Απαντήσεις του Αντιδημάρχου Καθαριότητας, Π. Μώτου για την έκταση που έχει λάβει το πρόβλημα της συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών στο κέντρο της Ερμούπολης ενόψει θερινής περιόδου

Σκοπιμότητα και δυσφήμιση της Σύρου

Σήμερα η συνάντηση με τους προέδρους του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου και της “Τερψιχόρης” ενώ καταργείται το σημείο της οδού Ανάφης

Συνάντηση με τους προέδρους του εμπορικού κι επιχειρηματικού κόσμου της Σύρου πραγματοποιεί σήμερα το πρωί η Δημοτική Αρχή, προκειμένου να θέσει τέλος στις εικόνες των “βουνών” ανακύκλωσης που συγκεντρώνονται στο κέντρο της Ερμούπολης και ειδικότερα στην οδό Ανάφης, σε διαστήματα που δεν καλύπτει με εργασίες αποκομιδής, η Υπηρεσία Καθαριότητας.

Αφορμή για τη σημερινή συνάντηση με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου και τον Σύλλογο Εστίασης Σύρου “Τερψιχόρη” αποτέλεσε η πανελλήνια προβολή που έλαβε η κατάσταση της οδού Ανάφης, μέσω σχετικής αναφοράς σε εκπομπή μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού της Αθήνας, στο περιεχόμενο της οποίας αποτυπωνόταν ο τεράστιος όγκος χαρτοκιβωτίων σε μικρό πεζόδρομο, που γειτνιάζει με τον κεντρικό πεζόδρομο της Ερμούπολης.

Αν και πρόκειται για ένα πρόβλημα υπαρκτό εδώ και πάρα πολλά χρόνια, καθώς στη συγκεκριμένη οδό που βρίσκονται και τα δημοτικά wc, ανέκαθεν οι επιχειρηματίες άφηναν ανακυκλώσιμα ογκώδη υλικά, ωστόσο, οι εικόνες που παρουσιάστηκαν αναδείκνυαν έναν τεράστιο όγκο χαρτοκιβωτίων που “έπνιγαν” το σημείο.

Σχετικά με τα ανωτέρω, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πέτρος Μώτος εμφανίζεται ιδιαιτέρως ενοχλημένος στις απαντήσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, καθώς αναγνωρίζει “σκοπιμότητα” πίσω από τη συγκεκριμένη προβολή, η οποία όπως εξηγεί αποτελεί δυσφήμιση για όλο το νησί.

Μάλιστα, εκτιμά πως η εν λόγω αναφορά έχει αφετηρία της, πολιτική πλευρά σε τοπικό επίπεδο, η οποία κατά τον ίδιο τελικά, καταφέρνει να πλήξει τη Σύρο και όχι την Αντιδημαρχία Καθαριότητας, την ίδια στιγμή που η συγκεκριμένη πλευρά, δεν κατάφερε να θέσει τέλος σε αυτό το πρόβλημα που χρονίζει, στη δική της θητεία.

Ωστόσο, ενόψει της θερινής σεζόν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, ο οποίος έχει στην ευθύνη του πλέον τη διαδικασία της αποκομιδής ανακύκλωσης, καθώς υπήρξαν άγονες οι προσπάθειες εξεύρεσης αναδόχου για το συγκεκριμένο έργο στη Σύρο, κλήθηκε να δώσει σαφείς απαντήσεις για το πώς θα διαχειριστεί αποτελεσματικά την Υπηρεσία του για να θέσει τέλος σε αυτές τις εικόνες, που πρωτίστως προσβάλλουν τους κατοίκους του νησιού.

Ο ίδιος εξήγησε πως σε συνεννόηση με τους δύο προέδρους του εμπορικού κι επιχειρηματικού κόσμου, αναμένεται να συναποφασιστεί ο χρόνος αλλά και ο τόπος στον οποίον θα είναι εφικτή η εναπόθεση και η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών, προκειμένου να αποφεύγονται καταστάσεις υπερσυγκέντρωσης ογκωδών χαρτοκιβωτίων την οδό Ανάφης.

Μάλιστα, ο ίδιος ρωτήθηκε για την κατάργηση του συγκεκριμένου σημείου, ως χώρου διαθέσιμου για απόρριψη χαρτοκιβωτίων, καθώς σχετική απόφαση είχε λάβει ο καταργημένος πλέον ΦΟΔΣΑ Σύρου – Ερμούπολης από την αρχή της θητείας του. Το Διοικητικό Συμβούλιό του δε, είχε αποφασίσει ομόφωνα να τοποθετηθούν ζαρντινιέρες στην οδό Ανάφης, ώστε να εμποδίζεται κάθε... πρόθυμος, να αφήνει στην περιοχή, την ανακύκλωσή του.

Παίρνει η μπάλα... όλο το νησί

Σε απαντήσεις κλήθηκε ο Πέτρος Μώτος σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα, που ουσιαστικά υποβαθμίζει και την εικόνα του κεντρικού πεζόδρομου της Ερμούπολης. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να βρεθεί λύση από κοινού με τον Δήμο, τους επιχειρηματίες και τους καταστηματάρχες.

Ως εκ τούτου, γνωστοποίησε πως σήμερα το πρωί, η Δημοτική Αρχή κάλεσε τους εκπροσώπους τους σε συνάντηση, με τη συμμετοχή του Δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα.

“Με τον Δήμαρχο έχουμε καλέσει τους δύο προέδρους του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου και της Τερψιχόρης για να συζητήσουμε το πρωί της Τρίτης (σ.σ. σήμερα) σχετικά με το θέμα της ανακύκλωσης. Το θέμα μας θα είναι να βρούμε μία κοινή λύση για το ωράριο που θα αφήνεται η ανακύκλωση και το σημείο” δήλωσε στην εφημερίδα ο Πέτρος Μώτος, σχολιάζοντας παρακάτω το γεγονός της έκτασης που έλαβε αυτή η κατάσταση, μέσω της προβολής από πανελλαδικό μέσο ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν αντιλαμβάνεται πως αυτό το γεγονός, αποτελεί δυσφήμιση για τον τόπο, ο ίδιος είναι σαφής: “Αυτό ήθελαν μερικοί. Η προσωπική γνώμη μου είναι πως έγινε σκόπιμα. Στο συγκεκριμένο σημείο της οδού Ανάφης, αυτές οι εικόνες είναι σταθερές δυστυχώς. Ήρθε η ώρα όμως, να μπει τέλος. Εντός των ημερών πρέπει να τελειώσει αυτό το πρόβλημα”.

Θέλησε να προσθέσει δε, πως, η προώθηση(;) των συγκεκριμένων εικόνων σε τηλεοπτικό σταθμό, είχαν στόχο τον ίδιο, φωτογραφίζοντας μάλιστα πως ήταν κίνηση αντιπολιτευτικού χαρακτήρα.

“Προσωπικά έχω στεναχωρηθεί γιατί όποιος έκανε αυτήν την κίνηση, δεν κατηγορεί εμένα, αλλά δυσφημίζει όλο το νησί. Αν θέλουν να έρθουν σε εμένα και να μιλήσουμε για το πώς ήταν το νησί πέντε χρόνια πριν από εμάς και μιλάω για την ανακύκλωση” ανέφερε, μιλώντας εμμέσως για την προηγούμενη Δημοτική Αρχή κι επαναλαμβάνοντας πως, “Λυπάμαι για μερικούς που κινούνται με τέτοια σκοπιμότητα και για όσους γράφουν σχετικά”.

Πρωτοφανής ο όγκος τις προηγούμενες ημέρες

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο ίδιος ρωτήθηκε πως ασχέτως της προβολής που έλαβε η κατάσταση της οδού Ανάφης, το φωτογραφικό υλικό αναδεικνύει ένα γεγονός, δηλαδή, τη μη απομάκρυνση των ιδιαιτέρως ογκοδών χαρτοκιβωτίων.

Στην ερώτηση αν ο Δήμος, που έχει αναλάβει πλέον την εκτέλεση της αποκομιδής, είχε προβεί σε εργασίες απομάκρυνσής τους ή όχι, απάντησε τα ακόλουθα: “Το πρωί βγαίνουμε στις επτά και είχαμε βγάλει δύο φορτηγά. Σε δύο ώρες, πάλι άλλο όχημα. Το απόγευμα του Σαββάτου πήγα εγώ ο ίδιος κι έβγαλα δύο φορτηγά. Την Κυριακή βγάλαμε άλλο φορτηγό με προσωπική απόφασή μου, γιατί τις Κυριακές βγαίνουμε μόνον στα χωριά, αφού οι επιχειρήσεις στο κέντρο είναι κλειστές” ανέφερε για το τριήμερο από 9 μέχρι 11 Απριλίου, απαντώντας παρακάτω και στην ερώτηση, αν υπάρχουν επιχειρηματίες που δεν τηρούν το ωράριο που είχε αποφασίσει να λειτουργεί ο Δήμος.

“Ακριβώς. Εγώ ήμουν στην Ερμούπολη 20.30 και πήγα και βλέπω να πετάνε κούτες” ανέφερε σχετικά, υπενθυμίζοντας πως σε καθημερινή βάση ο Δήμος είχε τονίσει πως είναι εφικτή η απόρριψη των ανακυκλώσιμων στο σημείο της οδού Ανάφης, “από τις 07.00 μέχρι τις 13.30”.

Μάλιστα επανήλθε στο θέμα της σκοπιμότητας, υποστηρίζοντας πως, “η ίδια κατάσταση υπήρχε και παλαιότερα, αλλά όχι με τόσο όγκο. Με πιο λίγες κούτες. Γι αυτό το θεωρώ σκόπιμο από μερικούς. Και δυστυχώς κάποιοι πετούν και σκουπίδια”.

Στην ερώτηση αν η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να λύσει το θέμα ώστε η εικόνα της Ερμούπολης να μην υποβαθμίζεται υπήρξε σαφής: “Βεβαίως. Εγώ με τον Δήμαρχο το έχουμε αποφασίσει. Θα λύσουμε το πρόβλημα, το οποίο δεν λύθηκε επί χρόνια”.

Συναποφασίζουν με τους επιχειρηματίες

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ρωτήθηκε σχετικά με το περιεχόμενο της σημερινής προγραμματισμένης συνάντησης της Δημοτικής Αρχής με τους Γιώργο Χατζαντώνη και Βαγγέλη Αλεξανδρίδη. “Έχω ήδη αναφέρει το θέμα στους δύο προέδρους και είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν όπως μου είπαν. Κατανοούν ότι οι προσπάθειες της Υπηρεσίας για την καθαριότητα και την ανακύκλωση είναι συγκινητικές. Άρα, την Τρίτη (σ.σ, σήμερα) θα καταλήξουμε στο ωράριο. Τί ώρα θα βγαίνουμε και πότε θα εξυπηρετούνται. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι η Υπηρεσία δουλεύει συγκεκριμένες ώρες” σχολίασε ο κ. Μώτος, τονίζοντας πως, “Θα υπάρξει ανακοίνωση από τον Δήμο και για το ωράριο και για τον χώρο εναπόθεσης της ανακύκλωσης”.

Πρόσθεσε μάλιστα πως, “Θα πρέπει επίσης να “πακετάρουν” τις κούτες και όχι να τις πετούν και με τρεις κούτες να γεμίζουν έναν κάδο”, θέτοντας παρακάτω το ερώτημα, πως, “Αν δεν βοηθήσουν και οι ίδιοι τον Δήμο, τί θα γίνει;”.

Με ζαρντινιέρες η εφαρμογή της απόφασης περί κατάργησης του σημείου

Δεδομένης της απόφασης που είχε λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ Σύρου – Ερμούπολης, να τοποθετήσει ζαρντινιέρες στο σημείο προκειμένου να πάψει να αποτελεί χώρο εναπόθεσης ανακυκλώσιμων υλικών, ο Πέτρος Μώτος σχολίασε αρχικά: “Τελικά τι έκανε; Τις έβαλε;”, για να γνωστοποιήσει εν συνεχεία πως, αυτή η απόφαση θα υλοποιηθεί τελικά από την Υπηρεσία Καθαριότητας πλέον, η οποία ανέλαβε την ανακύκλωση, μετά την κατάργηση του ΦΟΔΣΑ.

“Αναλάβαμε την ανακύκλωση. Έχουμε παραγγείλει τέσσερις ζαρντινιέρες με λουλούδια για να τοποθετηθούν στο σημείο. Παύει αυτό το σημείο, εκτός αν πηγαίνουν βράδυ και πετούν κούτες, όπως τώρα” δήλωσε στην εφημερίδα, εξηγώντας πως αυτή η πρόταση θα τεθεί επί τάπητος στη συζήτηση με τους προέδρους.

Μέριμνα ενόψει καλοκαιρινής περιόδου

Προτού ολοκληρώσει τις απαντήσεις του, ο Πέτρος Μώτος ρωτήθηκε σχετικά με την προετοιμασία της Υπηρεσίας Καθαριότητας όσον αφορά την αποκομιδή της ανακύκλωσης, όχι μόνον το αμέσως προσεχές διάστημα (Πάσχα), αλλά και ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Αρχικά υπενθύμισε πως ο Δήμος προέβη σε προσλήψεις για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στο έργο αποκομιδής της ανακύκλωσης.

“Πήραμε οκτώ άτομα για την Καθαριότητα και έξι άτομα για την ανακύκλωση. Όμως για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα στο νησί και για την αποκομιδή των απορριμμάτων και για την αποκομιδή της ανακύκλωσης, έχω προσθέσει τρία ακόμη άτομα στην ανακύκλωση” ανέφερε, περιγράφοντας μάλιστα πως η αποκομιδή γίνεται σε καθημερινή βάση σε όλη την έκταση της Σύρου, με εξαίρεση τις Κυριακές που δεν πραγματοποιείται στην Ερμούπολη, καθώς τα εμπορικά και οι επιχειρήσεις είναι κλειστές.

“Εμείς προχωράμε σε αποκομιδή της ανακύκλωσης και τις Κυριακές που δεν βγαίναμε παλαιότερα. Όχι στο κέντρο της Ερμούπολης, γιατί τις Κυριακές είναι κλειστά τα μαγαζιά. Αλλά κάνουμε την αποκομιδή στην περιφέρεια, στα χωριά” ανέφερε συγκεκριμένα, σημειώνοντας ακόμη πως χρησιμοποιούν τρία οχήματα έργου, ενώ ο Δήμος ήδη κάνει κινήσεις για προμήθεια πρέσας συμπίεσης των ανακυκλώσιμων.

“Η αποκομιδή της ανακύκλωσης, γίνεται κάθε μέρα και χρησιμοποιούμε τρία φορτηγά. Κάνουμε αποκομιδή και μεταφέρουμε ξεχωριστά το χαρτί από τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά. Δεν τα μεταφέρουμε όλα μαζί, όπως γινόταν πριν” δήλωσε ο ίδιος, λέγοντας παρακάτω πως, “Πήραμε προσφορές για πρέσα, αλλά ακόμη δεν έχουμε καταλήξει. Ελπίζουμε γρήγορα όμως να έχουμε αποτέλεσμα και να μπορέσουμε να έχουμε πρέσα”.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τη δυνατότητα ανταπόκρισης της Υπηρεσίας Καθαριότητας τη θερινή περίοδο, οπότε και θα υπάρξει επισκεψιμότητα και άρα αύξηση του όγκου των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, ο Αντιδήμαρχος απάντησε τα εξής: “Η Καθαριότητα που έχει αναλάβει και την ανακύκλωση του Δήμου, κάνει συγκινητικές προσπάθειες. Όλοι οι συνεργάτες μου. Ζητάω λοιπόν και τη βοήθεια και τη συνεργασία των επιχειρηματιών και του κόσμου. Ένα μεγάλο μέρος μέχρι σήμερα συνεργάζεται για την καθαριότητα στο νησί μας, όμως παρακαλώ κι ένα μικρό μέρος να ανταποκριθεί για να κάνουμε την πόλη μας πιο καθαρή”.