Επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γ. Πλακιωτάκη στο Λιμεναρχείο Σύρου

“Με πράξεις θα αναγνωρίσουμε το σημαντικό έργο σας”

Τη δέσμευσή του για συνεχή υποστήριξη του έργου του Λιμενικού Σώματος αλλά και της ναυτικής εκπαίδευσης με πράξεις, παρείχε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, κατά την επίσκεψή του στο Λιμεναρχείο Σύρου, την περασμένη Παρασκευή, οπότε και ο ίδιος μαζί με άλλους τρεις Υπουργούς, μετέβησαν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Αμέσως μετά την παρουσία του στο Νεώριο, ο ίδιος επισκέφθηκε τους χώρους του Λιμεναρχείου Σύρου, συνοδευόμενος από τον Λιμενάρχη Σύρου, Γιάννη Βαμβακούση, με τον οποίο πραγματοποίησαν σύντομη συνάντηση στο γραφείο του.

Ακολούθως, παρουσία των στελεχών του Λιμενικού Σώματος ο κ. Βαμβακούσης εξήρε το έργο του Υπουργού από το διάστημα της ανάληψης των καθηκόντων του μέχρι και σήμερα, δίνοντας έμφαση στην πρωτοβουλία για αύξηση των οργανικών θέσεων των λιμενικών στη χώρα και ιδιαιτέρως στις νησιωτικές περιοχές.

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Πλακιωτάκης αναφέρθηκε επιγραμματικά στους στρατηγικούς στόχους της σημερινής κυβέρνησης αναφορικά με την ανάγκη ενίσχυσης του Λιμενικού Σώματος, ενώ έκλεισε την τοποθέτησή του κάνοντας λόγο για τη διαμόρφωση ενός συνολικού νομοθετικού πλαισίου που θα στηρίζει τη ναυτική εκπαίδευση.

Έμφαση στο θέμα της υποστελέχωσης

Ειδικότερα, ο Γιάννης Βαμβακούσης αφού καλωσόρισε τον κ. Πλακιωτάκη στο Λιμεναρχείο Σύρου, απευθυνόμενος στον ίδιο, σχολίασε πρωτίστως πως, “Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή η παρουσία σας εδώ”.

Συνεχίζοντας, ο Λιμενάρχης πρόσθεσε πως, “Από αναλήψεως των καθηκόντων σας στο Υπουργείο Ναυτιλίας, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, φέρατε ένα νομοσχέδιο στη Βουλή των Ελλήνων που έγινε νόμος του κράτους, ο οποίος επιλύει πολλά προβλήματα και πολλές παθογένειες που ταλάνιζαν το Λιμενικό Σώμα”. Εστιάζοντας στο ζήτημα της έλλειψης προσωπικού, ο ίδιος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός πως το Υπουργείο έλαβε απόφαση να δώσει τη δυνατότητα προσλήψεων.

“Υπήρξε εξέλιξη για 1.500 θέσεις, εκ των οποίων οι 900 αφορούν στο νησιώτικο χώρο (6η ΠΕΔΙΛΣ, 8η και 9η ΠΕΔΙΛΣ) και αυτό σίγουρα θα βοηθήσει στο έπακρο για την ακόμη καλύτερη αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος” σχολίασε από την πλευρά του ο Λιμενάρχης, κάνοντας αναφορά και στο πολύπλευρο έργο των λιμενικών αναφορικά και με την προστασία θαλασσίου περιβάλλοντος.

Ο ίδιος, αμέσως μετά, απέδωσε τον θυρεό της Λιμενικής Αρχής Σύρου στον Υπουργό Ναυτιλίας, όπως παρομοίως τον θυρεό της 6ης ΠΕΔΙΛΣ ο περιφερειακός Διοικητής, Ιάκωβος Γκύζης και ο Διοικητής της ΑΕΝ Σύρου, Παναγιώτης Καραμήτσας μία τιμητική πλακέτα με το σήμα της Σχολής.

Αξίζει να αναφερθεί πως στη σύντομη τοποθέτησή του, ο κ. Καραμήτσας αναφέρθηκε στις δυσκολίες της φετινής εκπαιδευτικής περιόδου στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ευχαριστώντας μάλιστα τον κ. Πλακιωτάκη για την άμεση ανταπόκριση του Υπουργείου στο θέμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Τέλος, ο ίδιος ενημέρωσε τον Υπουργό για την ενίσχυση της ΑΕΝ Σύρου με βασικό εξοπλισμό μέσω δωρεάς για την σύγχρονη εκπαίδευση των νέων.

Γ. Πλακιωτάκης: Πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος

Αν και ο Υπουργός Ναυτιλίας τόνισε πως θα πραγματοποιήσει προσεχώς μία προγραμματισμένη επίσκεψη στη Σύρο για θέματα αποκλειστικά του Λιμενικού Σώματος και της ναυτικής εκπαίδευσης, καθώς η πρόσφατη παρουσία του προέκυψε λόγω των εξελίξεων στο Νεώριο της Σύρου, ωστόσο, ο ίδιος θέλησε να μιλήσει σύντομα στους δημοσιογράφους για θέματα του χαρτοφυλακίου του.

“Όπου πηγαίνω αποδίδω ξεχωριστή τιμή στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, τα οποία επί 24ωρου βάσεως – μέρα και νύχτα – προστατεύουν και τα θαλάσσια σύνορα της χώρας και βοηθούν στην ανάπτυξη της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας, της πρώτης παγκόσμιας δύναμης του κόσμου” ανέφερε αρχικά, λέγοντας παρακάτω πως στο πλαίσιο αυτό, “προωθήσαμε σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των στελεχών μας”.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε, “Το Λιμενικό Σώμα είναι στην πρώτη γραμμή και οφείλουμε όλοι μας να παίρνουμε πρωτοβουλίες ώστε τα στελέχη μας να κάνουν πιο αποτελεσματικά σε επιχειρησιακό επίπεδο τη δουλειά τους. Γι αυτό, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πολύ μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα από μία σημαντική δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών”.

Επίσης, ο ίδιος πρόσθεσε εμφανώς ικανοποιημένος πως, “μετά από πολλά χρόνια είναι στον αέρα ο διαγωνισμός για το εθνικό σύστημα ολοκληρωμένης θαλάσσιας επιτήρησης και σε λίγους μήνες θα έχουμε μειοδότη”, ένα σύστημα που όπως διευκρίνισε, θα σημάνει τον καλύτερο έλεγχο των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδος και μάλιστα “όχι μόνον για τη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά και για θέματα έρευνας και διάσωσης, πάταξης λαθρεμπορίου κλπ”.

Επιπλέον, αναφερόμενος στο σοβαρό ζήτημα της υποστελέχωσης που έθιξε ο Λιμενάρχης τόνισε πως, “Πήραμε την πρωτοβουλία και αυξήσαμε τις οργανικές θέσεις μετά από πάρα πολλά χρόνια” καθώς υπογράμμισε πως, “αυτό απαιτούν όχι μόνον οι συγκυρίες, αλλά και το λιμενικό έργο συνολικά”.

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, αναφέρθηκε και στο εξοπλιστικό πρόγραμμα που προωθεί το Υπουργείο Ναυτιλίας μέσα στο 2020 καθώς όπως πρόσθεσε, “για πρώτη φορά υπάρχουν συγκεκριμένα προγράμματα ενίσχυσης σε εξοπλιστικά μέσα, στις ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος σε ιματισμό, σε οχήματα και σε πλωτά μέσα”.

Τέλος, μιλώντας για τη ναυτική εκπαίδευση εξήγησε πως, “ο στόχος επετεύχθη, δηλαδή να μη χαθεί η χρονιά μετά από την πανδημία”, λέγοντας μάλιστα σε κατηγορηματικό τόνο πως, “στους στρατηγικούς μας στόχους είναι ένας νόμος πλαίσιο που πρέπει να αποκτήσει η χώρα μας για τη ναυτική εκπαίδευση”.

Ο Υπουργός έκλεισε την ενημέρωσή του, λέγοντας πως, “Θα συνεχίσουμε μαζί αναγνωρίζοντας με έργα την πολύ μεγάλη προσφορά σας στην πατρίδα”.

Αξίζει να υπογραμμισθεί πως ο κ. Πλακιωτάκης παρότρυνε τους λιμενικούς να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους στα λιμάνια λόγω της τουριστικής κίνησης.