Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου - Ερμούπολης

Προτεινόμενα μέτρα στήριξης οικογενειών, μικροεπιχειρηματιών και εργαζομένων

  • Κυριακή, 22 Μαρτίου, 2020 - 16:54

Η εκδήλωση της πανδημίας του κορονοϊού απαιτεί προσοχή και υπευθυνότητα απέναντι στο λαό για να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την διασφάλιση της υγείας και την προστασία του.

Αυτό που απαιτείται, ακόμη και αν δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή επιβεβαιωμένο κρούσμα στο νησί μας, είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής από όλους μας με ευθύνη όχι μόνο απέναντι στους εαυτούς μας αλλά και στους γύρω μας.

Ωστόσο, ο βασικότερος παράγοντας προστασίας της δημόσιας υγείας είναι η δυνατότητα του δημόσιου συστήματος υγείας και πρόνοιας να ανταποκριθεί σε αυτές τις συνθήκες. Οι τραγικές ελλείψεις του δημόσιου συστήματος ήταν γνωστές πολύ πριν την εμφάνιση του κορονοϊού. Αυτές οι ελλείψεις δεν προέκυψαν τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της συνειδητής πολιτικής υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της υγείας από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις που σήμερα συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Πιο ειδικά, για το νοσοκομείο της Σύρου, χρειάζεται άμεσα να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις που προσεγγίζουν το 40%. Το νοσοκομείο μας «στέκεται όρθιο» χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, οι οποίοι με συνεχείς εφημερίες καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες των περισσότερων νησιών των Κυκλάδων. Δεν αρκούν τα παλαμάκια. Είναι απόλυτα αναγκαίο να εισακουστούν από την κυβέρνηση οι απαιτήσεις των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας, οι οποίοι διεκδικούν να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να ανοίξουν τα κλειστά κρεβάτια των ΜΕΘ, να στελεχωθούν τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας με το απαραίτητο προσωπικό, να υπάρχει απαραίτητο υγειονομικό υλικό για όλους και να προχωρήσουν άμεσα οι επιτάξεις των ιδιωτικών κλινικών και υλικών.

Όλα τα παραπάνω είναι αποκλειστική ευθύνη της κεντρικής εξουσίας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η εκδήλωση της πανδημίας να αποτελέσει την αφορμή, που χρόνια ψάχνουν, για τη μετακύλιση της ευθύνης λειτουργίας των νοσοκομείων στην Τοπική Διοίκηση.

Στάση ευθύνης λοιπόν, σε αυτές τις συνθήκες, ενός οργάνου της Τοπικής Διοίκησης δεν είναι να επωμιστεί τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Απαιτείται να αρθρώσει λόγο διεκδικητικό.

Η Λαϊκή Συσπείρωση τοποθετείται με ευθύνη απέναντι στο θέμα, και επιπλέον των προβλέψεων της ΠΝΠ (20/03/2020), καταθέτει προτάσεις για τη στήριξη της λαϊκής οικογένειας, των μικροεπαγγελματιών και την προστασία των εργαζομένων στους Δήμους:

  • Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όποιες διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

  • Απαλλαγή από τα τροφεία στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστοί.

  • Στελέχωση του "Βοήθεια στο Σπίτι" με μονιμοποίηση των ήδη εργαζομένων (που άλλωστε το διεκδικούν χρόνια) και πρόσληψη επιπλέον εργαζομένων, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους.

  • Διασύνδεση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης του Δήμου με τις δομές ΠΦΥ που υπάρχουν στο νησί, προκειμένου να εξασφαλίζεται εκτός των άλλων, η συνταγογράφηση αναγκαίων φαρμάκων, ιδιαίτερα για ανήμπορους κατοίκους που δεν έχουν οικογενειακό γιατρό.

Απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο προσωπικό του Δήμου που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας μεγάλης προσπάθειας να κρατηθούν σε λειτουργία κρίσιμες υπηρεσίες του Δήμου όπως η καθαριότητα, οι κοινωνικές υπηρεσίες και οι αναγκαίες  διοικητικές υπηρεσίες. Η προσπάθεια τους απαιτεί την στήριξη όλων μας αφού δουλεύουν σε δύσκολες συνθήκες και καλούνται να διαχειριστούν πρωτόγνωρα ζητήματα για όλους. Η Δημοτική Αρχή έχει την υποχρέωση να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια τους, παίρνοντας όλα τα μέτρα προστασίας τους, διευκολύνοντας πλήρως τους εργαζομένους που είναι ευάλωτοι σε ζητήματα υγείας, με υποχρεώσεις σε αυτή τη φάση σε παιδιά και αρρώστους, απαιτώντας την μονιμοποίηση όσων βρίσκονται σε άλλο εργασιακό καθεστώς.

Οφείλουμε επίσης όλοι να σταθούμε στο πλάι των εργαζομένων στα super market που τσακίζονται από την αναγκαστική υπερεργασία. Να εναντιωθούμε στο άνοιγμα τους τις Κυριακές.

Αυτές τις κρίσιμες μέρες χρειάζεται όλοι μας να ακολουθούμε τις οδηγίες που δίνονται από τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, με υπευθυνότητα, ψυχραιμία και να μην πανικοβαλλόμαστε από μη έγκυρες και αντιεπιστημονικές  διαδόσεις. Την ίδια στιγμή κανείς να μην σιωπήσει μπροστά στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων με αφορμή τον κορονοϊό και να στηρίξουμε τους υγειονομικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.