“Τρέχει” η διαδικασία για την Ενεργειακή Αναβάθμιση του κτιριακού συγκροτήματος των Λυκείων στην περιοχή του Μάννα

Μειοδότης για την ενεργειακή βελτίωση των Λυκείων

Σημαντικό έργο ύψους 956 χιλ. ευρώ για το μεγάλο σχολικό συγκρότημα της Δευτεροβάθμιας στη Σύρο

Με γοργούς ρυθμούς “τρέχουν” οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου “Ενεργειακή Αναβάθμιση του κτιριακού συγκροτήματος των Λυκείων” της Σύρου, με τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής να προχωρούν στην έγκριση της μεγαλύτερης μειοδοτικής προσφοράς, κατόπιν της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας.

Πρόκειται για ένα άκρως σημαντικό έργο που είχε κατοχυρώσει τη χρηματοδότησή του από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, όπως άλλωστε είχε γνωστοποιηθεί προ λίγων μηνών και από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου με σχετική ανακοίνωση.

Ο Δήμος έχοντας καταγράψει τις ανάγκες του αναφορικά με την κατάσταση των κτιριακών αναγκών των Σχολείων του, είχε διεκδικήσει την εν λόγω χρηματοδότηση από την προηγούμενη θητεία, προκειμένου να βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση των Λυκείων, με εξοπλισμό και παρεμβάσεις άκρως απαραίτητες.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου ανερχόταν σε ποσό ύψους 956 χιλ. ευρώ, το οποίο ως φαίνεται θα μειωθεί, μετά από την οριστική κατακύρωση του αποτελέσματος του μειοδότη που επικράτησε των υπολοίπων, αφού αυτός πρόσφερε έκπτωση κατά 60%.

Για το εν λόγω έργο δε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αρμόδιας Επιτροπής του Διαγωνισμού, υπήρξαν συνολικά 17 προσφορές από εταιρείες, με το υψηλότερο ποσοστό έκπτωσης να αγγίζει το 60% και το χαμηλότερο το 19%.

Σύμφωνα με τη διαδικασία επιλογής του αναδόχου, ελέγχθηκαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα των προσφορών και η αρμόδια Επιτροπή Διαγωνισμού εισηγείται την κατακύρωση του αποτελέσματος στην εταιρεία ΙΜΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ. Η συγκεκριμένη εταιρεία με έκπτωση 60%, θα μειώσει τη δαπάνη για το εν λόγω έργο σε 374.788,46 ευρώ.

Πρόκειται για μία μεγάλη έκπτωση που θα απαιτήσει σαφώς αντανακλαστικά κι επίβλεψη από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ώστε το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης των Λυκείων να υλοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Από γραφειοκρατικής σκοπιάς, πρέπει να τονισθεί πως μεθαύριο, Παρασκευή, τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης θα εγκρίνουν την ανάδειξη του προσωρινού μειοδότη, ενώ σε επόμενο διάστημα θα γίνει η οριστική έγκριση του αποτελέσματος του σχετικού διαγωνισμού.

Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει η πλευρά της Περιφέρειας για το συγκεκριμένο έργο σε ανακοίνωσή της αναφορικά με την κατοχύρωση της χρηματοδότησης, κανονικά ως ημερομηνία έναρξης των παρεμβάσεων στα σχολικά συγκροτήματα ορίζεται η 31η/10/2019 και λήξης η 30η/06/2021.

Αναφορικά με τον χρόνο υλοποίησης, θα ενημερώσει προσεχώς ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Μηνάς Αληφραγκής προκειμένου να γνωρίζει η σχολική κοινότητα πότε θα γίνουν οι παρεμβάσεις.

Λύκεια: Αναβάθμιση σε ενεργειακή κλάση Β+

Ειδικότερα σχετικά με το ύφος και τον χαρακτήρα των παρεμβάσεων για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης των Λυκείων, είχε γνωστοποιήσει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Βάσει της σχετικής ανακοίνωσης, θα γίνουν τα παρακάτω: Το έργο «Ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού συγκροτήματος Λυκείων Σύρου» αφορά στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό στην οροφή κτιρίων (netmetering), ισχύος 99,9 kw, αλλαγή τριών συστημάτων λέβητα – καυστήρα και κυκλοφορητών, μόνωση σωληνώσεων θέρμανσης, τοποθέτηση βαλβίδων, αντικατάσταση υπαρχόντων φωτιστικών με τύπου Led και εγκατάσταση συστήματος ελέγχου BMS. Η υλοποίηση των παραπάνω παρεμβάσεων από τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης στο κτιριακό συγκρότημα θα το αναβαθμίσει σε ενεργειακή κλάση Β+, επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση της εκπομπής CO2. Ο προϋπολογισμός και η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη του έργου ανέρχονται σε 956.000 ευρώ.

Ενεργειακή αναβάθμιση και για το Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας

Παρομοίως θα πρέπει να προωθηθεί και το σημαντικό έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας, για το οποίο η χρηματοδότηση ανερχόταν σε ποσό ύψους 425 χιλ. ευρώ. Σχετικά με το εν λόγω έργο θα προκύψει ενημέρωση από τη Δημοτική πλευρά, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η διαδικασία που απαιτείται για τον διαγωνισμό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και για το συγκεκριμένο σχολείο έχει μελετηθεί το πλάνο των παρεμβάσεων.

Αυτούσιο το τμήμα της ανακοίνωσης της ΠΝΑι, έχει ως εξής: “Το έργο «Ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού συγκροτήματος Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας Σύρου», αφορά σε παρεμβάσεις όπως αλλαγή κουφωμάτων, αλλαγή λέβητα, μόνωση σωληνώσεων, εγκατάσταση θερμοστατικών κεφαλών, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, φωτισμό με λαμπτήρες LED και εγκατάσταση συστήματος ελέγχου ενεργειακής απόδοσης BMS. Η υλοποίηση των παραπάνω παρεμβάσεων θα αναβαθμίσει ενεργειακά το συγκρότημα του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας, του οποίου τα τρία κτίρια αναβαθμίζονται στην κατηγορία Β+ και ένα κτίριο στην κατηγορία Α. Ο προϋπολογισμός και η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη του έργου ανέρχονται σε 425.000 ευρώ”.