Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η… εβδομάδα της γυναίκας στη Σύρο

Με τη διαδικτυακή εκδήλωση «Γυναίκες που δεν έμειναν στο ράφι», σε συνδιοργάνωση με την Κοινοτική, Συνεργατική & Δανειστική Βιβλιοθήκη του Φοίνικα, έκλεισε το πρόγραμμα εκδηλώσεων «Γυναίκα, εσύ» της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, που διοργάνωσε η δημοτική Επιτροπή Ισότητας, πραγματοποιήθηκαν εικαστικές εκθέσεις, διαδραστικές ημερίδες, προβολή βίντεο, αλλά και online εκδηλώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, στις 8 Μαρτίου, ημέρα τιμής των αγώνων για τα γυναικεία δικαιώματα παγκοσμίως, τα μέλη του Τμήματος Ζωγραφικής του ΚΑΠΗ Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, είχαν ετοιμάσει ένα σπιτικό κέρασμα, για τους επισκέπτες της έκθεσής τους «Γυναίκα: Στολίδι και θησαυρός» που τίμησαν με την παρουσία τους τα εγκαίνια, στις 11 το πρωί. Τα ιδιαίτερα όμορφα έργα των μελών του ΚΑΠΗ, είχε την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Νίκος Λειβαδάρας, συνοδευόμενος από την πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου και Αντιδήμαρχο, κ. Αγγελική Πρίντεζη και τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο για τα ΚΑΠΗ, κ. Μάρκο Ρούσσο. Κατόπιν των σύντομων χαιρετισμών εκ μέρους των αιρετών, το λόγο πήρε η κ. Νομική Δεσύπρη – Ταλασλή, η οποία χαιρέτησε το «άνοιγμα» της έκθεσης εκ μέρους των γυναικών του Τμήματος Ζωγραφικής του ΚΑΠΗ. Η κ. Δεσύπρη – Ταλασλή, τόνισε πως την ημέρα της Γυναίκας τιμώνται οι αγώνες των απλών γυναικών ανά την υφήλιο, που με το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους έγραψαν ιστορία, οι ηρωίδες της καθημερινότητας, κάνοντας φυσικά μία μικρή σύνδεση και με την εμπόλεμη κατάσταση της Ουκρανίας, όπου οι γυναίκες καλούνται ξανά να αναλάβουν τεράστιες ευθύνες ενόψει των τραγικών γεγονότων. Ευχαρίστησε τα μέλη του Τμήματος Ζωγραφικής και «συμμαθήτριές» της, αλλά και τους άνδρες του ΚΑΠΗ, όπως τον κ. Ρούσσο και τους διδάσκοντες στο Τμήμα για τη συνεισφορά τους. Τέλος, ευχαρίστησε την κ. Πρίντεζη, αλλά και τους ανθρώπους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, για τη συνεχή στήριξη.

Λίγο αργότερα, και συγκεκριμένα στις 12.30 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής «Ζωγραφίζω τη γυναίκα που θαυμάζω» των ωφελούμενων του ΚΔΑΠ-ΑμεΑ Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, στο χώρο του ΚΕΦΙΑ, όπισθεν του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου. Στη λιτή, λόγω των υγειονομικών μέτρων εκδήλωση, βρέθηκαν ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης και η κ. Πρίντεζη, όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους ανθρώπους του ΚΔΑΠ-ΑμεΑ και τους ωφελούμενους, να τους συγχαρούν για το εγχείρημα και να μιλήσουν για την ουσία της σημαντικής αυτής ημέρας.

Στη συνέχεια και συγκεκριμένα στις 16:00 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας της Λέσχης Φωτογραφίας – Κινηματογράφου Σύρου, με τίτλο «ΓΥΝΑΙΚΑ, εσύ», στο κτήριο του Επιβατικού Σταθμού Ερμούπολης, έναντι του λιμένα. Εκεί βρέθηκε ο Δήμαρχος, κ. Λειβαδάρας, η Αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, κ. Πρίντεζη, καθώς και τα μέλη και φίλοι της Λέσχης Φωτογραφίας – Κινηματογράφου, με τον πρόεδρό της να απευθύνει σύντομο χαιρετισμό, μιλώντας για τη δυναμικότητα των γυναικών απ’ όλο τον κόσμο που αποτυπώνεται στα στιγμιότυπα που εκθέτουν τα μέλη στο κτήριο του Επιβατικού Σταθμού, όπου και θα παραμείνει.

Την ίδια ημέρα, στην αίθουσα Ροΐδη του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης, πραγματοποιήθηκαν στις 6 το απόγευμα τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής «Η γυναίκα με τα μάτια της γυναίκας», η οποία περιείχε έργα από πέντε Συριανές έμπειρες ζωγράφους. Εκ μέρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η κ. Πρίντεζη, καθώς και η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος κ. Ειρήνη Δράκου, η οποία συνέβαλε στο στήσιμο της έκθεσης στηρίζοντας τις δράσεις της δημοτικής Επιτροπής Ισότητας. Την έκθεση τίμησε αρκετά μεγάλο κοινό, το οποίο είχε τη δυνατότητα να θαυμάσει την ιδιαίτερη ματιά των καλλιτεχνών σχετικά με τη Γυναίκα, μέσα από τους ιδιαίτερα καλαίσθητους πίνακες. Η έκθεση θα παραμείνει επισκέψιμη καθημερινά, από τις 6μ.μ. έως τις 8μ.μ.

Ωστόσο οι δράσεις δεν περιορίστηκαν μόνο κατά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Την αμέσως επόμενη ημέρα, Τετάρτη, 9 Μαρτίου, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Σύρου, πραγματοποίησε διαδραστική εκδήλωση για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, με τίτλο «Η ισότητα αρχίζει από το παιχνίδι», στο χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, όπου τα παιδιά, μέσα από το παιχνίδι κατάφεραν να εξάγουν ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα, αναφορικά με τα δικαιώματα της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία, καθώς και την επίτευξη της ισότητας ανάμεσα στα φύλα.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, έκλεισε το Σάββατο, 12 Μαρτίου, με την προβολή βίντεο – αφιερώματος στις γυναίκες εκλεγμένες στην τοπική αυτοδιοίκηση της Σύρου από το 1981 έως το 2010, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Γιάννη Ρίτσου του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης.

Τέλος, έλαβε χώρα η διαδικτυακή εκδήλωση, με αφορμή τα βιβλία που μιλούν για σημαντικές γυναίκες «Γυναίκες που δεν έμειναν… στο ράφι», η οποία συνδιοργανώθηκε με την Κοινοτική, Παιδική & Εφηβική, Δανειστική και Συνεργατική Βιβλιοθήκη του Φοίνικα.

Συμμετείχαν τα παιδιά, που δανείστηκαν, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, βιβλία και δημιούργησαν μία παρουσίαση με εικόνες, καθώς και ένα παιχνίδι γνώσεων, σχετικά με τις σπουδαίες γυναίκες της ιστορίας.

Την εκδήλωση προλόγισαν η επικεφαλής της ομάδας «Παραμύθια…ΖΩ», που διαχειρίζεται την Κοινοτική Βιβλιοθήκη Φοίνικα, κ. Γεωργία Ματσούκα, η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και Αντιδήμαρχος, κ. Α. Πρίντεζη, καθώς και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας του Φοίνικα, κ. Γιώργος Περρής. Στην εκδήλωση συνδέθηκαν αρκετά παιδιά, τα οποία μέσα από τη συμμετοχή τους, φάνηκε, μέσα από τα βιβλία που διάβασαν να διαμόρφωσαν μία πολύ καλή εικόνα σχετικά με τις σημαντικές γυναίκες της ανθρωπότητας. Μία από τις «αγαπημένες» των παιδιών υπήρξε, φυσικά, η Φρίντα Κάλο, της οποίας η ιστορία συναρπάζει, ωστόσο δεν έλειψαν και οι μαθητές που θα ήθελαν, όπως είπαν, να έχουν τη Μαρία Μοντεσσόρι, για δασκάλα τους!

Δεδομένου, ότι η Φρίντα υπήρξε η αγαπημένη των παιδιών, η Δέσποινα Αριστείδου από την ομάδα «Παραμύθια…ΖΩ» αφηγήθηκε ένα απόσπασμα του βιβλίου, σχετικά με τη ζωή της και τα πρώτα της έργα.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η δασκάλα της Γ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Βάρης-Μάννα, Μαρία Σαμουρκασίδου, παρουσίασε ένα βίντεο - χρονικό των εργασιών που έκαναν τα παιδιά από το εικονογραφημένο βιβλίο «20 σπουδαία κορίτσια που άλλαξαν τον κόσμο» (γραμμένο για παιδιά 8+ ετών), για την Φρίντα Κάλο, την Μαρί Κιουρί και την Μαρία Μοντεσσόρι. Το βίντεο παρουσιάστηκε και κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο σχολείο, την Παρασκευή, 4 Μαρτίου.