Πραγματοποιήθηκαν οι σχετικές δημοπρασίες από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, με σκοπό την οργανωμένη λειτουργία τμημάτων τους

Αυξημένη ζήτηση για τις παραλίες της Σύρου

Το μεγάλο ενδιαφέρον ανέβασε σημαντικά το αντίτιμο που θα καταβάλλεται στο δημοτικό ταμείο και στην Κτηματική για τρία έτη

“Μάχη” υπήρξε ανάμεσα σε ενδιαφερόμενους για την εκμετάλλευση τμημάτων παραλιών στο νησί της Σύρου, όπως διαπιστώθηκε από τις διαδικασίες της δημοπρασίας, που πραγματοποιήθηκαν προχθές το πρωί στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Παρά τη δύσκολη συγκυρία που έθεσε η πανδημία για τη φετινή σεζόν και την καλοκαιρινή περίοδο, οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες και επιχειρηματίες αναμετρήθηκαν για την κατοχύρωση τμημάτων του αιγιαλού προκειμένου να αναπτύξουν ξαπλώστρες και ομπρέλες, όπως επίσης θαλάσσια σπορ ή και να μεριμνήσουν για τη λειτουργία καντινών.

Σύμφωνα με όσα είχαν γνωστοποιηθεί από την πλευρά του Αντιδημάρχου Οικονομικών, Γιάννη Πιταούλη, φέτος, κατ΄ εξαίρεση θα καταβληθεί το 40% του προσφερθέντος μισθώματος, στο πλαίσιο των οδηγιών της κεντρικής κυβέρνησης για τη διευκόλυνση των ιδιωτών δεδομένων των συνεπειών που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού σε γενικότερο επίπεδο, ενώ για τα επόμενα δύο έτη, το ποσό θα καταβάλλεται στο σύνολό του.

Εντύπωση προκαλούν ορισμένες περιπτώσεις όπου το ενδιαφέρον χτύπησε “κόκκινο”, όπως συγκεκριμένα στην παραλία του Γαλησσά καθώς για τμήμα 500 τ.μ. υπήρξε πλειοδότης που προσέφερε ποσό 20.000 ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ παρομοίως και στο Αχλάδι όπου για τμήμα 50 τ.μ. η υψηλότερη προσφορά έφθασε σε 4.041 ευρώ.

Τα στοιχεία για τις παραλίες του Δήμου

Ειδικότερα, όσον αφορά την παραλία των Αγκαθωπών και την εκμίσθωση τμήματος αιγιαλού εμβαδού 250 τ.μ. για την ανάπτυξη ξαπλωστρών και ομπρελών υπήρξε ενδιαφέρον μόνον από μία επιχείρηση που λειτουργεί στο παραλιακό τμήμα (όμορη) και το ετήσιο μίσθωμα διαμορφώθηκε στα 4.500 ευρώ.

Αναφορικά με την παραλία στο Αχλάδι έγινε δημοπρασία για τμήμα αιγιαλού εμβαδού 50 τ.μ. για την ανάπτυξη ξαπλωστρών και ομπρελών με τον πλειοδότη να φθάνει να προτείνει το ποσό των 4.041 ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί πως για το συγκεκριμένο τμήμα έγινε μεγάλη “μάχη” ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους και η τιμή εκκίνησης ήταν τα 851 ευρώ.

Σχετικά με τμήμα εμβαδού 50 τ.μ. στην παραλία Κόμητο της Σύρου παρομοίως για την ανάπτυξη ομπρελών και ξαπλωστρών αυτός που πλειοδότησε θα κληθεί να πληρώνει σε ετήσια βάση 850 ευρώ ενώ για τη δεύτερη περίπτωση και το τμήμα εμβαδού 30 τ.μ. στην ίδια παραλία με σκοπό την ανάπτυξη θαλάσσιων σπορ ο πλειοδότης θα πρέπει να πληρώνει ετησίως ποσό ύψους 2.500 ευρώ. Επιπλέον, για το Κόμητο υπήρξε ενδιαφέρον και για την αξιοποίηση τμήματος εμβαδού 15 τ.μ. για την τοποθέτηση και λειτουργία καντίνας με τον ενδιαφερόμενο που “χτύπησε” τη συγκεκριμένη περίπτωση να πρέπει να καταβάλει σε ετήσια βάση 5.000 ευρώ.

“Σκληρή” ήταν και η αναμέτρηση για τμήμα 500 τ.μ. στην παραλία του Γαλησσά με σκοπό την ανάπτυξη ομπρελών και ξαπλωστρών (στο νότιο τμήμα) με τον πλειοδότη να προσφέρει σε ετήσια βάση 20.000 ευρώ (τιμή εκκίνησης 9.050 ευρώ), ενώ για αντίστοιχο τμήμα με σκοπό την ανάπτυξη και θαλάσσιων σπορ στην κεντρική θέση της παραλίας ο πλειοδότης θα δίνει 11.000 ευρώ.

Τέλος, στο βόρειο τμήμα του αιγιαλού της παραλίας του Γαλησσά για τμήμα 115 τ.μ. για καντίνα, ομπρέλες και ξαπλώστρες αυτός που πλειοδότησε θα πληρώνει ετησίως 7.551 ευρώ.

Γ. Πιταούλης: Άμεσα τα συμφωνητικά με τους επιχειρηματίες

“Υπήρξε ενδιαφέρον για τις παραλίες” παρατήρησε σχετικά ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης, σημειώνοντας μάλιστα πως, “Η πιο μεγάλη μεταβολή προέκυψε για την παραλία του Γαλησσά όπου η διαδικασία όσον αφορά το ένα τμήμα έφτασε τις 20.000 ευρώ, αλλά και όσον αφορά το άλλο τμήμα με την καντίνα κι εκεί υπήρχαν “χτυπήματα” ανάμεσα στους συμμετέχοντες”. Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε πως το συγκεκριμένο ποσό “αυξήθηκε αρκετά σε σχέση με την προηγούμενη παρόμοια διαδικασία”, διευκρινίζοντας όμως πως για το 2020 οι ιδιώτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν χαμηλότερο ποσό από το προσφερθέν στη δημοπρασία.

“Φέτος θα καταβληθεί το 40% του μισθώματος όπως αναφέρει η σχετική εγκύκλιος, αλλά την επόμενη χρονιά οι επιχειρηματίες θα πρέπει να καταβάλουν το ποσό αυτό στο σύνολό του” ανέφερε σχετικά, γνωστοποιώντας μάλιστα πως, “η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε σήμερα (σ.σ. χθες) τα σχετικά πρακτικά, προκειμένου να αποσταλούν στη συνέχεια, στην Κτηματική Υπηρεσία για έλεγχο και να υπογράψουν οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες τα συμφωνητικά ώστε να κάνουν χρήση αυτών των τμημάτων του αιγιαλού”.

Προσδοκία εσόδων για τα έτη 2021 και 2022

Πέραν των ανωτέρω και σχετικά με τα έσοδα που θα έχει ο Δήμος τη φετινή χρονιά από την εκμετάλλευση παραλιών, ο κ. Πιταούλης υπήρξε συγκεκριμένος: “Για τη φετινή χρονιά δεν θα φτάσουμε τα έσοδα που είχαμε την προηγούμενη, με δεδομένο ότι το 40% του ποσού θα καταβληθεί. Για την επόμενη χρονιά όμως, αν υπολογίσουμε το συνολικό μίσθωμα είναι υψηλότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια”.

Ο ίδιος θέλησε να υπενθυμίσει πως τα έσοδα από τις παραλίες δεν προωθούνται συνολικά στο δημοτικό ταμείο, καθώς ένα ποσοστό εισπράττει και ο “ιδιοκτήτης”, δηλαδή η Κτηματική Υπηρεσία, ωστόσο, όπως επανέλαβε, από την επόμενη χρονιά, ο Δήμος θα μετρήσει σίγουρα οικονομικό όφελος.

Συγκεκριμένα, με φόντο τα υψηλά ποσά που προσφέρθηκαν σαν αντίτιμο στη δημοπρασία, ο ίδιος δήλωσε τα εξής: “Το θετικό είναι ότι του χρόνου δεν θα πρέπει να τρέξουμε ξανά όπως και φέτος για να γίνει η διαδικασία αφού τα συμφωνητικά είναι για τρία χρόνια. Στην ουσία για τα υψηλά μισθώματα, οι ενδιαφερόμενοι που πλειοδότησαν δεν λειτούργησαν με βάση τη φετινή χρονιά που υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα, όσο με την προοπτική των επόμενων χρόνων. Είναι κατανοητό ότι οι επιχειρηματίες προσδοκούν έσοδα για τον δεύτερο και τον τρίτο χρόνο της σύμβασης καθώς η φετινή τουριστική κίνηση θα είναι αποδυναμωμένη”.