Επαναφορά του αιτήματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στη μεθαυριανή συνεδρίαση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου

Αγορά τηλεοπτικών επεισοδίων για γαστρονομία και πολιτισμό

Σκοπός η εξασφάλιση των δικαιωμάτων τεσσάρων εκπομπών για την προβολή τους σε διαδικτυακές σελίδες του Δήμου

Την αγορά τεσσάρων τηλεοπτικών εκπομπών που προβλήθηκαν στην Αμερική και αφορούν τη γαστρονομία και τον πολιτισμό της Σύρου, καθώς και των πνευματικών δικαιωμάτων αυτών, επαναφέρουν με αίτημά τους οι κκ Λειβαδάρας και Μαραγκός στην ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να αποφασισθεί η κάλυψη του κόστους από πλευράς της και να αξιοποιηθούν σε επίπεδο προβολής από τις διαδικτυακές σελίδες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Το εν λόγω αίτημα που αφορά σε τηλεοπτικές προβολές της Σύρου μέσω της εκπομπής της διεθνούς φήμης σεφ Joanne Weir, η οποία είχε πραγματοποιήσει τα σχετικά γυρίσματα πέρυσι, στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, είχε κατατεθεί από την πλευρά του πρώην Δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού την περασμένη θητεία, ώστε ο Δήμος και η ΠΕΔ να αποκτήσουν ένα σημαντικό διαφημιστικό περιεχόμενο για την τοπική γαστρονομία και τον πολιτισμό της Σύρου.

Δεδομένης της προεκλογικής περιόδου, η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου δεν μπορούσε να αγοράσει τις συγκεκριμένες τηλεοπτικές εκπομπές, με αποτέλεσμα, η προηγούμενη σύνθεσή της να προωθήσει το αίτημα για συζήτηση κι έγκριση στην επόμενη Διοίκηση, δηλαδή τη σημερινή.

Σημειώνεται πως, η επαναφορά του αιτήματος στη μεθαυριανή συνεδρίαση της ΠΕΔ – που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης - γίνεται από κοινού από τον νυν Δήμαρχο, Νίκο Λειβαδάρα και τον πρώην Δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό προκειμένου το σώμα να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην αγορά των τεσσάρων εκπομπών και των πνευματικών δικαιωμάτων τους, διαθέτοντας το ποσό των 20.000 ευρώ.

Με αφορμή τα παραπάνω, ο Δήμος και η σημερινή Διοίκησή του χρήσιμο θα ήταν να ενημερώσουν με σαφήνεια, προσεχώς και το Δημοτικό Συμβούλιο, για τις σκέψεις και τους τρόπους αξιοποίησης αυτών των τηλεοπτικών εκπομπών, όπως όμως και του συνόλου των διάφορων γενικών και θεματικών βίντεο που διαθέτουν αναφορικά με την προβολή της Σύρου. Περισσεύει να υπενθυμιστεί άλλωστε πως η προηγούμενη Διοίκηση είχε προχωρήσει στην αγορά αρκετών βίντεο για το νησί και την προβολή του έχοντας διαθέσει σημαντικά ποσά, τα οποία και θα πρέπει να λειτουργήσουν ανταποδοτικά.

Ωστόσο, αυτονόητα προκύπτει πως για τη φετινή χρονιά και με δεδομένες τις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία του κορωνοϊού, οποιαδήποτε προβολή προκύψει θα πρέπει να ακολουθήσει τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και του Υπουργείου Τουρισμού, ενώ όπως είχε γνωστοποιήσει ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Παναγιώτης Κουταβάς σε πρόσφατη συνέντευξή του στην “Κοινή Γνώμη”, δεν αποκλείεται συνεργασία με την Marketing Greece.

Γαστρονομική κουλτούρα και φυσιογνωμία της πρωτεύουσας των Κυκλάδων

Σύμφωνα με τη σχετική συζήτηση και την εισήγηση του θέματος κατά την περασμένη θητεία στην ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, ο Γιώργος Μαραγκός είχε αναφέρει τα εξής: “Ως δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης και ως αντιπρόεδρος της ΠΕΔ αιτούμαι τη χρηματοδότηση αγοράς τεσσάρων τηλεοπτικών εκπομπών. Ειδικότερα πρόκειται για τέσσερα επεισόδια τα οποία έχουν προβληθεί στην Αμερικάνικη δημόσια τηλεόραση, τόσο στο κανάλι PBS όσο και στο κανάλι CREATE των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Η.Π.Α., της διεθνώς αναγνωρισμένης σεφ - τηλεπαρουσιάστριας - συγγραφέως και δασκάλας μαγειρικής Joanne Weir και της εταιρίας παραγωγής Joanne Weir Productions (JWP). Η κινηματογράφηση των επεισοδίων πραγματοποιήθηκε στη Σύρο, με πολυάριθμο συνεργείο με σκοπό την αναμετάδοση εικόνων και εμπειριών - συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων, αγορών, αγροκτημάτων, αρχιτεκτονικής, πόλης, χωριών, ζωής και ομορφιάς της Σύρου”.

Όπως είχε εξηγήσει παρακάτω, “Στόχος είναι η ανάδειξη της τοπικής γαστρονομικής ταυτότητας όλων των νησιών, η οποία αποτελεί και αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Joanne Weir έχει δημιουργήσει μια βραβευμένη τηλεοπτική σειρά μαγειρικής τα τελευταία 19 χρόνια για συνολικά πάνω από 300 shows. Τα γυρίσματα των επεισοδίων πραγματοποιήθηκαν από 21 έως 25/5/2019”.

Ο ίδιος είχε τονίσει δε, πως, το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει να καλύψει τις δαπάνες φιλοξενίας του συνεργείου αλλά και να προτείνει στην ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου την αγορά αυτών των εκπομπών.

Χαρακτηριστικά είχε αναφέρει: “Εμείς ως Δημοτικό Συμβούλιο είχαμε αποφασίσει να καλύψουμε τις δαπάνες φιλοξενίας του πολυμελούς συνεργείου και προτείνουμε προς το Δ.Σ. της ΠΕΔ την αγορά των τεσσάρων τηλεοπτικών επεισοδίων με τα δικαιώματα αυτών, τα οποία θα προβάλλονται και από το κανάλι youtube . Το προτεινόμενο ποσό αγοράς των τεσσάρων επεισοδίων ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 20.000 ευρώ”.

Κώλυμα λόγω προεκλογικής περιόδου

Μετά την ολοκλήρωση της εισήγησης του Γιώργου Μαραγκού, το λόγο είχε λάβει ο πρόεδρος, Φώτης Χατζηδιάκος, ο οποίος είχε υπογραμμίσει τα εξής: “Η ΠΕΔ έχει την οικονομική δυνατότητα και τη θέληση συνεργασίας, αλλά το αίτημα αυτό είχε κατατεθεί εντός της προεκλογικής περιόδου και γι΄ αυτό το λόγο ζητήθηκε και η άποψη του νομικού συμβούλου της ΠΕΔ κ. Πέρου Νικόλαου.

Ο κ. Πέρος καταθέτοντας τη νομική του άποψη ανέφερε στα μέλη ότι είναι γνωστό ότι η λειτουργία της ΠΕΔ διέπεται από τις διατάξεις του Π.Δ. 75/2011. Tο Π.Δ. αυτό δεν αναφέρει διεξοδικά όλα τα ζητήματα, πολλά θέματα τα αφήνει αρρύθμιστα και η πάγια θέση της νομολογίας στα θέματα αυτά είναι ότι δεν ρυθμίζεται γίνεται αναφορά στις διατάξεις του Καλλικράτη και του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων όπως ισχύουν. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζεται και με τις δημοτικές επιχειρήσεις που εκεί δεν αναφέρεται τι γίνεται με τις συμβάσεις που συνάπτονται κατά την προεκλογική περίοδο, υπάρχει κενό νόμου, για τις δημοτικές επιχειρήσεις αντιμετωπίστηκε ήδη με εγκύκλιο ότι ισχύουν αναλογικά οι διατάξεις που ισχύουν και για τους δήμους, δηλαδή ένα μήνα πριν τις εκλογές και μέχρι την εγκατάσταση των νέων Δημοτικών Αρχών δεν επιτρέπεται να λαμβάνεται απόφαση οικονομικού περιεχομένου, παρά μόνο σε περιπτώσεις που είναι έκτακτες ή αν υπάρχει μόνο ένα πρόγραμμα το οποίο είναι συγχρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκό πρόγραμμα”.

Είχε προσθέσει δε, πως, “Είναι λοιπόν ξεκάθαρο για τις δημοτικές επιχειρήσεις και για τα νομικά πρόσωπα των δήμων”, τονίζοντας επιπλέον πως, “παρόμοια διάταξη δεν υπάρχει στο Π.Δ. για τις ΠΕΔ, οπότε, εμείς πρέπει να κάνουμε αναλογική εφαρμογή”.

Ως εκ τούτου, η τότε εισήγηση είχε υπάρξει αρνητική με τη διευκρίνιση πως, το αίτημα θα μεταφερθεί στην επόμενη διοίκηση της ΠΕΔ.