Διαγωνισμός για την εκπόνηση μελετών και την υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες της πρωτεύουσας των Κυκλάδων

Ενέργειες για την “ξεχασμένη” πυρασφάλεια των σχολείων

Κάλυψη των αυτονόητων μέσω χρηματοδότησης από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ

Στην εκπόνηση μελετών για την πυρασφάλεια και την πυροπροστασία των σχολικών μονάδων της Σύρου προχωρά η σημερινή Δημοτική Αρχή, ένα έτος μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, διάστημα κατά το οποίο μερίμνησε για την εξασφάλιση χρηματοδότησης προκειμένου να αποκτήσει αυτά τα πολύτιμα “εργαλεία” που θα οχυρώσουν τα σχολεία απέναντι σε απευκταία “σενάρια” πυρκαγιών.

Συγκεκριμένα, σήμερα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου εγκρίνει το σχέδιο διακήρυξης του σημαντικού διαγωνισμού που αφορά στην εκπόνηση μελετών και στην υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας σε όλα τα σχολεία της Σύρου, προκειμένου άμεσα να συνταχθούν οι εν λόγω μελέτες σύμφωνα με τις οποίες κάθε σχολείο θα πρέπει να εξοπλιστεί με τα κατάλληλα κι άκρως απαραίτητα μέσα.

Όπως είχε γνωστοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2019, η ανυπαρξία εγκεκριμένων μελετών σε πολλά σχολεία της Σύρου αποτελούσε μία ιδιαιτέρως σοβαρή εκκρεμότητα, η οποία συνόδευε τα σχολικά κτίρια για αρκετά μεγάλο διάστημα από την περασμένη θητεία, γεγονός που επισημάνθηκε άλλωστε από την πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης προς κάθε αρμόδιο.

Συγκεκριμένα, η Πυροσβεστική διενήργησε ελέγχους - ως οφείλει - στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Σύρου, ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχουν ελλείψεις και αναπάντητες υποχρεώσεις σχετικά με το θέμα της πυρασφάλειας και πυροπροστασίας του σχολικού περιβάλλοντος. Κατόπιν των διαπιστώσεών της λειτούργησε ενημερωτικά τόσο προς τον Δήμο, όσο και προς τις Σχολικές Επιτροπές αλλά και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου το ταχύτερο δυνατό να δρομολογηθούν λύσεις.

Σύμφωνα με όσα προαναφέρθηκαν, από το τέλος του 2019 είχε γνωστοποιηθεί επισήμως πως τα σχολεία δεν διέθεταν στον απόλυτο βαθμό όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία για την ασφάλεια των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού σε ενδεχόμενο περιστατικό πυρκαγιάς κι ως εκ τούτου, η νέα Δημοτική Αρχή όφειλε να μεριμνήσει για την κάλυψή τους.

Από την πλευρά του Δήμου λήφθηκε απόφαση ώστε να υποβληθεί αίτημα στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ με σκοπό να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για την εκπόνηση των μελετών πυροπροστασίας.

Στις 24 Μαρτίου του τρέχοντος έτους γνωστοποιήθηκε πως ο Δήμος πέτυχε να πάρει χρηματοδότηση ύψους 102.801,31 ευρώ προκειμένου να προχωρήσει στην εκπόνηση μελετών πυροπροστασίας και στην απόκτηση του απαραίτητου εξοπλισμού.

Ως εκ τούτου, ο Δήμος σήμερα εγκρίνει το σχέδιο για τη διακήρυξη του ανοικτού συνοπτικού διαγωνισμού και προχωρά στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Τα σχολεία που χρειάζονται μελέτες και μέσα πυροπροστασίας

Σύμφωνα με την προετοιμασία και το πλάνο του Δήμου, καθίσταται ξεκάθαρο πως οι μελέτες θα εκπονηθούν για πάρα πολλά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Σύρου.

Ειδικότερα, για το 1ο, το 2ο, το 3ο, το 4ο, το 5ο και το 6ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, για το Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου, για το Δημοτικό Σχολείο Βάρης, για το Ειδικό Δημοτικό καθώς και για το Δημοτικό Ποσειδωνίας.

Επιπλέον, μελέτη για πυροπροστασία θα πρέπει να εκπονηθεί για το σχολικό συγκρότημα των Λυκείων στο Μάννα, καθώς επίσης για το 1ο, το 2ο, το 3ο, το 4ο, το 5ο, το 6ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης, αλλά και για τα Νηπιαγωγεία Ποσειδωνίας, Άνω Σύρου, Φοίνικα, Βάρης, Μάννα και για το Ειδικό Νηπιαγωγείο.

Τρίμηνο για εκπόνηση και μετά εγκρίσεις από την Πυροσβεστική

Βάσει του σχεδίου της διακήρυξης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο ανάδοχος που θα αναλάβει την εκπόνηση των μελετών για κάθε εκπαιδευτική δομή θα χρειαστεί διάστημα τριών μηνών για την παράδοσή τους στον Δήμο, ενώ μετά θα πρέπει να ακολουθήσει ο έλεγχός τους από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ερμούπολης.

Σύμφωνα με το πλάνο του Δήμου, το διάστημα της έγκρισης δεν θα υπερβεί τον έναν μήνα, ώστε αμέσως μετά να γίνει οργανωμένα η προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού.

Ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο των μελετών συνοδεύεται από προϋπολογισμό ύψους 42.041,31 ευρώ.

Προγενέστερος έλεγχος σε όλα τα σχολεία

Οι κινήσεις για τον διαγωνισμό “πυροδοτήθηκαν” από τους ελέγχους που είχε πραγματοποιήσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, αναφορικά με τους οποίους η “Κοινή Γνώμη” ήρθε σε επικοινωνία με τον Περιφερειακό Διευθυντή της Πυροσβεστικής για το Ν. Αιγαίο, Βασίλη Κοκμοτό.

“Από την Υπηρεσία μας πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα όλων των βαθμίδων, δημόσια και ιδιωτικά, σχετικά με το κατά πόσον τηρούν τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας. Οι έλεγχοι έγιναν σε προγενέστερο χρόνο και σταδιακά. Η Υπηρεσία μας προέβη στον έλεγχο όλων των δομών που αφορούν εν προκειμένω στην εκπαίδευση” σημείωσε αρχικά για τις ενέργειες της Πυροσβεστικής, ενώ ανέφερε πως, “τα αποτελέσματα όλων αυτών των ελέγχων γνωστοποιήθηκαν αρμοδίως για περαιτέρω ενέργειες από την πλευρά τους”.

Στην ερώτηση αν καταγράφηκαν σημαντικές ελλείψεις ή και σοβαρές εκκρεμότητες σχετικά με το θέμα της πυρασφάλειας στις σχολικές μονάδες του νησιού, τόνισε τα εξής: “Διαπιστώθηκαν κάποια θέματα, ορισμένες ελλείψεις και πρέπει να γίνουν ενέργειες για να καλυφθούν τα σχολεία. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν μελέτες αλλά δεν τηρούνται τα μέτρα. Δηλαδή είχαμε φακέλους για σχολικά κτιριακά συγκροτήματα, αλλά υπάρχουν ελλείψεις στα μέσα”.

Κληθείς να αναφερθεί στην ενημέρωση προς τον Δήμο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την κάλυψη όλων αυτών των θεμάτων, ο κ. Κοκμοτός δήλωσε τα εξής: “Όλα τα έγγραφα έχουν αποσταλεί στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αντίστοιχα αν πρόκειται για Δημοτικό, Γυμνάσιο ή Λύκειο, ενώ έχουν γνωστοποιηθεί και στις Σχολικές Επιτροπές. Τα αποτελέσματα των ελέγχων τα θέτουμε σε γνώση των αρμοδίων και τους δίδεται κάποια πίστωση χρόνου προκειμένου να διευθετήσουν τις εκκρεμότητες και τα θέματα που έχουν”. Αναφορικά με τη σημασία της τήρησης όλων των μέτρων για την πυροπροστασία των σχολείων και την ασφάλεια των παιδιών, ο ίδιος επανέλαβε κατηγορηματικά πως, “Τα σχολεία πρέπει να έχουν απαραίτητα εγκεκριμένες μελέτες”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, θέλησε να τονίσει πως γνωρίζει για τις σχετικές προσπάθειες της σημερινής Δημοτικής Αρχής σχετικά με την εκπόνηση των μελετών, αναφέροντας τα εξής: “Γνωρίζω πως ο Δήμος έχει ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα (ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ) για να εκπονήσει τις μελέτες για τα σχολεία και να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις όποιες ελλείψεις και να εξοπλιστούν με τα προβλεπόμενα μέσα”. Ως εκ τούτου, επιβεβαίωσε πως μετά από το στάδιο της εκπόνησής τους για κάθε δομή, θα ακολουθήσει ο απαιτούμενος έλεγχος από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για να εγκριθούν αρμοδίως.

“Ασφαλώς. Όπου δεν υπήρχαν καθόλου μελέτες ή υπήρχαν μελέτες που δεν ανταποκρίνονταν στην παρούσα κατάσταση - διότι μπορεί στο κτίριο να έγιναν αλλαγές ή προσθήκες και διαμορφώσεις -, θα εκπονηθούν (σσ. από τον ανάδοχο) και θα εγκριθούν από εμάς” σημείωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως, “Το να διαθέτουν τα σχολικά συγκροτήματα μέτρα πυροπροστασίας και τα μέσα για την ασφάλεια είναι κάτι απαραίτητο”.

Ολοκληρώνοντας τις απαντήσεις του, ο Περιφερειακός Διοικητής υπογράμμισε πως, “Με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας μας προχωρήσαμε στους ελέγχους και ενημερώσαμε για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Έργο μας είναι να τηρούνται τα προβλεπόμενα βάσει νόμων και κανονισμών”.

Συνολική χρηματοδότηση και για τον εξοπλισμό

Σύμφωνα με το πλάνο του Δήμου, αμέσως μετά από τις μελέτες, η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να προβεί στον έλεγχο και στην προμήθεια όλου του βασικού εξοπλισμού για τα σχολεία. Για τις συγκεκριμένες αγορές απομένει ένα μεγάλο ποσό από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ ΙΙ, ώστε να βγει επόμενος διαγωνισμός.

Άλλωστε, όπως επιβεβαιώνεται και από την προ μηνών ανακοίνωση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης: “Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την ένταξη της Πράξης «Εκπόνηση μελετών και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης», στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», βάσει της υπ’ αριθμ. 19538/20.03.2020 (ΑΔΑ: ΩΧ0146ΜΤΛ6-ΖΩΣ) απόφασης του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Τοπ. Αυτ/σης & Αναπτ. Πολιτικής κ. Κ. Θεοδωρόπουλου, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης VIII «Εκπόνηση μελετών και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες της χώρας», συνολικού προϋπολογισμού102.801,31 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) με φορέα υλοποίησης το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, αφού η δράση καλύπτει το κενό που υπήρχε μέχρι σήμερα σε επίπεδο εκπόνησης μελετών πυρασφάλειας και πυροπροστασίας και υλοποίησης των απαιτούμενων μέτρων και δράσεων στα σχολεία του νησιού. Επισημαίνεται ότι η Πράξη αφορά και τις 24 σχολικές μονάδες, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, του Δήμου μας”.

Προχωράμε βάσει προγραμματισμού”

Με αφορμή τον διαγωνισμό για τον οποίον σήμερα ψηφίζει η Οικονομική Επιτροπή, ρωτήθηκε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής για το θέμα της πυροπροστασίας των σχολικών μονάδων της Σύρου.

Από την πλευρά του, υπενθύμισε πως η σημερινή Δημοτική Αρχή έθεσε σε προτεραιότητα το θέμα, αξιολογώντας το, ιδιαιτέρως σοβαρό.

“Εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση μέσα από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ και προχωράμε” ανέφερε κατηγορηματικά, διευκρινίζοντας πως το ποσό των 102 χιλ. ευρώ ουσιαστικά καλύπτει και τον διαγωνισμό και τις προμήθειες μέσων πυρασφάλειας που θα απαιτηθούν.

“Επί της ουσίας, το ποσό των 42 χιλ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός για τον διαγωνισμό σχετικά με την εκπόνηση μελετών. Το υπόλοιπο ποσό θα προωθηθεί για την εκτέλεση του έργου, για πυροσβεστήρες και όλες τις απαραίτητες προμήθειες” ανέφερε σχετικά, ενώ για το γεγονός πως ο διαγωνισμός προχωρά σήμερα, ενώ το ποσό μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος εξασφαλίστηκε τον περασμένο Μάρτιο, ο ίδιος υπήρξε σαφής:

“Η Υπηρεσία μας σηκώνει έναν τόσο μεγάλο όγκο δουλειάς που προγραμματίζουμε σταδιακά τις υποθέσεις μας. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μαζί. Ζούμε σε εποχές κορωνοϊού και συναντάμε δυσκολίες στον τρόπο εργασίας, καθώς υπάρχουν άδειες ειδικού σκοπού κ.α.. Πάντως πέρα από τις δυσκολίες της πανδημίας και την υποστελέχωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Υπηρεσία μας έχει να εκτελέσει ένα τεχνικό πρόγραμμα 8 εκ. ευρώ. Έχουμε καταφέρει πολλά και ειδικότερα στα συνεχιζόμενα και δημοπρατημένα έργα είμαστε κοντά στο 40 – 45% της υλοποίησης”.

Ο κ. Αληφραγκής έκλεισε τις απαντήσεις του υποστηρίζοντας πως, “Κάνουμε το καλύτερο δυνατό σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας”.