Ενημέρωση του προέδρου του ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης, Ανδρέα Γιαλόγλου σχετικά με τους στόχους ως προς το νέο πρόγραμμα ανάπτυξης για την Αυτοδιοίκηση

Η ΔΕΥΑΣ διεκδικεί χρηματοδοτήσεις από το “Αντώνης Τρίτσης”

Με στοχευμένα βήματα επιδιώκει να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις αναφορικά με την ατζέντα της ύδρευσης στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, η ΔΕΥΑ Σύρου, έχοντας το “βλέμμα” της στραμμένο αυτή τη φορά στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Αυτοδιοίκηση “Αντώνης Τρίτσης”.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης, θα υποβληθούν προτάσεις προκειμένου η πρωτεύουσα των Κυκλάδων να αποκτήσει 8.000 υδρομετρητές με σκοπό να καλύψει αρκετές περιοχές του νησιού, αλλά και μία νέα μονάδα αφαλάτωσης για τον οικισμό της Ποσειδωνίας, της οποίας η δυναμικότητα θα είναι 600m3 ημερησίως.

Οι σχετικές προσπάθειες της ΔΕΥΑΣ γνωστοποιήθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, οπότε και ο Ανδρέας Γιαλόγλου - ως πρόεδρος - προέβη σε επιγραμματική ενημέρωση.

Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρθηκε σε μία σειρά άλλων αποφάσεων της ΔΕΥΑΣ, με τις οποίες έγιναν αποδεκτές χρηματοδοτήσεις για σημαντικά έργα στη Σύρο, ενώ τέλος, μίλησε και για την προκήρυξη της μελέτης που αφορά στα δίκτυα αποχέτευσης του Γαλησσά, του Φοίνικα και της Ποσειδωνίας. 

Δύο προτάσεις για υδρομετρητές και μονάδα αφαλάτωσης

Ειδικότερα, ο Ανδρέας Γιαλόγλου απέδειξε για μία ακόμη φορά τη βούληση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΣ να μην αφήσει ανεκμετάλλευτη καμία δυνατότητα χρηματοδότησης, μιλώντας συγκεκριμένα για τις προτάσεις αναφορικά με το πολυσυζητημένο πρόγραμμα ανάπτυξης “Αντώνης Τρίτσης”.

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση της ΔΕΥΑΣ προ ημερών, τόνισε πως, “Συστάθηκε Επιτροπή Διερεύνησης Τιμών προκειμένου να υποβάλουμε δύο έργα εξίσου σημαντικά στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτης”, λέγοντας ειδικότερα πως, το ένα αφορά “στην προμήθεια κι εγκατάσταση ηλεκτρονικών υδρομετρητών σε έναν σημαντικό αριθμό που θα καλύπτει ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό του νησιού” και το δεύτερο “στην προμήθεια κι εγκατάσταση μίας νέας μονάδας αφαλάτωσης στην Ποσειδωνία”.

Στη Διαύγεια μάλιστα αναρτήθηκαν και οι σχετικές αποφάσεις της Δημοτικής Επιχείρησης, στο πλαίσιο των οποίων είχε προβεί σε σαφή τοποθέτηση ο Διευθυντής, Γιώργος Βακόνδιος.

Αναλυτικά, ο ίδιος είχε εξηγήσει πως προκειμένου να υποβάλει η ΔΕΥΑΣ αίτηση χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση “Αντώνης Τρίτσης” για την “Προμήθεια και εγκατάσταση 8.000 ψηφιακών υδρομερητών και ηλεκτρονική διαχείριση του δικτύου διανομής πόσιμου νερού στη χαμηλή ζώνη της Ερμούπολης και στους οικισμούς Μάννα, Βάρης, Ποσειδωνίας και Φοίνικα”, “θα πρέπει σύμφωνα με την υπ. Αριθμ. Πρωτ. 14573/24.7.2020 πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών, μεταξύ άλλων να ορισθεί Επιτροπή διερεύνησης τιμών με απόφαση του αρμόδιου συλλογικού οργάνου του δικαιούχου, δηλαδή του ΔΣ της ΔΕΥΑΣ”.

Σύμφωνα με όσα είχε διευκρινίσει, “έργο της Επιτροπής θα είναι να καταστρώσει σχετικό πρακτικό συνοδευόμενο από πίνακα προσδιορισμού μέσων τιμών υλικών (από τουλάχιστον τρεις προμηθευτές ανά περίπτωση), με σκοπό τη διαμόρφωση της πλέον συμφέρουσας τιμής και την εξασφάλιση της πλέον οικονομοτεχνικά ορθής διαχείρισης των πόρων της προαναφερθείσας πρόσκλησης”.

Παρομοίως είχε τοποθετηθεί αναφερόμενος και στην πρόθεση της ΔΕΥΑΣ να αποκτήσει μία νέα μονάδα αφαλάτωσης για τον οικισμό της Ποσειδωνίας.

“Προκειμένου να υποβάλει η ΔΕΥΑ αίτηση χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση “Αντώνης Τρίτσης” για την “Προμήθεια και εγκατάσταση νέας μονάδας αφαλάτωσης Ποσειδωνίας δυναμικότητας 600m3/ ημέρα” θα πρέπει σύμφωνα με την υπ' αριθ. Πρωτ. 14573/24.7.2020 πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών, μεταξύ άλλων να ορισθεί Επιτροπή διερεύνησης τιμών με απόφαση του αρμόδιου συλλογικού οργάνου του δικαιούχου, δηλαδή του ΔΣ της ΔΕΥΑΣ”.

Πιο συγκεκριμένα, είχε διασαφηνίσει πως “έργο της Επιτροπής θα είναι να καταστρώσει σχετικό πρακτικό συνοδευόμενο από πίνακα προσδιορισμού μέσων τιμών υλικών (από τουλάχιστον τρεις προμηθευτές ανά περίπτωση), με σκοπό τη διαμόρφωση της πλέον συμφέρουσας τιμής και την εξασφάλιση της πλέον οικονομοτεχνικά ορθής διαχείρισης των πόρων της προαναφερθείσας πρόσκλησης”.

Πρέπει να σημειωθεί πως και οι δύο Επιτροπές ορίστηκαν και προχωρούν στις κινήσεις τους.

Εντάχθηκαν στον προϋπολογισμό χρηματοδοτήσεις ύψους 6 εκ. ευρώ

Επιπρόσθετα, ο κ. Γιαλόγλου θέλησε να γνωστοποιήσει πως στην ίδια συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΣ έγιναν “αποδεκτές” οι χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους σχεδόν 6 εκ. ευρώ για την υλοποίηση δύο πολύ σημαντικών έργων που αφορούν τις περιοχές της Βάρης και του Μέγα Γιαλού.

“Στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΣ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου εντάχθηκαν στον προϋπολογισμό τα δύο έργα για τα οποία εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση πριν από μερικές μέρες. Πρόκειται για την ολοκλήρωση του έργου της αποχέτευσης της Βάρης και του Μέγα Γιαλού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ και για τον δίδυμο αγωγό αναρρόφησης ύδατος για την αφαλάτωση της Βάρης ύψους 400 χιλ. ευρώ” ανέφερε σχετικά, σημειώνοντας μάλιστα πως η Δημοτική Επιχείρηση θα προχωρήσει άμεσα στη δημοπράτησή τους.

“Τα δύο αυτά έργα επιχειρείται με τάχιστους ρυθμούς να δημοπρατηθούν εντός του έτους” ανέφερε ο πρόεδρος, γνωστοποιώντας τέλος πως βγήκε “στον αέρα” και η προκήρυξη του διαγωνισμού που αφορά τη μελέτη για τα δίκτυα αποχέτευσης των οικισμών Φοίνικα, Ποσειδωνίας και Γαλησσά.