Απαντήσεις του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μ. Αληφραγκή αναφορικά με την πρώτη μεγάλη αναμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος για το 2020

“Ξεδιπλώνεται ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής”

Στην έγκριση της πρώτης μεγάλης αναμόρφωσης του νέου Τεχνικού Προγράμματος για το 2020 προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο, τη Δευτέρα, στη δια περιφοράς συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, λόγω του περιορισμού της απαγόρευσης των μετακινήσεων με απόφαση της κυβέρνησης, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η αναμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος για το έτος 2020 αποτελεί το πιο σημαντικό θέμα της ημερήσιας διάταξης, για το οποίο κλήθηκε να τοποθετηθεί στην “Κοινή Γνώμη” ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Μηνάς Αληφραγκής. Ο ίδιος υποστήριξε πως με τη συγκεκριμένη αναμόρφωση, ο σχεδιασμός του Δήμου για τα έργα αποκτά “νοικοκύρεμα”, ενώ, στο περιεχόμενό της, αποτυπώνεται το όραμα της νέας Δημοτικής Αρχής τόσο σε επίπεδο μεγάλων έργων, όσο όμως και σε επίπεδο θεμάτων και υποθέσεων καθημερινότητας στη Σύρο.

Αναμόρφωση με τρεις στόχους

Προ της πρώτης μεγάλης αναμόρφωσης του δημοτικού προϋπολογισμού για το έτος 2020, το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να εγκρίνει την πρώτη αναμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος που έχει καταρτίσει.

Σύμφωνα με το περιεχόμενό του, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών ανέφερε πως η κατεύθυνση της Δημοτικής Αρχής ξετυλίγεται σε τρεις άξονες.

“Ενόψει της μεγάλης αναμόρφωσης για τον προϋπολογισμό που θα γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο (σσ. προσεχώς), πρέπει να προηγηθεί η αναμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος. Σκοπός της αναμόρφωσης του Τεχνικού Προγράμματος είναι καταρχάς να ενταχθούν νέα έργα, όπως για παράδειγμα τα 300 χιλ. ευρώ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για συντηρήσεις των σχολικών κτιρίων, όπως τα 215 χιλ. ευρώ για συντήρηση κι επισκευή του Κολυμβητηρίου, αλλά και η Ενεργειακή Αναβάθμιση του Νοσοκομείου για την οποία σε πρώτη φάση εντάσσονται 45 χιλ. ευρώ. Επίσης, άλλο νέο έργο είναι και η αναβάθμιση του δημοτικού οδικού δικτύου με το ποσό των 252 χιλ. ευρώ ενώ πολύ σημαντικός κωδικός είναι η κατασκευή, αναβάθμιση και επισκευή πεζοδρομίων, πλατειών, πεζοδρόμων και κοινόχρηστων χώρων με το ποσό των 202 χιλ. ευρώ”.

Πέραν του ανωτέρω πρώτου στόχου που αφορά στην ένταξη νέων έργων, ο κ. Αληφραγκής τόνισε πως, στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι επίσης η διαγραφή όσων έχουν ολοκληρωθεί, αλλά και η ομαδοποίηση μικρών έργων, με σκοπό την υλοποίηση ενιαίων μεγάλων διαγωνισμών.

“Δεύτερο ζητούμενο είναι να γίνει διαγραφή όλων των έργων που έχουν εκτελεστεί και το τρίτο είναι να ομαδοποιηθούν κάποια έργα που ήταν διάσπαρτα και να ενταχθούν μέσα σε συγκεκριμένο κωδικό με αυξημένο ποσόν, ώστε να γίνει ένας διαγωνισμός και να έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία”.

Βάσει των προαναφερθέντων, ο ίδιος υποστήριξε πως, “Ουσιαστικά θα γίνει ένα νοικοκύρεμα του Τεχνικού Προγράμματος συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων έργων”.

Ερωτηθείς να προβεί σε διευκρινίσεις για το κομμάτι της ομαδοποίησης έργων, ο ίδιος υπήρξε συγκεκριμένος: “Για παράδειγμα είχαμε κάποια χρήματα για την αναμόρφωση της πλατείας Παπάγου στο παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολης, για την πλατεία Ηρώων, όπως και για την ανάπλαση της πλατείας Τσιροπινά, αλλά και άλλων μικρών πλατειών σε κάποιες γειτονιές. Όλα αυτά τα μαζεύουμε μαζί με τις εργασίες για τα πεζοδρόμια και τα βάζουμε στον κωδικό που αφορά στην επισκευή και συντήρηση πεζοδρομίων και πλατειών, πεζοδρόμων με το ποσό των 202 χιλ. ευρώ”.

Κατά συνέπεια, δήλωσε πως, σκοπός είναι να περιοριστεί η γραφειοκρατική διαδικασία για την Τεχνική Υπηρεσία και να μπορούν να “τρέχουν” οι υποθέσεις του Δήμου σε επίπεδο έργων.

“Αντί να υλοποιούμε έργο – έργο ή να κάνουμε συνέχεια απευθείας αναθέσεις, θα μπουν όλα σε αυτόν τον κωδικό και με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να κάνουμε όλα τα έργα. Γλιτώνουμε χρόνο γιατί θα γίνει ένας διαγωνισμός και θα έχουμε την ευελιξία να κάνουμε όλα αυτά” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα, θέλησε να παρατηρήσει πως αν κι έχει έρθει στον Δήμο η χρηματοδότηση για την Α΄ Κλειστή Αίθουσα που αφορά σε 600 χιλ. ευρώ, ωστόσο, η συμπερίληψη του συγκεκριμένου ποσού δεν ήταν εφικτή στην πρώτη μεγάλη αναμόρφωση. “Έχει έρθει και η έγκριση χρηματοδότησης της Α΄ Κλειστής Αίθουσας που είναι 600 χιλ. ευρώ, ποσό το οποίο όμως δεν προλάβαμε να το εντάξουμε σε αυτήν την αναμόρφωση και θα πάει στην επόμενη αναμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος”.

Φιλόδοξο πρόγραμμα που υπερβαίνει το ένα έτος

Στην ερώτηση αν το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020 και συγκεκριμένα η εν λόγω πρώτη αναμόρφωση, αποτελεί την πρώτη σαφή εικόνα του σχεδιασμού της νέας Δημοτικής Αρχής, ο Μηνάς Αληφραγκής απάντησε τα εξής: “Με αυτήν την αναμόρφωση ξεκινά να ξεδιπλώνεται το σχέδιο, αλλά και οι προθέσεις της νέας Δημοτικής Αρχής, η οποία σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑ Σύρου, με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου και το Τμήμα Προγραμματισμού, πιστεύω ότι τέλος του χρόνου ή και αρχές του άλλου, θα μετατρέψουν το νησί - σε μία μεγάλη κλίμακα - σε ένα εργοτάξιο και ο Δήμος θα υλοποιεί το πρόγραμμά του”.

Ο ίδιος παραδέχθηκε μάλιστα πως, “Είναι ένα μεγάλο και φιλόδοξο Τεχνικό Πρόγραμμα αφού αγγίζει σχεδόν τα 7 εκ. ευρώ” εξηγώντας παράλληλα πως, “θα ήταν ουτοπία να πιστεύουμε ότι αυτό το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι ενός έτους”.

Κληθείς να διευκρινίσει την αναφορά του, ο κ. Αληφραγκής υπήρξε σαφής: “Σαφώς είναι Τεχνικό Πρόγραμμα δύο και τριών ετών. Ουσιαστικά είναι το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής για τα επόμενα δύο – τρία χρόνια”. Κατά συνέπεια, υποστήριξε πως, “Το ζητούμενο δεν είναι αυτή τη στιγμή οι απορροφήσεις και αν θα γίνουν τον πρώτο ή τον δεύτερο χρόνο, αλλά το ζητούμενο είναι να γίνει αυτό το συμμάζεμα και το νοικοκύρεμα που είχα αναφέρει και στη συζήτησή μου στον προϋπολογισμό σε όλα τα δημοτικά κτίρια, στις εγκαταστάσεις και στους κοινόχρηστους χώρους”.

Ο ίδιος πρόσθεσε δε, πως, “Τουλάχιστον μέσα στον επόμενο χρόνο, θα έχει γίνει ένα μεγάλο συμμάζεμα και σε όλους τους αθλητικούς χώρους, γιατί ενισχύονται όλοι αυτοί οι κωδικοί” ενώ όπως εξήγησε, “Επίσης είναι σημαντική και η αισθητική αναβάθμιση του νησιού και μάλιστα όχι μόνον στην Ερμούπολη αλλά και στα χωριά”.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως σταδιακά “θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται το όραμα της Δημοτικής Αρχής για τον τόπο, παράλληλα και με όλες τις μεγάλες υποθέσεις όπως το στρατόπεδο και το Πανεπιστήμιο, το Πολεοδομικό και το Υπουργείο Πολιτισμού, η ανάπλαση του Βούρλη”.

Πρόσληψη τεχνικού συμβούλου

Αναφορικά με την υλοποίηση του Τεχνικού Προγράμματος, ο κ. Αληφραγκής υπενθύμισε πως κρίνεται επιβεβλημένη η ανάγκη πρόσληψης συμβούλου, για τον οποίο έχει κάνει πρόβλεψη η Δημοτική Αρχή με φόντο την υποστελέχωση της αρμόδιας Υπηρεσίας.

“Για την υλοποίηση του Τεχνικού Προγράμματος κι επειδή μας ενδιαφέρει να τρέξουν τα έργα, με αυτό το σκεπτικό προχωράμε στον διαγωνισμό για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου, για να τρέξουμε πολύ πιο γρήγορα τα έργα. Η Τεχνική Υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη και επί τη ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη της για τη συνεργασία τους αλλά και για το έργο που παράγουν” δήλωσε ο κ. Αληφραγκής, ολοκληρώνοντας τις απαντήσεις του κι επαναλαμβάνοντας πως, “Γίνεται ένα συμμάζεμα. Το θέμα δεν είναι να πούμε ότι έχουμε πρόγραμμα για ένα έτος με ποσό 7 εκ. ευρώ, αλλά αυτό, ας είναι σε δύο ή σε τρία χρόνια. Άρα, το θέμα είναι να υλοποιηθούν αυτά και να μπουν σε έναν προγραμματισμό”.

Ο ίδιος έκλεισε τις δηλώσεις του, σχολιάζοντας πως, “Βέβαια όσο μας επιτρέπουν και οι συνθήκες γιατί σήμερα, βλέπουμε ότι επαληθεύεται η ρήση του σοφού λαού πως “όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελάει”. Ας δούμε τις συνθήκες που καλούμαστε να λειτουργήσουμε λόγω πανδημίας. Ας δούμε και το παράδειγμα για το στάδιο Πευκακίων. Περιμέναμε τον εργολάβο και τώρα υπάρχει πρόβλημα, καθώς δεν υπάρχει και ξενοδοχείο για να μείνει”.

Ο Αντιδήμαρχος, συμπλήρωσε τέλος, πως, “Έχουμε ένα ευρύ σχέδιο, το οποίο σταδιακά θεωρώ πως θα αναβαθμίσει το νησί”.