Τέλος στις συστάσεις προς τους επαγγελματίες που δεν συμμορφώνονται με τα προβλεπόμενα όρια ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και καλύπτουν ράμπες, θέσεις ΑΜΕΑ και οδηγούς όδευσης τυφλών στη Σύρο

Προσεχώς... πρόστιμα για αυθαίρετη κατάληψη πεζοδιαδρόμων

Σαφής ο Λιμενάρχης Σύρου, Γ. Βαμβακούσης αναφορικά με τους ελέγχους στις παραλιακές ζώνες Ερμούπολης και χωριών

Η επιβολή προστίμων σε όσους παραβλέπουν τα όρια ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στις παραλιακές ζώνες της Ερμούπολης και των χωριών και καταλαμβάνουν αυθαίρετα πεζοδιαδρόμους, εμποδίζοντας συστηματικά τις μετακινήσεις πεζών και ΑΜΕΑ αποτελεί το επόμενο βήμα στο οποίο θα προχωρήσει το Λιμεναρχείο Σύρου, την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο.

Ήδη, καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων σαράντα ημερών, η Λιμενική Αρχή Σύρου έχει κάνει γραπτώς συστάσεις προς επιχειρηματίες εστίασης, οι οποίοι δεν συμμορφώνονται με τα προβλεπόμενα, προκειμένου να πάψουν να καλύπτουν οδηγούς όδευσης τυφλών, πεζοδιαδρόμους και θέσεις ΑΜΕΑ, με το πρόβλημα όμως - της αυθαίρετης κατάληψης -, δυστυχώς, να παραμένει στο προσκήνιο.

Πλέον, η Λιμενική Αρχή Σύρου προτίθεται να επιβάλει πρόστιμα, στο πλαίσιο ελέγχων τους οποίους και θα πραγματοποιήσει το αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς η ανοχή πολιτών και κυρίως πεζών απέναντι στη συγκεκριμένη κατάσταση έχει εξαντληθεί.

Για όλα τα παραπάνω ρωτήθηκε ο Λιμενάρχης Σύρου, Γιάννης Βαμβακούσης, δεδομένων των παραχωρήσεων επιπλέον χώρων προς τις επιχειρήσεις εστίασης, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που παρέχει η σχετική νομοθεσία και προς το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, προκειμένου αυτές να λειτουργήσουν ομαλά μετά από μία μακρά περίοδο λουκέτου λόγω κορωνοϊού, τηρώντας μάλιστα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, για την αυθαίρετη κατάληψη πεζοδιαδρόμων, η Λιμενική Αρχή Σύρου έχει δεχθεί αρκετά σχετικά παράπονα και οχλήσεις.

Απορροφά μεγάλη δύναμη το λιμάνι Ερμούπολης

Παρά το γεγονός ότι το Λιμεναρχείο Σύρου έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους στο λιμάνι της Ερμούπολης για την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού και τον έλεγχο των πολιτών σχετικά με τον τρόπο των μετακινήσεων, ωστόσο, δεν παραβλέπει πως έχει στις αρμοδιότητές του, βασικές άλλες κατηγορίες ελέγχων.

“Από τις 15 Ιουλίου ξεκίνησε η εντατικοποίηση των ελέγχων της Λιμενικής Αρχής στο λιμάνι της Σύρου. Οι έλεγχοι είναι συστηματικοί, συγκροτημένοι και συμμετέχουν όλα τα στελέχη του Λιμεναρχείου Σύρου, στο μέτρο του εφικτού και του δυνατού. Κι αυτό καθώς οι δυνατότητες σε ανθρώπινο δυναμικό δεν είναι ανεξάντλητες και προσπαθούμε να συνδυάσουμε και να διαχειριστούμε τα πάντα” ανέφερε αρχικά ο Γιάννης Βαμβακούσης, ο οποίος παρατήρησε πως, “το λιμάνι θέλει τον κύριο όγκο των στελεχών του Λιμεναρχείου της Σύρου καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας γιατί φέτος έχουμε και αυξημένα δρομολόγια κι επιπλέον προσεγγίσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια”.

Ως εκ τούτου, σημείωσε πως για να επιτευχθούν οι σκοποί και το έργο του, “πρέπει πολλές ώρες να δουλεύει το σύνολο του προσωπικού” κάτι που όπως πρόσθεσε, “προκαλεί δυσχέρεια σε – έντονη – παρουσία των στελεχών μας σε άλλες κατηγορίες ελέγχων”.

Παρόλα αυτά, για το θέμα του ελέγχου της τήρησης των προβλεπομένων όσον αφορά στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ο Γιάννης Βαμβακούσης υπήρξε ακολούθως σαφής.

Από τις συστάσεις στα πρόστιμα

Σύμφωνα με όσα εξήγησε αναλυτικότερα, το Λιμεναρχείο Σύρου έχει προβεί σε συστάσεις προς όσους επιχειρηματίες εστίασης δεν έχουν συμμορφωθεί με τα προβλεπόμενα, ενώ το αμέσως επόμενο βήμα αποτελεί η επιβολή προστίμων.

“Η Υπηρεσία μας έχει ξεκινήσει από πολύ νωρίς προκειμένου να εναρμονιστούν με τις υποχρεώσεις τους οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων της εστίασης και να περιοριστούν απόλυτα τα τραπεζοκαθίσματα στον χώρο που τους έχει παραχωρηθεί από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου. Οι έλεγχοι είναι από την πλευρά της Υπηρεσίας μας, διαρκείς. Έχουν γίνει οι απαραίτητες συστάσεις προς τα καταστήματα και οι συστάσεις δεν είναι προφορικές αλλά έγγραφες και προ 40 ημερών. Όλο αυτό το διάστημα έχουμε αναπτύξει τη δράση μας σε αυτό το κομμάτι για να τηρηθούν τα προβλεπόμενα” δήλωσε σχετικά, ξεκαθαρίζοντας παρακάτω πως, “Πλέον και μετά τις έγγραφες συστάσεις, οποτεδήποτε διαπιστώνεται υπέρβαση της κατάληψης των παραχωρηθέντων από το Λιμενικό Ταμείο χώρων, η Υπηρεσία μας θα προβαίνει σε επιβολή διοικητικών κυρώσεων. Και οι διοικητικές κυρώσεις θα είναι υψηλές. Και είναι πρόθεση της Υπηρεσίας μας να ανακινήσει διαδικασίες σε αυτούς που παραβαίνουν τον χώρο που έχει παραχωρηθεί από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου”.

Όπως επανέλαβε μάλιστα ο ίδιος, “στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης δεν λειτουργήσαμε άμεσα κατασταλτικά, αλλά προληπτικά. Γι αυτό και κάναμε τις συστάσεις εγγράφως. Πρέπει όμως να υπάρξει συμμόρφωση”.

Εμπόδια σε μετακινήσεις πεζών και ΑΜΕΑ

Ερωτηθείς ειδικότερα για περιπτώσεις κατάληψης τμημάτων πεζοδιαδρόμων και χώρων από τους οποίους μετακινούνται ΑΜΕΑ και άτομα με προβλήματα όρασης, ο Γιάννης Βαμβακούσης υπήρξε ξεκάθαρος. “Και για το θέμα της διέλευσης των πεζών, η Υπηρεσία μας ξεκίνησε να κάνει τους ελέγχους προ 40 ημερών προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ΑΜΕΑ στο σύνολο των παραλιακών μετώπων της Σύρου. Από εδώ και στο εξής, οποτεδήποτε διαπιστώνεται παράβαση από τους καταστηματάρχες, θα κινείται άμεσα η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων” δήλωσε σε απόλυτο τόνο, κάνοντας παρακάτω αναφορά και στο θέμα της παράνομης στάθμευσης σε θέσεις που προορίζονται για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ στα παραλιακά μέτωπα.

“Η εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ είναι μία υπόθεση την οποίαν η Υπηρεσία μας παρακολουθεί αδιάλειπτα καθημερινά και είναι ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένη. Προβαίνουμε άμεσα σε αφαίρεση στοιχείων κυκλοφορίας των οχημάτων όταν διαπιστώνουμε παράνομη στάθμευση” συμπλήρωσε στον ίδιο τόνο, δεσμευόμενος πως την ίδια στάση θα διατηρήσει το Λιμενικό Σώμα καθ΄ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου, οπότε και το κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι οξυμένο.

Ζητήθηκαν διαγραμμίσεις από το Λιμενικό Ταμείο

Στο πλαίσιο της διευκόλυνσης της Λιμενικής Αρχής αναφορικά με τους ελέγχους στα κρηπιδώματα και τις παραλιακές ζώνες γενικότερα, ζητήθηκε από τον Λιμενάρχη η ανταπόκριση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου σχετικά με την οριοθέτηση των χώρων που παραχωρήθηκαν επιπρόσθετα.

“Είχα επικοινωνία με την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου το πρωί προκειμένου να της επισημάνω την αναγκαιότητα να γίνει σχετική διαγράμμιση επί των κρηπιδωμάτων με τα όρια που μπορεί να αναπτύξει ο κάθε επαγγελματίας, επιχειρηματίας τα τραπεζοκαθίσματά του.

Ζήτησα από την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου να επανελέγξει την περιοχή που διοικεί το Λιμενικό Ταμείο και να δει όπου δεν υπάρχει διαγράμμιση, να γίνει, ούτως ώστε να είναι ευχερέστερος ο έλεγχος της Λιμενικής Αρχής και να μειώνουμε κατά πολύ τον αστυνομικό μας έλεγχο” δήλωσε ο Λιμενάρχης, εξηγώντας παράλληλα πως η εικόνα των λιμενικών στο παραλιακό μέτωπο της πόλης για μεγάλο χρονικό διάστημα και κατά τη διάρκεια του ελέγχου, δεν λειτουργεί θετικά προς τους επισκέπτες.

“Αν πηγαίνουμε με ένα τοπογραφικό στην παραλία και με μία κορδέλα δεν είναι καλή εικόνα και προς τους επισκέπτες. Γι αυτόν τον λόγο ζήτησα από την πρόεδρο – η οποία ανταποκρίθηκε ευγενικά και άμεσα – προκειμένου να γίνει η σχετική διαγράμμιση από τους τοπογράφους μηχανικούς που είναι καθ΄ ύλην αρμόδιοι, να επισημάνουν και να οριοθετήσουν επί του κρηπιδώματος τα σημεία μέχρι αυτά που μπορεί ο κάθε επαγγελματίας να αναπτύξει τα τραπεζοκαθίσματα. Και όχι μόνον για τις περιοχές της Ερμούπολης, αλλά και για τις περιοχές που έχει αρμοδιότητα η Λιμενική Αρχή Σύρου, δηλαδή στο Κίνι, στη Βάρη, στον Φοίνικα, στον Μέγα Γυαλό και όπου έχουμε ευθύνη” τόνισε ο Γιάννης Βαμβακούσης.

Το βάρος δόθηκε στη δημόσια υγεία

Ο Λιμενάρχης Σύρου ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, θέλησε να επισημάνει πως και το Λιμενικό Σώμα από την πλευρά του και στον βαθμό που του αναλογεί διέθεσε και διαθέτει τις δυνάμεις του στη “μάχη” που δίδεται ενάντια στην πανδημία.

“Το μεγάλο βάρος τη φετινή χρονιά του Λιμεναρχείου Σύρου και γενικότερα του Λιμενικού Σώματος έχει αποδοθεί στα προληπτικά μέτρα προς αποφυγή της διάδοσης και της περαιτέρω διασποράς της COVID-19. Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε το νησί το δικό μας να τύχει ιδιαίτερης μεταχείρισης από τους αρμοδίους” παρατήρησε ο Γιάννης Βαμβακούσης, κάνοντας τέλος έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν πιστά τα μέτρα ατομικής προστασίας.

“Θα παρακαλέσω να επικεντρωθεί ο πολίτης, ο ιδιώτης, ο επισκέπτης της Σύρου και στα μέτρα ατομικής προστασίας όσο και ατομικής ευθύνης για την εν γένει κίνησή τους σε χώρους ευθύνης του Λιμεναρχείου Σύρου” ανέφερε, ολοκληρώνοντας τις απαντήσεις του στην εφημερίδα.