Λήγει η σύμβαση με τον εργολάβο τέλος Μαρτίου και μέχρι στιγμής ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης δεν έχει ενημερωθεί για τις κινήσεις σχετικά με τη λειτουργία του από αρχές Απριλίου

Άγνοια για τον τρόπο συνέχισης του ΧΥΤΑ Σύρου

Σε εκκρεμότητα η υπογραφή πρωτοκόλλου παράδοσης – παραλαβής με τον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών
  • Παρασκευή, 12 Μαρτίου, 2021 - 06:20

Καμία εξέλιξη δεν έχει καταγραφεί σχετικά με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Σύρου για το προσεχές διάστημα και συγκεκριμένα, από την 1η Απριλίου και μετά, παρά το γεγονός ότι η τελευταία σύμβαση με τον εργολάβο, ολοκληρώνεται τέλος Μαρτίου 2021.

Αν και απομένουν λιγότερες από είκοσι ημέρες για να σταματήσει την παροχή των υπηρεσιών του, ο τελευταίος εργολάβος στον ΧΥΤΑ Σύρου, στη θέση “Κοράκι”, ωστόσο, μέχρι και σήμερα, δεν έχει προκύψει καμία ενημέρωση προς τη Δημοτική Αρχή Σύρου – Ερμούπολης από την πλευρά του περιφερειακού Φορέα, σχετικά με τον τρόπο που θα λειτουργήσει ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κατόπιν σχετικών ερωτήσεων που τέθηκαν προς τη Δημοτική Αρχή, με τους συμμετέχοντες συμβούλους στη συζήτηση, να εκφράζουν την αγωνία τους για την πολύ σημαντική υπόθεση.

Υπενθυμίζεται πως μετά τη διάλυση του τοπικού Φορέα, του ΦΟΔΣΑ Σύρου – Ερμούπολης, το κομμάτι της ανακύκλωσης πέρασε στον Δήμο, ενώ ο ΧΥΤΑ και η λειτουργία του, έχει περάσει στον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου.

Ως εκ τούτου, παρά το γεγονός πως οι αλλαγές συνοδεύονται από ένα μεταβατικό στάδιο, δυστυχώς, αυτό δεν μπορεί να είναι πολύ μεγάλο, καθώς στην προκειμένη περίπτωση, η ομαλή, ασφαλής και απρόσκοπτη λειτουργία του ΧΥΤΑ Σύρου, αποτελεί μείζονος σημασίας ανάγκη για το νησί και τους κατοίκους του.

Μάλιστα στην ίδια συνεδρίαση επισημάνθηκε πως για άλλους ΧΥΤΑ κι ενώ έχουν περάσει στον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, οι Δήμοι προχωρούν σε διακηρύξεις διαγωνισμών, για να εξασφαλίσουν εγκαίρως το αυτονόητο, έχοντας επικοινωνία με την Περιφέρεια, ενώ στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, δεν καταγράφεται καμία απολύτως εξέλιξη.

Αγωνία για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Σύρου

Το σοβαρό θέμα άνοιξε στο πλαίσιο των ερωτήσεων προς τη Δημοτική Αρχή από την πλευρά του μέλους της μείζονος μειοψηφίας, Αλέξη Αθανασίου, ο οποίος εξ αρχής γνωστοποίησε πως γειτονικοί Δήμοι – σε συνεννόηση με τον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ – προχωρούν σε διακηρύξεις.

“Βλέπω κατά καιρούς στη σελίδα της “Διαύγεια”, Δήμους – γιατί οι ΧΥΤΑ ανήκουν στον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ – να βγάζουν διακηρύξεις για τη διαχείριση του ΧΥΤΑ. Το έχω δει στην Μύκονο, στη Σίφνο και μάλιστα στην απόφαση της Μυκόνου είδα ότι υπάρχει έγγραφο του Περιφερειάρχη, του κ. Χατζημάρκου προς τον Δήμο” ανέφερε χαρακτηριστικά, ρωτώντας τον Γιάννη Βρούτση, τελευταίο πρόεδρο του καταργημένου πλέον ΦΟΔΣΑ Σύρου – Ερμούπολης, αν υπάρξει κάποια εξέλιξη στην κατεύθυνση της εξασφάλισης της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Σύρου, μετά τη λήξη της τελευταίας σύμβασης.

“Ερωτάται ο κ. Βρούτσης και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος: Έχουμε λάβει εμείς αντίστοιχη επιστολή ως Δήμος με την οποία να μας ζητά ο Περιφερειάρχης να συνεχίσουμε και να κάνουμε έναν διαγωνισμό για τη διαχείριση του ΧΥΤΑ; Τί θα γίνει με αυτήν την περιβαλλοντική “βόμβα” που βρίσκεται στο “Κοράκι”; Υπενθυμίζω σε όλους τους συναδέλφους πως 31 Μαρτίου λήγει η σύμβαση που έχουμε με τον εργολάβο. Τί θα γίνει στη συνέχεια;” σχολίασε σχετικά ο Αλέξης Αθανασίου.

Κανένα έγγραφο από τον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ

Σε απάντηση προχώρησε ο Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος γνωστοποίησε αρχικά πως, μετά τη διάλυση του τοπικού Φορέα, ο ίδιος δεν μπορεί να λάβει επίσημα αλληλογραφία. Ωστόσο, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τον Δήμο, σημείωσε πως δεν έχει ληφθεί κανένα έγγραφο από τον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ.

“Απ΄ ό,τι έχω πληροφορηθεί, γιατί πρωτόκολλο στον ΦΟΔΣΑ σταμάτησε να υπάρχει από τα μέσα Νοεμβρίου οπότε και λύθηκε ο ΦΟΔΣΑ Σύρου – Ερμούπολης, η Υπηρεσία δεν έχει λάβει κανένα τέτοιο έγγραφο τουλάχιστον για την περίοδο του Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Εξ όσων γνωρίσω, δεν έχει σταλεί κάτι σε εμάς” δήλωσε κατηγορηματικά προς το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ διευκρίνισε πως το έγγραφο που αναφέρει ο κ. Αθανασίου σχετικά με το νησί της Μυκόνου, αποτελεί απάντηση του Γιώργου Χατζημάρκου προς τον Δήμο.

“Για τη Μύκονο αυτή ήταν μία απάντηση του κ. Περιφερειάρχη προς τον Δήμο Μυκόνου που είχε κάνει κάποιο ερώτημα” υπογράμμισε σχετικά.

Αναμονή για υπογραφή πρωτοκόλλου παράδοσης – παραλαβής

Συμπληρωματικά στα ανωτέρω τοποθετήθηκε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης. “Να επιβεβαιώσω τον κ. Βρούτση. Δεν έχει ληφθεί από την πλευρά του Δήμου μας έγγραφο αίτημα σχετικά με την λειτουργία του ΧΥΤΑ του νησιού. Επιπλέον να πω, ότι επειδή η επικοινωνία μας με τον αντίστοιχο περιφερειακό ΦΟΔΣΑ είναι αρκετά συχνή και η πίεσή μας αντίστοιχα, έτσι ώστε να υπογραφεί ένα σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής, αυτή η διαδικασία, η αλήθεια είναι ότι έχει πάρει λίγο παραπάνω απ΄ όσο θα περιμέναμε, όμως ευελπιστούμε τουλάχιστον αν όχι μέσα σε αυτήν την εβδομάδα, την επόμενη να ολοκληρωθεί” εκτίμησε ο κ. Πιταούλης, προσθέτοντας ακόμη πως, προς την πλευρά του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ έχει επανειλημμένως τονισθεί πως λήγει άμεσα η σύμβαση με τον εργολάβο για τον ΧΥΤΑ Σύρου.

“Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των επικοινωνιών που έχουν γίνει υπηρεσιακά, έχει τονισθεί ότι η σύμβαση που αφορά τη λειτουργία του ΧΥΤΑ της Σύρου λήγει την 1η Απριλίου. Αντίστοιχα έχουμε πει ότι τουλάχιστον για το κομμάτι της αποκομιδής της ανακύκλωσης ο Δήμος μας έχει φροντίσει να κάνει τις ενέργειες αυτές που πρέπει ώστε από 1η Απριλίου και για το επόμενο διάστημα, να μπορεί να λειτουργήσει ομαλά. Και γι αυτόν τον λόγο πιέζουμε και μιλάμε με τους αντίστοιχους διοικητικά υπεύθυνους του Ειδικού Διαβαθμιδικού Φορέα για τη λειτουργία των ΧΥΤΑ του Νοτίου Αιγαίου” ανέφερε παρακάτω, λέγοντας τέλος πως, για όποια επιπλέον εξέλιξη, θα ενημερωθούν άμεσα οι παρατάξεις.

Ζητήθηκαν διευκρινίσεις για την ανακύκλωση

Σε συνέχει των ανωτέρω, ερωτήματα για το θέμα της ανακύκλωσης έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Μάριος Βουτσίνος.

“Όσον αφορά την ανακύκλωση, όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι γνωρίζουμε ότι υπήρξε αδυναμία από πλευράς ΦΟΔΣΑ και Δήμου ώστε να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για να προκύψει νέος ανάδοχος και έτσι, το έργο της συλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών, θα εκτελείται προσεχώς ως μία αμιγώς δημοτική υπηρεσία με έκτακτους εργάτες που προσλήφθηκαν ή θα προσληφθούν από τον Δήμο μας” παρατήρησε αρχικά ο ίδιος, ρωτώντας στη συνέχεια τίνι τρόπω θα κινηθεί ο Δήμος ώστε να υπάρχει ένα καλό και ποιοτικό αποτέλεσμα στο θέμα της αποκομιδής. “Ρωτάω αν το έργο της συλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών, όντως θα μαζεύεται ανά ρεύμα όπως έχει υποσχεθεί η Δημοτική Αρχή κατά το παρελθόν; Με ποια οχήματα θα γίνεται η συλλογή των ανακυκλώσιμων δεδομένου ότι έχουμε αρκετές ελλείψεις στο στόλο δημοτικών οχημάτων και χρειάζονται τουλάχιστον δύο οχήματα, εκ των οποίων το ένα πρέπει να είναι και πρέσα;

Και τρίτον, για να γνωρίζουμε και εμείς, αλλά κυρίως οι δημότες, ποιος θα είναι ο αιρετός, ο οποίος θα επιβλέπει το έργο της ανακύκλωσης; Θα είναι ο κ. Μώτος στον οποίον θα ανήκουν οι συμβασιούχοι, οι εργάτες και τα οχήματα ή θα είναι ο κ. Βρούτσης, στον οποίον κ. Βρούτση πρόσφατα ανέθεσε καθήκοντα εντεταλμένου συμβούλου για την ανακύκλωση;”.

Στα παραπάνω ερωτήματα, επέλεξε να μην απαντήσει ο Γιάννης Βρούτσης, ενώ ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πέτρος Μώτος – στην Υπηρεσία του οποίου πέρασε η ανακύκλωση - γνωστοποίησε πως οι συγκεκριμένες διευκρινίσεις θα δοθούν γραπτώς.

Περί απολυμάνσεων στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Στην ίδια συνεδρίαση, ο κ. Βουτσίνος ανέπτυξε και μία ακόμη ερώτηση σχετικά με το θέμα των απολυμάνσεων από πλευράς Δήμου, δεδομένου πως είναι σε εξέλιξη η πανδημία του κορωνοϊού και το σύνολο των πολιτών επιθυμεί να νιώθει ασφάλεια. Ο ίδιος έθεσε ερώτημα και για τις σχολικές μονάδες.

“Ένα από τα μέτρα προστασίας κατά του Covid -19 είναι η διενέργεια απολυμάνσεων. Από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας μέχρι και σήμερα παρουσιάζεται ραγδαία αύξηση των απολυμάνσεων των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων μετά από πρωτοβουλίες που παίρνουν φορείς της Αυτοδιοίκησης, οργανισμοί, ιδιωτικές επιχειρήσεις κ.λπ. Η εκτίμηση που έχει δοθεί είναι ότι σε όλο αυτό το διάστημα που βρισκόμαστε με την πανδημία του κορωνοϊού, εδώ κι έναν χρόνο, εκ μέρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης δεν υπήρξε η απαραίτητη μέριμνα ώστε να αυξηθεί σημαντικά το μέγεθος και η συχνότητα των απολυμάνσεων, κυρίως στους εσωτερικούς, αλλά και στους εξωτερικούς χώρους για να αισθανθούν και περισσότερη ασφάλεια οι πολίτες. Για το θέμα αυτό, έχουν εκφραστεί και δικαιολογημένα παράπονα από μερίδα της τοπικής κοινωνίας, που ενδεχομένως μπορεί να έχουν φτάσει και σε εσάς” σχολίασε αρχικά ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, λέγοντας παρακάτω μάλιστα πως, “Είναι δε γνωστό ότι ανά διαστήματα, στους Δήμους χορηγούνται έκτακτες κρατικές χρηματοδοτήσεις προκειμένου να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και να προσλαμβάνουν έκτακτο προσωπικό για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών κ.λπ.”. Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζήτησε σχετικά στοιχεία και γραπτή ενημέρωση από την Δημοτική Αρχή. “Θα παρακαλούσα να μας χορηγηθούν τα στοιχεία των απολυμάνσεων που διενεργήθηκαν το τελευταίο έτος, σε χώρους αρμοδιότητας του Δήμου, τόσο από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, όσο και από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου και από τις Σχολικές Επιτροπές. Θα περιμένουμε γραπτώς τη χορήγηση αυτών των στοιχείων” τόνισε προς τη Δημοτική Αρχή.

Έμφαση στα σχολεία και μέριμνα κατά της διασποράς του ιού

Ωστόσο, στο σοβαρό θέμα θέλησε να δώσει άμεσα απάντηση ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αποτελεσματικές ενέργειες κατά της διασποράς του ιού, τουλάχιστον στις σχολικές μονάδες είναι οι συχνές καθημερινές απολυμάνσεις από το προσωπικό.

“Το είπατε κι εσείς ότι είναι καθαρά για ψυχολογικούς λόγους. Εκείνο που προέχει σύμφωνα και με τον ΕΟΔΥ είναι να γίνεται η απολύμανση με 10% διάλυμα χλωρίνης. Να καλύπτονται οι επιφάνειες, στα σχολεία, στα θρανία, στα πόμολα και κυρίως στα πόμολα και στις βρύσες στα wc. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό” δήλωσε ο Δήμαρχος προς τον κ. Βουτσίνο, γνωστοποιώντας πως στα σχολεία τηρούνται με συνέπεια αυτά τα μέτρα. “Μου έχουν επιβεβαιώσει ότι αυτό τουλάχιστον στα σχολεία καθημερινά και τρεις φορές την ημέρα, γίνεται από τις καθαρίστριες που περνούν στα διαλείμματα και κάνουν την απολύμανση. Αυτό είναι το ουσιαστικό και αυτό που θέλουμε σε καθημερινή βάση και όχι αν και κάθε πόσες ημέρες γίνεται μία απολύμανση” δήλωσε ο Νίκος Λειβαδάρας, κλείνοντας το θέμα.