: Εκτάκτως και σε ακίνητο 300 τ.μ. επί της οδού Γεωργίου Παπανδρέου στην Ερμούπολη προκειμένου να διαφυλαχθεί μέχρι την ψηφιοποίησή του και να έχουν πρόσβαση οι μηχανικοί και οι αρμόδιοι δημοτικοί υπάλληλοι

Μεταφέρεται το Αρχείο Πολεοδομίας Σύρου μετά την κατάρρευση

Την κάκιστη και επικίνδυνη κατάσταση του σημερινού χώρου του Αρχείου στο κτίριο του Τελωνείου αποκαλύπτει η αυτοψία Επιτροπής της Τεχνικής Υπηρεσίας

Σε νέο ακίνητο μεταφέρεται άμεσα και εκτάκτως το Αρχείο της Πολεοδομίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, καθώς η πρόσφατη κατάρρευση μέρους του σημαντικού και μεγάλου όγκου του, εξαιτίας της κακοκαιρίας προ της 19ης Ιανουαρίου, θορύβησε τον Δήμο, αλλά και τους μηχανικούς, αναφορικά με την ασφάλεια στον χώρο εντός του κτιρίου του Τελωνείου.

Η αυτοψία της Τεχνικής Υπηρεσίας, την οποίαν έχουν σήμερα στη διάθεσή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι, προκειμένου να λάβουν απόφαση για τη μεταστέγαση του Αρχείου, αποκαλύπτει με σαφήνεια την επικίνδυνη κατάσταση του χώρου που βρίσκεται αυτό μέχρι και σήμερα, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά και πλήρως το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης” στις 19 Ιανουαρίου, για τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία.

Δυστυχώς, η σχετική αναφορά της εφημερίδας είχε προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις σε στελέχη της Δημοτικής Αρχής, τα οποία εξ αρχής δεν ήθελαν να περιγράψουν δημοσίως το μέγεθος της καταστροφής και του προβλήματος που υπήρξε.

Υπενθυμίζεται πως η εντονότατη κακοκαιρία “Ελπίδα” είχε προκαλέσει σημαντική εισροή υδάτων εντός του χώρου που βρίσκεται το Αρχείο, ενώ οι ισχυροί άνεμοι είχαν προκαλέσει την πτώση ογκωδών μεταλλικών βιβλιοθηκών, με αποτέλεσμα την παρ΄ ολίγον ολική καταστροφή πολεοδομικών εγγράφων, που αφορούν όχι μόνον στη Σύρο, αλλά και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Σήμερα, με εισήγηση του Αντιδημάρχου Οικονομικών, Γιάννη Πιταούλη το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου καλείται να εγκρίνει την πρόταση μεταφοράς του Αρχείου της Πολεοδομίας σε κατάλληλο ακίνητο εμβαδού 300 τ.μ., προκειμένου αυτό να διασωθεί, αλλά και να είναι πλέον προσβάσιμος και ασφαλής(!) ο χώρος, για το σύνολο των υπαλλήλων και κυρίως των μηχανικών που χρειάζεται να εργαστούν και να αντλήσουν πληροφορίες, έγγραφα και άδειες από αυτό.

Διευκρινίζεται πως το ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό που παρουσιάζει σήμερα η “Κοινή Γνώμη” προέρχεται από το περιεχόμενο των εγγράφων της αρμόδιας Υπηρεσίας στον χώρο, όπως αυτό δόθηκε στις εισηγήσεις των δημοτικών συμβούλων, καθώς στην εφημερίδα δεν είχε επιτραπεί η πρόσβαση στον χώρο του Αρχείου.

Αποκαλυπτική η αυτοψία της Επιτροπής της Τεχνικής Υπηρεσίας

Σε συνέχεια των γεγονότων της κατάρρευσης των μεταλλικών βιβλιοθηκών, η Υπηρεσία Πολεοδομίας ζήτησε τη διενέργεια αυτοψίας στον χώρο του Αρχείου. Άκρως αποκαλυπτικό είναι το περιεχόμενο της εν λόγω αυτοψίας, αφού επί της ουσίας υπαγορεύει την άμεση μεταφορά του.

Σύμφωνα με το έγγραφο που έχουν στη διάθεσή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι, “Κατόπιν ενημέρωσης υπαλλήλου της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Σύρος – Ερμούπολης, υπεύθυνου Αρχείου, ζητήθηκε η διενέργεια αυτοψίας στον χώρο όπου φυλάσσεται το Αρχείο της Υπηρεσίας (άνωθεν Τεχνικής Υπηρεσίας). Η Διεύθυνση Πολεοδομίας και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης διενήργησε αυτοψία στις 27 Ιανουαρίου 2022.

(...) Συγκεκριμένα διαπιστώθηκαν τα εξής: 1. Η στέγη του κτιρίου δεν διαθέτει την κατάλληλη μόνωση. 2. Κάποια από τα ζευκτά της στέγης έχουν υποστεί βλάβη στα σημεία αγκύρωσής τους με την τοιχοποιία καθώς και σε αρκετά σημεία των δοκών τους. 3. Λόγω των υφιστάμενων φθορών του κτιρίου σε συνδυασμό με τον μεγάλο όγκο των εισρεόντων υδάτων που προέκυψαν από την τήξη του χιονιού και του πάγου τις προηγούμενες ημέρες καθώς και των ισχυρών ανέμων που παρατηρήθηκαν στο ίδιο διάστημα, ένα από τα μεταλλικά ράφια (dexion) λύγισε, ανατράπηκε και συμπαρέσυρε τα υπόλοιπα που βρίσκονταν παράλληλα με αυτό.”.

Καταστροφή λόγω κακοκαιρίας και κίνδυνος ολικής απώλειας εγγράφων

Σε συνέχεια των ανωτέρω, με έγγραφό της και η Υπηρεσία Καθαριότητας επιβεβαιώνει τα γεγονότα, αφού κλήθηκε να συνδράμει μετά από τα γεγονότα που προκάλεσε η κακοκαιρία. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η προϊσταμένη της εν λόγω Υπηρεσίας, υπάρχει κίνδυνος ολικής καταστροφής του Αρχείου και ως εκ τούτου, ζητά την κατεπείγουσα(!) μεταφορά του.

Το σχετικό έγγραφο προς την Οικονομική Υπηρεσία εστάλη στις 11/2./2022 και αυτούσιο έχει ως εξής: “Σε συνέχεια του παραπάνω σχετικού θα θέλαμε να σας βεβαιώσουμε πως τις ημερομηνίες 23 και 24 Ιανουαρίου, κατά την εξέλιξη του καιρικού φαινομένου “Ελπίδα”, το νησί της Σύρου, υπέστη βαρύτατες χιονοπτώσεις σε συνδυασμό με ισχυρούς βόρειους – βορειοανατολικούς ανέμους.

Λόγω των ακραίων αυτών καιρικών συνθηκών και των υφιστάμενων φθορών στο κτίριο, όπως αυτές περιγράφονται στη συνημμένη στο σχετικό αυτοψία, υπήρξε διαρροή, εντός του κτιρίου που στεγάζει το Αρχείο της Πολεοδομίας, μεγάλου όγκου υδάτων που προέκυψαν από την τήξη του χιονιού και του πάγου που συσσωρεύτηκε επί διημέρω, με συνέπεια να καταρρεύσει μια μεταλλική κατασκευή (dexion) συμπαρασύροντας το σύνολο σχεδόν των βιβλιοθηκών του Αρχείου.

Όπως είναι σαφές η καταστροφή αυτή υπήρξε αποτέλεσμα της άνευ προηγουμένους κακοκαιρίας που έπληξε το νησί καθιστώντας κατεπείγουσα την ανάγκη μεταφοράς του Αρχείου της Πολεοδομίας, καθώς στην περίπτωση νέας ισχυρής βροχόπτωσης είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ολικής καταστροφής αρχειακού υλικού που ο Δήμος οφείλει να διατηρεί στο διηνεκές”.

Σήμερα η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Με τη διαδικασία της απευθείας μίσθωσης προχωρά σε εξασφάλιση χώρου ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης για την προσωρινή μεταστέγαση του Αρχείου της Πολεοδομίας και για διάρκεια ενός έτους, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που έθεσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών για την εξεύρεση νέου ακινήτου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Γιάννη Πιταούλη αυτό το ακίνητο πρέπει: Α. Να βρίσκεται εντός των ορίων του αστικού ιστού και να πλήροι τις διατάξεις περί φωτισμού, εξαερισμού, θέρμανσης, κλιματισμού, ασφάλειας, υγιεινής και πρόσβασης ατόμων με ειδικές ανάγκες του ισχύοντος Κτιριοδομικού Κανονισμού, όπως αυτές ισχύουν κατά τον χρόνο μίσθωσης του ακινήτου, καθώς επίσης και τις ισχύουσες απαιτήσεις πυρασφάλειας. Β. Το προσφερόμενο προς μίσθωση ακίνητο, θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις σχετικά με τη χωτοραξική κατανομή, την προσπέλαση – προσβασιμότητα, τη στατική επάρκεια του κτιρίου, τη νομιμότητα κατασκευής του και την καταλληλοτήτα των δομικών υλικών κατασκευής του. Γ. Το προσφερόμενο προς μίσθωση ακίνητο, για χρήση αρχείου θα πρέπει να είναι κατ΄ ελάχιστον εμβαδού 280 τ.μ. και να διαθέτει δύο τουλάχιστον διαμορφωμένους χώρους (έναν για γραφείο και έναν για την τήρηση του αρχείου) και ανεξάρτητες παροχές ύδρευσης και ηλεκτρικού ρεύματος με τους μετρητές τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, διαπιστώθηκε πως κατάλληλο ακίνητο είναι στην οδό Γεωργίου Παπανδρέου 8, το οποίο αποδέχονται οι ιδιοκτήτες του να το διαθέσουν στον Δήμο, έναντι ανταλλάγματος 1.050 ευρώ ανά μήνα.

Πρόκειται για ακίνητο παλαιού εργοστασίου της Σύρου εμβαδού 300 τ.μ..

Απορρίφθηκαν δημοτικά ακίνητα

Ερωτηθείς ο Γιάννης Πιταούλης για τον τρόπο αναζήτησης ακινήτου, υπήρξε σαφής στις απαντήσεις του προς την “Κοινή Γνώμη”.

“Κάναμε μία γρήγορη έρευνα λόγω του κατεπείγοντος της κατάστασης. Δεν ήταν κάτι που είχαμε από πριν υπόψιν μας. Κοιτάξαμε και τα δημοτικά ακίνητα για να δούμε αν αυτά θα μπορούσαν να καλύψουν τη συγκεκριμένη ανάγκη μας κι αυτό για αμεσότερες κινήσεις. Αρχικά πίστευα ότι θα μπορούσαμε να βρούμε μία λύση σε δικά μας ακίνητα για να μην έχουμε αυτό το έξοδο, ωστόσο, όταν επισκέφτηκα τον χώρο του Αρχείου, δεν περίμενα αυτό που είδα” ανέφερε αρχικά ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, τονίζοντας παρακάτω πως, “Είναι ο όγκος του Αρχείου τεράστιος και πρέπει να εξασφαλίζεται η πρόσβαση τουλάχιστον στους μηχανικούς”.

Οπότε, εξήγησε πως αφού διαπιστώθηκε πως δεν μπόρεσε να καλύψει κανένα δημοτικό ακίνητο τη συγκεκριμένη ανάγκη, “καταλήξαμε σε αυτήν τη διαδικασία (σ.σ. της απευθείας μίσθωσης) για να δώσουμε μία μέση λύση καθώς είναι ένας χώρος που πρέπει να έχουν πρόσβαση, τουλάχιστον οι μηχανικοί”.

Πρόσθεσε μάλιστα πως, “Μέσα από αυτήν την διαδικασία στην ουσία θα έχουμε έναν χρόνο ώστε να “τρέξουμε” μία κανονική διαδικασία και μέσα από δημοπρασία να καταλήξουμε σε μία πιο μακροχρόνια σύμβαση”.

Αναμονή για την ψηφιοποίηση του Αρχείου Πολεοδομίας

Στόχος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προσεχώς είναι να καταφέρει να παρέχει τη δυνατότητα της online αναζήτησης οικοδομικών αδειών ακινήτων προς κάθε ενδιαφερόμενο μηχανικό ή πολίτη.

Ως εκ τούτου, από τον περασμένο Μάρτιο ο Δήμος είχε υποβάλει πρόταση στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης ώστε να λάβει χρηματοδότηση για να προχωρήσει σε αυτό το μεγάλο και σημαντικό έργο.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνέχεια της πρόσκλησης ΑΤ8 του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” ο Δήμος είχε υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης για την πράξη “Ψηφιακός μετασχηματισμός Δήμου Σύρου – Ερμούπολης”, προϋπολογισμού 870.500 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Η πράξη αυτή περιλαμβάνει δύο υποέργα, ως εξής:

α) «Εφαρμογές έξυπνης πόλης στο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για τη βελτίωση της αστικής κινητικότητας και την προστασία της δημόσιας υγείας», προϋπολογισμού 362.100 ευρώ, που εντάσσεται στην κατηγορία “Δράσεις προστασίας του πληθυσμού από την εξάπλωση της πανδημίας του covid-19”. β) «Ψηφιοποίηση και Ηλεκτρονική Διαχείριση Αρχείου Πολεοδομίας και Ψηφιακές Υπηρεσίες Δήμου Σύρου – Ερμούπολης», προϋπολογισμού 508.400 ευρώ, που εντάσσεται στην κατηγορία “Ευφυείς εφαρμογές, συστήματα και πλατφόρμες για την πολιτική προστασία – ασφάλεια, υγεία – πρόνοια, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εκπαίδευση – πολιτισμό – τουρισμό και περιβάλλον.

Σχετική αναφορά έκανε ο Γιάννης Πιταούλης μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”, στο πλαίσιο απάντησής του για τον χρόνο που θα χρειαστεί να υπάρχει και να διατηρηθεί το Αρχείο, με τη μορφή εγγράφων.

“Υπενθυμίζω βέβαια πως στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” έχουμε βάλει ένα κομμάτι για την ψηφιοποίηση του Αρχείου της Πολεοδομίας. Οπότε αυτό το έργο είναι σίγουρα μία διαφορετική λύση, καθώς και ο κόσμος δεν θα χρειαζόταν να επισκεφθεί το Αρχείο της Πολεοδομίας και ενδεχομένως εμείς στη συνέχεια, θα μπορούσαμε να καταστρέψουμε τα πρωτότυπα, αφού αυτό θα είχε ψηφιοποιηθεί. Όμως αυτή η λύση δεν είναι άμεση και στο τραπέζι, οπότε γι αυτό καταλήξαμε σε αυτήν τη διαδικασία και το συζητάμε στο Δημοτικό Συμβούλιο” διευκρίνισε σχετικά, λέγοντας τέλος πως, “Η διαδικασία την οποίαν ακολουθούμε τώρα, βάζει ένα όριο του ενός χρόνου, καθώς μιλάμε για απευθείας μίσθωση και δεν μπορεί να πάει παραπέρα. Με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου όμως, πάλι θα μπορούσε να παραταθεί για ένα ακόμη έτος, αλλά η λογική μας είναι ότι μέσα σε αυτόν τον χρόνο θα μπορέσουμε να “τρέξουμε” τη διαδικασία για δημοπρασία, από τον χρόνο λήξης της μίσθωσης και μετά.”.