Μελέτη και προγραμματισμός έργου από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου για το παραλιακό τμήμα στην προβολή του ακινήτου του Ησυχαστηρίου “Παναγία της Ελπίδας” στην Ερμούπολη

Αντιμετώπιση και λύση στο πρόβλημα της διάβρωσης

Αποδοχή της μελέτης που προσφέρει μέσω δωρεάς το Ίδρυμα του Αντώνη Κομνηνού για τη θωράκιση της περιοχής

“Φως” μετά από πολλά έτη αγωνίας για τις σπηλαιώσεις και τη διάβρωση που έχει παρατηρηθεί στο χερσαίο τμήμα της προβολής του ακινήτου του Ησυχαστηρίου “Παναγία της Ελπίδος” στην Ερμούπολη ανάβει το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, χάρη στην πολύτιμη δωρεά της μελέτης αντιμετώπισης των εν λόγω προβλημάτων, από το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, το σοβαρό πρόβλημα είχε αναφερθεί εδώ και πολλά χρόνια από την πλευρά του Ησυχαστηρίου, προκειμένου να αναζητηθεί λύση και να εκτελεστεί έργο που θα “θωρακίζει” το σημείο.

Οι έντονοι κυματισμοί έχουν διαμορφώσει κατάσταση που ανησυχεί και το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, το οποίο κατόπιν επαφής του με το Ίδρυμα του Αντώνη Κομνηνού, θέλησε να δώσει οριστική λύση στο θέμα.

Ως εκ τούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου αποδέχθηκε στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης (8/3/2022) τη δωρεά της μελέτης με τίτλο “Επισκευές ύφαλων σπηλαιώσεων και προστασίας έναντι διάβρωσης τμήματος έμπροσθεν Ιεράς Μονής Αδελφών του Ελέους” προκειμένου άμεσα να την ελέγξει η Τεχνική Υπηρεσία και σε επόμενο Δ.Σ. να έρθει αυτή και προς έγκριση από το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου.

Θωράκιση παραλιακού τμήματος

Σύμφωνα με την εισήγηση που ανέπτυξε η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώ Μαραγκού στη σχετική συνεδρίαση, η συγκεκριμένη μελέτη θα έρθει να απαντήσει στο μεγάλο πρόβλημα που γνωρίζει το ΔΛΤΣ εδώ και πολλά χρόνια, ώστε να υπάρχει παρέμβαση κατάλληλη, που θα βελτιώνει τη σημερινή κατάσταση του χερσαίου τμήματος στην προβολή της αυλής του μεγάλου ακινήτου του Ησυχαστηρίου και κάτω από αυτό.

“Κατόπιν αιτήματος της Ιεράς Μονής Αδελφών του Ελέους – Ησυχαστήριο “Παναγία της Ελπίδος” - Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων και δαπάνη του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός παραδόθηκε στην υπηρεσία μας η μελέτη με τίτλο “Επισκευές ύφαλων σπηλαιώσεων και προστασίας έναντι διάβρωσης τμήματος έμπροσθεν Ιεράς Μονής Αδελφών του Ελέους”.

Η εκπονηθείσα μελέτη έγινε από το γραφείο Τρίτων Σύμβουλοι Μηχανικοί Τεχνική Ανώνυμος Εταιρεία και τέθηκε σε διαβούλευση την 30η-12-2021.

Σύμφωνα με τον προέλεγχο της μελέτης το αντικείμενο είναι ο σχεδιασμός των απαραίτητων τεχνικών παρεμβάσεων, ήτοι της αποκατάστασης των διαπιστωθέντων υποσκαφών και της αναβάθμισης του συστήματος θωράκισης της υφιστάμενης παραλιακής κατασκευής, προκειμένου το κρηπίδωμα να καταστεί πλήρως λειτουργικό και ασφαλές προς χρήση. Αυτό αφορά λιμενική εγκατάσταση ευθύνης ΔΛΤΣ Σύρου, σύμφωνα με την πράξη 366/1998 ΛΕΝ Κυκλάδων και την αρ. Πρω. 1445/11-4-2001 εγκριτική απόφαση της Γ.Γ. Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και δεν απαιτείται περιβαλλοντική ή άλλη αδειοδότηση κατά τη διάρκεια εκπόνησής της.

Μετά το πέρας της προθεσμίας που ορίζεται στο άρθρο 2Α του Ν. 3316/05 γνωστοποιείται αντίγραφο και σχέδια της μελέτης με τίτλο “Επισκευές ύφαλων σπηλαιώσεων και προστασίας έναντι της διάβρωσης τμήματος έμπροσθεν Ιεράς Μονής Αδελφών του Ελέους”. Το συμβούλιο Δημοσίων Έργων Ν. Κυκλάδων γνωμοδότησε υπέρ της αποδοχής δωρεάς της μελέτης με την υπ΄ αριθ. 17Η πράξη 16/2/2022” ανέφερε η ίδια, ευχαριστώντας δημοσίως τον κ. Κομνηνό για την πολύ σημαντική ανταπόκρισή του.

Αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης, η πρόεδρος ρωτήθηκε από την “Κοινή Γνώμη” σχετικά με τον χρόνο που θα προχωρήσει το έργο, το οποίο επίσης θα χρηματοδοτηθεί από το Ίδρυμα και κατ΄ εκτίμηση σήμερα, μπορεί να αναφερθεί πως θα απαιτήσει δαπάνη ύψους περίπου 100-150 χιλ. ευρώ.

“Εντός Μαρτίου θα γίνει η έγκριση της μελέτης από το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου και μετά θα εγκριθεί από το αρμόδιο Υπουργείο. Στόχος μας είναι από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Μάρτιο να έχει ολοκληρωθεί το έργο” σχολίασε η ίδια η πρόεδρος.

Δωρεά μελέτης και για τα “Αστέρια”

Σε συνέχεια των ανωτέρω, αξίζει να υπενθυμιστεί πως το Ίδρυμα του Αντώνη Κομνηνού αποδέχθηκε να χρηματοδοτήσει τη μελέτη για την ανάπλαση του όρμου των Αστεριών στην περιοχή Βαπόρια.

Σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΛΤΣ περί τα τέλη Νοεμβρίου του 2021 έγινε γνωστή η ανταπόκριση του κ. Κομνηνού και σε αυτό το αίτημα του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, με την πρόεδρο να σημειώνει τότε, πως, η εν λόγω μελέτη θα αποτυπώνει απαραίτητες παρεμβάσεις στην περιοχή, οι οποίες επ΄ ουδενί δεν θα αλλοιώνουν το τοπίο και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του.

“Η μελέτη θα προβλέπει μία σχετικά περιορισμένη επέκταση ώστε περιβαλλοντικά να είναι εύκολη και η αδειοδότησή της, προκειμένου να προλάβουμε και να την εντάξουμε στο πρόγραμμα ΝΕΑΡΧΟΣ, που το περιμένουμε” είχε επισημάνει χαρακτηριστικά η πρόεδρος, εξηγώντας μάλιστα πως η εν λόγω ανάπλαση θα απαιτήσει αρκετές χιλιάδες ευρώ, για τη συνολική βελτίωση του πιο επισκέψιμου σημείου της πόλης.

Ως εκ τούτου, η μελέτη όταν εκπονηθεί θα έρθει προς αποδοχή κι έγκριση στο Λιμενικό Ταμείο Σύρου, προκειμένου να δρομολογηθεί το πολύ σημαντικό έργο.