλη της νέας Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με τον ίδιο, την οποία και δήλωσαν πως έχουν πρόθεση να συνεχίσουν.

Με πρώτο θέμα τους την εξέταση της πορείας της εν λόγω συνεργασίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με τον ίδιο, τα μέλη της Τουριστικής Επιτροπής, το μεσημέρι της Παρασκευής συζήτησαν πάνω στο σημαντικό παραδοτέο που προβλέπει η σύμβαση, αυτό της κατάρτισης ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού πλάνου 5ετιας για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή του νησιού, επί του περιεχομένου του οποίου άσκησαν κριτική, αποφασίζοντας πως αυτό πρέπει να συμπληρωθεί σημαντικά.

Τις παρατηρήσεις εκ μέρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ανέγνωσε η τριμελής Επιτροπή που πλαισιώνει την πρόεδρο της Τουριστικής Επιτροπής, Αλίκη Λεονταρίτη, η οποία απαρτίζεται από τρεις υπαλλήλους, που όπως τόνισαν, έχουν ελέγξει το πρώτο κείμενο του κ. Μαρτάκη βάσει της σύμβασης που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών.

Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των νέων μελών που απαρτίζουν την Τουριστική Επιτροπή συνηγόρησαν στην θέση της κ. Λεονταρίτη πως ο Δήμος πρέπει να φροντίσει για την εποικοδομητική συνεργασία με την εταιρεία του κ. Μαρτάκη κι ως εκ τούτου, να θέσει σε γνώση του τις προσθήκες που ζητά η δημοτική πλευρά για το στρατηγικό πλάνο, ωστόσο, υπήρξαν και δύο μέλη τα οποία επεσήμαναν σε κατηγορηματικό τόνο, πως, ο ίδιος και η εταιρεία του έχουν απόλυτη εξειδίκευση και γνώση στα τουριστικά πράγματα, καθώς και στην καθοδήγηση διάφορων περιοχών και δη κορυφαίων τουριστικών προορισμών, κάτι που σημαίνει πως δεν είναι ικανοί αναρμόδιοι υπάλληλοι να αξιολογήσουν τη δουλειά του για τη Σύρο.

Η πρώτη συνεδρίαση της νέας Τουριστικής Επιτροπής υπήρξε σχεδόν τρίωρη, με το σύνολο των μελών της να παρίσταται και να τοποθετείται επί του θέματος, καθώς όπως τονίσθηκε και από την πρόεδρό της, η Σύρος “τρέχοντας” τη συγκεκριμένη σύμβαση στον καλύτερο δυνατό βαθμό, πρέπει να αποκτήσει ένα αναλυτικό “εργαλείο” για τον τουρισμό, προκειμένου να βαδίσει με ασφάλεια και να μη χάσει άλλο πολύτιμο χρόνο.

Άλλωστε, δεν πρέπει οι επαγγελματίες του τόπου και συνολικά οι πολίτες του νησιού να ξεχνούν πως, δυστυχώς, για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων χάθηκε συνολικά η προηγούμενη θητεία, εξαιτίας των ερασιτεχνισμών και του προσχηματικού ενδιαφέροντος της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, η οποία για προεκλογικούς λόγους προχώρησε στη σύναψη της σύμβασης με την εταιρεία του κ. Μαρτάκη λίγο πριν την εκπνοή της περασμένης θητείας.

Υπενθυμίζεται δε πως, Σύλλογοι επαγγελματιών του τουρισμού είχαν παραιτηθεί από την προηγούμενη Τουριστική Επιτροπή, αφού δεν είχε ικανοποιηθεί το αίτημά τους για άμεση πρόσληψη manager τουρισμού.

Βήμα – βήμα καθοδήγηση και όχι γενικόλογες κατευθύνσεις. Άμεση επικοινωνία με τον Ν. Μαρτάκη

Άκρως σημαντική υπήρξε η διαπίστωση της Επιτροπής Τουρισμού αναφορικά με τις ανάγκες του νησιού και των επαγγελματιών του κλάδου πως η Σύρος χρειάζεται βήμα – βήμα καθοδήγηση για την τουριστική ανάπτυξη και όχι ένα γενικόλογο πλάνο, αφού συγκριτικά δε, με άλλα νησιά, βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο.

Δεδομένης της σύμβασης με τον κ. Μαρτάκη, η οποία και “τρέχει” ήδη, η πρόεδρος κάλεσε τα μέλη να τοποθετηθούν αναφορικά με το παραδοτέο που προβλέπει η σύμβαση, αυτό του στρατηγικού σχεδίου για 5 έτη, καλώντας πρωτίστως τα μέλη της Επιτροπής (υπάλληλοι Δήμου) να αναγνώσουν τις παρατηρήσεις τους μετά από τον έλεγχο που έκαναν. Όπως διευκρινίστηκε από την κα Λεονταρίτη δε, οι εν λόγω παρατηρήσεις θα αποσταλούν στην εταιρεία του κ. Μαρτάκη, ώστε ο ίδιος να ενσωματώσει και να συμπληρώσει όσα απαιτούνται – βάσει σύμβασης όπως επανέλαβε – για να ξεκινήσει σταδιακά η εφαρμογή αυτού του βηματισμού για την τουριστική ανάπτυξη.

“Κάνουμε μία νέα αρχή. Οφείλουμε να προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε την τουριστική δυναμική του νησιού μας, με μία προϋπόθεση. Να διατηρήσουμε τα χαρακτηριστικά του” δήλωσε εξ αρχής η Αλίκη Λεονταρίτη στην τοποθέτησή της, προσδιορίζοντας με σαφήνεια πως ο Δήμος αυτό που καθιστά ξεκάθαρο γεγονός είναι πως η Σύρος είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση που θα χρειαστεί ένα αναλυτικό πλάνο βημάτων και όχι μία γενικόλογη αναφορά ενεργειών και δράσεων.

Στα λεγόμενά της, θέλησαν να προσθέσουν οι υπάλληλοι που την πλαισιώνουν (Νάνσυ Οικονόμου, Πέτρος Βακόνδιος και Δημήτρης Κορφιάτης) πως εκτός από τις παρατηρήσεις – ελλείψεις που κατέγραψαν εξετάζοντας το περιεχόμενό του πλάνου που κατέθεσε ο κ. Μαρτάκης, ο Δήμος αν και θα έπρεπε να ενημερώνεται για κάθε επαφή του τουριστικού manager, αυτό δεν έχει γίνει.

Για παράδειγμα, ανέφεραν τις επαφές του με την πλευρά του Νεωρίου και του Καζίνο, θέματα για τα οποία επανέλαβαν πως θα έπρεπε πρώτα να λάβει γνώση η Δημοτική Αρχή, ώστε να δηλώσει τη συναίνεσή της.

Κατόπιν του πολύωρου διαλόγου που ακολούθησε και των τοποθετήσεων των μελών, οι κύριες εκ των οποίων και ακολουθούν στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, τα μέλη της Τουριστικής Επιτροπής συναποφάσισαν πως θα στείλουν στον κ. Μαρτάκη τις παρατηρήσεις της Επιτροπής Έργου για να συμπληρωθούν στο τελικό πλάνο της στρατηγικής που θα ακολουθήσει το νησί, τόνισαν πως θα πρέπει να έχουν άμεση γνωριμία – επαφή στο σύνολό τους με τον ίδιο και υπογράμμισαν πως επιδιώκουν μία εποικοδομητική συνεργασία ξεκάθαρα προς όφελος της πρωτεύουσας των Κυκλάδων. Υπογραμμίζεται πως η πρόεδρος της Επιτροπής, Αλίκη Λεονταρίτη γνωστοποίησε πως αμέσως μετά από τη συνεδρίαση, θα τηλεφωνούσε στον κ. Μαρτάκη για να τον ενημερώσει για όσα ειπώθηκαν και αποφασίστηκαν, αλλά και για να τον προσκαλέσει στην επόμενη συνεδρίαση.

Τόνισαν πως δεν πρέπει να είναι “γλάστρες” ως μέλη της Επιτροπής

Με φόντο τις παρατηρήσεις που περιλαμβάνουν τα έγγραφα που θα λάβει ο κ. Μαρτάκης ώστε να προβεί σε συμπληρώσεις στο στρατηγικό πλάνο που άμεσα θα καταθέσει εκ νέου προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ορισμένα εκ των μελών της Τουριστικής Επιτροπής, θέλησαν να σημειώνουν πως ως άτομα που κλήθηκαν και προτάθηκαν να συμμετέχουν στη νέα σύνθεση αυτής, δεν μπορούν να έχουν ρόλο “γλάστρας”. Υποστήριξαν δηλαδή πως για όλες τις κινήσεις που μελετά και πραγματοποιεί ο τουριστικός manager, θα πρέπει πρώτα να έχουν γνώση οι ίδιοι.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν οι τοποθετήσεις συγκεκριμένων μελών της Τουριστικής Επιτροπής, τα οποία και συνηγόρησαν στη γενική διαπίστωση της Ομάδας Έργου και της θέσης της Αλίκης Λεονταρίτη πως ο κ. Μαρτάκης θα πρέπει να αναπτύξει πολύ αναλυτικά τις κατευθύνσεις του για τη Σύρο.

Από την πλευρά του ως μέλος της Τουριστικής Επιτροπής, ο Ιάκωβος Αρβανίτης προχώρησε σε συγκεκριμένη τοποθέτηση, ξεκινώντας πρώτα από τη διευκρίνιση πως δεν αμφισβητεί τον κ. Μαρτάκη, αλλά εστιάζει μόνον σε παρατηρήσεις επί του περιεχομένου του παραδοτέου κειμένου για τη στρατηγική όσον αφορά τη Σύρο.

Ο ίδιος παρατήρησε πως “πίσω από μία καθαρά τουριστική οπτική γωνία”, θεωρεί πως ο κ. Μαρτάκης παρουσίασε αυτό το πρώτο αποτέλεσμα επειδή “είχε ελλιπή ενημέρωση, είχε μεθοδευμένη και κατευθυνόμενη ενημέρωση και οι άνθρωποι που μίλησαν μαζί του κατά κύριο λόγο σύμφωνα με τη δική μου εκτίμηση δεν είχαν σχέση με το τουριστικό αντικείμενο”.

Ο κ. Αρβανίτης μάλιστα σημείωσε και κάτι με το οποίο επεσήμανε πως συμφωνεί και ο κ. Μαρτάκης σε γραπτή αναφορά του, πως, η σύμβαση ανατέθηκε σε λάθος χρόνο (σσ. προεκλογικά). Κατόπιν αυτών ο ίδιος θεώρησε πως “ο κ. Μαρτάκης είχε λάθος πληροφόρηση σύμφωνα με τη Σύρο”, με την κα Λεονταρίτη να γνωστοποιεί πως ο τουριστικός manager αναφέρει εγγράφως πολλάκις πως “την πληροφόρηση την είχε από τον πρώην Δήμαρχο, τον κ. Μαραγκό”.

Ο κ. Αρβανίτης αφού πρόσθεσε πως, “ο μελετητής φαίνεται πως δεν έχει σαφή εικόνα των άψυχων κι έμψυχων υποδομών του τόπου”, έκλεισε την τοποθέτησή του, επισημαίνοντας πως πρέπει να υπάρξει ουσιαστική συνεργασία με την πλευρά του κ. Μαρτάκη αφού έχει σύμβαση ο Δήμος, ώστε να παραχθεί έργο για τη Σύρο και την τουριστική ανάπτυξή της.

Αμέσως μετά, η Φλώρα Μπαρμπέτα επεσήμανε πως ως μέλος της Τουριστικής Επιτροπής που μάλιστα έχει κάνει “μεταπτυχιακή διατριβή με θέμα Branding Destination – Η περίπτωση της Σύρου”, τόνισε πως έχοντας διαβάσει όσα προσκόμισε ο κ. Μαρτάκης κι έχοντας λάβει γνώση και των παρατηρήσεων της Επιτροπής Έργου, θεώρησε ορθές τις επισημάνσεις προς το κείμενό του, συνηγορώντας πως ο Δήμος θα πρέπει να προχωρήσει τη συνεργασία με τον ίδιο, αφού βέβαια γίνουν οι απαραίτητες συμπληρώσεις – τροποποιήσεις στον 5ετη στρατηγικό σχεδιασμό. Η κα Μπαρμπέτα μάλιστα, τόνισε πως ενδεχομένως και ο ίδιος να πιέστηκε για το έργο του, με φόντο και το διάστημα που μεσολάβησε και αφορούσε τα νέα πρόσωπα στον Δήμο και στη διοίκησή του μετά τις εκλογές. “Χρειαζόμαστε μία μεγαλύτερη εξειδίκευση κι ένα στρατηγικό πλάνο 5ετίας πολύ συγκεκριμένο” δήλωσε η ίδια ολοκληρώνοντας τη θέση της.

Σε παρόμοιο τόνο τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, ο οποίος γνωστοποίησε πως καθώς ο ίδιος δεν έχει την επιστημονική επάρκεια να κρίνει το παραδοτέο, ζήτησε από εξειδικευμένους συνεργάτες του στο Επιμελητήριο καθώς και από εξειδικευμένο εξωτερικό συνεργάτη του να κρίνει το στρατηγικό πλάνο.

“Πήρα αυτήν την μελέτη και τη δουλειά που ενόψει της σημερινής συνάντησης έπρεπε να πει ο καθένας τη γνώμη του. (...) Μπορεί αυτός ο άνθρωπος να έχει 5.000 διαφορετικές σκέψεις στο μυαλό του, αυτές όμως θα πρέπει να αποτυπωθούν” σχολίασε αρχικά ο κ. Ρούσσος, προσθέτοντας παρακάτω πως, “Επειδή δεν είμαστε ειδικοί, το Επιμελητήριο έχει μεταξύ άλλων δύο εξειδικευμένα στελέχη σε θέματα branding, σε θέματα επικοινωνίας με πολυετή εμπειρία σε πολυεθνικές. Έδωσα σε αυτούς τους δύο ανθρώπους το σχέδιο και σε έναν εξωτερικό συνεργάτη που δεν έχει καμία σχέση με τη Σύρο, αλλά έχει μία πολύ μεγάλη εμπειρία στον τουρισμό ώστε να έχουμε μία άποψη”.

Σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε ο ίδιος, όσα είπε η Επιτροπή Έργου του Δήμου για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς επίσης, η Φλώρα Μπαρμπέτα και ο Ιάκωβος Αρβανίτης, “ταυτίζονται με τις γνωμοδοτήσεις” των ανθρώπων με τους οποίους μίλησε ο κ. Ρούσσος.

Ως εκ τούτου, ο ίδιος τόνισε πως ο Δήμος πρέπει να λάβει ένα στρατηγικό πλάνο 5ετίας που θα είναι αναλυτικό και ραμμένο ακριβώς στην ιδιαιτερότητα που καλείται “Σύρος”.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να προστεθεί δε πως ο κ. Ρούσσος εξέφρασε δημοσίως το παράπονό του για το γεγονός πως ο κ. Μαρτάκης δεν πραγματοποίησε καμία συνάντηση ως σήμερα με τον ίδιο και το Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Εν συνεχεία, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Ευάγγελος Αλεξανδρίδης συναίνεσε στα παραπάνω, παρατηρώντας επιπλέον, πως “Ο κ. Μαρτάκης πρέπει να έχει καλή επαφή με τον Δήμο”, ενώ τέλος και η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώ Μαραγκού παρατήρησε πως η Τουριστική Επιτροπή πρέπει να διαχειριστεί μία σοβαρή κατάσταση. Πρωτίστως, επεσήμανε πως δεδομένης της αλλαγής σε επίπεδο διοίκησης του Δήμου, “πρέπει να υπάρξει απαραιτήτως ένας διάλογος”, ώστε κάποια κομμάτια του πλάνου πενταετίας να αλλάξουν ή να τροποποιηθούν ή και να εμπλουτιστούν. Η ίδια, υποστήριξε κατηγορηματικά πως “πρέπει να υπάρξει μία γόνιμη συζήτηση με τον κ. Μαρτάκη και την Επιτροπή Έργου κι εμάς”, ώστε να προωθηθούν αλλαγές στο κύριο παραδοτέο, οι οποίες θα ευνοήσουν αποτελεσματικά τον τόπο.

Η ίδια δεν παρέλειψε να τονίσει πως αν απαιτηθεί η παράταση της σύμβασης, αυτό θα πρέπει να το φροντίσει ο Δήμος, στην περίπτωση που συμφωνεί και ο κ. Μαρτάκης.

Ζήτησαν να λειτουργήσει ελεύθερα ο μάνατζερ

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος της “Τερψιχόρης” (εστίαση), Γιώργος Χατζαντώνης υπεραμύνθηκε της συνεργασίας με τον κ. Μαρτάκη, τονίζοντας πως ο Δήμος πρέπει να του δώσει χώρο και χρόνο να λειτουργήσει ελεύθερα για το νησί, χωρίς να του θέτει γραφειοκρατικού χαρακτήρα εμπόδια, πολλώ δε μάλλον όταν ο ίδιος και η εταιρεία του προσλήφθηκαν για να παράξουν έργο ως εξειδικευμένοι άνθρωποι στον τουρισμό.

“Κρίνουμε έναν άνθρωπο τον οποίο δεν ξέρω αν είμαστε εμείς ικανοί να τον κρίνουμε. Έχει εξειδίκευση και γι αυτόν τον πληρώνουμε. Για να κάνει τη δουλειά που δεν ξέρουμε” δήλωσε πρωτίστως ο κ. Χατζαντώνης, ο οποίος επεσήμανε πως το νησί δεν πρέπει να χάσει άλλον χρόνο.

Με φόντο τις παρατηρήσεις της Επιτροπής Έργου, ο ίδιος τόνισε πως σαφώς ο Δήμος πρέπει να παραλάβει όσα προβλέπει η σύμβαση με τον Νότη Μαρτάκη, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να φροντίσει για να έχει ελευθερία ο ίδιος σε επίπεδο κινήσεων κι επαφών για τη Σύρο.

“Θεωρώ απαραίτητο να κάνετε τις όποιες διορθώσεις χρειαστεί και τις όποιες εξηγήσεις πρέπει να κάνει ο κ. Μαρτάκης. Το θεωρώ απαραίτητο. Απλά νομίζω πως είναι λίγος ο χρόνος και πρέπει να δοθεί ένα περιθώριο ώστε να δούμε τα δείγματα δουλειάς του και να είμαστε σύμμαχοι.

Αυτή τη στιγμή το νησί χρειάζεται μπαμπάκα στον τουρισμό. Είμαστε σε εμβρυακή κατάσταση. Χρειαζόμαστε έναν άνθρωπο να μας πάρει από το χέρι, να μας δείξει τον δρόμο και να τον περπατήσουμε εμείς. Για εμάς αυτός ο άνθρωπος είναι ιδανικός” υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου “Τερψιχόρη”, λέγοντας τέλος πως, σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μαρτάκης “θα κριθεί στο μέλλον”.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο Γιάννης Βουτσίνος, δήλωσε στη συνεδρίαση τα εξής: “Ζητήσαμε να έρθει ένας εξειδικευμένος άνθρωπος. Θεωρώ ότι όλες αυτές οι παρατηρήσεις που είναι σχεδόν περισσότερες από το παραδοτέο έχουν έναν χαρακτήρα υπερβολής. Πρέπει να εξετάσουμε αρχικά αν η Ομάδα Εργασίας έχει αξιολογήσει ξανά και έχει κάνει παρατηρήσεις σε τέτοιο πρότζεκτ. Εμείς δεν είμαστε ειδικοί για να αξιολογήσουμε τέτοιο πράγμα”. Ως εκ τούτου, σημείωσε πως, “ο κ. Μαρτάκης πρέπει να λειτουργήσει ελεύθερα και να μην του δείξουμε την έξοδο”.

Περί πνευματικών δικαιωμάτων και μη συμμετοχής ΕΟΤ

Άξια λόγου αναφορά στην ίδια συνεδρίαση αποτέλεσε και η παρατήρηση του κ. Αρβανίτη για το παραδοτέο του κ. Μαρτάκη, πως ο σχεδιασμός του αφορά κατοχυρωμένη πνευματική δουλειά της εταιρείας του και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τρίτο.

“Σε τρεις, τέσσερις αναφορές του γράφει ότι αυτά που προτείνει είναι προϊόν πνευματικών δικαιωμάτων και απαγορεύεται η χρησιμοποίησή τους από οποιονδήποτε άλλον. Όπερ σημαίνει τί; Εάν για τον α ή β΄ λόγο τελειώσει η σύμβαση του κ. Μαρτάκη κι έχει μία καινούργια εταιρεία μελετητών, τί θα κάνουμε; Θα ξανακάνουμε πάλι καινούργιο marketing;” σχολίασε χαρακτηριστικά ο ίδιος, με την Κανδιώ Μαραγκού να συμμερίζεται να λεγόμενά του, εκφράζοντας τη δική της θέση επί του συγκεκριμένου θέματος.

“Αυτή τη δέσμευση δεν τη δέχομαι επ΄ ουδενί και το κυριότερο επειδή δεν είναι στις συμβατικές μας συμφωνίες. Εμείς το αγοράσαμε αυτό. Άρα, είναι δικό μας. Ελπίζω ότι αυτό είναι κάτι ατυχές” παρατήρησε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου.

Τέλος, στην ερώτηση της εκπροσώπου της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Σύρου, Νικολέττας Μαραγκού γιατί στη νέα σύνθεση της Τουριστικής Επιτροπής δεν προβλέφθηκε η συμμετοχή εκπροσώπου του ΕΟΤ, θέλησε να απαντήσει η Αλίκη Λεονταρίτη.

Σύμφωνα με όσα είπε η Δημοτική Αρχή ανέμενε τη σχετική πρόταση για τον Μιχάλη Παράβαλο από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, στο ψηφοδέλτιο της οποίας προεκλογικά συμμετείχε ο ίδιος, όμως, δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε αφού ο Γιώργος Μαραγκός δεν τον πρότεινε. Η κα Λεονταρίτη έκλεισε την απάντησή της, λέγοντας πως η Δημοτική Αρχή θα επιδιώξει συνεργασία με τον ίδιο, δημιουργώντας μάλιστα και Ομάδα Εργασίας για τον Τουρισμό.