Σύντομος απολογισμός από τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Π. Μώτο για τις ενέργειες της Υπηρεσίας κατά το διάστημα της καραντίνας

Αυξημένα αντανακλαστικά την περίοδο του κορωνοϊού

Ν. Λειβαδάρας: “Δεν μπορεί να συνεχιστεί η ανεξέλεγκτη κατάσταση με τα ογκώδη αντικείμενα στους κάδους”

Έμφαση στην απολύμανση κοινόχρηστων χώρων, κάδων και πλατειών της Σύρου έδωσε η Υπηρεσία Καθαριότητας κατά το διάστημα της καραντίνας, προκειμένου να φροντίσει στον βαθμό που της αναλογούσε στη μέριμνα για τη μη διασπορά του κορωνοϊού.

Τα ανωτέρω τόνισε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πέτρος Μώτος στον σύντομο απολογισμό στον οποίον και προέβη στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, πως οι υποχρεώσεις της Υπηρεσίας διεκπεραιώθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, παρά το μειωμένο ανθρώπινο διαθέσιμο δυναμικό.

Νωρίτερα, στο πλαίσιο της ίδιας συνεδρίασης, ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας πραγματοποίησε ενημέρωση σχετικά με τις εικόνες συγκέντρωσης ογκωδών αντικειμένων δίπλα από κάδους σε όλες τις περιοχές της Σύρου, καλώντας τους πολίτες – επιτέλους – να τηρήσουν τον Κανονισμό Καθαριότητας και είτε σε συνεννόηση με τον Δήμο να τα απομακρύνουν, είτε σε συνεργασία με κάποιον ιδιώτη να τα πετούν από τις οικίες τους.

Προχωρήσαμε και με λιγότερο προσωπικό”

Συγκεκριμένα, ο Πέτρος Μώτος τόνισε πως άμεσα με την “έλευση” του κορωνοϊού στη χώρα μας, ο Δήμος και η Υπηρεσία Καθαριότητας τήρησαν τις οδηγίες των αρμοδίων, όπως αυτές γνωστοποιήθηκαν μέσα από μία σειρά Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για την ασφάλεια υπαλλήλων, εργατών και πολιτών.

“Αρχές Μαρτίου όταν ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού σταμάτησαν αρκετά άτομα από την Καθαριότητα επειδή ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες. Μάλιστα πρώτη φορά τέτοια ημερομηνία ο Δήμος ο δικός μας αλλά και γενικότερα, δεν πήρε πρόσωπα από τον ΟΑΕΔ και άρα, ήμασταν λιγότεροι κατά έναν μεγάλο αριθμό” ανέφερε αρχικά ο Αντιδήμαρχος, λέγοντας ωστόσο, πως, “Παρόλα αυτά, οι προσπάθειες των εργαζομένων ήταν και είναι μεγάλες και συνεχείς”.

Αναφερόμενος στο έργο που ανέπτυξε η Υπηρεσία του και μάλιστα ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν, πρόσθεσε τα εξής: “Κλαδεύτηκαν όλες οι παραλίες του νησιού μας και καθαρίστηκαν. Μεγάλο μέρος από τους δρόμους που είναι στις υποχρεώσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης έχει καθαριστεί και συνεχίζουμε σε αρκετά σημεία καθημερινά, έπειτα από τους συμβασιούχους που πήραμε κι ενισχύσαμε το κομμάτι της Καθαριότητας. Επιπλέον, σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Σύρου καθαρίσαμε με μηχάνημα όλες τις παραλίες του νησιού μας”.

Πέραν των ανωτέρω, συμπλήρωσε πως, κατά το διάστημα της καραντίνας, “Κάναμε απεντομώσεις σε όλα τα κτίρια του Δήμου μας αλλά και απολυμάνσεις ενώ έχουμε κάνει επίσης, ψεκασμούς σε πολλά σημεία του νησιού και συγκεκριμένα, σε κάδους, σε μικρά καλάθια απορριμάτων, σε καναπεδάκια, σε πεζοδρόμια, σε κοινόχρηστους χώρους, στο αμαξοστάσιο σε όλα τα οχήματα, στα απορριμματοφόρα, στους χώρους του και γενικά σε πολλά άλλα κτίρια”.

Ο κ. Μώτος ικανοποιημένος από την ανταπόκριση των εργατών Καθαριότητας ανέφερε τα εξής: “Έστω και με λιγότερα άτομα, προχωρήσαμε και θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου και όλα τα παιδιά της Καθαριότητας για τις προσπάθειες που κάνουν”.

Επόμενο βήμα τα πρόστιμα

Κατά τη διάρκεια της δικής του ενημέρωσης, ο κ. Λειβαδάρας μίλησε για τις απολυμάνσεις στο σύνολο των κάδων της καθαριότητας και της ανακύκλωσης, ενώ αμέσως μετά έθιξε το σοβαρό ζήτημα της εναπόθεσης ογκωδών αντικειμένων - δίπλα στους κάδους - από δημότες.

“Έχει δημιουργηθεί ένα μείζον θέμα σχετικά με τα ογκώδη αντικείμενα στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ. Είναι γνωστόν ότι το 2018 η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ομόφωνα - πλειοψηφία, μειοψηφία - είχαν περάσει τον Κανονισμό της Καθαριότητας. Στον Κανονισμό αυτόν προβλέπεται ότι οι δημότες μπορούν μέχρι ενός ορισμένου όγκου αντικείμενα, κατόπιν συνεννοήσεως με την Υπηρεσία, να μπορέσει ο Δήμος να τα πάρει” ανέφερε αρχικά ο Δήμαρχος, λέγοντας πως στο διάστημα της καραντίνας οι δημότες καθώς προέβησαν σε γενική καθαριότητα των ιδιοκτησιών τους, αυτό το πρόβλημα γιγαντώθηκε.

“Στο διάστημα αυτό υπήρξε μία έξαρση. Θέλησα να δω την καλή πλευρά ότι λόγω κορωνοϊού οι άνθρωποι καθάρισαν τα ντουλάπια και τις αποθήκες τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουμε το δικαίωμα να ρυπαίνουμε την πόλη μας και να δημιουργούμε μία άσχημη εικόνα” σχολίασε σε απόλυτο τόνο, γνωστοποιώντας πως για τη δρομολόγηση λύσεων σε αυτό το πρόβλημα πραγματοποίησε συνάντηση με τους προέδρους των Κοινοτήτων.

“Κάλεσα τους προέδρους των Κοινοτήτων και κάναμε μία συζήτηση και τους παρακάλεσα τουλάχιστον στο χωρικό τους αντικείμενο να μπορέσουν να συνδράμουν. Εάν αντιληφθούν κάποιον δημότη ο οποίος κάνει κάτι τέτοιο, δεν κόβουμε το κεφάλι, αλλά του λέμε πως παραβιάζει τον Κανονισμό και άρα, παίρνει πίσω τα ογκώδη αντικείμενα, αλλιώς θα προχωρήσουμε στο δεύτερο βήμα” ανέφερε προς τους δημοτικούς συμβούλους, ξεκαθαρίζοντας πως η συνδρομή όλων στο συγκεκριμένο θέμα είναι πολύτιμη καθώς, πρέπει να υπάρξει φροντίδα για το περιβάλλον.

“Είμαστε εκλεγμένοι και δεν μπορούμε να είμαστε πάντοτε ευχάριστοι” σχολίασε παρακάτω, λέγοντας τέλος πως, ήρθε η ώρα “οι δημότες να δείξουν σύνεση κι ευαισθησία”.

Με φόντο τη δυνατότητα επιβολής προστίμων, ο κ. Λειβαδάρας ξεκαθάρισε πως, “Δεν μπορεί να συνεχιστεί η ανεξέλεγκτη κατάσταση”.