Προετοιμασία σε βρεφονηπιακό και παιδικούς σταθμούς του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για τη νέα περίοδο

«Να στηριχθούν οι νέοι γονείς»

Για το στάδιο προετοιμασίας των δομών των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, καθώς επίσης και για την ιδιαίτερη χρονιά που πέρασε, μίλησε στην εφημερίδα η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για τα θέματα Παιδείας, κ. Ειρήνη Δράκου.

Με αφορμή το άνοιγμα των αιτήσεων για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, μεταξύ άλλων, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για τα ζητήματα παιδείας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κ. Ειρήνη Δράκου, μίλησε σχετικά με το στάδιο προετοιμασίας, στο οποίο βρίσκονται οι δομές της Σύρου, τόσο σε επίπεδο προσωπικού, όσο και σε επίπεδο κτηριακών βελτιώσεων, ενώ αναφέρθηκε επιπλέον και στην ολοκλήρωση του προηγούμενου σχολικού έτους, που υπήρξε ιδιαίτερα διαφορετικό, λόγω των αποφάσεων που ελήφθησαν από το Υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο της προστασίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Η επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Από το Τμήμα Παιδικών - Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ανακοινώθηκε ότι ξεκίνησε ήδη, από τη Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021 και ολοκληρώνεται την Τρίτη 3 Αυγούστου 2021,  η ηλεκτρονική υποβολή αίτησης για τη δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» έτους 2021-2022, που υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε..

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, που είναι μισθωτές πλήρους ή μερικής απασχόλησης, αορίστου ή ορισμένου χρόνου ή με εργόσημο ή άλλες μορφές ευέλικτης απασχόλησης ή αυτοαπασχολούμενοι και οι άνεργοι, οι οποίοι διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο και  επιθυμούν να εγγράψουν τα τέκνα τους σε Δομές παροχής φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων, παιδιών και ατόμων με αναπηρία. Επισημαίνεται, ότι δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην παρούσα πρόσκληση, οι τακτικοί και αορίστου χρόνου υπάλληλοι του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι των Ο.Τ.Α. (α’ και β’ βαθμού) και των Ν.Π.Δ.Δ. των Ο.Τ.Α.

Συνιστάται οι ενδιαφερόμενοι/ες να επισκεφθούν τον ιστότοπο της ΕΕΤΑΑ προκειμένου να ενημερωθούν και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής.

Διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων

Κατόπιν ερωτήματος, αναφορικά με το επίπεδο προετοιμασίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για την νέα σχολική περίοδο και στις συγκεκριμένες δομές, η δημοτική σύμβουλος, κ. Δράκου, τόνισε, ότι «προετοιμαζόμαστε για την επόμενη σχολική χρονιά, καθώς και οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί αποτελούν έναν τομέα της εκπαίδευσης πάρα πολύ σημαντικό και ουσιαστικό, τόσο για την προετοιμασία των παιδιών για το σχολείο, όσο και για την ίδια τη λειτουργία της οικογένειας, αφού οι γονείς μπορούν να διασφαλίσουν την απασχόληση των παιδιών σε ένα ήσυχο και πάνω απ’ όλα ασφαλές περιβάλλον όσο οι ίδιοι εργάζονται, όπου τους παρέχεται φαγητό, δημιουργική απασχόληση, αλλά και μία εισαγωγή στο εκπαιδευτικό περιβάλλον».

Συνεχίζοντας, ανέφερε, ότι «αυτή της στιγμή έχει εκδοθεί η πρώτη ανακοίνωση, σχετικά με την υποβολή αιτήσεων για την ένταξη των παιδιών στις δομές αυτές του Δήμου και σταδιακά θα περάσουμε σε περαιτέρω οργάνωση».

«Γίνεται αναλυτικά έλεγχος των αιτήσεων από το Τμήμα Πρόνοιας, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου, όπου διαμορφώνονται οι κατάλογοι με μηχανογραφικό σύστημα, ενώ στη συνέχεια θα ανακοινωθούν και θα αναρτηθούν τα αποτελέσματα», σημείωσε η κ. Δράκου, ενώ υπογράμμισε, ότι «στην περίπτωση που υπάρξει κάποια ένσταση ή διαφωνία, υπάρχει η δυνατότητα σχετικής συζήτησης, με γνώμονα πάντοτε το καλό των παιδιών και των οικογενειών τους».

Προετοιμασία στο πλαίσιο της πανδημίας

Δεδομένου, ότι η επέλαση της πανδημίας έχει φέρει νέα δεδομένα και σε ό,τι αφορά τις εκπαιδευτικές δομές, η κ. Δράκου τόνισε, πως στην κατεύθυνση αυτή, «φυσικά, θα γίνει πλήρης απολύμανση, όπως γίνεται κάθε χρόνο και όπως γίνεται και σε όλες τις σχολικές μονάδες της Σύρου, προτού τα παιδιά μπουν στις σχολικές αίθουσες το φθινόπωρο, ώστε να είναι πλήρως καθαρές και απολυμασμένες», ενώ επιπλέον, ανάλογα με την τοποθεσία κάθε δομής θα γίνουν, πέραν των απολυμάνσεων, και μυοκτονίες.

Παράλληλα, όπως τόνισε η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος, θα υπάρξει απόλυτος σεβασμός και εναρμόνιση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία εκδίδονται από την πολιτεία.

Βελτιώσεις και συντηρήσεις σε κτηριακό επίπεδο

Πέραν από το λειτουργικό σκέλος, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προετοιμάζει και τους χώρους, που θα φιλοξενήσουν τα παιδιά, μέσω των ετήσιων συντηρήσεων και βελτιώσεων.

Σύμφωνα με την κ. Δράκου, «ήδη η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και τα στελέχη της έχουν επισκεφτεί τους χώρους, όπου στεγάζονται οι παιδικοί σταθμοί και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις, αρχής γενομένης από τον παιδικό σταθμό επί της οδού Κ. Μαρούλη».

Οι παρεμβάσεις αυτές, όπως ενημέρωσε, «θα αφορούν στις απαραίτητες συντηρήσεις και βελτιώσεις στον άξονα της ασφάλειας των παιδιών, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Δεν θα γίνουν εργασίες ριζικής συντήρησης, ωστόσο θα γίνουν εργασίες, όπως για παράδειγμα αποκατάσταση σε κάποιες ρωγμές στα επιχρίσματα».

Η κ. Δράκου υπενθύμισε μάλιστα, ότι «έχει ήδη υπογραφεί σχετική σύμβαση μεταξύ του Δήμου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σχετικά με τις συντηρήσεις των σχολικών μονάδων, στις οποίες ανήκουν και οι δομές των παιδικών σταθμών».

Ενίσχυση του προσωπικού στις δομές

Παρ’ ό,τι η πολιτεία έδωσε το δικαίωμα στους Δήμους να μειώσουν τα τροφεία, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και για φέτος, διατήρησε τον αριθμό στο καθιερωμένο επίπεδο, ωστόσο η κ. Δράκου επεσήμανε, ότι «αυτό είναι κάτι που θα το δούμε, ανάλογα με τις αιτήσεις που θα έχουμε, αλλά και το πως εξελίσσονται τα πράγματα».

Κάλεσε δε τους γονείς, να ενημερωθούν και να ενεργήσουν εντός του προβλεπόμενου χρονικού πλαισίου, δηλαδή έως την 3η Αυγούστου, προκειμένου να συμπληρώσουν τις αιτήσεις τους, προκειμένου να κυλήσει ομαλά η διαδικασία. Εντούτοις, επεσήμανε, πως σε όσες περιπτώσεις στο παρελθόν, έχει υπάρξει καθυστέρηση από την πλευρά των οικογενειών, οι υπηρεσίες του Δήμου προσπαθούν, στο μέτρο του δυνατού, να εξυπηρετήσουν όσο περισσότερα παιδιά γίνεται.

Ερωτηθείσα σχετικά και με την κάλυψη των θέσεων του απαραίτητου προσωπικού, για τη λειτουργία των δομών και φέτος, η κ. Δράκου υποστήριξε, ότι θα υπάρξουν από πλευράς του Δήμου εγκαίρως οι απαραίτητες προσλήψεις, ώστε από την έναρξη κιόλας της σχολικής περιόδου, οι σταθμοί να είναι επαρκώς στελεχωμένοι προκειμένου να υποδεχτούν τα νήπια.

«Το ξέρουμε όλοι, ότι θα πρέπει, ειδικά στους παιδικούς σταθμούς, να υπάρχει επαρκές προσωπικό. Θέσεις υπάρχουν και προβλέπονται στον κανονισμό λειτουργίας τους, για μάγειρες, βοηθούς μαγείρων, για βρεφονηπιοκόμους και νηπιαγωγούς, ωστόσο δεν μπορούν πάντοτε να καλυφθούν και αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να δούμε με περισσότερη προσοχή. Όσοι εργάζονται κάνουν υπερπροσπάθεια. Υπάρχουν και οι εργαζόμενοι που έρχονται με συμβάσεις οκτάμηνης διάρκειας, αλλά το συγκεκριμένο προσωπικό δεν είναι μόνιμο. Φέτος όλες οι διεργασίες θα γίνουν πιο σύντομα, δεδομένου, ότι υπάρχει εμπειρία πλέον», ανέφερε επιπλέον.

Επιπλέον διαβεβαίωσε, ότι με το μόνιμο προσωπικό, αλλά και τους συμβασιούχους, καλύπτεται η προβλεπόμενη αναλογία για την επίβλεψη των παιδιών, ωστόσο υπογράμμισε, ότι όσο περισσότεροι οι εκπαιδευτικοί, τόσο το καλύτερο για την ομαλότερη λειτουργία των σταθμών, δεδομένου ότι πέραν από ζήτημα ασφάλειας και υγείας για τα παιδιά, αποτελεί και σημαντικό παιδαγωγικό προτέρημα, καθώς τα παιδιά τείνουν να συνδέονται πολύ στενά με τους υπεύθυνους για αυτά εκπαιδευτικούς.

Η περσινή χρονιά διαφορετική από τις άλλες

Σχολιάζοντας για την ολοκλήρωση της φετινής σχολικής περιόδου, για τις συγκεκριμένες δομές, η κ. Δράκου υποστήριξε, πως «η προηγούμενη χρονιά ήταν αρκετά ιδιαίτερη, τελείως διαφορετική απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει. Για όσο διάστημα λειτούργησαν οι σχολικές δομές, ανάλογα με τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αλλά και τις εκάστοτε οδηγίες του Υπουργείου, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο να παραμείνουν τα παιδιά ασφαλή, όπως επίσης και το εκπαιδευτικό προσωπικό. Δόθηκε έμφαση στο να τηρούνται οι αποστάσεις και να τηρούνται οι κανόνες προσωπικής υγιεινής, που όπως μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί, τουλάχιστον στις μικρότερες ηλικίες, είναι αρκετά δύσκολο να γίνει. Οι οδηγίες ήταν πάρα πολύ αυστηρές, ώστε να προφυλάσσονται τα παιδιά, οι οικογένειές τους και οι εκπαιδευτικοί».

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στη βούληση του Δήμου να υποστηρίξει τις οικογένειες, λέγοντας, ότι «είχαμε πάρει απόφαση ως Δημοτικό Συμβούλιο, κατόπιν εισήγησης της Υπηρεσίας μας, ώστε να μην πληρώσουν οι γονείς για το διάστημα που οι σταθμοί παρέμειναν κλειστοί. Αυτό αφενός αποτελεί ένα “πλήγμα” για τα έσοδα του Δήμου, καθώς τα έξοδα για τις συντηρήσεις και τη λειτουργία των σταθμών παραμένουν σταθερά, ωστόσο θεωρήθηκε από όλους σωστό, να βοηθηθεί η οικογένεια, ακόμη και με την ελάφρυνση αυτή που αντιστοιχεί σε ένα μικρό ποσό, εντούτοις αποτελεί μία ένδειξη συμπαράστασης», δεδομένου, ότι πολλοί από τους γονείς είχαν τεθεί σε αναστολή εργασίας, ή αντιμετώπιζαν απώλεια εσόδων λόγω της κατάστασης και κατέληξε, πως «προσπαθήσαμε να δούμε το ζήτημα συνολικά, ώστε να στηριχθούν οι νέοι γονείς».

Η κ. Δράκου έκλεισε, τονίζοντας, ότι «γενικά η Σύρος είναι ένας τόπος ευαισθητοποιημένος σε θέματα παιδείας και οφείλει να υπάρχει μία πολύ σοβαρή οργάνωση, ώστε να είναι ασφαλείς όλοι» και ευχόμενη «να επιστρέψουμε σε μία ομαλότητα, τα παιδιά να ξαναβρούν τα παιχνίδια τους, και να μπορούμε όλοι να λειτουργήσουμε με χαρά, δημιουργία και καθαρό μυαλό».