Η ΔΕΥΑ Σύρου οδεύει ολοταχώς στο διαγωνισμό για την προμήθεια και εγκατάσταση ενιαίου συστήματος τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού μείωσης διαρροών και βελτίωσης ποιότητας πόσιμου νερού

Περιορισμός διαρροών στην ύδρευση μέσω τηλεελέγχου

Έγκριση της τελικής μελέτης και των όρων δημοπράτησης από το ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης για το μεγάλο έργο προϋπολογισμού 1,2 εκ. ευρώ

Στην προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο “Προμήθεια και εγκατάσταση ενιαίου συστήματος τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού μείωσης διαρροών και βελτίωσης ποιότητας του πόσιμου νερού στη Σύρο” προχωρά η ΔΕΥΑΣ, μετά από την έγκριση των όρων δημοπράτησης και της τελικής μελέτης για το πολύ σημαντικό έργο, από το ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρισης.

Πρόκειται για ένα έργο με συνολικό προϋπολογισμό 1.229.400 ευρώ, το οποίο θα χαρίσει τη δυνατότητα του απόλυτου ελέγχου στο δίκτυο ύδρευσης του νησιού, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της απώλειας νερού τόσο κατά την ημέρα, όσο όμως και κατά τις βραδινές ώρες, προϋπόθεση μάλιστα για την επάρκεια του δικτύου καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους (χειμώνα και καλοκαίρι).

Το συγκεκριμένο έργο είχε ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020” προκειμένου να είναι εφικτή η υλοποίησή του, η οποία θα ξεκινήσει μετά από την ανάδειξη του αναδόχου.

Για το έργο θα διεξαχθεί διεθνής ανοικτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός, με τις σχετικές και απαραίτητες διαδικασίες που τον συνοδεύουν να καθορίζουν και την έναρξη του έργου είτε προς το τέλος του έτους ή προς την έναρξη του επόμενου.

Διεθνής διαγωνισμός, δημοπράτηση και συμβασιοποίηση εντός 2020

Σε δηλώσεις του προς την “Κοινή Γνώμη” ο νυν πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Ανδρέας Γιαλόγλου εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την πρόοδο της διαδικασίας σχετικά με τις οριστικές εγκρίσεις της μελέτης και των όρων δημοπράτησης του έργου με σκοπό τη δυνατότητα προκήρυξης του διαγωνισμού.

“Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Πήραμε επιτέλους την προέγκριση δημοπράτησης από τέλος Δεκεμβρίου από τη Διαχειριστική Αρχή αυτού του προγράμματος, μετά από μεγάλη προσπάθεια. Τώρα εγκρίναμε τη δημοπράτηση. Δηλαδή να βγει η έγκριση στον αέρα και να γίνει ο διαγωνισμός” ανέφερε αρχικά, σημειώνοντας μάλιστα πως πρόκειται για έναν διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος ως γνωστόν συνοδεύεται από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι την ανάδειξη του αναδόχου και τη συμβασιοποίηση του έργου.

“Είναι διεθνής διαγωνισμός κάτι που σημαίνει ότι θα βγει στον αέρα και θα δημοπρατηθεί τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Μετά θα απαιτηθεί διάστημα 4 – 5 μηνών για τη διαγωνιστική διαδικασία, οπότε θεωρώ ότι κατά τον Σεπτέμβρη θα μπορούμε να έχουμε τον ανάδοχο για να ξεκινήσουμε. Στην ουσία στο τελευταίο μας ΔΣ εγκρίναμε τη δημοσίευση του διαγωνισμού” ανέφερε ο ίδιος.

Γνωστοποίησε δε, πως, ο προϋπολογισμός συνολικά ξεπερνά το 1 εκ. ευρώ, τονίζοντας πως, “Για φέτος υπολογίζουμε – επειδή ο ανάδοχος θα αναδειχθεί Σεπτέμβρη με Οκτώβρη – ότι θα πάρει μία προκαταβολή”. Άλλωστε, όπως σχολίασε, “είναι πολυετής ενέργεια, οπότε θα συνεχιστεί και το 2021”.

Περιορίζουμε διαρροές, εντοπίζουμε τα σημεία της απώλειας”

Ερωτηθείς, αν η Σύρος διαθέτει σήμερα αντίστοιχο σύστημα μικρότερης έκτασης, ο Ανδρέας Γιαλόγλου υπήρξε σαφής: “Η Σύρος τόσο εκτεταμένο σύστημα ελέγχου δεν είχε. Γενικά να αναφέρω πως είναι κάποια συστήματα αυτοματισμού και για λογισμικό και για υπολογιστές προκειμένου να υπάρχει τηλε- έλεγχος των διαρροών. Δηλαδή θα μπουν σε συγκεκριμένα αντλιοστάσια και κόμβους και θα μπορούμε να ελέγχουμε τις διαρροές”.

Συμπλήρωσε ακόμη πως, “Εκείνο που θα μας εξυπηρετήσει είναι ότι κατά το βράδυ που θα έχουμε πλέον καθαρή διαρροή μόνο – αφού τις βραδινές ώρες είναι καθαρές διαρροές και όχι καταναλώσεις – το σύστημα αυτό, θα χαμηλώνει την παραγωγή και αυτόματα θα έχουμε εξοικονόμηση και μόνον από αυτό το γεγονός. Θα μειώνει τις παροχές και αντίστοιχα θα μειώνονται και οι διαρροές”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, σχολίασε μάλιστα πως, “Θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να περιορίσουμε τις διαρροές” και περιγράφοντας το αποτέλεσμα της λειτουργίας του συστήματος τηλεελέγχου και τηλεμετρίας, εξήγησε πως, “θα εντοπίζουμε σε ποιούς κόμβους θα υπάρχουν οι απώλειες αλλά και θα προσεγγίζουμε πιο εύκολα το σημείο της διαρροής και έτσι θα μπορούμε να έχουμε το βράδυ μία καθαρή εξοικονόμηση από τη μείωση των διαρροών”.

Ο ίδιος δε, γνωστοποίησε πως στην ίδια συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΣ, λήφθηκαν αποφάσεις και για την αξιοποίηση προγραμμάτων μέσω των οποίων θα είναι εφικτή η ψηφιοποίηση του δικτύου της Δημοτικής Επιχείρησης, έργο που θα λειτουργήσει θετικά σε συνδυασμό με τον τηλεέλεγχο.

“Πήραμε και μία απόφαση για να πάρουμε κάποια προγράμματα. Μιλάμε για απόκτηση λογισμικού ώστε να γίνει η ψηφιοποίηση του δικτύου της ΔΕΥΑ Σύρου. Δηλαδή το δίκτυο θα είναι όλο ψηφιοποιημένο και θα μπορούμε να το ελέγξουμε καλύτερα” ανέφερε ο ίδιος, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του.

Επέκταση ελέγχου σε όλη τη Σύρο

Παρακάτω ακολουθεί η περιγραφή του φυσικού αντικειμένου του έργου, όπως γνωστοποιήθηκε στη συνεδρίαση της ΔΕΥΑ Σύρου.

“Η προτεινόμενη πράξη περιλαμβάνει εξοπλισμό και εργασίες για τη μείωση των διαρροών, την παρακολούθηση της ποσότητας και ποιότητας του νερού του δικτύου ύδρευσης της Σύρου μέσω της εγκατάστασης σταθμών ελέγχου κρίσιμων παραμέτρων (παροχή, πίεση, στάθμη, ποιότητα) για την παρακολούθηση ποιοτικών παραμέτρων του παρεχόμενου νερού, την άμεση εποπτεία και ανίχνευση των θραύσεων των κύριων αγωγών, την δραστική μείωση των υπερχειλίσεων και το σημειακό εντοπισμό των διαρροών άμεσα και επιπρόσθετα την διαχείρισης πίεσης. Η Σύρος, ήδη έχει εγκατεστημένα και λειτουργεί με επιτυχία αντίστοιχα συστήματα, οπότε με την ανάπτυξη του συστήματος, που περιγράφεται παρακάτω, επεκτείνεται ο έλεγχος των δικτύων ύδρευσης σε ολόκληρο το νησί. Με την δημιουργία και εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος τηλεμετρίας θα δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες, να επιτύχουν την βέλτιστη λειτουργία του υδροδοτικού συστήματος –με την μέγιστη αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού και μείωσης απωλειών του, ενώ με τον σωστό χειρισμό λειτουργίας των αντλιών και των αφαλατώσεων θα υπάρχει και ένα επιπρόσθετο όφελος στην δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους.

Το παραδοτέο της προτεινόμενης πράξης θα είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα τηλεελέγχου - τηλεχειρισμού, μείωσης των διαρροών μέσω ελέγχου και εξασφάλισης επάρκειας της ποσότητας και της ποιότητας του παρεχόμενου νερού στο οποίο θα παρακολουθούνται από την έδρα της ΔΕΥΑ, οι λειτουργικές καταστάσεις των υποδομών (παροχές, πιέσεις, στάθμες, καταναλώσεις αντλιών, ποιότητα παρεχόμενου νερού) και θα γίνεται εξελιγμένη διαχείριση των δεξαμενών, των γεωτρήσεων των αφαλατώσεων και της πίεσης του δικτύου υδροδότησης και ενεργός έλεγχος των διαρροών με δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης σε περίπτωση θραύσεων οι οποίες θα εντοπίζονται σημειακά με τη χρήση του φορητού εξοπλισμού. Το σύνολο των κρίσιμων παραμέτρων του κάθε τοπικού σταθμού μέσω ασύρματου δικτύου θα αποστέλλονται στον Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου όπου θα γίνεται η εποπτική παρακολούθηση του συνολικού συστήματος. Από τον ΚΣΕ θα μπορεί ο χρήστης να επικοινωνεί με κάθε σταθμό, να ελέγχει, να προγραμματίζει και να λειτουργεί το σύστημα στο σύνολό του”.

Τα παραδοτέα του αναδόχου

Σύμφωνα με το κομμάτι των παραδοτέων του αναδόχου, προβλέπονται τα παρακάτω: “Προμήθεια και εγκατάσταση δεκαέξι τοπικών σταθμών ύδρευσης (Δεξαμενές-Υδρογεωτρήσεις). Προμήθεια και εγκατάσταση τριών νέων Σταθμών Ρύθμισης Πίεσης-Παροχής. Προμήθεια και εγκατάσταση έξι νέων Σταθμών Μέτρησης Πίεσης-Παροχής. Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για την αναβάθμιση δέκα υπαρχόντων τοπικών σταθμών ύδρευσης. Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού και λογισμικού για την αναβάθμιση υπάρχοντος Συστήματος Τηλεελέγχου-Τηλεχειρισμού δήμου Ερμούπολης. Διασύνδεση-Ενσωμάτωση υπάρχοντος Συστήματος Τηλεελέγχου-Τηλεχειρισμού δήμου Άνω Σύρου. Δημιουργία Ενιαίου Κεντρικού Συστήματος Ελέγχου και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων ολοκλήρου της νήσου. Τεκμηρίωση / εκπαίδευση και παράδοση πλήρους σειράς εγχειριδίων του εξοπλισμού που περιλαμβάνει η προτεινόμενη πράξη”.