Λοφίσκοι από ανακυκλώσιμα σε κάδους της Ερμούπολης και των χωριών τις τελευταίες ημέρες, εν μέσω θερινής και τουριστικής σεζόν

Σύρος: Ανεπάρκεια Δήμου στην αποκομιδή ανακύκλωσης

Σήμερα έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο Δημάρχου για να αναζητηθεί λύση και να επανασχεδιαστεί η στάση της Δημοτικής Αρχής στο κομμάτι της αποκομιδής

Εκτεθειμένη είναι η Δημοτική Αρχή απέναντι στους δημότες και τους επισκέπτες της Σύρου όσον αφορά τη διαδικασία αποκομιδής της ανακύκλωσης εν μέσω τουριστικής σεζόν, καθώς εικόνες που παρατήρησαν πολίτες το τελευταίο διήμερο, αλλά και που προβλήθηκαν στο διαδίκτυο και αποτυπώνουν λοφίσκους με ανακυκλώσιμα υλικά στους κάδους ανακύκλωσης, αποδεικνύουν πως “πρωταγωνιστεί” η δημοτική ανεπάρκεια στη σοβαρή υπόθεση της προάσπισης της εικόνας του νησιού.

Οι άκαρπες διαγωνιστικές διαδικασίες για την ανακύκλωση προκειμένου να αναλάβει εργολάβος την αποκομιδή, οδήγησαν τη Δημοτική Αρχή στην απόφαση να κρατήσει με τις δυνάμεις της, το συγκεκριμένο έργο, εξέλιξη που όπως διαπιστώνεται σήμερα, γεννά πολλά προβλήματα, τα οποία οφείλει ο Δήμος να αντιμετωπίσει άμεσα.

Δεδομένης της επισκεψιμότητας μάλιστα που καταγράφεται στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων τις τελευταίες ημέρες και άρα, της αύξησης του όγκου των ανακυκλώσιμων υλικών που απορρίπτονται στους κάδους, καθίσταται αδιανόητο ο Δήμος να μην έχει ρυθμίσει το θέμα της αποκομιδής τους, την ίδια στιγμή που ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πέτρος Μώτος, όχι μόνον επαίρεται τακτικά για το έργο του στο πεδίο της Καθαριότητας γενικότερα, αλλά έχει θητεύσει και για πολλά χρόνια στην ίδια θέση.

Η σημερινή κατάσταση με τα “βουνά” ανακύκλωσης στους δρόμους και δίπλα στους κάδους είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας κατάλληλου σχεδιασμού στην αποκομιδή, θέμα για το οποίο η Δημοτική Αρχή όφειλε να είναι προετοιμασμένη εγκαίρως, αφού εδώ και μήνες γνώριζε πως τη θερινή περίοδο θα έπρεπε να επανασχεδιάσει τις κινήσεις της.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δήμος μέσω προγραμματικής σύμβασης που διατηρεί με το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, έχει αναλάβει και τις χερσαίες και παραλιακές ζώνες του νησιού (και μαρίνα Λαζαρέττων), οι οποίες το τελευταίο διάστημα απαιτούν αυξημένη παρουσία εργατών καθαριότητας.

Σε συνέχεια όλων των ανωτέρω, κρίνεται απαραίτητο ο Δήμος να επεξεργαστεί την επιλογή της συνεργασίας με ιδιώτη, καθώς τουλάχιστον τη θερινή σεζόν, η Σύρος δεν μπορεί να δυσφημίζεται κατ΄ αυτόν τον τρόπο.

Άλλωστε, οι δημότες υποστηρίζουν με θέρμη την ανακύκλωση, γεγονός το οποίο οφείλουν να αντιληφθούν όλα(!) τα αιρετά μέλη που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την Καθαριότητα και την ανακύκλωση, για να στηρίξουν τη συγκινητική προσπάθεια των πολιτών.

Αναφορικά με την κατάσταση που διαμορφώθηκε τις τελευταίες δύο ημέρες, κλήθηκε να προβεί σε απαντήσεις ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πέτρος Μώτος και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λεβαδάρας.

Σε αντίθεση με τη στάση του αρμόδιου Αντιδημάρχου να μεταθέτει την απόλυτη ευθύνη στους δημότες για τον τρόπο με τον οποίον ανακυκλώνουν, αλλά και για τους χρόνους(!) που εναποθέτουν τα ανακυκλώσιμα υλικά στους κάδους , ο κ. Λειβαδάρας παραδέχθηκε το πρόβλημα και ως εκ τούτου, καλεί σήμερα σε έκτακτη σύσκεψη τους άμεσα εμπλεκόμενους ώστε να αναζητηθεί λύση.

Ανυπαρξία σχεδιασμού για τη θερινή σεζόν

Οι αυξημένες ανάγκες αποκομιδής της ανακύκλωσης τη θερινή περίοδο πρόδωσαν την ανυπαρξία έγκαιρου σχεδιασμού από την πλευρά του Δήμου, αφού η Δημοτική Αρχή και ειδικότερα ο Πέτρος Μώτος, διατήρησε το αρχικό πλάνο του, χωρίς να αυξήσει τον αριθμό των βαρδιών.

Σύμφωνα με όσα είχε υποστηρίξει ο ίδιος στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου τον περασμένο Απρίλιο, ο Δήμος θα κάλυπτε τη θερινή περίοδο, διατηρώντας τις δύο βάρδιες για τα χωριά, οι οποίες μάλιστα πραγματοποιούν τις εργασίες περισυλλογής έως τις 13.30.

Συγκεκριμένα, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας θέλησε να επισημάνει πως ο Δήμος παραμένει χωρίς προσωπικό, γεγονός που δυσχεραίνει τον όποιον προγραμματισμό. “Είμαστε με λίγο προσωπικό. Έφυγαν όλα τα άτομα που είχαμε από τον ΟΑΕΔ. Θα κοιτάξουμε να βγάλουμε κι άλλο όχημα την Κυριακή. Καθημερινά δεν νομίζω να μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Θα δούμε τί μπορούμε να κάνουμε για τα Σαββατοκύριακα” σχολίασε προλογικά για την αποκομιδή της ανακύκλωσης σε περιοχές που συγκεντρώνουν αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον στη Σύρο, απαντώντας παράλληλα και στην ερώτηση αν διατήρησε τις ίδιες βάρδιες με τη χειμερινή περίοδο.

“Έχουμε τις δύο βάρδιες. Μέχρι τις 14.30 στην Ερμούπολη, στο κέντρο και σε συνεννόηση με τους επιχειρηματίες. Την Κυριακή δεν βγαίνουμε στο κέντρο επειδή είναι κλειστά τα μαγαζιά. Όμως, καθημερινά και τις Κυριακές βγαίνουμε στα χωριά” τόνισε ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας πως, στην περιφέρεια του νησιού, “έχουμε δύο βάρδιες ως το μεσημέρι που κάνουν την αποκομιδή”.

Αναφορικά με την παρατήρηση πως το τρέχον χρονικό διάστημα το νησί παρουσιάζει αυξημένη επισκεψιμότητα και άρα μεγάλο όγκο απορριμμάτων και ανακύκλωσης και απαιτείται αύξηση της παρουσίας της Υπηρεσίας στον δρόμο και ενδεχομένως και κατά τις απογευματινές ώρες, ο Πέτρος Μώτος παρουσιάστηκε επιθετικός: “Να λέτε αυτά, αλλά να λέτε και τα άλλα. Έχετε δει ότι πετούν τις κούτες χωρίς να τις “σπάνε”; Έτσι δεν βοηθούν στο να γίνεται γρήγορα η αποκομιδή” σχολίασε, αναφέροντας ξανά πως, “Στο κέντρο έχουμε συνεννοηθεί και τα βγάζουν ως και τις 14.30. Στα χωριά μέχρι τις 13.30. Πείτε μου γιατί να πετούν την ανακύκλωση το απόγευμα;”.

Μετάθεση ευθυνών στους δημότες

Κληθείς να τοποθετηθεί αναφορικά με το αυτονόητο, πως, δηλαδή, ο κάθε επισκέπτης δεν γνωρίζει ότι η Υπηρεσία επιλέγει(!) να λειτουργεί σε συγκεκριμένο ωράριο και να μην πραγματοποιεί απογευματινές ή βραδινές βάρδιες, ο Αντιδήμαρχος απάντησε τα ακόλουθα, σχετικά και με την ερώτηση αν προτίθεται ο ίδιος ως αρμόδιος πολιτικός προϊστάμενος, να αυξήσει τις βάρδιες, τουλάχιστον για την καλοκαιρινή περίοδο.

“Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα το δούμε. Αλλά δεν έχω δει να γράφετε αυτά που κάνει ο κόσμος. Μας αφήνει να δουλέψουμε; Καθημερινά πετούν ξύλα, στρώματα, πλυντήρια και δεν μιλάει κανένας γι αυτά. Πετούν τα πάντα και ρωτάω, πού θα πάνε τα σκουπίδια;” σχολίασε εμφανώς εκνευρισμένος ο κ. Μώτος, ενώ κλήθηκε ξανά να απαντήσει για τις κινήσεις του Δήμου απέναντι στο σημερινό πρόβλημα της ανεπαρκούς αποκομιδής.

“Το κατανοώ. Έχουμε σκοπό από τις 15 Ιουλίου να κάνουμε κάτι. Αλλά γιατί δεν γράφετε για τους δημότες;” επανέλαβε, αφήνοντας παρακάτω ανοικτό το ενδεχόμενο να μπει κι επιπλέον βάρδια.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν θα μπορούσε να γίνεται περισυλλογή και τις απογευματινές ώρες, τόνισε τα εξής: “Θα το δούμε”.

Αίτημα πρόσληψης τεσσάρων 2μηνιτών

Ακολούθως, ρωτήθηκε για το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στον τομέα της Καθαριότητας.

“Οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα από τον ΟΑΕΔ έφυγαν και φεύγουν εντός των ημερών και οι τελευταίοι. Είχαμε ενισχυθεί από τον ΟΑΕΔ με δεκαπέντε άτομα. Απασχολήσαμε κάποιους και για εσωτερικούς χώρους, δηλαδή δύο, τρία άτομα” γνωστοποίησε, εξηγώντας πως με αυτόν τον τρόπο και τις σχετικές προσλήψεις ο Δήμος μέχρι πρότινος “είχε μεγάλη βοήθεια”.

“Σε πέντε ημέρες δεν θα έχουμε κανένα από αυτά τα άτομα” επανέλαβε, γνωστοποιώντας παρακάτω πως, ακριβώς γι αυτόν τον λόγο ζήτησε στον Δήμαρχο να εξετάσει τη δυνατότητα πρόσληψης 2μηνιτών.

“Έχω ζητήσει να προσλάβουμε τέσσερις 2μηνιτες. Αλλά θέλει μία διαδικασία. Το έχω ζητήσει ήδη αυτό. Έχω μιλήσει και την Υπηρεσία και με τον Δήμαρχο και με τον κ. Πιταούλη, τον Αντιδήμαρχο της Οικονομικής Υπηρεσίας. Τους 2μηνιτες τους θέλουμε για βάρδιες” πρόσθεσε ο Πέτρος Μώτος, εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα ικανοποιηθεί το εν λόγω αίτημά του.

“Μακάρι να πάρουμε αυτά τα άτομα τώρα. Έχουμε μείνει με πολύ λίγο προσωπικό” ανέφερε παρακάτω, λέγοντας ακόμη πως από τους υπάρχοντες που εργάζονται στην Καθαριότητα, τρία άτομα ο ίδιος τα “προώθησε” σε εργασίες στους δρόμους (π.χ. αποκομιδή από καλαθάκια).

“Θέλω να πω ότι τρία άτομα, με τα οποία θα βγάζαμε μία επιπλέον βάρδια, τα έχουμε και μαζεύουν όσα πετά ο κόσμος στον δρόμο. Θέλω να το καταγγείλω αυτό. Αν βγάλω βάρδια και δεν μαζέψω τους δρόμους, θα κατηγορηθώ ξανά” υποστήριξε ο ίδιος, αναφορικά με τις δικές του επιλογές.

Παραπονέθηκε για την αύξηση των κάδων ανακύκλωσης

Σε συνέχεια των ανωτέρω κι ερωτηθείς για τους λόγους που δυσχεραίνουν το έργο του, ο Αντιδήμαρχος πρόσθεσε ως έναν εξ αυτών την αύξηση του αριθμού των κάδων ανακύκλωσης.

Την ίδια στιγμή που στη Σύρο οι δράσεις ανακύκλωσης – νέες και παλιές – αγκαλιάζονται με θέρμη από τους κατοίκους, προκαλεί αλγεινή εντύπωση η τοποθέτηση του Αντιδημάρχου Καθαριότητας.

“Στην ανακύκλωση έχουμε βάλει 100 κάδους παραπάνω. Επόμενο είναι, αλλά και δεν προσέχει ο καθένας. Δεν θέλω να με υπερασπιστεί κανένας. Θέλω να ακουστεί η αλήθεια. Λέμε στον κόσμο να βοηθά στην ανακύκλωση. Για παράδειγμα να “σπάνε” τις κούτες για να κάνουμε πιο εύκολα την αποκομιδή. Ζητάω τη συνεργασία του κόσμου γενικά. Αυτό που συμβαίνει δεν έχει προηγούμενο. Αν δεν γυρίζαμε μέρα νύχτα τί θα βλέπατε;” σχολίασε σε επιθετικό ύφος ξανά ο κ. Μώτος, επαναλαμβάνοντας μάλιστα για το ίδιο θέμα πως, “Από την αρχή που ανέλαβε ο Δήμος την ανακύκλωση έχουν αυξηθεί”.

Επιπλέον, θέλησε να σχολιάσει και το γεγονός πως ορισμένοι πολίτες εναποθέτουν την ανακύκλωση σε πράσινους κάδους. “Ένας μικρός αριθμός κόσμου, δεν ξέρει τι κάνει. Πηγαίνουμε για αποκομιδή της ανακύκλωσης και δεν βγάζουμε σκουπίδια. Αυτά δεν τα λέει κανένας” τόνισε ο ίδιος, επανερχόμενος τέλος στο “καυτό” πρόβλημα της ανεπαρκούς αποκομιδής των ανακυκλώσιμων υλικών. Σχετικά με την ανάγκη επανασχεδιασμού του δημοτικού πλάνου, ο ίδιος σημείωσε: “Κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Θα δούμε πώς μπορούμε να ενισχυθούμε”.

Με αφορμή τα ανωτέρω, κρίνεται επιβεβλημένο να σημειωθεί πως συνολικά οι κάδοι χρειάζονται καθαρισμό, καθώς αρκετοί εξ αυτών συνοδεύονται από εντονότατη δυσοσμία, ενώ υπογραμμίζεται πως σε παραλιακά μέρη, το πρόβλημα είναι εντονότερο, καθώς αυτοί, αντικατέστησαν τα κοντέινερ.

Ν. Λειβαδάρας: Επί τάπητος και το ενδεχόμενο συνεργασίας με ιδιώτη

Αναφορικά με το σοβαρό πρόβλημα, κλήθηκε να τοποθετηθεί ο Δήμαρχος. Ερωτηθείς για το αν θα προχωρήσει σε αλλαγές όσον αφορά την αποκομιδή τη θερινή και τουριστική σεζόν, υπήρξε σαφής:

“Επειδή κι εγώ το είδα (σ.σ. το πρόβλημα) αλλά και μου μεταφέρθηκε, έχω σκοπό αύριο (σ.σ. σήμερα) να κάνουμε μία έκτακτη συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους για να δούμε τον επανασχεδιασμό. Θα δούμε ποια νέα πρόταση μπορούμε να υλοποιήσουμε. Θα καλέσω τους αρμόδιους Υπηρεσιακούς παράγοντες, θα συμμετέχουν και ο Πέτρος Μώτος, η Αγγελική Πρίντεζη και ο Γιάννης Βρούτσης” γνωστοποίησε ο ίδιος, αναγνωρίζοντας παράλληλα πως, “Θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει γιατί υπάρχει πρόβλημα”.

Δεδομένης και της επισκεψιμότητας που απολαμβάνει σταδιακά η Σύρος, ο κ. Λειβαδάρας επεσήμανε πως, “Σαφώς κάτι πρέπει να κάνουμε άμεσα”.

Προτού κλείσει τις απαντήσεις του, ρωτήθηκε και για το αν είναι εφικτή η πρόσληψη 2μηνιτών. “Ναι. Θα ενισχυθεί η Καθαριότητα” σημείωσε, χωρίς να απορρίπτει και το σενάριο ανάπτυξης απογευματινών βαρδιών. “Θα μπουν όλα στο τραπέζι να δούμε πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Θα γνωστοποιήσουμε τις αποφάσεις μας” δήλωσε ακολούθως, απαντώντας τέλος και στην ερώτηση, αν ένα εκ των σεναρίων – λύσεων που θα εξετάσει η Δημοτική Αρχή είναι και η συνεργασία με ιδιώτη.
“Και αυτό θα πέσει στο τραπέζι σίγουρα. Το θέμα είναι να δούμε αν πραγματικά μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα με ίδιες δυνάμεις, θα το κάνουμε. Διαφορετικά θα πρέπει να δούμε τι γίνεται. Και πρέπει να το δούμε άμεσα. Είναι ανοικτά όλα τα σενάρια” ανέφερε σε κατηγορηματικό τόνο.

Απαγορεύσεις στον ΧΥΤΑ

Ενημερωτικά προς τους αναγνώστες, ακολουθεί η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου σχετικά με τις απαγορεύσεις στον ΧΥΤΑ Σύρου, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη πυρκαγιά, λόγω υψηλών θερμοκρασιών. “Για λόγους προστασίας, ασφάλειας της Δημόσιας υγείας και για να αποφευχθεί πιθανή εκδήλωση πυρκαγιάς στο κύτταρο του ΧΥΤΑ Σύρου Ερμούπολης, και λόγω ανακοίνωσης από την πολιτική προστασία για ενδεχόμενο ισχυρών ανέμων, ενημερώνουμε πως ο ΧΥΤΑ δεν θα δέχεται οχήματα (Δημόσια και Ιδιωτικά) που μεταφέρουν φύλλα, κλαδιά, κορμούς, χόρτα, καλάμια, φυτικά υπολείμματα, παλέτες κ.α παρεμφερή φυτικά απόβλητα έως και την Δευτέρα 12-07-202”.