Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης συγκεντρώνει προτάσεις για το ακίνητο του πρώην σούπερ μάρκετ Νεωρίου στο πλαίσιο της εκμετάλλευσης της περιουσίας του

Καταγραφή της ζήτησης για την καλύτερη αξιοποίηση

Σκοπός της Δημοτικής Αρχής το οικονομικό όφελος, αλλά και η στέγαση μέρους της Τεχνικής Υπηρεσίας

Στην αξιοποίηση ενός εκ των πιο μεγάλων και σημαντικών ακινήτων του προχωρά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, στο πλαίσιο της προσπάθειας εκμετάλλευσης της περιουσίας του, με τρόπο τέτοιον που θα φέρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερα έσοδα στο δημοτικό ταμείο.

Ειδικότερα, η Δημοτική Αρχή και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης καταγράφουν ήδη το ενδιαφέρον για το ακίνητο της οδού Σάκη Καράγιωργα (πρώην σούπερ μάρκετ Νεωρίου), έχοντας εκδώσει σχετική πρόσκληση, μέσω της οποίας καλούν τους ενδιαφερόμενους να ανοίξουν τα “χαρτιά” τους για τον τρόπο που επιδιώκουν να το αξιοποιήσουν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με όσα εξηγεί ο ίδιος μιλώντας στην εφημερίδα για το θέμα, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης επιδιώκει να αξιοποιήσει προς όφελός του τον χρόνο που μεσολαβεί μέχρι και την έκδοση της τελευταίας δικαστικής απόφασης που κατοχυρώνει τη νομή του ακινήτου στη δημοτική πλευρά που είναι και ο ιδιοκτήτης, ώστε να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό στην εκμίσθωσή του.

Γ. Πιταούλης: Όσο πιο κοντά είμαστε σε ό,τι ζητούν, τόσο μεγαλύτερο το ενοίκιο

Συγκεκριμένα, ο Αντιδήμαρχος γνωστοποίησε πως υπάρχουν ήδη ενδιαφερόμενες πλευρές, οι οποίες έχουν προσεγγίσει τον Δήμο για να αποκτήσουν σαφή εικόνα του ακινήτου.

“Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι. Μάλιστα δύο εξ αυτών έχουν ήδη επισκεφθεί τον χώρο, οι οποίοι κινούνται στο κομμάτι του εμπορίου (λιανική και χονδρική πώληση προϊόντων). Επίσης, τόσο εγγράφως, όσο και προφορικά έχουν εκδηλώσει αρκετοί το ενδιαφέρον τους” ανέφερε αρχικά, εξηγώντας παρακάτω πως αυτή η διαδικασία γίνεται από την πλευρά του Δήμου, σε συνέχεια της ανάγκης αξιοποίησης του μεγάλου ακινήτου.

“Επειδή είναι ένα ιστορικό και μεγάλο ακίνητο η προετοιμασία μας πρέπει να είναι σοβαρή και υπεύθυνη” τόνισε ο ίδιος αρκετές φορές, απαντώντας και στην ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχουν εκκρεμότητες όσον αφορά το νομικό κομμάτι και την πλευρά του Δήμου, μετά και την απόδοση των κλειδιών από τον πρώην Καταναλωτικό Συνεταιρισμό του Νεωρίου.

“Υπάρχουν κάποιες νομικές ενέργειες που πρέπει να ολοκληρωθούν για να μπορέσουμε να εκμεταλλευθούμε τον χώρο. Έχουμε καταθέσει από τον Μάρτιο την αγωγή που έπρεπε για την απόδοση της νομής. Λόγω κορωνοϊού, όλες αυτές οι αποφάσεις έχουν καθυστερήσει, οπότε περιμένουμε την έκδοση της απόφασης που θα αναγνωρίζει και τη νομή επί του ακινήτου. Αποφασίσαμε λοιπόν σε αυτό το διάστημα να προετοιμάζουμε τις ενέργειές μας για να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στην αξιοποίηση” δήλωσε σχετικά, εξηγώντας παράλληλα πως, “Προσπαθούμε αυτό το “κενό” διάστημα να το αξιοποιήσουμε με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή λαμβάνοντας υπόψιν την αγορά και το αν η προτεινόμενη διαμόρφωση που εμείς έχουμε είναι χρήσιμη προς αξιοποίηση”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Γιάννης Πιταούλης διευκρίνισε πως, “όσο πιο κοντά έρθουμε σε όσα ζητούν οι ενδιαφερόμενοι, τόσο πιο μεγάλο ενοίκιο θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε”, λέγοντας πως, ως εκ τούτου, “στην ουσία κοιτάζουμε την αγορά για να δούμε πώς θα μας συνέφερε να κινηθούμε”.

Επομένως, αφού υπογράμμισε πως απομένει η έκδοση της τελευταίας δικαστικής απόφασης, τόνισε πως ταυτόχρονα ο Δήμος εξετάζει πώς θα προλάβει θέματα κτιριακά.

Αξιοποίηση το ταχύτερο δυνατόν

Ερωτηθείς ειδικότερα για το αν οι επισκευές στο ακίνητο θα βαρύνουν αποκλειστικά τον Δήμο ή τον ενοικιαστή, ο κ. Πιταούλης υπήρξε συγκρατημένος στις απαντήσεις του. “Θέλουμε να προλάβουμε και θέματα κτιριακά, οπότε γι αυτό κάνουμε όλη αυτήν τη διαδικασία.

Αυτό είναι κάτι που το εξετάζουμε. Στο κομμάτι που αφορά την εγκατάσταση των δημοτικών υπηρεσιών, σίγουρα θα είναι κάτι που θα βαρύνει τον Δήμο” ανέφερε, διευκρινίζοντας παράλληλα πως, “για το προς εκμίσθωση κομμάτι, θα δούμε το ύψος των εργασιών που θα χρειαστούν. Σίγουρα όποιος μπει μέσα και κάνει διαμορφώσεις, αυτό το κόστος δεν θα το επωμιστούμε εμείς”.

Ο ίδιος έκλεισε τις δηλώσεις του, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση και τον στόχο του Δήμου αναφορικά με το πολυσυζητημένο ακίνητο.

“Θέλουμε να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην αξιοποίησή του” υπογράμμισε σε απόλυτο τόνο.

Προτεινόμενη κατανομή και στέγαση Τεχνικής Υπηρεσίας

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Πιταούλη, καθίσταται σαφές πως ένα τμήμα του εν λόγω ακινήτου θα αφιερωθεί για τη στέγαση μέρους της λειτουργίας της Τεχνικής Υπηρεσίας, προκειμένου να απαντηθούν ανοικτές ανάγκες αυτής, αλλά και όπως τόνισε ο κ. Πιταούλης, να υπάρξει και αποκέντρωση ορισμένων δημοτικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την πρόσκληση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η προτεινόμενη κατανομή προς αξιοποίηση έχει ως εξής: “Το ανωτέρω αναφερόμενο δημοτικό ακίνητο –σύμφωνα με το από 27-07- 2020 τοπογραφικό διάγραμμα της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, προτείνεται να διαιρεθεί σε τρία τμήματα: 1. τμήμα εμβαδού 782,70τ.μ. με υπάρχον πατάρι εμβαδού 48,02 τ.μ. το οποίο θα στεγάσει υπηρεσίες του Δήμου Σύρου –Ερμούπολης 2. κλειστό χώρο κοινής χρήσης εμβαδού 135,10 τ.μ. ο οποίος θα χρησιμοποιείται και από το Δήμο και από τον μισθωτή του λοιπού τμήματος 3. τμήμα εμβαδού 1240,24τ.μ. με υπάρχον πατάρι 83,27 τ.μ. το οποίο θα διατεθεί προς μίσθωση μέσω δημοπρασίας”.

Τέλος, σχετικά με τις επιχειρηματικές προτάσεις, ο Δήμος ζητά από τον κάθε ενδιαφερόμενο έναν πλήρη φάκελο για τον τρόπο αξιοποίησης, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει στοιχεία για τις προσδοκώμενες θέσεις εργασίας, τον τρόπο εξασφάλισης χρηματοδότησης για την ανάπτυξη της όποιας επιχείρησης, καθώς επίσης και το διάστημα της μακροχρόνιας μίσθωσης.