Αιρετοί της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σχολιάζουν την παραίτηση – ανεξαρτητοποίηση του προσφάτως παραιτηθέντα Αντιδημάρχου Καθαριότητας

Εσωτερική κριτική στο “ηχηρό” διαζύγιο Λειβαδάρα – Μώτου

Δημοτικό “διαζύγιο” που αφήνει πίσω το πρώτο μεγάλο ρήγμα στην παράταξη της Δημοτικής Αρχής του Νίκου Λειβαδάρα αποτελεί η απόφαση παραίτησης – ανεξαρτητοποίησης του μέχρι πρότινος Αντιδημάρχου Καθαριότητας, Πέτρου Μώτου, την οποίαν κι έκανε αποδεκτή ο Δήμαρχος, σύμφωνα με όσα είδαν μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Πρόκειται για μία σοβαρή εξέλιξη στο μέσον της δημοτικής θητείας, η οποία “πρωταγωνιστεί” ως είδηση στα δημοτικά πράγματα και η οποία προέκυψε εξαιτίας της κακής συνεργασίας που είχε ο ίδιος ο κ. Μώτος με υπηρεσιακό παράγοντα της Υπηρεσίας, στην οποίαν πολιτικά είχε τοποθετηθεί ως προϊστάμενος.

Το θέμα που βρίσκεται στο προσκήνιο την τελευταία εβδομάδα, αποτέλεσε περιεχόμενο και της τελευταίας κατεπείγουσας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς ο παραιτηθείς Αντιδήμαρχος επέλεξε να εξηγήσει τους λόγους που οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση, με τον Δήμαρχο να τοποθετείται επί αυτών, υποστηρίζοντας πως ο Πέτρος Μώτος σε μεγάλο βαθμό αναφέρει ψεύδη.

Αναφορικά με τα παραπάνω κλήθηκαν να προβούν σε σχολιασμό και τοποθετήσεις στην “Κοινή Γνώμη” - ενδεικτικά - κάποιοι αιρετοί της δημοτικής πλειοψηφίας, οι οποίοι διαφοροποιούνται με τις δηλώσεις τους, όσον αφορά τον βαθμό στον οποίον στηρίζουν τον Δήμαρχο, τον βαθμό στον οποίον υπογραμμίζουν την προσφορά του κ. Μώτου στα κοινά μέχρι και(!) την τρέχουσα δημοτική θητεία, ενώ επίσης απαντούν και στις αιχμές του μακροβιότερου Αντιδημάρχου Καθαριότητας περί “μάχης” όσον αφορά την κάλυψη της θέσης την οποίαν μέχρι προσφάτως κατείχε.

Στο κόκκινο... η ένταση Δημάρχου – παραιτηθέντος Αντιδημάρχου στο τελευταίο Δ.Σ.

Ειδικότερα, σε υψηλούς τόνους κινήθηκαν οι τοποθετήσεις του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης και του παραιτηθέντος Αντιδημάρχου Καθαριότητας στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο με φόντο τους λόγους που ανέπτυξε δημοσίως ο Πέτρος Μώτος για την απόφαση παραίτησης – ανεξαρτητοποίησής του.

Συγκεκριμένα, στην κατεπείγουσα συνεδρίαση ο κ. Μώτος έκανε λόγο για επίθεση “μεθοδευμένη και στοχευμένη” που δέχθηκε ο ίδιος από πολιτικούς αντιπάλους του μέχρι να οδηγηθεί στην παραίτηση, χρεώνοντας στον κ. Λειβαδάρα στάση απόστασης από την αντιπαράθεση που κατά καιρούς ξεσπούσε ανάμεσα στον ίδιο και υπηρεσιακό παράγοντα στην Υπηρεσία Καθαριότητας.

Ο κ. Μώτος εξήγησε πως ορισμένοι διαμόρφωσαν την κατάσταση με τρόπο τέτοιον ώστε ο ίδιος να χρεωθεί ανεπάρκεια ενώ κατηγόρησε τον Δήμαρχο ότι ποτέ δεν κάλεσε εκείνον και τον αναπληρωτή προϊστάμενο να συζητήσουν στο γραφείο του, ούτε όμως τον αξιοποίησε σε άλλο πόστο.

Ο παραιτηθείς Αντιδήμαρχος έκλεισε την ανάγνωση της επιστολής παραίτησής του, σημειώνοντας πως παραμένει ανεξάρτητος ενώ αναμένει να δει τη “μάχη” από αιρετά πρόσωπα της Δημοτικής Αρχής για την κάλυψη της θέσης του.

Σε έντονο ύφος ο Δήμαρχος έσπευσε να διαψεύσει τον Πέτρο Μώτο σε συγκεκριμένες αναφορές του. Ειδικότερα, σημείωσε πως είναι ψέμα η δήλωση περί μη συζήτησης παρουσία και του υπηρεσιακού παράγοντα, αφού το θέμα της αντιπαράθεσής τους, αποτέλεσε και ζήτημα στην Εκτελεστική Επιτροπή παρουσία του Σωματείου Εργαζομένων.

Ο κ. Λειβαδάρας τόνισε ακόμη πως δεν του ζητήθηκε ποτέ από τον κ. Μώτο να αλλάξει πόστο ενώ έκλεισε την απάντησή του, λέγοντας πως ουσιαστικά το πρόβλημα του παραιτηθέντος μέλους εστιάζεται στο ότι δεν τηρούσε τα όριά του ως αιρετός και δεν σεβόταν πως ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Υπηρεσίας Καθαριότητας είχε εκ του νόμου ορισμένες αρμοδιότητες.

Αγγελική Πρίντεζη: Ο αιρετός πρέπει να μεταφέρει το πολιτικό όραμα και να ελέγχει για την υλοποίησή του

Σχετικά με την εξέλιξη της παραίτησης και την αποδοχή της από τον Δήμαρχο, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για την Κοινωνική Υπηρεσία, Αγγελική Πρίντεζη υπήρξε ιδιαιτέρως συγκεκριμένη στον σχολιασμό της: “Είναι δύσκολη και “άσχημη” η χρονική συγκυρία στην οποίαν προέκυψε αυτό το πρόβλημα. Ο Πέτρος Μώτος σημαίνει πολλά για το νησί και αυτό το γνωρίζουν οι πάντες. Θεωρώ ότι δεν μπορώ να σχολιάσω το πολιτικό αποτύπωμά του.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή όμως, πρέπει να δούμε την καθημερινότητα και τις ανάγκες του τόπου. Η καθημερινότητα μας προσπερνά και εμείς πρέπει να “τρέξουμε”. Έχουν αλλάξει οι εποχές και εμείς πρέπει να ανταποκρινόμαστε στο “σήμερα”. Βρισκόμαστε στην εποχή της εγρήγορσης και πρέπει να κινούμαστε ταχύτατα για να διεκδικούμε και να υλοποιούμε ό,τι καλύτερο για το νησί. Όλοι μας, παλιοί και νεότεροι αιρετοί πρέπει να προσαρμοζόμαστε στην καθημερινότητα.

Όλοι όσοι ασκούμε διοίκηση αντιμετωπίζουμε προβλήματα με το προσωπικό που συναντούμε σε κάθε Υπηρεσία. Σημασία έχει να συζητάμε και να βρίσκουμε λύσεις. Πρέπει να μπορούμε να μεταφέρουμε το πολιτικό όραμά μας και να παρακολουθούμε την υλοποίησή του.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση κατά τη δική μου ταπεινή κρίση, εκεί υπήρξε δυσκολία ανάμεσα στον υπηρεσιακό παράγοντα και τον παραιτηθέντα Αντιδήμαρχο. Έπρεπε να υπάρχει μία συνεργασία εξ αρχής για το παρόν και το μέλλον της Σύρου.

Είμαστε στην εποχή της εγρήγορσης και η συγκεκριμένη Αντιδημαρχία είναι Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας”.

Επιπλέον, για τις αιχμές του κ. Μώτου σχετικά με τη “μάχη” για την καρέκλα της Αντιδημαρχίας, τόνισε τα ακόλουθα: “Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει μάχη για την “καρέκλα”. Θεωρώ ότι ο Δήμαρχος και τα στελέχη που εμπιστεύεται κάθε φορά, θα αποφασίσουν. Δεν θεωρώ ότι ο Δήμαρχος θα κάνει την έκπληξη, όπως για παράδειγμα να τοποθετήσει μία γυναίκα σε αυτήν την Αντιδημαρχία”. Η ίδια κλείνοντας τον σχολιασμό της και εστιάζοντας στην αναφορά του κ. Μώτου για “συμμορίες” κοντά στον Δήμαρχο, απάντησε τα ακόλουθα: “Αυτές οι αναφορές θεωρώ ότι δεν ταιριάζουν ούτε για τον κ. Πέτρο, ούτε για τον Δήμαρχο. Έχουμε μπροστά μας δύο χρόνια, στα οποία πρέπει να υλοποιήσουμε το έργο που ανακοινώσαμε προεκλογικά”.

Κανδιώ Μαραγκού: Δεν παράγεται έργο χωρίς ρίξεις

Σε παρόμοιο τόνο τοποθετήθηκε και η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώ Μαραγκού αναφορικά με τις εξελίξεις. “Κοιτάξτε, ο κύριος Μώτος είναι ένας ευγενικός και καλός άνθρωπος και προσωπικά αναγνωρίζω και τιμώ την πολυετή προσφορά του στα κοινά, κατά την οποία έδειξε μία σταθερή συμπεριφορά όλα αυτά τα χρόνια. Από την άλλη μεριά, η κοινωνία μας έχει ανάγκη να προχωρήσει μπροστά και κάποιος προχωράει μπροστά με αλλαγές, με τομές και ρίξεις, όχι με απλή διαχείριση της καθημερινότητας, κάτι που βέβαια ισχύει τόσο για τον τομέα της καθαριότητας, όσο και για όλους τους άλλους τομείς ενός Δήμου. Αυτή είναι η δική μου προσέγγιση στα πράγματα. Αναφορικά τώρα με την αποδοχή της παραίτησης του κ. Μώτου, αυτή δεν ήταν μία συλλογική απόφαση, όπως δεν ήταν συλλογική απόφαση και η κατάρτιση του ψηφοδελτίου μας. Συλλογική απόφαση ήταν το προεκλογικό πρόγραμμα του συνδυασμού μας, το οποίο ο καθένας μας, από το δικό του πόστο, οφείλει να εκτελέσει, ακόμα κι αν αυτό δεν τον κάνει ευχάριστο ή αγαπητό ή μεθ’ ερμηνεύεται σε δυσαρέσκειες και άρα απώλεια ψήφων για όποιον σκέφτεται τη μελλοντική εκ νέου υποψηφιότητά του. Προσωπικά, έτσι βλέπω τα πράγματα. Ωστόσο, η απόφαση του Δημάρχου για την αποδοχή της παραίτησης του κ. Μώττου είναι για μένα απόλυτα σεβαστή και τολμώ να πω απόλυτα δικαιολογημένη, αν σκεφτεί μάλιστα κανείς ότι αυτή η παραίτηση έρχεται στα χέρια και στην κρίση του Δημάρχου για δεύτερη φορά. Γι’ αυτό λοιπόν και την ενστερνίζομαι πλήρως, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τοποθετώ τον εαυτό μου ούτε στους στενούς συμβουλάτορες του Δημάρχου ούτε στις δήθεν συμμορίες, εκφράσεις που ακούστηκαν από τον κ. Μώτο. Εκφράσεις για τις οποίες λυπάμαι πραγματικά. Δεν τιμά κανέναν μας μία τέτοια εικόνα του δημοτικού συμβουλίου”.

Μηνάς Αληφραγκής: Στηρίζω απόλυτα την απόφαση Δημάρχου

Σκληρή κριτική άσκησε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής προς τον κ. Μώτο αναφορικά με τη στάση του να διατηρηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ως ανεξάρτητος πλέον αιρετός. “Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω εξ αρχής, επειδή είχα και άμεση συνεργασία με τον κ. Μώτο όσον αφορά τα έργα που γίνονται και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούμε ότι η απόφαση του Δημάρχου ήταν αυτή που έπρεπε να είναι. Προσωπικά τη στηρίζω απόλυτα.

Από την άλλη πλευρά πιστεύω ότι ο κ. Μώτος, τον οποίον γνωρίζω χρόνια, δυστυχώς σε αυτήν τη διετία που συνυπάρχουμε, έχει αλλάξει πρόσωπο. Σαφώς και έχει πρόβλημα συνεργασίας, όχι μόνον με τους υπαλλήλους, αλλά και – δεν θα μιλήσω για άλλους αιρετούς – με εμένα.

Πιστεύω ότι εδώ που οδηγήθηκαν τα πράγματα ήταν μονόδρομος και η επιλογή ήταν καθαρά δική του.

Θεωρώ ανέντιμο το γεγονός ότι ανεξαρτητοποιείται από τη στιγμή που διαφοροποιείται από τη δημοτική ομάδα και χωρίς ουσιαστικά να έχει εκφράσει διαφωνίες πολιτικές ή κάτι άλλο, απλά και μόνον για κάποια προβλήματα στη συνεργασία του με τον αναπληρωτή προϊστάμενο ή με άλλους υπαλλήλους. Το έντιμο θα ήταν να παραδώσει την έδρα. Προσωπικά έτσι θα συμπεριφερόμουν. Είναι ανθρώπινο και λογικό να διαφωνεί κάποιος, αλλά την έδρα δεν του την χάρισε κάποιος. Την πήρε μέσω της παράταξης του Δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα. Και εκείνος όπως και όλοι μας.

Το γεγονός ότι ο Δήμαρχος μας εμπιστεύθηκε κάποιες θέσεις ευθύνης, δεν μας κάνει Σουλτάνους και αφεντικά. Η ικανότητα του να διοικήσεις μια Υπηρεσία στην οποίαν υπάρχουν διαφωνίες και διαφορετικοί χαρακτήρες είναι να μπορείς με τον τρόπο σου να συντονίσεις και να προχωρήσεις το έργο με τους υπαλλήλους που καλώς ή κακώς έχεις. Δεν μπορούμε εμείς να αλλάζουμε τους υπαλλήλους και τους προϊσταμένους όποτε μας αρέσει.

Σαφώς με στεναχωρεί η κατάσταση που διαμορφώθηκε, αλλά ο Δήμαρχος δεν είχε άλλα περιθώρια από το να κάνει αποδεκτή την παραίτησή του και να επέλθει ηρεμία στην Υπηρεσία της Καθαριότητας”.

Επιπρόσθετα, για τις αναφορές περί “μάχης” για κάλυψη της καρέκλας από αιρετά μέλη της Δημοτικής Αρχής, τόνισε τα εξής: “Τι να απαντήσω; Αν εννοεί εμένα, τι να πω... Εγώ έχω να πω μόνον ότι με τη συμμετοχή μου στα κοινά, οικονομική χασούρα έχω παρά κέρδος. Δεν τίθεται θέμα μάχης. Πάντως όλη η επιστολή του, την οποίαν δεν έγραψε ο ίδιος αλλά κάποιος δικηγόρος ήταν ένα ψεύδος από την πρώτη ως και την τελευταία γραμμή. Επιδιώχθηκε από τον Δήμαρχο να βρει συμβιβαστική λύση για να μην φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα που φθάσαμε. Λυπάμαι γι αυτό επειδή ο Πέτρος Μώτος ήταν ένας άνθρωπος που εκτιμούσα και εκτιμώ ακόμη”.

Ανδρέας Γιαλόγλου: Οι αιρετοί πρέπει να γνωρίζουμε τα όριά μας

Σε ηπιότερο τόνο κινήθηκε ο σχολιασμός του προέδρου της ΔΕΥΑ Σύρου, Ανδρέα Γιαλόγλου: “Πρόκειται αναμφισβήτητα για μία δυσάρεστη εξέλιξη. Με τον Πέτρο Μώτο είμαστε συνάδελφοι σε κοινή παράταξη πάνω από δέκα χρόνια και έχουμε συνεργαστεί πάρα πολλές φορές στο παρελθόν και με λυπεί το γεγονός.

Όμως, εκείνο που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι εμείς οι αιρετοί πρέπει να γνωρίζουμε τα όρια, μέχρι τα οποία μπορούμε να φτάσουμε. Θέλω να πω ότι ο αιρετός δεν μπορεί να υποκαθιστά τις αρμοδιότητες ενός υπηρεσιακού παράγοντα και δη προϊσταμένου, οι οποίες υπαγορεύονται άλλωστε από το καθηκοντολόγιό του.

Επίσης, ο τρόπος απομάκρυνσης ενός υπηρεσιακού παράγοντα από θέση ευθύνης, υπαγορεύεται από συγκεκριμένες διαδικασίες του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα και στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να υπήρχαν συγκεκριμένες αναφορές.

Αλίμονο, αν χωρίς δικαιολογία καταστρατηγείται η νομοθεσία και ο κάθε αιρετός θέτει τέτοια διλήμματα. Δεν θα μπορούσε να διοικηθεί ούτε ο Δήμος, ούτε κανένας Οργανισμός.

Εν κατακλείδι, θεωρώ πως δεν άφησε κανένα περιθώριο στον Δήμαρχο όπως έθεσε το ζήτημα”. Τέλος, για τον τρόπο που θα καλυφθεί η θέση του παραιτηθέντος Αντιδημάρχου, ο ίδιος δήλωσε τα εξής: “Κανένα σχόλιο. Επαναλαμβάνω είναι ένα λυπηρό γεγονός μετά από τόσα χρόνια, αλλά υπάρχουν και κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται”.

Ειρήνη Δράκου: Είναι θλιβερό να φτάνουμε στα άκρα

Λακωνική στον σχολιασμό της θέλησε να είναι η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Ειρήνη Δράκου. “Λυπάμαι όταν τα πράγματα φτάνουν στα άκρα. Εκτιμώ τον κ. Μώτο επειδή τον ξέρω τόσα χρόνια και γνωρίζω τη δουλειά που έχει κάνει. Δυστυχώς, αυτή είναι η απόφαση. Θα ήθελα να μην είχαν φτάσει τα πράγματα στα άκρα με κανέναν”.

Ακόμη για τις αναφορές του κ. Μώτου περί “μάχης” για την πλήρωση της θέσης στην Αντιδημαρχία Καθαριότητας, σημείωσε τα εξής: “Δεν έχω να σχολιάσω κάτι. Αυτό είναι καθαρά απόφαση του Δημάρχου. Όπως δεν μας ρώτησε την πρώτη φορά και μας τοποθέτησε, έτσι πιστεύω ότι θα κάνει και τώρα το καλύτερο που μπορεί να κάνει”.

Γιάννης Βρούτσης: Υπάρχουν προστριβές με υπαλλήλους και με συζήτηση λύνονται

Την απόφαση του Δημάρχου στηρίζει ανοικτά ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τον Αθλητισμό, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος παράλληλα αναγνωρίζει την προσφορά του Πέτρου Μώτου στα κοινά του τόπου.

“Δεν μπορώ προσωπικά να κρίνω το πολυετές έργο του Πέτρου Μώτου στην αυτοδιοίκηση. Νομίζω πως αν είναι η τελευταία θητεία που συμμετέχει στα κοινά, θα επιθυμούσα για εκείνον να ήταν η πορεία τέτοια όπως του αξίζει.

Ο καθένας από εμάς, γνωρίζει πως με τους υπαλλήλους υπάρχουν προστριβές ή κόντρες. Αυτά με τη συζήτηση λύνονται. Αναφορικά με αυτό που έθεσε σαν δίλημμα, θέλω να πω ότι από τη στιγμή που δεν υπήρχε καταγγελία επίσημη κατά του υπαλλήλου, ο Δήμαρχος δεν μπορεί αυθαίρετα να αλλάξει πρόσωπο από τη θέση του. Ήταν μονόδρομος να αποδεχθεί την παραίτηση του κ. Μώτου”.

Τέλος σχετικά με την κάλυψη της κενής θέσης στην πολύ σημαντική Αντιδημαρχία, ο κ. Βρούτσης τόνισε τα εξής: “Αυτό είναι θέμα της Εκτελεστικής Επιτροπής. Το ποιον θα ορίσει επόμενο Αντιδήμαρχο στο κομμάτι που είχε ο κ. Μώτος. Δεν έχω εικόνα ποιος θα είναι ο επόμενος. Φήμες ακούγονται, αλλά περιμένω κι εγώ να δω ποιος θα είναι ο επόμενος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας”.