Απαίτηση μηχανικών, αρχιτεκτόνων και ευαισθητοποιημένων πολιτών του νησιού για τη διάσωση του αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού πλούτου της πρωτεύουσας των Κυκλάδων

Διευρυμένο συμβούλιο αρχιτεκτονικής με έδρα τη Σύρο

Πρώτη τηλεδιάσκεψη της πρωτοβουλίας “Τα νεοκλασικά της Σύρου εκπέμπουν SOS” με αφορμή τα ερείπια της Ερμούπολης

Την ανάγκη προώθησης νομοθετικής ρύθμισης για τη δημιουργία διευρυμένου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής με τη συμμετοχή εκπροσώπων και του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο θα συνεδριάζει δύο φορές σε μηνιαία βάση στη Σύρο(!), απαιτούν μηχανικοί, αρχιτέκτονες κι ευαισθητοποιημένοι πολίτες σχετικά με τον καταρρέοντα αρχιτεκτονικό πλούτο της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Η πάγια θέση του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων εκφράστηκε ξανά κατά τη διάρκεια της πρώτης τηλεδιάσκεψης της διαδικτυακής πρωτοβουλίας “Τα νεοκλασικά της Σύρου εκπέμπουν SOS” με εμπνευστή τον Χάρη Βεκρή, στην οποία συμμετείχαν αρκετά μέλη του Συλλόγου, όπως ο πρόεδρος, Μηνάς Μπουγιούρης, αλλά και μηχανικοί από άλλα νησιά, καθώς επίσης, το στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων Κυκλάδων και αρμόδια για τη διενέργεια διαχειριστικών ελέγχων σε Κληροδοτήματα, Μαρία Μαυρίκου, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, αλλά και ο πρόεδρος της Κοινότητας Άνω Σύρου, Πέτρος Ραουζαίος.

Στην ιδιαιτέρως αξιόλογη συζήτηση που αναπτύχθηκε με αφορμή την επιτακτική ανάγκη διάσωσης του “πληγωμένου” κτιριακού αποθέματος της Σύρου, συμμετείχαν συνολικά περίπου 40 πολίτες, οι οποίοι στο σύνολό τους, συμφωνούν πως θα πρέπει τα νεοκλασικά κτίρια της Σύρου να προστατευθούν, μέσω συντηρήσεων, επισκευών και ανακαινίσεων, εργασίες για τις οποίες θα πρέπει οι άδειες να εκδίδονται άμεσα, προκειμένου αυτά τα κτίρια να είναι ελκυστικά και για ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Σύμφωνα με όσα υπογραμμίστηκαν, μέχρι σήμερα, οι υποθέσεις που “μπλέκουν” στα γραφειοκρατικά γρανάζια του Υπουργείου Πολιτισμού, οδηγούνται σε αδιέξοδο, με τους μηχανικούς αλλά και τον ενδιαφερόμενο κόσμο, να αποθαρρύνονται τελικώς, ως προς την προσπάθεια διάσωσής τους.

Μέσω της πολύτιμης πρωτοβουλίας του κ. Βεκρή, αναδεικνύεται για μία ακόμη φορά, η ανάγκη συσπείρωσης όλων των δυνάμεων, Συλλόγων, φορέων, Δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής, καθώς επίσης βουλευτών και απλών πολιτών, προκειμένου να ασκηθεί πίεση και να δοθεί σε πολιτικό επίπεδο λύση, με σκοπό να σταματήσει ο κύκλος της παρακμής, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων, Μηνάς Μπουγιούρης.

Παράλληλα, στην τηλεδιάσκεψη επισημάνθηκε η ανάγκη επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη στη Σύρο, προκειμένου να δει δια ζώσης την κατάσταση της Ερμούπολης, την οποία ωστόσο γνωρίζει σε βάθος, εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία.

Σε τοπικό επίπεδο η εξέταση θεμάτων με συμμετοχή εκπροσώπου του Υπ. Πολιτισμού

Αμέσως μετά τον Χάρη Βεκρή, ο οποίος ευχαρίστησε το σύνολο των συμμετεχόντων στη διαδικτυακή πρωτοβουλία, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων.

Ειδικότερα, ο κ. Μπουγιούρης μετέφερε την αγωνία αλλά και την αγανάκτηση των μηχανικών σχετικά με τα ερείπια της Ερμούπολης, αλλά και της Άνω Σύρου, σημειώνοντας πως κοινός παρονομαστής για τις δύο περιοχές είναι η “επώδυνη” διαδικασία στην οποία υποχρεώνονται μηχανικοί, ιδιοκτήτες και υποψήφιοι επενδυτές, στην περίπτωση που θέλουν να επισκευάσουν ένα ακίνητο.

Εστιάζοντας στο σοβαρότατο πρόβλημα των νεοκλασικών της Ερμούπολης, τόνισε πως μέχρι σήμερα, εξαιτίας του Γολγοθά που πρέπει να αντιμετωπίσει κάποιος για να αξιοποιήσει και να διασώσει ένα ακίνητο λόγω της εμπλοκής του Υπουργείου Πολιτισμού, οδηγείται μοιραία στην αναμονή και την παραίτηση. Σύμφωνα με όσα εξήγησε, οι χρόνοι με τους οποίους “ανταποκρίνεται” το Υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με το θέμα αδειοδοτήσεων είναι εξαιρετικά μεγάλοι, με αποτέλεσμα ο αρχιτεκτονικός πλούτος της Ερμούπολης να αποτελεί – δυστυχώς - συνώνυμο της κατάρρευσης.

Επιπλέον, βάσει των όσων υποστήριξε σε απόλυτο τόνο, στο γραφείο του Υπουργείου Πολιτισμού πρέπει να οδηγούνται ελάχιστες υποθέσεις και συγκεκριμένα εκείνες που αφορούν σε κηρυγμένα διατηρητέα, προκειμένου να υπάρχουν λύσεις με σχετική αμεσότητα. Πρόσθεσε δε, πως το Υπουργείο δεν διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό για να αντιμετωπίσει έναν μεγάλο όγκο υποθέσεων, με αποτέλεσμα τις αιματηρές... καθυστερήσεις.

Παρακάτω, συμπλήρωσε πως, το σύνολο των άλλων υποθέσεων, πρέπει να περνούν από ένα διευρυμένο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής – με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Υπ. Πολιτισμού -, το οποίο θα εδρεύει απαραιτήτως στη Σύρο και θα συνεδριάζει δύο φορές τον μήνα για να προχωρά σε λύσεις, που θα καταστήσουν πραγματικότητα το ύψιστο αίτημα της διάσωσης του αρχιτεκτονικού αποθέματος του νησιού, ώστε να “ανοίξει” ο δρόμος για επενδύσεις, αλλά και ανάπτυξη.

Σε ανάλογο τόνο τοποθετήθηκε και το μέλος του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων, Γιώργος Ευρυπιώτης, ο οποίος υπεραμύνθηκε της συγκεκριμένης πρότασης, μιλώντας μάλιστα για τον αγώνα που έχει δώσει μέχρι σήμερα ο Σύλλογος και συνεχίζει να δίνει, σχετικά με τη δημιουργία ενός 7μελους Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, το οποίο θα πρέπει να έχει έδρα και να συνεδριάζει στη Σύρο. “Δουλεύουν αυτήν την πρόταση, θέλοντας όμως αυτό το Συμβούλιο να εδρεύει στην Αθήνα. Δηλαδή τα ίδια και τα ίδια”, σχολίασε σχετικά, τονίζοντας πως, “αλλοιώθηκε η πρότασή μας και πήγαινε να γίνει πάλι ένα γρανάζι του Υπ. Πολιτισμού”.

Ο ίδιος επανέλαβε κατηγορηματικά πως, “γι αυτό αγωνιζόμαστε τώρα. Τα Συμβούλια να εδρεύουν τοπικά”.

Συσπείρωση δυνάμεων για πολιτική λύση

Ο Μηνάς Μπουγιούρης έδωσε έμφαση στην ανάγκη συσπείρωσης δυνάμενων προκειμένου να δοθεί λύση σε πολιτικό επίπεδο, υπογραμμίζοντας πως, προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, ο Σύλλογος έχει παραγωγική επαφή με του βουλευτές, Κατερίνα Μονογυιού και Φίλιππο Φόρτωμα, με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ όπως εξήγησε πλήρως ενημερωμένη είναι η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μηχανικοί, ιδιοκτήτες και επενδυτές ως προς το θέμα της διάσωσης και αξιοποίησης ή μεταβίβασης ακινήτων.

Μάλιστα γνωστοποίησε, πως, από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής έχει εξασφαλισθεί ποσό ύψους 20 χιλ. ευρώ προκειμένου να υπάρξει κατάλληλη νομική υποστήριξη της όλης προσπάθειας τεκμηρίωσης της ανάγκης δημιουργίας ενός διευρυμένου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής με έδρα τη Σύρο και γενικώς των σχετικών αιτημάτων του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων.

Στην περίπτωση που ασκηθεί πίεση και γίνει αποδεκτό το σχετικό αίτημα και υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, μόνον τότε – επανέλαβε ο κ. Μπουγιούρης – θα μπορέσει να τεθεί η βάση για την ανάπτυξη στην Ερμούπολη.

Μέριμνα για τα κληροδοτήματα

Στο νήμα των ανωτέρω, η Μαρία Μαυρίκου μίλησε για την υπόθεση των κληροδοτημάτων της Σύρου, η οποία είναι ένα νησί που διαθέτει τεράστιο κτιριακό πλούτο που καταρρέει, την ίδια στιγμή που αυτά θα μπορούσαν – υπό προϋποθέσεις και μέτρα – να αποτελούν ελκυστικές ευκαιρίες για ενδιαφερόμενους, προς αξιοποίηση και επενδύσεις.

Η ίδια τόνισε εξ αρχής πως τα 17 κληροδοτήματα του νησιού είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση. “Ο Ν.4182/2013 που αναφέρεται στις κοινωφελείς περιουσίες, κοινώς κληροδοτήματα, προβλέπει σε μία διάταξή του, στο άρθρο 57 τη δημιουργία ειδικού φορέα, που να διαχειρίζεται τα κληροδοτήματα. Ειδικός φορέας για αξιοποίηση της περιουσίας τους. Αυτό θα μπορούσε να γίνει στο νησί και με τη συμμετοχή βεβαίως του Συλλόγου Μηχανικών” ανέφερε ξεκάθαρα, γνωστοποιώντας πως στο νησί υπάρχουν 17 κληροδοτήματα “τα οποία κατά μέσο όρο είναι γύρω στα 50 – 60 κτίρια και οικόπεδα”. Έκλεισε την τοποθέτησή της, σημειώνοντας πως τα περισσότερα εξ αυτών, έχουν κριθεί διατηρητέα και έργα τέχνης.

Ζουμ στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου

Τα αντίστοιχα προβλήματα με τις καθυστερήσεις στην έκδοση αδειοδοτήσεων στον οικισμό της Άνω Σύρου, επισήμανε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Πέτρος Ραουζαίος, εξηγώντας πως επί της ουσίας τα εμπόδια που βάζει το Υπ. Πολιτισμού με τη στάση του και τα γραφειοκρατικά “μονοπάτια”, μπλοκάρουν κάθε πρόθεση αξιοποίησης μικρών παραδοσιακών κατοικιών και κτιρίων στον μεσαιωνικό οικισμό, ο οποίος απειλείται από παρακμή κι εγκατάλειψη.

Ο ίδιος θέλησε να μεταφέρει την αγωνία του για τη μη δυνατότητα ανάπτυξης επενδύσεων, όπως ενδεικτικά μικρών επιχειρήσεων εστίασης στην Άνω Σύρο, αναδεικνύοντας παράλληλα τον οικονομικό μαρασμό της περιοχής.

Εκτός των ανωτέρω, θέλοντας να καταδείξει την κάκιστη στάση του Υπ. Πολιτισμού, αναφέρθηκε στον Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο, σημειώνοντας πως, αν και δαπανήθηκαν πολλά εκατομμύρια για την ανακαίνισή του, - έργο που επέβλεπε το Υπουργείο -, ουσιαστικά, σήμερα, έχει μεγάλες φθορές και δυστυχώς, έχουν παρέλθει μόνον λίγα έτη από το πέρας των εργασιών.

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Ραουζαίος τόνισε πως παράλληλα με τα προβλήματα της Ερμούπολης, πρέπει να αναδεικνύονται τα αντίστοιχα σοβαρά θέματα του μεσαιωνικού οικισμού, καθώς όμως και του Επισκοπειού με τις εξοχικές κατοικίες παλαιών αστικών οικογενειών.

Αδιαφορία από τη Λίνα Μενδώνη

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των συμμετεχόντων της πρωτοβουλίας “Τα νεοκλασικά της Σύρου εκπέμπουν SOS”, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη στάση της σημερινής Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, αναφορικά με την υπόθεση του καταρρέοντος κτιριακού πλούτου της Ερμούπολης.

Από την πλευρά της Περιφέρειας, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, σημείωσε πως η Υπουργός έχει αθετήσει την υπόσχεσή της για επίσκεψη στη Σύρο και πραγματοποίηση σχετικής διημερίδας, υποστηρίζοντας πως ο ίδιος έχει στείλει και νέα επιστολή προκειμένου να ασκήσει πίεση για την υλοποίηση των δεσμεύσεών της.

Με αφορμή τα βασικά προβλήματα των μηχανικών σε σχέση με το Υπ. Πολιτισμού και την εμπλοκή του σε υποθέσεις που αφορούν τα κτίρια της Ερμούπολης, με αποτέλεσμα τον μαρασμό και τη σταδιακή κατάρρευσή τους, ο κ. Λεονταρίτης υποστήριξε δημοσίως πως, το συγκεκριμένο είναι “Υπουργείο Καταστροφής του πολιτιστικού πλούτου και όχι Προστασίας”.

Με αφορμή τα παραπάνω, η πλευρά των μηχανικών υποστήριξε πως στην περίπτωση της πραγματοποίησης επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού στη Σύρο, αντί συζήτησης και περιγραφής των προβλημάτων που ήδη γνωρίζει από το 2010, θα επιλέξουν να την “ξεναγήσουν” στους δρόμους της Ερμούπολης.