Συνέντευξη Τύπου του Αντιδημάρχου Καθαριότητας, Π. Μώτου με φόντο το πρόβλημα της οδού Ανάφης στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης

Κοινή απόφαση για την αποκομιδή της ανακύκλωσης

Νέο ωράριο αποκομιδής από τον εμπορικό δρόμο – πεζόδρομο μετά από συζήτηση με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου και την “Τερψιχόρη”
  • Τετάρτη, 14 Απριλίου, 2021 - 06:18

Την ευθύνη της τήρησης των μεταξύ τους συμφωνηθέντων σχετικά με το θέμα της αποκομιδής της ανακύκλωσης από το ιστορικό κέντρο αναλαμβάνουν ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, από κοινού με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου και τον Σύλλογο Εστίασης “Τερψιχόρη”, μετά τη χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων των τριών πλευρών στον Δήμο παρουσία του Δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα.

Σε συνέχεια του προβλήματος της συγκέντρωσης μεγάλου όγκου χαρτοκιβωτίων στην οδό Ανάφης, που αποτέλεσε περιεχόμενο φωτογραφικού υλικού το οποίο προβλήθηκε από τηλεοπτικό σταθμό της Αθήνας με αποτέλεσμα τη δυσφήμιση της Σύρου ενόψει της θερινής σεζόν, η Δημοτική Αρχή προχώρησε σε συνάντηση με τους δύο προέδρους, Γιώργο Χατζαντώνη και Βαγγέλη Αλεξανδρίδη προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.

Σχετικά με την απόφαση των τριών πλευρών παραχώρησε χθες το πρωί ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πέτρος Μώτος συνέντευξη Τύπου.

Αποκομιδή από τον πεζόδρομο στις 9 π.μ. και στις 13.30 μ.μ.

Ειδικότερα, για το θέμα της ανακύκλωσης που πλέον έχει περάσει στις αρμοδιότητες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο κ. Μώτος μίλησε συγκεκριμένα, γνωστοποιώντας πως η δημοτική πλευρά φροντίζει συνολικά για τη συνέχιση όλων των δράσεων και άρα της αποκομιδής των ανακυκλώσιμων υλικών.

Συγκεκριμένα, μίλησε για την ανακύκλωση ρουχισμού, ηλεκτρικών συσκευών, αποτσίγαρων, χρησιμοποιημένου λαδιού, πέραν του πλαστικού, του χαρτιού και του γυαλιού.

Ο ίδιος τόνισε πως από τους μπλε κάδους τα ανακυκλώσιμα θα συλλέγονται σε ξεχωριστά ρεύματα, ενώ γνωστοποίησε πως σε ημερήσια βάση απασχολούνται εννέα άτομα για την ανακύκλωση, σε τρεις βάρδιες. Οι δύο αφορούν τα χωριά και η μία βάρδια την Ερμούπολη και το ιστορικό κέντρο.

Σχετικά με το φλέγον θέμα της κατάργησης του σημείου της οδού Ανάφης, ο ίδιος εξήγησε πως συναποφάσισαν με τους δύο προέδρους του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου, να περνά ο Δήμος καθημερινά στις 9 π.μ. και στις 13.30 μ.μ. ώστε να συλλέγει την ανακύκλωση και ειδικότερα τα χαρτοκιβώτια, από τις επιχειρήσεις.

Ως εκ τούτου, παύει πλέον να χρησιμοποιείται σαν σημείο εναπόθεσης ανακυκλώσιμων η οδός Ανάφης, στην οποία μάλιστα, εντός της τρέχουσας εβδομάδας, θα τοποθετηθούν ζαρντινιέρες.

Να σημειωθεί πως ο Δήμος προχωρά σε εργασίες αποκομιδής και τα Σαββατοκύριακα στο νησί, με εξαίρεση τις Κυριακές στο ιστορικό κέντρο, καθώς τα καταστήματα είναι κλειστά.

Με τις ίδιες βάρδιες και τη θερινή σεζόν στα χωριά

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αντιδήμαρχος και στο θέμα της αποκομιδής της ανακύκλωσης στην περιφέρεια της Σύρου. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, οι δύο βάρδιες φροντίζουν να περισυλλέγουν από τους κάδους της ανακύκλωσης όλα τα προϊόντα, ώστε το νησί να είναι καθαρό.

Ωστόσο, ο ίδιος καθώς ανέφερε πως οι βάρδιες ξεκινούν από νωρίς το πρωί, τόνισε πως οι εργασίες της αποκομιδής σταματούν στις 13.30. Αν και τόνισε πως μέχρι σήμερα, φαίνεται να ανταποκρίνεται ο Δήμος στις συγκεκριμένες ανάγκες, ωστόσο, εγείρεται προβληματισμός σχετικά με την προσεχή καλοκαιρινή σεζόν, οπότε και στο νησί θα υπάρξει επισκεψιμότητα και άρα, αυξημένος όγκος ανακύκλωσης.

Ο κ. Μώτος ξεκαθάρισε πως παρομοίως θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται ο Δήμος και την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει επιπλέον βάρδια. Ο ίδιος θέλησε να ζητήσει μέσω της συνέντευξης Τύπου τη συνεργασία των πολιτών, ώστε να φροντίζουν να απορρίπτουν την ανακύκλωση μέχρι και τις 13.30 μ.μ., προκειμένου αυτή να μπορεί να περισυλλέγεται.

Δεδομένων των συγκεκριμένων αναφορών του, θα πρέπει να σημειωθεί από σήμερα, πως, σε περίπτωση που στο νησί παρουσιαστούν εικόνες από ασφυκτικά γεμάτους κάδους ή από όγκους ανακύκλωσης, ο Δήμος και ειδικότερα ο ίδιος, θα πρέπει να επανεξετάσει τον τρόπο ανταπόκρισης της Υπηρεσίας του.