Αναστάτωση στο 2ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης καθώς έχει υλοποιηθεί πρόσφατα μεγάλο έργο επισκευής στο σχολικό κτίριο

Εισροή υδάτων λόγω πλημμυρικού προβλήματος

Άμεση η παρέμβαση της Τεχνικής Υπηρεσίας, η οποία ξέφραξε τις υδρορροές

Την ανταπόκριση του σχολικού κτιρίου μετά από νέες βροχοπτώσεις μένει να παρατηρήσουν παιδαγωγοί και αιρετοί αναφορικά με το 2ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης, στο οποίο διαπιστώθηκε εισροή υδάτων κατά τη διάρκεια της τελευταίας έντονης νεροποντής, παρά το γεγονός πως προσφάτως είχε ολοκληρωθεί έργο επισκευής από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Το θέμα γνωστοποιήθηκε στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η οποία και προχώρησε σε αυτοψία στο 2ο Νηπιαγωγείο από κοινού με τον εργολάβο του μεγάλου έργου, προκειμένου να εντοπίσει την αιτία του προβλήματος.

Στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κατέστη ξεκάθαρο πως το θέμα προέκυψε εξαιτίας του γεγονότος πως είχαν φράξει οι υδρορροές από πτώση και συγκέντρωση βελανιδιών σε αυτές και στην ταράτσα του σχολείου.

Αποτέλεσμα αυτού, όπως εξήγησε, ήταν να μην έχουν “διέξοδο” τα νερά της βροχής, τα οποία “τρύπωσαν” στο εσωτερικό μίας αίθουσας.

Οι εικόνες από τον εσωτερικό χώρο του κτιρίου δημοσιεύθηκαν στην προσωπική σελίδα της Διευθύντριας του σχολείου – από την ίδια - σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας έντονη ανησυχία σε γονείς μικρών παιδιών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μηνά Αληφραγκή, υπήρξαν άμεσες ενέργειες από την Τεχνική Υπηρεσία, η οποία φρόντισε να τοποθετήσει ειδικό πλέγμα στις υδρορροές για να αποφευχθεί ξανά το πλημμυρικό “φαινόμενο”. Ο ίδιος κλήθηκε να δώσει απαντήσεις μέσω της εφημερίδας, με αφορμή τις δημόσιες αναφορές της Διευθύντριας του σχολείου, Άννας – Μαρίας Χατζηνικολάου.

Σκιαγράφησε... κακοτεχνία

Ειδικότερα, η κ. Χατζηνικολάου επιδίωξε – όπως φαίνεται από την ανάρτησή της στα social media – να συνδέσει το γεγονός της εισροής υδάτων με το πρόσφατο έργο της επισκευής στο 2ο Νηπιαγωγείο.

Αξίζει πριν την παράθεση αυτούσιου του σχολίου της, να υπενθυμιστεί πως ο Δήμος αξιοποιώντας χρήματα μέσω του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ είχε φροντίσει για την υλοποίηση υγρομόνωσης του δώματος με ασφαλτική μεμβράνη, καθώς επίσης για: επισκευή εξωτερικών επιχρισμάτων, ανακαίνιση εξωτερικών και εσωτερικών χρωματισμών, πλήρη ανακατασκευή των WC νηπίων και νηπιαγωγών, καθώς και της κουζίνας (ντουλάπια, υδραυλική εγκατάσταση κλπ.) και κατασκευή των ερμαρίων.

Επίσης, από τις βασικότερες εργασίες ήταν η βελτίωση του νότιου τμήματος του αύλειου χώρου με τη διάστρωση σκυροδέματος πάχους 10 εκ. και την τοποθέτηση ελαστικών πλακιδίων.

Τα σχετικά δε, είχαν αναφερθεί σε φωτορεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης”, (9/10/2020).

Προς ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού, η κ. Χατζηνικολάου ανέφερε τα εξής: “Το “πλήρως” ανακαινισμένο “ριζικά” 2ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης σήμερα μετά τη χθεσινή νεροποντή, έβαλε νερά και πάλι από το ταβάνι και την ταράτσα που “ανακαινίσθηκε” και επιστρώθηκε ακριβώς για να μη βάζει νερά που τρέχουν στον τοίχο δίπλα στα καλώδια. Σημειώνω ότι ακριβώς αυτός ήταν ο πρώτος λόγος της ανακαίνισης.

Επίσης τα ολοκαίνουργια καζανάκια τρέχουν από την πρώτη μέρα. Υποτίθεται ότι τα επιδιορθώνουν...

Επίσης δεν λειτουργούν οι δύο τουαλέτες καθώς το ένα καζανάκι έχει σφηνώσει και δεν λειτουργεί ενώ το άλλο πλημμυρίζει... Από προχθές πάντως έχει ειδοποιηθεί ο Διευθυντής και ο επιβλέπων μηχανικός του Δήμου, το αποτέλεσμα είναι μηδέν. 28 παιδιά σε μία τουαλέτα μέσα στον κορωνοϊό και από τη μεριά του Δήμου υποστηρίζουν ότι ειδοποιούν τον μηχανικό και δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο.

Μ. Αληφραγκής: Έγινε καθαρισμός υδρορροών. Δεν πρόκειται για κακοτεχνία

Σαφής στην απάντησή του, ο Μηνάς Αληφραγκής θέλησε να ξεκαθαρίσει πως μηχανικοί που ήλεγξαν την ταράτσα του σχολείου, τόνισαν πως δεν πρόκειται για εισροή υδάτων εξαιτίας κάποιας κακοτεχνίας.

“Πήγε η Τεχνική Υπηρεσία στο σχολείο μαζί με τον εργολάβο κι έκαναν αυτοψία. Διαπιστώθηκε ότι είχε φράξει η υδρορροή από κουκουνάρια. Έγινε καθαρισμός και τοποθετήθηκαν κάποιες τέλες για να μην πηγαίνουν τα κουκουνάρια μέσα στις υδρορροές. Είναι ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να συμβεί παντού. Δεν είναι θέμα κακοτεχνίας” δήλωσε στην εφημερίδα ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, σημειώνοντας μάλιστα πως, εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης, “η ταράτσα ουσιαστικά έγινε στέρνα”.

Συμπλήρωσε δε, πως, “Γέμισε με νερό η ταράτσα και προφανώς έγινε υπερχείλιση και μπήκαν κάποια νερά βροχής μέσα. Αυτή είναι η ενημέρωση που έχω από τους μηχανικούς, οι οποίοι απ΄ ό,τι είπαν δεν προδίδει κακοτεχνία. Θα μπορούσε να μπει το νερό από τα παράθυρα, από τους αρμούς ή από αλλού”.

Ξεκινούν εργασίες στο Δημοτικό της Άνω Σύρου

Με αφορμή τα παραπάνω, ο κ. Αληφραγκής ενημέρωσε και για την ανάπτυξη εργασιών επισκευής στο Δημοτικό Σχολείο της Άνω Σύρου, στο οποίο πρόσφατα είχε διαπιστωθεί πτώση σοβάδων σε αίθουσα διδασκαλίας. Το ευτύχημα ήταν πως δεν προκλήθηκε ατύχημα σε μαθητή ή εκπαιδευτικό, ωστόσο, το έργο επισκευής πρέπει να προχωρήσει άμεσα καθώς πρόκειται για ένα πολύ παλιό σχολείο.

“Θα ξεκινήσει εργολαβία στο Δημοτικό της Άνω Σύρου. Θα φτιαχτούν και εσωτερικά οι σοβάδες και ο πίσω τοίχος. Είναι ένα έργο που το είχαμε προγραμματίσει για τον Νοέμβριο, όμως το ξεκινάμε νωρίτερα” ανέφερε σχετικά ο κ. Αληφραγκής, γνωστοποιώντας μάλιστα πως η Τεχνική Υπηρεσία είχε γνώση των προβλημάτων του σχολείου, όπως συμβαίνει και για κάθε σχολική μονάδα. “Γνωρίζαμε πως ο πίσω τοίχος του σχολείου θέλει επισκευή γιατί έπεφταν σοβάδες. Το καινούργιο που προέκυψε ήταν πως έπεσε σοβάς κάποια στιγμή μέσα σε αίθουσα. Δυστυχώς είναι κτίρια πολύ παλιά. Το ευτύχημα είναι πως δεν χτύπησε κανένα παιδί. Αυτό είναι το σημαντικό” πρόσθεσε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως ο Δήμος επιχειρεί να κάνει τον καλύτερο δυνατό προγραμματισμό σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες που έχει.

“Και τα χρήματα που έχουμε είναι λίγα και το συνεργείο Μικρών Έργων είναι υποστελεχωμένο. Η εργολαβία που έχουμε για τα σχολεία “τρέχει” για όλα. Για τα Λύκεια, για τα Γυμνάσια, για τα Δημοτικά για τα Νηπιαγωγεία. Προσπαθούμε για τα σχολεία του νησιού” δήλωσε ο Αντιδήμαρχος, ολοκληρώνοντας τη σχετική αναφορά του.

Τέλος, αξίζει να υπογραμμισθεί πως ο ίδιος στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου γνωστοποίησε – στο πλαίσιο της ενημέρωσής του – πως, “στο 3ο Δημοτικό Σχολείο έχει ολοκληρωθεί η τουαλέτα για παιδιά ΑΜΕΑ και το μόνο που απομένει είναι η τοποθέτηση εξωτερικής πόρτας, την οποία και περιμένουμε από μέρα σε μέρα”.