Πονοκέφαλος” για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης η εκτέλεση έργου για την άρση επικινδυνότητας σύμφωνα με όσα υπέδειξε η γεωτεχνική μελέτη, καθώς κατ΄ εκτίμηση της Τεχνικής Υπηρεσίας το κόστος “αγγίζει” τα 650 χιλ. ευρώ

Αναζήτηση πόρων για το γήπεδο της Άνω Σύρου

Εντός τριμήνου η προσπάθεια αναζήτησης χρηματοδότησης για να διατηρηθεί ως γήπεδο ποδοσφαίρου, αλλιώς θα πρέπει να αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίον θα λειτουργήσει μελλοντικά

Πυρετώδεις προσπάθειες αναπτύσσονται από κάθε ενδιαφερόμενη πλευρά για το γήπεδο της Άνω Σύρου αναφορικά με την εκτέλεση έργου που υπέδειξε η γεωτεχνική μελέτη που έχει πλέον στη διάθεσή του ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η παρέμβαση για την άρση επικινδυνότητας και ο χώρος να επανέλθει σε λειτουργία με τη μορφή που είχε μέχρι “χθες”, δηλαδή ως γήπεδο ποδοσφαίρου.

Συγκεκριμένα, τις προσπάθειες αναζήτησης πόρων ή εξεύρεσης χορηγιών ξεκίνησε η Δημοτική Αρχή, καθώς η γεωτεχνική μελέτη που παρέλαβε η Τεχνική Υπηρεσία και σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρμόδιων μηχανικών της, υποδεικνύει παρεμβάσεις ύψους 650 χιλ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα τεράστιο κόστος που “πέφτει” στον Δήμο και το οποίο δεν μπορεί να καλυφθεί από ίδιους πόρους, με αποτέλεσμα, να ξεκινά η προσπάθεια αναζήτησης χρημάτων, μετά από συνεννόηση και συνεργασία του Δήμου τόσο με τον πρόεδρο της ΕΠΣ Κυκλάδων, όσο και με την Κοινότητα Άνω Σύρου και την πλευρά του Α.Ο. Άνω Σύρου.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις του αρμόδιου Αντιδημάρχου, Μηνά Αληφραγκή, στην περίπτωση που εντός τριμήνου, δεν εξευρεθούν χρηματοδότηση ή χορηγία, τότε το Δημοτικό Συμβούλιο θα κληθεί να πάρει πολιτική απόφαση για τον τρόπο με τον οποίον θα θέλει να αξιοποιήσει τον χώρο.

Όπως είχε αναφερθεί σε πρώιμο στάδιο συζητήσεων για το γήπεδο της Άνω Σύρου, σε συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου, δεν αποκλείεται να μπορέσει να λειτουργήσει σε ένα τμήμα του ως γήπεδο και σε ένα άλλο μέρος του, ως πολιτιστικός χώρος.

Πάντως, αρχική προσπάθεια του Δήμου είναι η διατήρηση του αθλητικού χαρακτήρα του ώστε τα νέα παιδιά και οι ομάδες που θέλουν να προπονούνται και να αθλούνται να έχουν χώρο να το πραγματοποιούν.

Πρέπει να υπενθυμιστεί πως από τον Απρίλιο του 2019, ο χώρος είχε “απειληθεί” εξαιτίας κατολισθήσεων, με αποτέλεσμα σε αυτόν να έχει μπει “λουκέτο” έως ότου μπορέσει να υπάρξει επουλωτική παρέμβαση στον λοφίσκο της περιοχής, από τον οποίον είχαν αποκολληθεί μεγάλα βράχια.

Μεταλλικό πλέγμα για συγκράτηση νέων κατολισθήσεων

Μετά από την ανάθεση που είχε κάνει ο Δήμος σε ειδικό μελετητικό γραφείο για την εκπόνηση της γεωτεχνικής μελέτης, προ μικρού διαστήματος παρέλαβε το περιεχόμενό της η Τεχνική Υπηρεσία και διαπίστωσε τις υποδείξεις αυτής, ενώ επιπλέον προέβη και σε εκτίμηση του κόστους.

“Έχει γίνει η γεωτεχνική μελέτη. Προτείνει δύο λύσεις άρσης επικινδυνότητας των κατολισθήσεων από τον λοφίσκο που υπάρχει στη μία πλευρά του γηπέδου. Την έχουμε δώσει και πάλι στον μελετητή για να μας την κοστολογήσει, αλλά βάσει των εκτιμήσεων της Υπηρεσίας προκύπτει ένα κόστος γύρω στις 650 χιλ. ευρώ” αναφέρει αρχικά ο Μηνάς Αληφραγκής, ο οποίος εν συνεχεία εξήγησε πως αυτονόητο είναι πως “το συγκεκριμένο κόστος είναι δυσβάσταχτο για τον Δήμο. Δεν το συζητάμε”.

Ερωτηθείς για τον τρόπο της παρέμβασης στον χώρο μετά από τις κατολισθήσεις, ο ίδιος περιέγραψε κατανοητά για τους αναγνώστες τι προβλέπει η μελέτη. “Προβλέπεται η τοποθέτηση ειδικών μεταλλικών πλεγμάτων στον λοφίσκο, με αντιστηρίξεις, μετά από έναν καθαρισμό ώστε ακόμη και σε ενδεχόμενη νέα κατολίσθηση να συγκρατήσουν τα κομμάτια που θα αποκολληθούν τα πλέγματα” τόνισε ο ίδιος, εξηγώντας πως για το εν λόγω έργο που θα απαιτηθεί, ήδη έχουν ενημερωθεί οι ενδιαφερόμενες πλευρές.

Συνάντηση με άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές

“Έχουμε κάνει μία συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΠΣ Κυκλάδων, τον πρόεδρο της Κοινότητας Άνω Σύρου και τον κ. Σαγκινέτο σαν εκπρόσωπο της μείζονος μειοψηφίας και του Α.Ο. Άνω Σύρου, μήπως και βρεθεί κάποια χορηγία και προχωρήσει το έργο” γνωστοποίησε ακολούθως, δίνοντας έμφαση στην προσπάθεια αναζήτησης χρημάτων καθώς το ανωτέρω κόστος επ΄ ουδενί δεν μπορεί να καλυφθεί από ίδιους πόρους.

“Έχουμε δώσει ένα περιθώριο γι αυτήν τη διερεύνηση για τη χορηγία, ένα διάστημα τριών μηνών. Αν δεν βρεθεί κάποια χορηγία, εκεί θα συζητήσουμε τί μπορούμε να κάνουμε και με ποιόν άλλον τρόπο” πρόσθεσε, εξηγώντας πως παράλληλα θα υπάρξει επαφή και με Υπουργεία, αλλά και με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Πολιτική απόφαση για τον τρόπο λειτουργίας

Στην ερώτηση αν η προσπάθεια αναζήτησης χρηματοδότησης ή χορηγιών αποβεί άκαρπη, τί θα πράξει ο Δήμος, ο κ. Αληφραγκής υπήρξε σαφής: “Αν δεν βρεθεί χρηματοδότηση από κάποιο Υπουργείο ή από κάπου αλλού, τότε, θα δούμε τι θα κάνουμε. Πρόθεσή μας αρχικά είναι να γίνει ένα ασφαλές γήπεδο. Αν δεν έχουμε θετικά αποτελέσματα για τη λειτουργία του αποκλειστικά ως γηπέδου, θα πάμε σε άλλες λύσεις”.

Διευκρινίζοντας σχετικά με τα πιθανά σενάρια, εξήγησε τέλος τα εξής: “Αυτές που είχα αναφέρει και στην αρχή, αλλά δεν έχουν συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δηλαδή, ενδεχομένως να περιοριστεί ο αγωνιστικός χώρος, να γίνει ένα 8x8 και ταυτόχρονα να πάμε και σε πολιτιστικό χώρο. Όλα αυτά όμως, θα τα δούμε αφού παρέλθει το τρίμηνο της αναζήτησης χρημάτων”.