Διευκρινίσεις για τη συμμετοχή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στην προγραμματική σύμβαση της ΠΝΑΙ με το Πολυτεχνείο Κρήτης σχετικά με τη μελέτη για τα βαρέα μέταλλα

Πρωτοβουλία λύσης μετά από ολιγωρία της πολιτείας

Ερωτηματικά της μειοψηφίας για τις ενέργειες του Δημάρχου

Το ζήτημα της συμμετοχής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, μέσω του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, στην προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με το Πολυτεχνείο Κρήτης, συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Απαντήσεις, αναφορικά με το γεγονός, ότι ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Νίκος Λειβαδάρας, προχώρησε στη συνυπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, και τη συμμετοχή του Δήμου στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, για την εκπόνηση της μελέτης από το Πολυτεχνείο Κρήτης, που θα δώσει σαφή στοιχεία σχετικά με τη ρύπανση στο βυθό του λιμένα της Ερμούπολης, ενόσω υπάρχει ισχυρή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που “δείχνει” σε άλλη κατεύθυνση δράσης, αλλά και την ίδια στιγμή που δεν είχε ενημερωθεί σχετικά το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στη συνεδρίαση παρών ήταν και ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Γιώργος Λεονταρίτης, με αφορμή την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις εξελίξεις της επένδυσης για το “Κυκλαδικόν”, ο οποίος με την ευκαιρία της παρουσίας του στη συνεδρίαση, προχώρησε σε διευκρινήσεις αναφορικά με τους προβληματισμούς που εξέφρασαν τα μέλη της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με την εξέλιξη του ζητήματος.

Ενέργειες ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου(;)

Το θέμα θίχτηκε από όλες τις παρατάξεις μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας, στο στάδιο των ερωτήσεων προς τη δημοτική αρχή, με τη μειοψηφία να εστιάζει ιδιαίτερα στο γεγονός, πως ο Δήμαρχος προχώρησε στην ενέργεια αυτή, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια συζήτηση, επίσημη ή ανεπίσημη με τους εκπροσώπους της μειοψηφίας, με αποτέλεσμα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να ενημερωθούν για την εξέλιξη αυτή από τις αναφορές στα τοπικά ΜΜΕ.

Παράλληλα, τονίστηκε, ότι τον Φεβρουάριο του 2020, στη διάρκεια συνεδρίασης – με ιδιαίτερη ένταση και φαινόμενα διαπληκτισμού – το Δημοτικό Συμβούλιο, ομόφωνα είχε αποφασίσει τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής, η οποία θα είχε ως αντικείμενο την παρακολούθηση της διαδικασίας εκπόνησης αντίστοιχης έρευνας από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το οποίο είχε αναλύσει και το πρώτο δείγμα, όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη των βαρέων μετάλλων. Επίσης, τόσο σε δημόσιες τοποθετήσεις του, όσο και στο πλαίσιο δημόσιων συνεδριάσεων, ο Δήμαρχος είχε δηλώσει την πρόθεσή του να συμβάλλει ώστε να προχωρήσει η μελέτη από το ΕΛΚΕΘΕ. Όπως υπογράμμισε η μειοψηφία, η συγκεκριμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου βρίσκεται σε ισχύ, καθώς δεν προσβλήθηκε ποτέ και ως εκ τούτου, ο Δήμαρχος, ως αρμόδιος για την εκτέλεση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, βρίσκεται έκθετος, δεδομένου ότι προχώρησε, χωρίς πρότερη ενημέρωση του Σώματος και χωρίς να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή στη συγκεκριμένη απόφαση, σε άλλες ενέργειες.

Από την πλευρά της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης δε, πέραν από το γεγονός ότι υπάρχει επίσημος αρμόδιος για το ζήτημα κρατικός φορέας (ΕΛΚΕΘΕ), που θα μπορούσε να αναλάβει τη μελέτη, αντί του Πολυτεχνείου Κρήτης, εκφράστηκε και ο προβληματισμός, που έχει εκφραστεί και από μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας, σχετικά με το γεγονός ότι τη χρηματοδότηση της μελέτης αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ναυπηγείου, καθώς αποτελεί έναν από τους παράγοντες που, στο πλαίσιο της μελέτης, θα ερευνηθεί κατά πόσον η λειτουργία του σχετίζεται με τα ενδεχόμενα ευρήματα ρύπανσης.

Λήψη πρωτοβουλίας λόγω ολιγωρίας της πολιτείας

Κληθείς να δώσει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Νίκος Λειβαδάρας, υποστήριξε, αφού προέβη στην παράθεση ενός μικρού ιστορικού της υπόθεσης των βαρέων μετάλλων, πως παρ’ ό,τι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε δεσμευτεί για την εκπόνηση σχετικής μελέτης από το ΕΛΚΕΘΕ και μετά την πάροδο άνω των 14 μηνών, η υπόθεση δεν είχε καμία απολύτως εξέλιξη.

Τόνισε για ακόμη μία φορά, πως ο Δήμος δεν έχει καμία αρμοδιότητα για την κίνηση διαδικασιών, όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα. Όπως ανέφερε, οι δημοτικές υπηρεσίες αλλά και ο ίδιος με τη θεσμική του ιδιότητα είχε προβεί σε οχλήσεις προς το Υπουργείο, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία (αλληλογραφία που όπως είπε είναι διαθέσιμη στα μέλη του Δ.Σ.), ενώ υπενθύμισε και τις σχετικές επερωτήσεις στη Βουλή από δύο κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο, η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε από πλευράς των οργάνων της πολιτείας να προχωρήσει η υπόθεση και να δοθεί επιτέλους ουσιαστική λύση στον προβληματισμό που έχει προκύψει, οδήγησε – μετά από πολλαπλές συζητήσεις σχετικά μεταξύ του ίδιου και του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων – στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου να συνάψει την προγραμματική αυτή σύμβαση με το Πολυτεχνείο Κρήτης, με την αρωγή του Δήμου, προκειμένου να εκπονηθεί η μελέτη, με λήψη δειγμάτων από όλο το εύρος του λιμένα, ώστε να διαπιστωθεί ο βαθμός της ρύπανσης, τα αίτια αυτής, αλλά και χρονολογικά στοιχεία αναφορικά με την παλαιότητα των ιζημάτων, με στόχο την αποκατάσταση της αλήθειας για την κατάσταση στο λιμάνι της Ερμούπολης.

Τέλος, ο κ. Λειβαδάρας αναφέρθηκε και στην επιλογή του φορέα εκπόνησης της σχετικής μελέτης, αναφέροντας ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, από δεκαετίας και πλέον, έχει συνεχή συνεργασία για ζητήματα μελέτης του θαλάσσιου περιβάλλοντος με το Πολυτεχνείο Κρήτης και συνεπώς η νέα αυτή προγραμματική σύμβαση αποτελεί συνέχεια της συγκεκριμένης συνεργασίας.

Επίσης κρατικός, αλλά και έγκριτος φορέας το Πολυτεχνείο Κρήτης

Περαιτέρω διευκρινίσεις έδωσε, με παρέμβασή του αφού του δόθηκε ο λόγος από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων.

Όπως σημείωσε αρχικά, απαραίτητη για την ευόδωση του ζητήματος είναι η συμπόρευση των τοπικών φορέων, χωρίς υποκειμενικές προσεγγίσεις, ώστε να πάψει ο διχασμός της τοπικής κοινωνίας.

Και από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης υποστήριξε ότι υπήρξε ολιγωρία από πλευράς του Υπουργείου, με τις τοπικές αρχές να αποφασίζουν να έρθουν σε σύμπραξη, δεδομένης και της αναταραχής που έχει προκύψει, με στόχο να εκπονηθεί η σχετική μελέτη.

Αναφορικά με την επιλογή του Πολυτεχνείου Κρήτης ως φορέα υλοποίησης, ο ίδιος αναφέρθηκε στην πολυετή συνεργασία της Περιφέρειας – ήδη από την προ-Καλλικρατική περίοδο της Νομαρχίας Κυκλάδων – με τον φορέα, που τόνισε πως επίσης είναι κρατικός, έγκριτος και με διεθνή αναγνώριση στα ζητήματα μελέτης της ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος, υπενθυμίζοντας ότι ο συγκεκριμένος φορέας έχει αναλάβει τις μετρήσεις και για την περίπτωση της ρύπανσης από το ναυάγιο του Sea Diamond στην καλντέρα της Σαντορίνης.

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση της μελέτης από την εταιρεία, ο ίδιος υπογράμμισε, πως η εταιρεία δεν θα έχει καμία απολύτως ανάμιξη στη διαδικασία παρακολούθησης και εκπόνησης της μελέτης, αλλά απλώς όταν πλέον αυτή εκπονηθεί, εγκριθεί και παραληφθεί, θα κληθεί να καλύψει τη σχετική δαπάνη. Στο σημείο αυτό υπενθύμισε, ότι η επιτροπή παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης αποτελείται αποκλειστικά από υπηρεσιακά στελέχη της Δ/νσης Περιβάλλοντος της ΠΝΑΙ και του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, χωρίς τη συμμετοχή κανενός πολιτικού προσώπου ή εκπροσώπου της εταιρείας, ενώ θα παραληφθεί από τα καταρτισμένα στελέχη της Δ/νσης Περιβάλλοντος της ΠΝΑΙ.

Επιπλέον, ο Αντιπεριφερειάρχης υποστήριξε, πως η αμφισβήτηση προκαταβολικά των αποτελεσμάτων της μελέτης, με αφορμή την χορηγία της εταιρείας, αποτελεί μομφή και κατά των επιστημόνων του Πολυτεχνείου.

Κλείνοντας το ζήτημα αυτό, ο ίδιος ανέφερε, ότι η συγκεκριμένη περίπτωση δε διαφέρει από αντίστοιχες περιπτώσεις, όταν η οποιαδήποτε εταιρεία υποχρεούται από το νόμο να υποβάλλει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εκπονείται με δικές της δαπάνες, προκειμένου να λάβει ή να διατηρήσει την άδεια λειτουργίας της, αν αυτή η μελέτη εγκριθεί.

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ανοικτός σε κάθε εναλλακτική – αλλά ρεαλιστική και εμπεριστατωμένη – λύση, όπως επίσης και στο ενδεχόμενο κάποιος άλλος φορέας να αναλάβει εξ ολοκλήρου ή τμηματικά τη δαπάνη εκπόνησης της μελέτης και ολοκλήρωσε ενημερώνοντας ότι το μηχάνημα μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που έχει προβλεφθεί να εγκατασταθεί στο κτίριο της π. Πυροσβεστικής – μόλις λίγα μέτρα, δηλαδή, έξω από τα όρια του ναυπηγείου – αναμένεται να εγκατασταθεί μόλις εγκριθεί η τοποθέτησή του από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.