Σειρά πολυεπίπεδων εκδηλώσεων της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με αφορμή τον εορτασμό για την Ημέρα της Γυναίκας

«Διαμορφώνουμε τη νέα γενιά, με κοινωνική παιδεία»

Με πολλαπλές εκδηλώσεις, για όλες τις ηλικίες, η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, τιμά φέτος τις γυναίκες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το τετραήμερο από 8 έως 12 Μαρτίου.

Μιλώντας στην εφημερίδα, η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και Αντιδήμαρχος, κ. Αγγελική Πρίντεζη, μιλά για την έμφαση που δόθηκε φέτος, με αφορμή όλα τα επίκαιρα ζητήματα που έχουν προκύψει γύρω από τη θέση και τον σεβασμό της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία, στον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η ίδια στην εφημερίδα, η Ημέρα της Γυναίκας δεν αρκεί πλέον να εορτάζεται με ένα λουλούδι στις γυναίκες, αλλά με δράσεις που έχουν ως στόχο την αλλαγή της νοοτροπίας, προκειμένου να γαλουχηθεί μία νέα γενιά Ελλήνων, με περισσότερη ενσυναίσθηση και σεβασμό απέναντι σε όλα τα φύλα.

Στο πλαίσιο αυτό, έπειτα από εισηγήσεις της ίδιας, η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου, ενέκρινε και διαμόρφωσε, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και την πολύτιμη βοήθεια της νοσηλεύτριας του ΚΑΠΗ του Δήμου και ασκούσας χρέη γραμματέως της Επιτροπής, κ. Βάσως Αντωνούδη, ένα τετραήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων με θέμα την γυναίκα, το οποίο συμπληρωματικά με τις δράσεις των τοπικών φορέων για την ημέρα τιμής της 8ης Μαρτίου, θα επιχειρήσει να δώσει το στίγμα του νέου οράματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σχετικά με την αντιμετώπιση της γυναίκας.

Έκθεση ζωγραφικής: «Γυναίκα: Στολίδι και Θησαυρός»

Το Τμήμα Ζωγραφικής του Κέντρου Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) Ερμούπολης, θα φιλοξενήσει στο χώρο του ΚΑΠΗ, της οδού Κ. Μαρούλη & Μαυρομουστάκη έκθεση ζωγραφικής, από τα ταλαντούχα χέρια των μελών του Τμήματος, με θέμα «Γυναίκα: Στολίδι και Θησαυρός». Τα εγκαίνια της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν την Ημέρα της Γυναίκας, 8 Μαρτίου, και ώρα 11 το πρωί, ενώ με ευγενική χορηγία των ίδιων των καλλιτεχνών και των ανθρώπων του ΚΑΠΗ, θα υπάρξει και κέρασμα.

«Κάναμε μία πρόταση στο Τμήμα Ζωγραφικής του ΚΑΠΗ, την οποία και αποδέχτηκαν με πάρα πολλή χαρά οι κυρίες και οι κύριοι που συμμετέχουν. Αυτή τη στιγμή στήνεται ήδη η έκθεση ζωγραφικής τους στο χώρο, με την ευγενική παραχώρηση των ταμπλό από τον Διευθυντή του ΓΕΛ Σύρου, κ. Ρούμελη, ενώ τον τίτλο της έκθεσης τον εμπνεύστηκαν οι ίδιοι. Επιπλέον, έχουν ετοιμάσει έναν πρόλογο πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, με τη νομικό, κ. Ταλασλή και μάλιστα έχουν ετοιμάσει και έναν μικρό μπουφέ, για όσους και όσες παραβρεθούν στα εγκαίνια. Αυτό είναι ενδεικτικό ως προς το πόσο είχε λείψει η πραγματοποίηση εκδηλώσεων όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, αλλά χαίρομαι ιδιαίτερα να διαπιστώνω, πως οι άνθρωποι αντί να χάσουν την όρεξή τους, επανέρχονται ακόμη πιο έτοιμοι και πρόθυμοι να διοργανώσουν δρώμενα για το νησί μας», σημειώνει η κ. Πρίντεζη.  

Έκθεση ζωγραφικής του ΚΔΑΠ-ΑμεΑ «Ζωγραφίζω τη γυναίκα που θαυμάζω»

Στο χώρο του ΚΕΦΙΑΠ Σύρου (πρ. ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Κυκλάδων), θα πραγματοποιηθεί ακόμη μία έκθεση ζωγραφικής, αυτή τη φορά από τους ωφελούμενους του ΚΔΑΠ-ΑμεΑ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 8 Μαρτίου και ώρα 12:30.

Όπως σημειώνει η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, κ. Πρίντεζη «το ΚΔΑΠ-ΑμεΑ, που από πέρσι βρίσκεται στην “αγκαλιά” του Δήμου μας, συμμετέχει στις δράσεις της Επιτροπής Ισότητας για την Ημέρα της Γυναίκας με έκθεση ζωγραφικής, για τις ανάγκες της οποίας οι ωφελούμενοι ζωγράφισαν τις γυναίκες που θαυμάζουν. Στο πλαίσιο της έκθεσης, έφτιαξαν τα “πορτρέτα” γυναικών, οικείων τους (μαμάδες, εκπαιδευτικούς, γιαγιάδες) ή μη, με ένα καταπληκτικό και συγκινητικό αποτέλεσμα, με μία φοβερή αγνότητα ψυχής».

Έκθεση φωτογραφίας της Λέσχης Φωτογραφίας-Κινηματογράφου Σύρου

Η πάντα δραστήρια, όπως σχολιάζει η κ. Πρίντεζη, Λέσχη Φωτογραφίας – Κινηματογράφου Σύρου, θα εκθέσει φωτογραφίες των μελών της στον Επιβατικό Σταθμό του λιμένα της Ερμούπολης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 16:00 το απόγευμα της 8ης Μαρτίου, έπειτα από την αναχώρηση του πλοίου.

«Η έκθεση αυτή θα στηθεί με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, ενώ όπως με ενημέρωσε ο πρόεδρος της Λέσχης, κ. Αρβανίτης, θα συνεχιστεί για ακόμη μεγάλο διάστημα στον χώρο του Επιβατικού Σταθμού. Πρόκειται για φωτογραφίες των μελών της Λέσχης, εντός και εκτός Σύρου που απαθανατίζουν την γυναικεία δυναμική», όπως ενημερώνει η ίδια.

Διαδραστική εκδήλωση για παιδιά «Η ισότητα αρχίζει με παιχνίδι»

Στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, το Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου, διοργανώνει, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ισότητας, διαδραστική εκδήλωση για παιδιά 6-12 ετών.

Όπως τονίζει η κ. Πρίντεζη, «το Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Ισότητας, όπως και η δική μας Επιτροπή και από την ημέρα της ίδρυσής του το 2014 έχει προσφέρει πολύτιμη βοήθεια σε πάρα πολλές γυναίκες και οικογένειες στο νησί μας, σε ψυχολογικό, οικογενειακό ή και εργασιακό επίπεδο. Την Τετάρτη, 9 Μαρτίου λοιπόν, από τις 17:00 έως τις 20:00 το απόγευμα και στο χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης Σύρου, πραγματοποιεί μία διαδραστική εκδήλωση για παιδιά, ώστε μέσα από το παιχνίδι να γνωρίσουν τα δικαιώματά τους, και να αναπτύξουν ενσυναίσθηση και σεβασμό απέναντι σε όλα τα φύλα, από μέσα στο σπίτι τους, έως τον σχολικό χώρο και μετέπειτα στην κοινωνία. Διαμορφώνουμε τη νέα γενιά Ελλήνων, που θα διαθέτουν κοινωνική παιδεία, μία αρετή, που όπως φαίνεται, στη σημερινή εποχή λείπει. Μόλις προχτές είχαμε μία ακόμη γυναικοκτονία. Είναι πολύ σημαντικό να αναπτύξουμε στα νέα παιδιά τις αξίες του σεβασμού και της ισότητας μεταξύ των φύλων».

Για δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου στο τηλέφωνο 22810-76496.

Έκθεση ζωγραφικής Συριανών καλλιτεχνών «Η γυναίκα με τα μάτια της γυναίκας»

Στην Αίθουσα Ροΐδη του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης, οι Συριανές καλλιτέχνιδες Νίκη Δράκου, Νίκη Γρυλλάκη, Κατερίνα Κυπριώτη, Αγγελική Μπριζνόβαλη και Έλσα Χαραλάμπους, εκθέτουν τα εικαστικά έργα τους, μία γυναικεία ματιά στη γυναίκα.

Η προσέγγιση των καλλιτεχνών έγινε, σύμφωνα με την κ. Πρίντεζη, με έμπνευση μέσα από μία παλαιά δράση του τ. Δήμου Ερμούπολης, κατά την οποία είχε εκδοθεί σχετικό ημερολόγιο του Δήμου με έργα Συριανών γυναικών καλλιτεχνών. Όπως τόνισε η ίδια, πρόκειται για καταξιωμένες εικαστικούς, γνωστές στη Σύρο και στο χώρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας, ενώ τόνισε, πως σε νέα επικείμενη δράση του Δήμου, αναμένεται να αναδειχθούν και νέες καλλιτέχνιδες που δραστηριοποιούνται ή κατάγονται από το νησί.

Τα εγκαίνια της έκθεσης στο Πνευματικό Κέντρο θα πραγματοποιηθούν στις 8 Μαρτίου και ώρα 18:00 το απόγευμα, ενώ η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά κατά τις ώρες 6-8μ.μ.

Βίντεο – αφιέρωμα στις γυναίκες της τοπικής αυτοδιοίκησης

Η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, θα πραγματοποιήσει προβολή του βίντεο, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο περσινής διοργάνωσης, με θέμα «Αφιέρωμα στις γυναίκες εκλεγμένες στην τοπική αυτοδιοίκηση της Σύρου, 1981-2010».

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα «Γιάννης Ρίτσος» του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης, το Σάββατο, 12 Μαρτίου και ώρα 7 το απόγευμα.

«Γυναίκες που δεν έμειναν... στο ράφι»

Τέλος, τη σειρά εκδηλώσεων της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κλείνει η διαδικτυακή εκδήλωση «Γυναίκες που δεν έμειναν... στο ράφι», με άξονα τα βιβλία που μιλούν για σημαντικές γυναίκες, η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με την Παιδική – Εφηβική, Δανειστική, Συνεργατική Κοινοτική Βιβλιοθήκη του Φοίνικα Σύρου.

«Πρόκειται για βιβλία, τα οποία είχαμε τη χαρά να μας κάνουν χορηγία διάφοροι εκδοτικοί οίκοι και που με τη σειρά μας μοιράσαμε στα σχολεία. Στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος, οι εκπαιδευτικοί των σχολείων μας με τα παιδιά μελέτησαν τα συγκεκριμένα βιβλία και στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιείται μαζί με την Κοινοτική Βιβλιοθήκη του Φοίνικα και την υπεύθυνη, κ. Γεωργία Ματσούκα, θα γίνει μία ευρύτατη συζήτηση σχετικά με τις γυναίκες των βιβλίων αυτών. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για κάθε παιδί που θέλει να συμμετέχει στην εκδήλωση, ωστόσο, είτε από τη Σύρο είτε από οπουδήποτε στις Κυκλάδες ή την Ελλάδα, ενώ ένας από τους εκδοτικούς οίκους, μας παραχωρεί ευγενικά και μία έκπτωση στην αγορά βιβλίων για τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση», ενημερώνει.

«Τα στερεότυπα σταδιακά γκρεμίζονται»

Τέλος, από δημοσιογραφικής πλευράς, τονίστηκε, πως η κ. Πρίντεζη αποτελεί και η ίδια ένα πρότυπο γυναίκας στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς η ίδια κατέχει το ρόλο της μητέρας, της γιαγιάς, της φοιτήτριας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ στο επίπεδο του Δήμου, της προέδρου της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου, της πρώτης γυναίκας Αντιδημάρχου Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, της εντεταλμένης συμβούλου για την Κοινωνική Υπηρεσία, της αρμόδιας δημοτικής συμβούλου για τη Δημοτική Κοινότητα Ποσειδωνίας, αλλά και της υπεύθυνης για το Δημοτικό Σφαγείο.

«Αυτό για μένα σημαίνει, ότι όποια στερεότυπα υπήρχαν, σταδιακά “γκρεμίζονται”. Είναι πολύ σημαντικό, θέσεις όπως η Αντιδημαρχία Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, ή της ευθύνης του Δημοτικού Σφαγείου, που έως πρόσφατα “ταυτίζονταν” με ανδρικά πρόσωπα, πλέον να συνδυάζονται με ευθύνες όπως αυτή της προέδρου της Επιτροπής Ισότητας, της υπεύθυνης της Κοινωνικής Υπηρεσίας. Από τα απορριμματοφόρα και τα σκουπίδια, έως το σφαγείο, έως τις κοινωνικές εκδηλώσεις και τα ζητήματα ισότητας των φύλων, αυτό δείχνει πως η γυναίκα μπορεί. Έστω, μπορεί να προσπαθεί και να καταφέρνει πολλά. Και είμαι υπερήφανη που υπηρετώ σε έναν Δήμο ο οποίος πλέον φαίνεται να αγκαλιάζει και να στηρίζει αυτή την αλλαγή της νοοτροπίας απέναντι στις γυναίκες», σχολίασε η κ. Πρίντεζη κλείνοντας.