Οριστική έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης της εισήγησης της Αντιδημάρχου Τουρισμού, Αλ. Λεονταρίτη

Τουριστικό πλάνο με περιορισμένα οικονομικά

Αναμονή για τις κινήσεις στην κρουαζιέρα, ενώ γνωστοποιήθηκε η συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων από την Κ. Μαραγκού

Τον προγραμματισμό των δράσεων και των κινήσεων τουριστικής ανάπτυξης και προβολής για τη Σύρο αναφορικά με το έτος 2020, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίασή του, σύμφωνα με την εισήγηση της Αντιδημάρχου Τουρισμού, Αλίκης Λεονταρίτη.

Το ποσό που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο πλάνο ανέρχεται σε 50.000 ευρώ, με την αρμόδια Αντιδήμαρχο να τονίζει πως αν απαιτηθεί, εντός της νέας χρονιάς, θα ζητηθεί αναμόρφωση για κάποιους κωδικούς, ώστε να υλοποιηθούν ενέργειες που θα βοηθήσουν στην προβολή της Σύρου.

Στο πλαίσιο της εισήγησής της, η ίδια δέχθηκε ήπια κριτική για το χαμηλό ποσό που αφορά στον προγραμματισμό των δράσεων, ενώ παρουσιάζοντας τα σχετικά ποσά του πλάνου, του προϋπολογισμού, αλλά και των δαπανών του 2019, εξήγησε πως ο Δήμος πλέον βαδίζει σε ρεαλιστική οικονομική βάση για τον Τουρισμό και προγραμματίζει κινήσεις βάσει των οικονομικών δυνατοτήτων του.

Πρέπει να αναφερθεί εξ αρχής πως η κ. Λεονταρίτη δήλωσε πως η σχετική εισήγηση έλαβε τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Τουρισμού, ενώ κινείται στους άξονες που συμφωνεί και ο manager τουρισμού, κ. Νότης Μαρτάκης.

Βάση μας ένα ρεαλιστικό πλάνο δαπανών”

Στην αρχή της τοποθέτησής της η Αλίκη Λεονταρίτη κατέστησε σαφές το σκεπτικό της κατάρτισης του τουριστικού πλάνου για το 2020, λέγοντας τα εξής: “Το πλάνο αποτελείται από ενέργειες για την αποτελεσματική κατά την άποψή μας, τουριστική προβολή και προώθηση της Σύρου και την ανάδειξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων του τουριστικού προϊόντος που δεν είναι άλλο από την ίδια τη Σύρο, έτσι ώστε να αποτελεί έναν πόλο έλξης επισκεπτών όλον τον χρόνο”.

Η ίδια συμπλήρωσε παρακάτω πως, “ο προϋπολογισμός των δράσεων βασίστηκε σε ένα ρεαλιστικό πλάνο δαπανών που να προσεγγίζει και να μην ξεπερνά την πρόβλεψη εσόδων του τουριστικού τέλους” ενώ όπως πρόσθεσε, “παράλληλα, ευελπιστώ ότι τα ποσά μπορούν να αναμορφωθούν σύμφωνα με τις ανάγκες που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια του επόμενου οικονομικού έτους”.

Η Αντιδήμαρχος αφού γνωστοποίησε πως το πλάνο “έχει τη σύμφωνη γνώμη του τουριστικού συμβούλου”, αλλά και τη θετική γνωμοδότηση της Τουριστικής Επιτροπής, ευχαρίστησε δημοσίως όλες τις πλευρές με τις οποίες – σήμερα - ο Δήμος έχει συνεργασία για τον Τουρισμό.

“Είναι πολύ σημαντικό ότι αυτούς τους τέσσερις μήνες από τον Σεπτέμβρη που αναλάβαμε, ξεκινήσαμε κι έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Επιμελητήριο Κυκλάδων και με το Λιμενικό Ταμείο Σύρου” σημείωσε, αναφέροντας παρακάτω τα ποσά που αντιστοιχούν στις προγραμματισμένες δράσεις.

Ποσά και δράσεις

Ειδικότερα, για media και blogger trips όπως και για broadcasting event προωθείται το ποσό των 6.000 ευρώ, για εκθέσεις 10.000 ευρώ, ενώ το ποσό των 20.000 ευρώ αναλύεται για διαφήμιση μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, για εκτυπώσεις φυλλαδίων, προωθητικών και διαφημιστικών υλικών, καθώς επίσης για σχεδιασμό και παραγωγή τουριστικού εντύπου, όπως τέλος και για κινηματογράφηση και παραγωγή video. Επιπλέον, με το ποσό των 2.000 ευρώ θα γίνει επικαιροποίηση της τουριστικής ιστοσελίδας (portal), με το ποσό των 3.000 ευρώ η ψηφιακή προώθηση και διαφήμιση, με 7.000 ευρώ η ανάθεση του τουριστικού μάρκετινγκ σε εξειδικευμένο συνεργάτη και με το ποσό των 2.000 ευρώ η οργάνωση προγραμμάτων επιμόρφωσης επαγγελματιών του τουρισμού.

Σχετικά με το web marketing, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού εξήγησε πως, το ποσό των 5.000 ευρώ συνολικά “περιλαμβάνει μία επικαιροποίηση, βελτιστοποίηση και διαχείριση της ιστοσελίδας” προκειμένου όπως εξήγησε να επιτευχθεί “μία γρήγορη αναζήτηση για το portal”, ενώ σημείωσε πως με το ίδιο ποσό των 2.000 ευρώ θα υπάρξει και “ο εμπλουτισμός του περιεχομένου μέσω μίας εταιρείας”. Η ίδια γνωστοποίησε πως “μέχρι τώρα η διαχείριση γίνεται από το Τμήμα Μηχανογράφησης” ενώ σχετικά με το κομμάτι των social media, τόνισε πως η διαχείριση όλων των σελίδων της Σύρου θα γίνεται από το Αυτοτελές Τμήμα Τουρισμού.

Κριτική για περιορισμένα ποσά

Κατόπιν των ανωτέρω, η πλευρά της αντιπολίτευσης έκανε λόγο για διάθεση περιορισμένων ποσών όσον αφορά τον Τουρισμό, υπόθεση στην οποία όμως η Σύρος – δυστυχώς – υστερεί πολύ.

Μεταξύ άλλων, μίλησαν για μικρά ποσά σχετικά με τη συμμετοχή σε εκθέσεις, ενώ τόνισαν πως υπάρχει μία μεγάλη λίστα τουριστικών εκθέσεων, από τις οποίες δεν προκρίνονται συγκεκριμένες στο τουριστικό πλάνο.

“Η ένστασή μας είναι στο γεγονός ότι η τουριστική πρόβλεψη είναι χαμηλή. Βλέπουμε ότι η οικονομική πρόβλεψη είναι αρκετά περιορισμένη και εκεί είναι η διαφωνία μας” σχολίασε χαρακτηριστικά μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, λέγοντας πως η παράταξή του θα ψηφίσει λευκό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και μέλος της ελάσσονος μειοψηφίας, επεσήμανε πως, “το τουριστικό πλάνο δεν θα έπρεπε να το βλέπουμε καθαρά από μία λογιστική προσέγγιση” δηλαδή ποια ποσά προέρχονται μέσα από το τουριστικό τέλος, καθώς όπως πρόσθεσε, “ο τουρισμός θα έπρεπε να είναι μία υπόθεση στην οποία θα έπρεπε να έχουμε ρίξει πολύ μεγάλο βάρος και θα έπρεπε να βρούμε πόρους για να προωθήσουμε το νησί από οπουδήποτε”.

Στα παραπάνω, θέλησε να απαντήσει η Αλίκη Λεονταρίτη με στοιχεία για τον τρόπο που κινήθηκε η σημερινή Δημοτική Αρχή.

“Το τουριστικό πλάνο του 2019 είχε 135 χιλ. ευρώ, ο προϋπολογισμός του 2019 32 χιλ. ευρώ και δαπανήθηκαν μέχρι τώρα 19.745,92 ευρώ. Το τουριστικό πλάνο του 2020 είναι 50 χιλ. ευρώ, ο προϋπολογισμός έχει 39 χιλ. ευρώ. Ασφαλώς δεν είναι πάρα πολλά τα χρήματα, αλλά το θέμα είναι τί ενέργειες θα γίνουν” πρόσθεσε, εξηγώντας τέλος πως, “Είπα και στον πρόλογό μου ότι ανάλογα με τις ενέργειες που θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε, με την αναμόρφωση, θα καλυφθούν οι ανάγκες”.

Ανοικτούς ορίζοντες... για ποιοτική κρουαζιέρα

Σε σύντομη τοποθέτηση για την υπόθεση της κρουαζιέρας προχώρησε η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώ Μαραγκού, η οποία γνωστοποίησε πως ο κύριος στόχος είναι η προσέλκυση ποιοτικής κρουαζιέρας.

Η ίδια πρωτίστως επεσήμανε πως το Λιμενικό Ταμείο δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη τον προγραμματισμό του για το 2020, ωστόσο, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε, μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου αυτό θα έχει παρουσιαστεί.

“Αναφορικά με την κρουαζιέρα ως Λιμενικό Ταμείο δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να σας παρουσιάσουμε ένα πλάνο κρουαζιέρας. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που θεωρώ ότι μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα το κάνουμε, δηλαδή θα είμαστε σε θέση να σας παρουσιάσουμε κάτι πιο συγκεκριμένο” δήλωσε προς το σώμα, εξηγώντας ωστόσο το σκεπτικό βάσει του οποίου θα κινηθεί η νέα διοίκηση.

“Αφουγκραζόμενοι τη θέληση του εμπορικού κόσμου του νησιού για ανάπτυξη της κρουαζιέρας σε συνεργασία και με την Αντιδήμαρχο Τουρισμού, το Λιμενικό Ταμείο προτίθεται να συνεργαστεί στενά με το Επιμελητήριο Κυκλάδων με απώτερο σκοπό τη συνέργεια με τα Λιμενικά Ταμεία Μυκόνου και Σαντορίνης προκειμένου να προσελκύσουμε περισσότερο αλλά και ποιοτικότερο προϊόν κρουαζιέρας”.

Σύμφωνα με όσα θέλησε να γνωστοποιήσει, “Έχουν ήδη γίνει σχετικές συναντήσεις και συζητήσεις, παρουσία της νέας Αντιδημάρχου και νομίζω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο”. Η ίδια, έκλεισε την τοποθέτησή της, λέγοντας τέλος πως, “Υπάρχει σχετική πίστωση στον προϋπολογισμό για σύμβουλο κρουαζιέρας και θα ενισχυθεί κι αυτός ο κωδικός, οπότε θα έχουμε καλά νέα”.