Κριτική προς τη Δημοτική Αρχή Σύρου – Ερμούπολης περί απαξίωσης της ορχήστρας και απαντήσεις από την αρμόδια Αντιδήμαρχο στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Χωρίς Φιλαρμονική η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Δηλώσεις της αρχιμουσικού Αλίς Λαμπάρς στην “Κοινή Γνώμη” για τις συνέπειες της πανδημίας στην εκπαίδευση και προετοιμασία νέων μουσικών

Με κριτική περί απαξίωσης της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης “υποδέχθηκε” η αντιπολίτευση τις επίσημες ανακοινώσεις της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Αλίκης Λεονταρίτη όσον αφορά την απόφαση της μη συμμετοχής της ορχήστρας στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Η σχετική ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από την κα Λεονταρίτη κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης να στηλιτεύει την εν λόγω απόφαση, διαπιστώνοντας μία εικόνα απαξίωσης της Φιλαρμονικής, η οποία με την παρουσία της μέχρι πρότινος, χάριζε ξεχωριστή χροιά σε κάθε πολιτιστική και επετειακή εκδήλωση στη Σύρο.

Η ίδια εξήγησε τους λόγους που – όπως τόνισε – δεν επιτρέπουν την παρουσία της Φιλαρμονικής στην παρέλαση της Επετείου του ΟΧΙ, αναφερόμενη τόσο στην απουσία της αρχιμουσικού για λόγους επέμβασης που έκανε, όσο και για τη μη ικανή προετοιμασία των μουσικών, εξαιτίας των εμποδίων που έθεσε η πανδημία.

Τα παραπάνω επανέλαβε δε αμέσως μετά την ερώτηση – κριτική του δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης, Νικήτα Γρυπάρη, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης της Φιλαρμονικής, υπενθυμίζοντας πως η συμμετοχή της σε όλες τις εκδηλώσεις πολιτισμού και εθνικής μνήμης στον τόπο, αναβαθμίζει γενικότερα την εικόνα και τα μηνύματά τους.

Ζητήθηκαν διευκρινίσεις από τη Δημοτική Αρχή

Συγκεκριμένα, αμέσως μετά την αρχική ενημέρωση της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, ο κ. Γρυπάρης αναφερόμενος στη φετινή διεξαγωγή των παρελάσεων, θέλησε να ζητήσει διευκρινίσεις για τους λόγους που εμποδίζουν τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Σύρου στην παρέλαση.

“Όλοι ξέρουμε ότι φέτος θα γίνουν παρελάσεις. Η Φιλαρμονική της Σύρου για όλους μας αποτελεί ένα κομμάτι του πολιτισμού μας. Που οφείλεται αυτή η απαξίωση της Φιλαρμονικής μέχρι στιγμής; Και γιατί η Φιλαρμονική δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της παρέλασης αλλά και της ύπαρξής της αυτή τη στιγμή και της συμμετοχής της σε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις;” σχολίασε αρχικά ο κ. Γρυπάρης, σημειώνοντας παράλληλα πως, η Αντιδήμαρχος στη συνεδρίαση ανέφερε ότι “λείπουν οι έμπειροι δάσκαλοι ή αποχώρησαν από τη Φιλαρμονική”.

“Γιατί έγινε αυτό; Θα ήθελα να δοθούν ορισμένες διευκρινίσεις. Και πώς θα γίνει η παρέλαση; Με ηχεία και μεγάφωνα ή θα χρησιμοποιηθεί ένας άλλος φορέας;” ρώτησε επιτακτικά ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του.

Συγκεκριμένοι οι λόγοι που κρατούν εκτός τη Φιλαρμονική

Σε απαντήσεις προέβη ακολούθως η Αντιδήμαρχος, Αλίκη Λεονταρίτη, η οποία υποστήριξε πως ουδείς απαξιώνει τη Φιλαρμονική. Ωστόσο, η ίδια εξήγησε πως η πανδημία έχει ανατρέψει το πλάνο των μαθημάτων και της προετοιμασίας των μουσικών, όπως επίσης, γνωστοποίησε πως εκτός Φιλαρμονικής προσωρινά βρίσκεται η αρχιμουσικός, Αλίς Λαμπάρς για λόγους υγείας.

“Τίποτα και κανένας δεν απαξιώνει τη Φιλαρμονική σε καμία περίπτωση. Θεωρώ ότι υπήρξα απόλυτα σαφής ως προς τους λόγους της μη συμμετοχής της Φιλαρμονικής στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου” ανέφερε η ίδια, επαναλαμβάνοντας παρακάτω τους λόγους σύμφωνα με τους οποίους η ορχήστρα δεν θα συνοδεύσει τους συμμετέχοντες της παρέλασης.

“Ο ένας λόγος είναι ότι η αρχιμουσικός η κα Λαμπάρς βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια λόγω ενός σοβαρού χειρουργείου. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι εδώ και ενάμιση χρόνο με την πανδημία, απαγορεύονταν οι δια ζώσης συναντήσεις των μελών της ορχήστρας για πρόβες και γινόντουσαν κάποια μαθήματα διαδικτυακά. Ο τρίτος λόγος είναι ότι λόγω αποχώρησης κάποιων έμπειρων μελών της ορχήστρας ή επειδή είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ή επειδή είναι φοιτητές πλέον και βρίσκονται εκτός Σύρου. Αυτοί είχαν και τον ρόλο να βοηθούν τους μικρότερους στη λειτουργία της ορχήστρας. Αυτό το κενό με όλους τους λόγους που προανέφερα, δημιουργεί μία επιπλέον αδυναμία” δήλωσε προς το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου η Αντιδήμαρχος, λέγοντας τέλος πως, με την επανέναρξη ουσιαστικά της ομαλής λειτουργίας της Φιλαρμονικής τον τελευταίο μήνα, όταν το επέτρεψαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ξεκίνησε η ανασύνταξη της ορχήστρας.

“Με το που ξεκίνησαν τα μαθήματα, οι δύο καθηγητές οι οποίοι είναι του Συλλόγου Φίλων Μουσικής πραγματικά εργάζονται εντατικά για να καλύψουν αυτό το κενό και να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος ώστε η Φιλαρμονική να επανέλθει στην εικόνα στην οποίαν όλοι γνωρίζουμε και επιθυμούμε” ανέφερε η Αλίκη Λεονταρίτη, εκτιμώντας τέλος πως, “Λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα αυτά και θεωρώ με τον καλύτερο τρόπο”. Η ίδια γνωστοποίησε πως η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί κανονικά με μεγαφωνική εγκατάσταση.

Αλίς Λαμπάρς: Η πανδημία “πάγωσε” το έργο της ορχήστρας

Αναφορικά με τις εξελίξεις ρωτήθηκε από την εφημερίδα η αρχιμουσικός, Αλίς Λαμπάρς.

Η ίδια επιβεβαίωσε αρχικά τη μη δυνατότητα ανταπόκρισής της προσωρινά στα καθήκοντά της, λόγω επέμβασης, ενώ ακολούθως ανέδειξε τα εμπόδια που έθεσε η πανδημία στην εκπαίδευση μικρών μουσικών.

“Αρχικά εγώ είμαι σε αναρρωτική άδεια καθώς είχα ένα χειρουργείο στο χέρι. Δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλος εργαζόμενος στη Φιλαρμονική που έχει την ειδικότητα τη δική μου για να μπορέσει να βγάλει την Φιλαρμονική σε εκδηλώσεις και επετείους” δήλωσε πρωτίστως, σημειώνοντας παρακάτω πως , “Αν και έχουμε αυτήν τη στιγμή δύο καθηγητές που κάνουν μαθήματα στα παιδιά της Σύρου που έρχονται στην Φιλαρμονική, μην ξεχνάμε ότι η Φιλαρμονική έμεινε κλειστή επί ενάμιση χρόνο λόγω πανδημίας”.

Η ίδια από την πλευρά της, υπογράμμισε ως κύριο λόγο την πανδημία και τις συνέπειές της στο έργο της Φιλαρμονικής, μιλώντας ιδιαιτέρως αναλυτικά.

“Και να μην είχα κάνει το χειρουργείο, δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να “βγούμε” γιατί έχει “διαλυθεί” η Φιλαρμονική με την πανδημία. Όσο είχαμε καραντίνα, δεν επιτρεπόταν να κάνουμε πρόβες” ξεκαθάρισε η κα Λαμπάρς, λέγοντας παρακάτω πως η Φιλαρμονική στηρίζεται σε εθελοντές και όχι σε εργαζόμενους.

“Δεν έχω εργαζόμενους αλλά εθελοντές. Η Φιλαρμονική δουλεύει με εθελοντές και κυρίως με μικρά παιδιά, τα όποια παιδιά όταν φθάνουν Γ΄ Λυκείου σταματούν γιατί προετοιμάζονται και φεύγουν για σπουδές. Αν πίσω δεν έχω νέα παιδιά να τα εκπαιδεύω ώστε να πάρουν τις θέσεις, αποδυναμώνεται όλο το πράγμα” πρόσθεσε, καθιστώντας ξεκάθαρο πως, “Αυτό συμβαίνει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο γιατί δεν είχαμε τη δυνατότητα να πάρουμε νέους μαθητές αφού δεν μπορούσαμε να κάνουμε πρόβες και μαθήματα. Άρα, δεν έχω αρχάριους μαθητές”.

Η αρχιμουσικός μάλιστα διευκρίνισε πως διαδικτυακά μαθήματα έγιναν σε λίγα άτομα, λέγοντας σχετικά πως, “Άρα, δεν έχουν μάθει την πρακτική της ορχήστρας για να μπορούν να παίξουν με ορχήστρα και πολύ περισσότερο να μπορούν να προχωρήσουν παίζοντας”.

Αναφερόμενη ειδικότερα στους αποχωρήσαντες με εμπειρία, η κα Λαμπάρς θέλησε να επαναλάβει τα εξής: “Άρα, έφυγαν όσα παιδιά ήταν τέλος Λυκείου και η επόμενη γενιά δεν είναι καθόλου έτοιμη. Η πανδημία είναι το θέμα μας. Αν δεν είχαμε πανδημία, θα μπορούσα να πω έχουμε κάνει πρόβες, είμαστε έτοιμοι και θα βρούμε τρόπο. Αυτό όμως, δεν γίνεται όταν σε ενάμιση χρόνο κάναμε μόνον πέντε πρόβες”.

Σχετικά με την επανέναρξη των δια ζώσης μαθημάτων, η αρχιμουσικός σημείωσε στη συνέχεια πως, “Τον Σεπτέμβριο αρχίσαμε ξανά τα ομαδικά μαθήματα. Σε μικρές ομάδες προχωράμε. Μέχρι σήμερα κάνουμε μέχρι 12 άτομα. Όλοι μαζί δεν έχουμε κάνει πρόβα”.

Με εντατικούς ρυθμούς... για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Σε συνέχεια των ανωτέρω, η ίδια υπήρξε καθησυχαστική ως προς την ενδυνάμωση της ορχήστρας και των νέων παιδιών, λέγοντας μάλιστα πως πλέον γίνεται εντατικά δουλειά για να μπορέσει η Φιλαρμονική να συμμετάσχει στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν πλέον έχουν ανάψει οι μηχανές, η κα Λαμπάρς απάντησε καταφατικά. “Ναι. Στόχος μας είναι – αν επιτρέψει η πανδημία – να είμαστε έτοιμοι την 25η Μαρτίου. Δηλαδή όσο νωρίτερα μπορούμε να βγει ξανά η Φιλαρμονική”.

Ωστόσο, στη γενικότερη ενημέρωσή της, σημείωσε πως “λείπουν όργανα και από τη Φιλαρμονική” και ουσιαστικά “αρχίζουμε πάλι από το “μηδέν””.

Η αρχιμουσικός έκλεισε τις δηλώσεις της, δεσμευόμενη πως, “Θα προχωρήσουμε όμως γρήγορα. Πρέπει η Φιλαρμονική να σταθεί στα πόδια της μετά την πανδημία. Είναι σύνθετο το θέμα με μία Φιλαρμονική που στηρίζεται μόνον σε παιδιά”.

Παρομοίως καταφατικά απάντησε όμως και στην ερώτηση αν εκδηλώνεται ενδιαφέρον από νέα άτομα για να ενταχθούν στους κόλπους της Φιλαρμονικής.

“Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Όταν όμως δεν έχουμε καθηγητές, περιορίζουμε και τους μαθητές. Σήμερα ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής σε συνεργασία με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης έχει δύο καθηγητές. Μία καθηγήτρια για φλάουτο και έναν καθηγητή κρουστών. Πλέον τα άτομα που έχουν μείνει πρέπει να κάνουν μαθήματα ανά μικρές ομάδες. Προχωράμε” δήλωσε κατηγορηματικά.

Η Φιλαρμονική δεν προσφέρεται για πολιτικές σκοπιμότητες”

Στον επίλογο των δηλώσεών της προς την εφημερίδα, ρωτήθηκε σχετικά με την κριτική της μείζονος αντιπολίτευσης περί απαξίωσης της Φιλαρμονικής.

Η Αλίς Λαμπάρς σε απόλυτο τόνο υποστήριξε τα εξής: “Δεν έχει απαξιωθεί η Φιλαρμονική. Όποια παράταξη και να ήταν Δημοτική Αρχή, τα ίδια θέματα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει. Όσο και να ζητούν άτομα για τη Φιλαρμονική, δεν υπάρχουν εγκρίσεις. Το να βρεις έναν καθηγητή για ένα μουσικό όργανο, πώς θα έρθει στο νησί; Πώς θα ζήσει; Δεν είμαστε ηπειρωτική χώρα για να μπορεί ένας μουσικός να δουλεύει σε δύο ή τρία ωδεία. Είμαστε νησί”. Η ίδια έκλεισε την απάντησή της, λέγοντας τέλος πως, “Δεν θέλω καθόλου τη Φιλαρμονική να τη χρησιμοποιούν για πολιτικές σκοπιμότητες”.

ΑΕΝ Σύρου: Ηχηρή απουσία από την παρέλαση

Μία ακόμη σημαντική απουσία από την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου αναμένεται να είναι αυτή της ΑΕΝ Σύρου. Αν και τα έτη προ κορωνοϊού, οι σπουδαστές συμμετείχαν σταθερά στις επετειακές εκδηλώσεις και παρελάσεις, ωστόσο, φέτος, μετά από ομόφωνη απόφαση της Διοίκησης της Ακαδημίας, δεν θα υπάρξει η παρουσία τους στην κεντρική παρέλαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας σχετικά με την απόφαση της Διοίκησης, ο κύριος λόγος που οδήγησε τα μέλη της να στηρίξουν αυτήν την πρόταση αφορά στη μη εξασφάλιση στολών για το σύνολο των σπουδαστών και δη των τελειόφοιτων.

Ειδικότερα, μετά από τον ενάμιση χρόνο της πανδημίας, οπότε και τα μαθήματα γίνονταν εξ αποστάσεως και μέσω διαδικτύου, η Διοίκηση δεν γνωρίζει αν ο κάθε σπουδαστής είναι σε θέση να εξασφαλίσει στολή, με αποτέλεσμα να προτείνει τη μη συμμετοχή τους στην παρέλαση, παρά μόνον ολιγομελή αντιπροσωπεία τους να παραστεί στη Δοξολογία και τη στεφάνωση.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την Διοίκηση να έχει προκρίνει το επιχείρημα περί υποβάθμισης του κύρους – εικόνας της Σχολής, στην περίπτωση που η συμμετοχή των σπουδαστών στην παρέλαση δεν θα ήταν τέτοια που να τιμά το έργο της Ακαδημίας.

Στον αντίποδα, πληροφορίες από την πλευρά των σπουδαστών, θέλουν αρκετούς εξ αυτών να έχουν ζητήσει τη συμμετοχή τους στην παρέλαση, ενημερώνοντας τη Διοίκηση σχετικά, καθώς όμως και για την εξασφάλιση της απαραίτητης στολής.

Βάσει των ανωτέρω είναι απορίας άξιο γιατί η Διοίκηση δεν αποφασίζει την εκπροσώπηση της ΑΕΝ Σύρου και στην παρέλαση με ολιγομελή αντιπροσωπεία.