Κοινή συνέντευξη Τύπου Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης και Προέδρου Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Κυκλάδων για την τηλεδιάσκεψη με την Υπουργό Πολιτισμού

Νομοθετικές ρυθμίσεις για τη διάσωση του αρχιτεκτονικού αποθέματος

Δέσμευση Λίνας Μενδώνη για λύση του σοβαρού προβλήματος των καθυστερήσεων που προκύπτουν σχετικά με τις αδειοδοτήσεις για τις αποκαταστάσεις κτιρίων στη Σύρο

Τη δέσμευσή της για προώθηση πρωτοβουλιών, εντός Φεβρουαρίου, σχετικά με τη λύση που επιβάλλεται να δοθεί σε πολιτικό επίπεδο, αναφορικά με το σοβαρό πρόβλημα των καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις για τις αποκαταστάσεις κτιρίων στην Ερμούπολη και την Άνω Σύρο, έδωσε η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη στους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών και Συλλόγων που συμμετείχαν στην προχθεσινή τηλεδιάσκεψη με την ίδια.

Ο “εφιάλτης” της κατάρρευσης του κτιριακού αποθέματος της Σύρου, τόσο στο ιστορικό κέντρο, όσο και στον μεσαιωνικό οικισμό, περιγράφηκε γλαφυρά προς την Υπουργό Πολιτισμού, τόσο από τον πρόεδρο του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων, Μηνά Μπουγιούρη, όσο και από τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη και από τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Νίκο Λειβαδάρα προκειμένου να αντιμετωπισθεί το ταχύτερο δυνατό, καθώς εδώ και πολλά χρόνια, απασχολεί ιδιοκτήτες, ενδιαφερόμενους επενδυτές, μηχανικούς και αρχιτέκτονες.

Σχετικά με την τηλεδιάσκεψή τους με την Υπουργό Πολιτισμού παραχώρησαν χθες και οι τρεις κοινή συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να ενημερώσουν για τις εξελίξεις και το περιεχόμενο της συζήτησης με τη Λίνα Μενδώνη.

Τόσο ο κ. Μπουγιούρης, όσο όμως, ο κ. Λεονταρίτης και ο κ. Λειβαδάρας, αφού ευχαρίστησαν δημοσίως την Υπουργό για την ανταπόκρισή της, εξέφρασαν τη “συγκρατημένη αισιοδοξία” τους αναφορικά με τη συζήτηση που προηγήθηκε μαζί της, καθώς εξήγησαν πως οι δεσμεύσεις της, θα πρέπει να υλοποιηθούν για να λυθεί στην πράξη(!) το σοβαρότατο πρόβλημα.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησαν οι ίδιοι, η κ. Μενδώνη δεσμεύθηκε για την προώθηση δύο νομοθετικών ρυθμίσεων σε συνεννόηση και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, προκειμένου: α. Να περάσουν άμεσα οι υποθέσεις για τα επικίνδυνα κι ετοιμόρροπα κτίρια στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και β. Να δημιουργηθεί πιλοτικά μία Επιτροπή “μίας στάσης”, η οποία άμεσα θα γνωμοδοτεί επί των των αρχιτεκτονικών μελετών σε ιστορικούς και προστατευόμενους τόπους, όπως η Ερμούπολη.

Νομοθετική ρύθμιση για ετοιμόρροπα κτίρια και Επιτροπή “μίας στάσης”

Ειδικότερα, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου κατέστη σαφές πως υπήρξε ένας “εποικοδομητικός διάλογος” με την Υπουργό Πολιτισμού καθώς και με Υπηρεσιακά στελέχη του εν λόγω Υπουργείου, το μεσημέρι της Τετάρτης (3/2), για τον οποίον οι Αυτοδιοικητικοί και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών θέλησαν εξ αρχής να ευχαριστήσουν την κ. Μενδώνη.

Επί της ουσίας, η Υπουργός Πολιτισμού – μετά από τη σχεδόν δίωρη διαλογική συζήτηση με την πλευρά της πρωτεύουσας των Κυκλάδων - έδωσε κατευθυντήριες στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και στον εκπρόσωπο του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, προκειμένου να προετοιμάσουν δύο νομοθετικές ρυθμίσεις που θα αφορούν πρωτίστως στα ετοιμόρροπα και ως εκ τούτου, επικίνδυνα κτίρια, καθώς και “τη σύσταση ενός Συμβουλίου με εκπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Νομικού Συμβουλίου του κράτους” που θα ασχολείται με τις αρχιτεκτονικές άδειες.

Στα παραπάνω κατέληξε η Υπουργός, μετά από διαπραγματεύσεις κατά την τηλεδιάσκεψη, στην οποίαν συμμετείχαν τα παρακάτω πρόσωπα: Από πλευράς Υπουργείου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Γιώργος Διδασκάλου, η Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μνημείων, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, Αμαλία Ανδρουλιδάκη, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Μελετών και έργων αναστήλωσης μνημείων και τεχνικών έργων, Σταύρος Τσάβαλος και η Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Ευθυμία Γκαράνη.

Επιπλέον, εκ μέρους του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης συμμετείχαν ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου, Παναγιώτης Καρακατσάνης και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, Δαυίδ Διακοδημητρίου.

Τέλος, από τον Σύλλογο Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Μηνάς Μπουγιούρης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, Άρια Χαραλαμπίδη και Γιώργος Φρέρης. Τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κυκλάδων εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Ευριπιώτης.

Λ. Μενδώνη: “Η πολιτεία οφείλει να βρει αποτελεσματική λύση”

Τη θερμή ανταπόκριση της Υπουργού Πολιτισμού αναφορικά με τη σοβαρή υπόθεση της διάσωσης των κτιρίων σε Ερμούπολη και Άνω Σύρο υπογράμμισαν πολλάκις τα τρία πρόσωπα που έδωσαν τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου από την έδρα της Περιφέρειας στη Σύρο, με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων ειδικότερα, να τονίζει την αξία της κίνησης της κ. Μενδώνη να προβεί σε γραπτή δέσμευση – δήλωση για το θέμα, στο περιεχόμενο του δελτίου Τύπου της Περιφέρειας, του Δήμου και του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων.

Αυτούσια η δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού για το σοβαρό θέμα που γνωστοποιήθηκε στη χθεσινή ανακοίνωση, έχει ως ακολούθως:

“Οφείλουμε να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τη μοναδική αρχιτεκτονική του νησιού και ιδιαίτερα της Ερμούπολης και της Άνω Σύρου. Μιλάμε για περίπου 1.200 κτήρια, πολλά εκ των οποίων είναι κηρυγμένα διατηρητέα μνημεία. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και είναι ευρύτερο. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στη διαδικασία εγκρίσεων για την αποκατάσταση και αξιοποίησή τους. Θα κινηθούμε άμεσα προς εξομάλυνση των διαδικασιών. Όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αμφισβητούμε τη νομοθεσία και το θεσμικό πλαίσιο.

Με τα δεδομένα αυτά, η δική μου πρόταση είναι να προχωρήσουμε, με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε δύο νομοθετικές ρυθμίσεις. Η πρώτη θα αφορά στα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτήρια, την οποία θα επαναφέρουμε στη νέα ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η δεύτερη νομοθετική ρύθμιση αφορά στη συγκρότηση ad hoc ενός ενιαίου Συμβουλίου, πιλοτικά στις δύο Περιφέρειες που έχουμε μείζονα προβλήματα, τις Κυκλάδες και τη Δυτική Μακεδονία, το οποίο θα αποτελείται από στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και νομικούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Να δημιουργηθεί, δηλαδή, υπηρεσία μιας στάσης - one stop shop - που θα εγκρίνει τις αρχιτεκτονικές και άλλες επεμβάσεις στα κτήρια.

Οι πολίτες έχουν δίκιο. Η πολιτεία οφείλει να βρει αποτελεσματική λύση. Αναλαμβάνω να συνεννοηθώ με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα και τον αρμόδιο Υφυπουργό, και να ενημερώσω την Κυβέρνηση για να προχωρήσουμε τις δύο αυτές νομοθετικές ρυθμίσεις”.

Μ. Μπουγιούρης: Πρώτο θετικό βήμα ενώ απομένουν διευκρινίσεις για την Επιτροπή

Ικανοποιημένος σε πρώτο επίπεδο παρουσιάστηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων, ο οποίος στη συνέντευξη Τύπου, διευκρίνισε πως η δέσμευση της Υπουργού θα πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί, προκειμένου να αντιμετωπισθεί ουσιαστικά, το τεράστιο πρόβλημα της κατάρρευσης κτιρίων στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης, αλλά και να μπορέσει να υπάρξει ένα ελκυστικό πλαίσιο, εντός του οποίου οι ιδιοκτήτες αλλά και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην αποκατάσταση και στην αξιοποίηση κτιρίων.

Ο κ. Μπουγιούρης αναφέρθηκε αναλυτικά στις προτάσεις της Υπουργού και γνωστοποίησε πως θα προωθήσει την επικοινωνία της με το Υπουργείο Περιβάλλοντος άμεσα, ώστε οι δύο νομοθετικές ρυθμίσεις να δρομολογηθούν. Με αφορμή δημοσιογραφική ερώτηση, κλήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά με το αν η πρόταση της σύστασης μίας Επιτροπής, όπως την περιέγραψε η κ. Μενδώνη, θα λύσει αποτελεσματικά το πρόβλημα των καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις και αν αυτή κινείται κοντά στη θέση του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών.

Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε, αυτό θα αποδειχθεί στην πράξη, αλλά και κατόπιν διευθέτησης θεμάτων όπως ο τόπος που θα συνεδριάζει αυτή η Επιτροπή, η σύνθεσή της, ο αριθμός των μελών της, αλλά και η συχνότητα συνεδριάσεών της. Ο ίδιος υπενθύμισε μεταξύ άλλων πως είναι επιτακτική ανάγκη αυτή η Επιτροπή μίας στάσης να συνεδριάζει στη Σύρο και να έχει έδρα της την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, όπως επίσης, να μην είναι εξαιρετικά πολυμελής για να έχει ευελιξία.

Προτού ολοκληρώσει την τοποθέτησή του, ο κ. Μπουγιούρης ξεκαθάρισε πως έγινε ήδη ένα πρώτο θετικό βήμα σε συνεργασία με την Υπουργό Πολιτισμού, γεγονός που “γεννά” ελπίδα όσον αφορά τη διάσωση του πολύτιμου κτιριακού αποθέματος της Σύρου, τόσο στον ιστορικό τόπο, όσο και στον μεσαιωνικό οικισμό.

Γ. Λεονταρίτης: Ο αγώνας υπήρξε διαρκής. Ισχυρή σύμμαχος η Υπουργός Πολιτισμού

Από την πλευρά του, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης γνωστοποίησε το περιεχόμενο της παρέμβασής του προς την Υπουργό Πολιτισμού και τα Υπηρεσιακά στελέχη που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, υπενθυμίζοντας πως ο αγώνας για την πραγματοποίηση συζήτησης με την κ. Μενδώνη υπήρξε διαρκής. Σύμφωνα με όσα εξήγησε ο ίδιος, η προσπάθεια είχε ξεκινήσει πολλούς μήνες νωρίτερα και παρόλο που η Υπουργός είχε δεσμευθεί απέναντι στον ίδιο για επίσκεψή της στη Σύρο, ωστόσο, η συγκυρία του κορωνοϊού, δεν επέτρεψε τη δια ζώσης συνάντηση.

Ο κ. Λεονταρίτης εξήγησε πως η ανταπόκριση της Υπουργού σχετικά με το θέμα των ετοιμόρροπων κτιρίων και της σύστασης μίας Επιτροπής μίας στάσης για τις αρχιτεκτονικές άδειες των κτιρίων του ιστορικού τόπου, αποτελεί αναμφισβήτητα μία θετική εξέλιξη, η οποία θα πρέπει να προωθηθεί στην πράξη για να ανακουφίσει ιδιοκτήτες και μηχανικούς.

Ο Αντιπεριφερειάρχης δεν παρέλειψε να σημειώσει πως η παραδοχή της Υπουργού για το μέγεθος του προβλήματος, επιβεβαιώνει τη σαφή γνώση της για το θέμα που έχει θέσει σε προτεραιότητα ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων όλα αυτά τα χρόνια, υπογραμμίζοντας πως η στάση της ίδιας, αποδεικνύει πως έχει αντανακλαστικά και είναι πλέον μία “ισχυρή σύμμαχος της Σύρου”.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο Αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε για τη συνεργασία τους, τόσο τον Δήμαρχο, όσο και τον πρόεδρο του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων, με τους οποίους εξήγησε πως υπήρξε ένα ενιαίο μέτωπο για τη διεκδίκηση λύσης στο θέμα τους καταρρέοντος κτιριακού πλούτου του νησιού.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, τόνισε πως αναμένει εξελίξεις και ενημέρωση από το Υπουργείου Πολιτισμού εντός Φεβρουαρίου.

Ν. Λειβαδάρας: Αναμονή για λύση στην πράξη και για νέο ραντεβού σχετικά με άλλα θέματα της Σύρου

Σε ανάλογο τόνο τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, ο οποίος στην τηλεδιάσκεψη γνωστοποίησε ότι έκανε αναφορά στη δημιουργία τόσο της Άνω Σύρου, όσο και της Ερμούπολης, προκειμένου να τονίσει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν ιδιοκτήτες, ενδιαφερόμενοι επενδυτές και μηχανικοί, καθώς επίσης και οι τοπικές Αρχές, αναφορικά με τα κτίρια και τη διάσωσή τους, στους χαρακτηρισμένους ιστορικούς τόπους.

Ο Νίκος Λειβαδάρας εξήγησε πως από την πλευρά της Σύρου υπήρξε ένα “αρραγές μέτωπο” προκειμένου να διεκδικηθεί λύση στο πρόβλημα των μεγάλων καθυστερήσεων όσον αφορά τις επεμβάσεις σε κτίρια της Ερμούπολης και του μεσαιωνικού οικισμού ενώ σημείωσε πως τίποτα δεν έχει τελειώσει, αν δεν προωθηθούν οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις σε κεντρικό επίπεδο.

Ο ίδιος μίλησε θετικά για τη συνολική στάση της Υπουργού, ενώ δήλωσε σταθερά στο πλευρό των μηχανικών και της Περιφέρειας, προκειμένου να ωφεληθεί η Σύρος και να υπάρξει διάσωση και αξιοποίηση του αρχιτεκτονικού πλούτου της.

Προτού κλείσει την τοποθέτησή του, γνωστοποίησε πως ζήτησε από την Υπουργό Πολιτισμού τον προγραμματισμό είτε δια ζώσης συνάντησης, είτε νέας τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος και να προωθηθούν κι άλλες υποθέσεις της Σύρου που άπτονται των αρμοδιοτήτων της, όπως ενδεικτικά η Πολεοδομική μελέτη Ερμούπολης.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με όσα επιβεβαίωσε και ο κ. Λεονταρίτης, η Υπουργός απάντησε καταφατικά, γεγονός που επισφραγίζει μία νέα συνεργασία της Σύρου με το Υπουργείο Πολιτισμού.