Παλινδρομήσεις της δημοτικής αρχής στα μέτρα που στηρίζει, αφενός όσον αφορά στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και αφετέρου για ανεμβολίαστους σε χώρους πολιτισμού

«Θολή» στάση απέναντι στους ανεμβολίαστους

Σε αντιφάσεις φαίνεται να πέφτει η Δημοτική Αρχή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, όσον αφορά στη στάση που διατηρεί στην αντιμετώπιση των συμπολιτών μας που δεν έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους.

Πιο συγκεκριμένα, τη στήριξη μόνο ενός μέρους των αιτημάτων του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου και όχι το αίτημά τους περί ανάκλησης της αναστολής εργασίας για το ανεμβολίαστο προσωπικό, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ενώ παράλληλα «ανοίγει την πόρτα» στους ανεμβολίαστους σε ό,τι αφορά στους πολιτιστικούς χώρους.

Από τη μία πλευρά, ο Δήμαρχος, η πλειοψηφούσα παράταξη, αλλά και η μείζων μειοψηφία, τάχθηκαν κάθετα κατά της στήριξης του αιτήματος των εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου, όσον αφορά στην ανάκληση των αναστολών εργασίας για τους ανεμβολίαστους συναδέλφους τους, καθώς η αποχώρησή τους συνεπάγεται υποστελέχωση που προκαλεί δυσλειτουργία στις υγειονομικές μονάδες. Από την άλλη, με αφορμή σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Πολιτισμού, που καλεί τους Δήμους να αποφασίσουν αν οι χώροι πολιτισμού ευθύνης τους, θα λειτουργούν, ως αμιγείς ή μεικτοί χώροι, η δημοτική αρχή πρότεινε – παρά το γεγονός ότι η δυναμικότητα μειώνεται σημαντικά – οι χώροι αυτοί να έχουν μεικτή λειτουργία, ώστε να μην αποκλείεται κανείς από την συμμετοχή σε δράσεις πολιτισμού.

Υπέρ της στελέχωσης, κατά της μετακίνησης προσωπικού σε άλλες μονάδες

Την 1η Σεπτεμβρίου, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γ.Ν. Σύρου σε σχετική του ανακοίνωση αναφορικά με τις ελλείψεις που έχουν δημιουργηθεί στο νοσοκομείο λόγω της αναστολής εργασίας των συναδέλφων τους που δεν προχώρησαν στον εμβολιασμό τους, κάλεσε, μεταξύ άλλων το Δημοτικό Συμβούλιο, «να πάρουν θέση με μόνο σκοπό την στήριξη του αγώνα μας για ανάκληση της αναστολής εργασίας των εργαζομένων του Νοσοκομείου και την επιπλέον στελέχωση του με μόνιμο προσωπικό».

Ως εκ τούτου, το θέμα ήλθε προς συζήτηση κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με το Δήμαρχο, κ. Νίκο Λειβαδάρα, να αναλαμβάνει τη σχετική εισήγηση.

Ο Δήμαρχος, αφού αναγνώρισε την σωματική και πνευματική κόπωση του προσωπικού των νοσοκομείων, κατά τη διάρκεια αυτής της ιδιαίτερα δύσκολης συγκυρίας, ανέφερε ότι οι τοπικές Αρχές οφείλουν να δείξουν εμπράκτως την κατανόηση και συμπαράστασή τους και όχι να μένουν σε ευχολόγια, τονίζοντας ότι ο Δήμος θα πρέπει να στηρίξει μερικά από τα αιτήματα των εργαζομένων, χωρίς όμως να κάνει καμία αναφορά στο αίτημα περί ανάκλησης αναστολών.

«Άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να συνταχθούμε με το σύλλογο των εργαζομένων και να ταχθούμε κι εμείς υπέρ της ενίσχυσης του ιατρικού, παραϊατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού, από τη στιγμή μάλιστα που δημιουργήθηκε η κλινική Covid-19. Άρα, σε ένα υποστελεχωμένο νοσοκομείο πρέπει κανείς να ενισχύει το προσωπικό και όχι να το αποδυναμώνει. Το ακόμη χειρότερο για μένα είναι, ότι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, με την υποστελέχωση που έχει, φεύγει προσωπικό ώστε να πάει να δώσει χείρα βοηθείας σε κάποια άλλη υγειονομική μονάδα», υποστήριξε ο Δήμαρχος, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «οι κενές θέσεις συμπληρώνονται με περιορισμούς και όχι με αποσπάσεις συναδέλφων που επίσης βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση», χωρίς όμως να αναφέρεται στους λόγους που έχουν οδηγήσει σε αυτή τη δυσχερή κατάσταση και τις κενές θέσεις.

«Πιστεύω, ότι αυτά τα δύο αιτήματα θα πρέπει να στηριχθούν, όσον αφορά στην πρόσληψη προσωπικού και ενίσχυση των μονάδων υγείας και συγκεκριμένα του νοσοκομείου μας, όπως επίσης θα πρέπει να ταχθούμε κατά της μετακίνησης του προσωπικού του, καθώς δεν μπορεί και το Νοσοκομείο να ανταποκριθεί», κατέληξε ο κ. Λειβαδάρας, σημειώνοντας επίσης, ότι «δημιουργείται μεγάλη δυσλειτουργία στο νοσοκομείο της Σύρου, που μάλιστα είναι και νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες, και πιστεύω ότι είναι δίκαιο να ταχθούμε υπέρ των εργαζομένων σε αυτά τα δύο σημεία, να συμπαρασταθούμε και να δείξουμε κι εμείς τη βούλησή μας».  

Ευθύνες στους μη εμβολιασμένους για την υποστλέχωση(!)

Την πλήρη αποφυγή αναφοράς του ενός, εκ των δύο ουσιαστικών αιτημάτων των εργαζομένων του νοσοκομείου από το Δήμαρχο, ακολούθησε η τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Γιώργου Μαραγκού, ο οποίος προχώρησε μάλιστα στην επίρριψη της ευθύνης για την πρόσφατη υποστελέχωση των δομών στους ίδιους τους εργαζόμενους που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν.

Αφού αναγνώρισε τη σπουδαιότητα της λειτουργίας του νοσοκομείου της Σύρου και την εκπεφρασμένη, διαχρονικά, στήριξη όλων, σε όποιο αίτημα αφορά στην ενίσχυσή του με προσωπικό ή εξοπλισμό, ο κ. Μαραγκός συμφώνησε το ψήφισμα να επικεντρωθεί στο αίτημα ενίσχυσης του προσωπικού, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες πρόσφατα ανάγκες, τόνισε την ανάγκη του εμβολιασμού όλων, ωστόσο, αναφορικά με το αίτημα των εργαζομένων για ανάκληση των αναστολών, υποστηρίζοντας ότι οι υγειονομικοί δεν θα πρέπει ούτε κατ’ ελάχιστον να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία πρωτίστως των ασθενών. Κλείνοντας δε την τοποθέτησή του, ισχυρίστηκε ότι «το δυσάρεστο επακόλουθο το οποίο δημιουργείται με την άρνηση ορισμένων υγειονομικών να εμβολιαστούν είναι ότι επιτείνουν, και δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, τις συνθήκες υποστελέχωσης του νοσοκομείου. Με τον μη εμβολιασμό τους κάνουν ακόμη μεγαλύτερη την ήδη διαπιστωμένη υποστελέχωση του νοσοκομείου».

«Το εμβόλιο δεν μπορεί να είναι μέσο εκβιασμού»

Από την πλευρά της ελάσσονος μειοψηφίας και της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Καΐλης υπογράμμισε ότι η ανάγκη για εμβολιασμό είναι αδήριτη, καλώντας όλους τους συμπολίτες να εμβολιαστούν με εγγυημένα αποτελέσματα, ωστόσο στάθηκε στο ζήτημα της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων εργαζομένων, τονίζοντας ότι «το εμβόλιο δεν είναι και δεν μπορεί να είναι προϊόν εκβιασμού. Δεν μπορεί να είναι προϊόν εξαγοράς, ή συναλλαγής και φυσικά, όπως είπα, μέσον εκβιασμού των εργαζομένων», επισημαίνοντας παράλληλα, ότι «σε αυτή τη λογική εμείς στηρίζουμε το αίτημα αυτό των εργαζομένων ενάντια στις αναστολές, ενάντια στο να χρησιμοποιείται αυτό το επίτευγμα της επιστήμης και φυσικά η αναγκαιότητα του εμβολιασμού ως τιμωρία και ως μέσο κοινωνικού αυτοματισμού».

Επιπλέον, ο κ. Καΐλης επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση, όσον αφορά στη μη σωστή και ενδελεχή ενημέρωση των πολιτών, όπως και για τη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας στον κόσμο, λόγω των διάφορων ασυνάρτητων μέτρων που κατά καιρούς έχουν ληφθεί».

«Ο καθένας υπεύθυνος των πράξεών του»

Επανερχόμενος στο ζήτημα ο Δήμαρχος, κ. Λειβαδάρας, και προτού το ψήφισμα τεθεί προς έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο, ο ίδιος διευκρίνισε πως η μη αναφορά του στο ζήτημα της αναστολής εργασίας δεν επρόκειτο για υπεκφυγή.

«Δεν τοποθετήθηκα διότι [σ.σ. η αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών] είναι νόμος του κράτους. Και τι θα κάνουμε; Θα πάμε κόντρα στον νόμο; Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο», σημείωσε, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «ο καθένας είναι υπεύθυνος των πράξεών του. Δέχομαι το γεγονός ότι κάποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί. Δημοκρατία έχουμε, ελεύθερη βούληση έχουμε, πολύ καλά κάνει. Σε καμία περίπτωση δεν βάζω αυτό τον άνθρωπο απέναντι. Από κει και πέρα όμως, όλοι μας έχουμε την ευθύνη των πράξεών μας και με αυτή την πράξη θα υποστείς κάποιες συνέπειες. [..] Μάλιστα το θέμα των υγειονομικών είναι τελείως διαφορετικό. Δεν είναι ότι βρίσκονται σε μία δημόσια υπηρεσία. Βρίσκονται ακριβώς στην πηγή του προβλήματος».

Τελικώς, το ψήφισμα που εισηγήθηκε ο Δήμαρχος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τους δημοτικούς συμβούλους πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, δηλώνοντας τη στήριξη του Δήμου αφενός υπέρ της υλοποίησης της ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ. του Γ.Ν. Σύρου για ενίσχυση της μονάδας με το απαραίτητο προσωπικό και αφετέρου κατά της μετακίνησης προσωπικού προς άλλες μονάδες υγείας.

Επιεικέστερη αντιμετώπιση όσον αφορά στους χώρους πολιτισμού

Διαφορετική, ωστόσο, ήταν η προσέγγιση της δημοτικής αρχής, σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας εφεξής των χώρων πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Βάσει της πρόσφατης ΚΥΑ, οι Δήμοι καλούνται να αποφασίσουν σχετικά με τη λειτουργία των χώρων αυτών λόγω της πανδημίας και πιο συγκεκριμένα αν οι χώροι πολιτισμού θα λειτουργούν για αμιγώς εμβολιασμένους, με πληρότητα 85%, ή ως μεικτοί χώροι για εμβολιασμένους πολίτες, αλλά και ανεμβολίαστους που θα επιδεικνύουν αρνητικό rapid ή μοριακό τεστ, με πληρότητα 55%.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Προέδρου του Δ.Σ., κ. Γιάννη Κεράνη, και της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, κ. Α. Λεονταρίτη, ο Δήμος οφείλει να λάβει σχετική απόφαση, καθώς οι εκδηλώσεις στο νησί συνεχίζονται και οι διοργανωτές θα πρέπει να γνωρίζουν το καθεστώς λειτουργίας των εν λόγω χώρων, προκειμένου να προγραμματίζουν σωστά τις εκδηλώσεις.

Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής, η στάση του δημοτικού συμβουλίου υπήρξε σαφώς επιεικέστερη, αναφορικά με την συμπερίληψη των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας, καθώς – αν και με πολύ χαμηλότερη πληρότητα των χώρων – προτάθηκε και εγκρίθηκε η λειτουργία όλων των χώρων πολιτισμού του Δήμου να είναι μεικτή.

Από την απόφαση αυτή, διαφαίνεται πως η δημοτική αρχή επέλεξε να αντιμετωπίσει επί ίσοις όροις, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους πολίτες, ώστε να μη στερηθεί από κανένα κοινωνικό σύνολο η πρόσβαση στον πολιτισμό, κάτι που ενδεχομένως μπορεί να ληφθεί και ως αντίφαση, σε σχέση με τη στάση που τηρήθηκε απέναντι στη στήριξη των ανεμβολίαστων εργαζομένων.