Απολογισμός πεπραγμένων του Αντιδημάρχου Καθαριότητας, Π. Μώτου για το διάστημα 2019 – 2020

Με αμείωτους ρυθμούς η μέριμνα για το περιβάλλον

Σε εκτενή απολογισμό για το έργο της Υπηρεσίας Καθαριότητας κατά το διάστημα της τρέχουσας θητείας, από τον Σεπτέμβρη του 2019 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020, προχώρησε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Πέτρος Μώτος, στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο ίδιος εξήρε τις προσπάθειες των εργατών και των υπαλλήλων της Υπηρεσίας, στην οποίαν προΐσταται πολιτικά, ενώ απηύθυνε μήνυμα συνεργασίας προς τους δημότες προκειμένου το κομμάτι της αποκομιδής απορριμμάτων, αλλά πλέον και της ανακύκλωσης, να ενισχύεται σε έναν σημαντικό βαθμό.

Από την πλευρά του, παρουσίασε στοιχεία για το έργο της αποκομιδής και του καθαρισμού των κοινόχρηστων χώρων, ενώ μίλησε και για τα έργα βελτίωσης των δημοτικών χώρων, στους οποίους λειτουργεί η Υπηρεσία. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον τομέα της Αγροτικής πολιτικής και ως εκ τούτου, της στήριξης των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Σύρου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανάμεσα σε όσα είπε, παρουσίασε το γεγονός της δαπάνης ποσού ύψους 26.500 ευρώ για τις ανάγκες απεντομώσεων, μυοκτονιών αλλά και απολυμάνσεων σε Υπηρεσίες και επισκέψιμα δημοτικά ακίνητα, όπως και σε σχολεία, με φόντο και την πανδημία.

Αποκομιδή απορριμμάτων και καθαρισμοί κοινόχρηστων και δημοτικών χώρων 

Συγκεκριμένα για το κομμάτι της φροντίδας των κεντρικών δρόμων της Σύρου καθώς και των κοινόχρηστων, ο Πέτρος Μώτος ανέφερε πως έγιναν τα εξής: Καθημερινή αποκομιδή απορριμμάτων με απορριμματοφόρα και μικρά δορυφορικά απορριμματοφόρα. Συνολικό διαχειριζόμενο τονάζ περίπου 15.000 τόνοι απορριμμάτων περίπου για το εν λόγω διάστημα. Καθημερινός καθαρισμός κοινόχρηστων χώρων από οδοκαθαριστές, και μηχανοκίνητο σάρωθρο, περιοδικός καθαρισμός ακινήτων από ξερά χόρτα και σκουπίδια και εποχικός καθαρισμός παραλιών με μηχανικά και χειροκίνητα μέσα. Εκτέλεση εργασιών στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης του Δήμου με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείου Σύρου, συνολικής κατ’ έτος δαπάνης 92.500 ευρώ. Προμήθεια πλαστικών και μεταλλικών κάδων απορριμμάτων και μεταλλικών επιστύλιων κάδων μικροαπορριμμάτων, συνολικής δαπάνης 20.106,60 ευρώ. Σύνταξη Μελέτης προμήθειας ειδών καθαριότητας και ευπρεπισμού δαπάνης 142.000 ευρώ περίπου. Σύνταξη Μελέτης και υπογραφή σύμβασης για την προμήθεια 2 καινούργιων απορριμματοφόρων οχημάτων, προϋπολογισμού δαπάνης 244.440 ευρώ. Σύνταξη Μελέτης και εκτέλεση σύμβασης για τις Υπηρεσίες Καθαρισμού Χώρων Πολιτισμού – Αθλητισμού δαπάνης 9.900 ευρώ περίπου. Σύνταξη Μελέτης και εκτέλεση σύμβασης για τις Υπηρεσίες Καθαρισμού – Διαμόρφωσης ακτών δαπάνης 8.000 € περίπου. Καθαρισμοί περιπατητικών μονοπατιών.

Συντήρηση αστικού πρασίνου 

Αναφορικά με την υπόθεση της συντήρησης αστικού πρασίνου έγιναν τα ακόλουθα: Πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε εκτάσεις του Δήμου (πάρκα, πλατείες, παιδικές χαρές, αυλές σχολείων, δενδροστοιχίες δρόμων) στα πλαίσια φυτοπροστασίας για εντοπισμό ασθενειών στα φυτικά είδη. Αυτοψίες στα φοινικοειδή του Δήμου μας στα πλαίσια του προγράμματος φυτοπροστασίας για την προστασία των φοινικοειδών από το παθογόνο ρυγχοφόρο - κόκκινο σκαθάρι των φοινικοειδών (Rhynchophorus ferrugineus) και το λεπιδόπτερο (πεταλούδα) Paysandisia archon. Διενεργηθήκαν επεμβάσεις φυτοπροστασίας στους φοίνικες, (μία ανά μήνα) στους παρακάτω χώρους: πλατεία Μιαούλη, θέατρο Απόλλων, πλατεία Τσιροπινά (πρώην Νομαρχία), πλατεία Ηρώων, προκυμαία Ερμούπολης, Κίνι, πρώην Δημαρχείο Ποσειδωνίας.

Εξετάστηκαν 7 αιτήματα πολιτών για άδεια κλαδονομής στις ιδιοκτησίες τους και 33 αιτήματα σχετικά με κλαδονομές σε δημοτικούς χώρους.

Φυτεύσεις σε κοινόχρηστους χώρους (σχολεία, πλατείες, αλσύλλια κλπ). Ενδεικτικά: 1. Έργο πρασίνου και διαμόρφωση του χώρου στην είσοδο του οικισμού της Άνω Σύρου στο Επάνω Τέρμα. 2.Έργο πρασίνου και διαμόρφωση του χώρου στον εξωτερικό περίβολο (γύρω από το συντριβάνι) στο πρώην Δημαρχείο Ποσειδωνίας (έπαυλη Τσιροπινά).

Επίσης πραγματοποιήθηκαν: Προμήθεια εργαλείων και εξοπλισμού για την συντήρηση του πρασίνου σε κοινόχρηστους χώρους στην πόλη μας. Κλαδέματα, ποτίσματα καθώς και συντήρηση του πρασίνου σε θέσεις αρμοδιότητας μας (ακίνητα, δημοτικές οδοί κλπ). Ενδεικτικά: πλατεία Μιαούλη, θέατρο Απόλλων, Πινακοθήκη, πλατεία Τσιροπινά, αλσύλλιο Αγ. Νικολάου, πλατεία Πρασακάκη, αθλητικό κέντρο Ερμούπολης, Κίνι, παραλιακή ζώνη Γαλησσά), καρνάγιο Ερμούπολης, Γ. Παπανδρέου – Νοσοκομείο, πρώην Δημαρχείο Ποσειδωνίας, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και λύκεια της Σύρου, σε όλες τις γνωστές παραλίες της Σύρου κ.α.

Πολιτική Προστασία 

Έμφαση δόθηκε και στην ατζέντα της Πολιτικής Προστασίας. Ειδικότερα, προχώρησαν τα ακόλουθα: Σύνταξη και Έγκριση Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεση/βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Πλημμυρικών Φαινομένων. Σύνταξη και Έγκριση Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξ Αιτίας Δασικών Πυρκαγιών. Σύνταξη και Έγκριση Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεση/βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών. Προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για την Πυροπροστασία (σωλήνες πυρόσβεσης, πυροσβεστικές φωλιές κλπ) συνολικής δαπάνης περίπου 1.800 ευρώ. Προμήθεια, τοποθέτηση και καθημερινή ενημέρωση πληροφοριακών πινακίδων ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς. Συμμετοχή στις δράσεις των ΠΣΕΑ. Δράσεις Πολιτικής Προστασίας. Ενδεικτικά: 1. Συνεδριάσεις Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας. 2. Σύνταξη ενημερωτικών φυλλαδίων και έκδοση δελτίων τύπου για την αυτοπροστασία και αντιμετώπιση φαινομένων από έντονα καιρικά φαινόμενα, πυρκαγιές κλπ. 3. Επιθεώρηση- επισκευή και εξοπλισμός όλων των πυροσβεστικών φωλεών του Δήμου σε όλο το νησί καθώς και των φορητών βενζινοκίνητων αντλιών του Δήμου. 4. Αντιμετώπιση καταστροφών από έντονα καιρικά φαινόμενα (αέρα, βροχή κλπ). 5. Δράσεις πυρόσβεσης σε πυρκαγιές. 6. Καθαρισμός ιδιωτικών, δημοτικών και δημοσίων ακινήτων από ξηρά βλάστηση για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Συντήρηση και διαχείριση οχημάτων και μηχανολογικού εξοπλισμού 

Αναλυτικά για τη συντήρηση και διαχείριση του εξοπλισμού καταγράφηκαν τα ακόλουθα: Εφαρμογή λογισμικού προγράμματος κίνησης – διαχείρισης των οχημάτων του Δήμου, παρακολούθηση – καταγραφή καταναλώσεων καυσίμων.  Σύνταξη Μελέτης προμήθειας ελαιολιπαντικών και καυσίμων για τις ανάγκες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και των Νομικών του Προσώπων ύψους δαπάνης 1.032.061,00 ευρώ.  Εκτέλεση Σύμβασης προμήθειας ελαιολιπαντικών και καυσίμων για τις ανάγκες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης δαπάνης 480.000 ευρώ περίπου. Συντήρηση στόλου οχημάτων και μηχανημάτων του Δήμου, συνολικής δαπάνης 82.000 ευρώ περίπου. Τεχνικός Έλεγχος (ΚΤΕΟ) οχημάτων του Δήμου συνολικής δαπάνης 6.500 ευρώ περίπου. Συντήρηση Δημοτικού Μηχανολογικού Εξοπλισμού (μηχανοκίνητων εργαλείων, Press container, μέσων συλλογής απορριμμάτων κλπ) ύψους δαπάνης 59.000 ευρώ περίπου.

Φυσικοί πόροι και φυσικό περιβάλλον

Για το κομμάτι του φυσικού περιβάλλοντος, έγιναν τα εξής: Σύνταξη και προώθηση 15 αιτήσεων για τη χορήγηση αδειών χρήσης νερού και εκτέλεσης έργων αξιοποίησης υδάτινων πόρων.  Προετοιμασία και υποβολή ηλεκτρονικού Φακέλου για την ένταξη έξι παραλιών στο Πρόγραμμα Γαλάζιες Σημαίες. Δημιουργία Σταθμού Συλλογής Θαλάσσιων και Παράκτιων Απορριμμάτων και συνεργασία στο πλαίσιο Μνημονίου Συνεργασίας με την Μ.Κ.Ο. Aegean Rebreath. Καθαρισμός βυθού συνεργασία με εθελοντές  Καθαρισμός παραλιών σε συνεργασία με εθελοντές.

Αγροτική ανάπτυξη

Αυξημένο έργο υπήρξε και για το κομμάτι της αγροτικής ανάπτυξης, με πρώτο και κύριο τη λειτουργία Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης στον Πάγο (στο κέντρο του νησιού της Σύρου) προς εξυπηρέτηση του τοπικού αγροτικού πληθυσμού (500 περίπου άτομα) της Σύρου.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν: Ενημέρωση των αγροτών για προγράμματα που αφορούν τους κλάδους της αγροτικής οικονομίας. Παροχή συμβουλών στον αγροτικό πληθυσμό σε θέματα: καλλιεργειών, ζωοτεχνίας, φυτοπροστασίας, κτηνιατρικής, μελισσοκομίας, συνεργατισμού και αγροτικής οικονομίας. Εξέταση των προβλημάτων σε αγροτικές δραστηριότητες επιτόπια στο χώρο της αγροτικής εκμετάλλευσης. Συνεργασία με εκτιμητές ζημιών του ΕΛΓΑ για την καταβολή αποζημιώσεων για την τοπική αγροτική παραγωγή (37 αιτήματα αποζημιώσεων). Παροχή οδηγιών στην συμπλήρωση των αιτήσεων του ΟΣΔΕ-ΟΠΕΚΕΠΕ στους ενδιαφερομένους (500 περίπου αιτήσεις). Υποστήριξη σε θέματα αγροτικής ασφάλισης (ΟΓΑ - ΕΦΚΑ). Απογραφή 500 και πλέον ατόμων που ασκούν αγροτικές δραστηριότητες: γεωργοί , κτηνοτρόφοι , μελισσοκόμοι στην Σύρο για τη διενέργεια απογραφής (ανά δημοτικό διαμέρισμα) της αγροτικής στατιστικής της ΕΛΣΤΑΤ, κ.α..