Συνέντευξη με τον Λιμενάρχη Σύρου, Γιάννη Βαμβακούση για το σοβαρό πρόβλημα της Ερμούπολης με έμφαση στην παραλιακή ζώνη που είναι στην ευθύνη του Λιμεναρχείου

Ανάληψη ευθύνης από κάθε πλευρά για το κυκλοφοριακό

Την ανάληψη ευθύνης από κάθε αρμόδια πλευρά και σε επίπεδο διοίκησης της Σύρου καθώς και από τους πολίτες αναφορικά με το κυκλοφοριακό, επισημαίνει ως επιτακτική ανάγκη ο Λιμενάρχης Σύρου, Γιάννης Βαμβακούσης, στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στην “Κοινή Γνώμη”.

Ο ίδιος καταθέτει την οπτική του για τη διαμορφωθείσα κατάσταση στο κέντρο της Ερμούπολης, εστιάζοντας ειδικότερα στο παραλιακό τμήμα που αποτελεί ζώνη ευθύνης του Λιμεναρχείου Σύρου, στηλιτεύοντας την εικόνα της άναρχης οδηγικής συμπεριφοράς και στάθμευσης, εντοπίζοντας παράλληλα τα κενά σε επίπεδο διαχείρισης του μεγάλου προβλήματος της πόλης, αλλά και μιλώντας για την ευθύνη και τα μέτρα από πλευράς Λιμενικής Αρχής.

Όλα τα παραπάνω, ο κ. Βαμβακούσης τα σχολιάζει και εν όψει του Πάσχα, οπότε και το νησί θα έχει υψηλή επισκεψιμότητα.

  • Η εικόνα της παραλιακής ζώνης της Ερμούπολης δεν είναι η καλύτερη, με δεδομένο ότι “οργιάζει” η παράνομη στάση και στάθμευση οχημάτων και δικύκλων, σε όλη την έκτασή της. Πλησιάζουμε στο Πάσχα και αναμένεται υψηλή επισκεψιμότητα. Θα πάρετε κάποια μέτρα ή έχετε κάποιον προγραμματισμό ώστε η κατάσταση να μην γίνει χαοτική;

“Είναι εύστοχο το ερώτημα και είναι κάτι που προληπτικά η Υπηρεσία μας έχει αναλάβει δράση το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα, η δράση της Υπηρεσίας μας λαμβάνει χώρα με σχέδιο. Καθημερινά βεβαιώνονται δεκάδες παραβάσεις σε οδηγούς οχημάτων που παραβιάζουν την οδική σύμβαση της παραλιακής οδού, όπου είναι και η κεντρικότερη οδική αρτηρία του νησιού και δη της Ερμούπολης. Δέχεται τον μεγαλύτερο όγκο οχημάτων για λόγους ευνόητους καθώς ο κάθε πολίτης έχει την ανάγκη να επισκεφθεί το ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης για δικές του υποχρεώσεις. Στο πλαίσιο της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης του προβλήματος, έχει θεσπιστεί από την Υπηρεσία που προΐσταμαι, υπηρεσία τροχονόμου σε καθημερινή βάση και για δύο συνεχή 8ωρα, στο μέτρο πάντα που το επιτρέπουν οι Υπηρεσιακές ανάγκες.

Όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι ανεξάντλητες οι Υπηρεσιακές ανάγκες, καθώς το Λιμεναρχείο καλείται καθημερινά να διαχειριστεί σειρά θεμάτων που κατατάσσονται επίσης στην κατηγορία της υψηλής προτεραιότητας. Δεν είναι μόνο θέμα το κυκλοφοριακό.”.

  • Ποια είναι η τοποθέτησή σας αναφορικά με το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Ερμούπολης, το οποίο όσο περνά ο καιρός γίνεται εντονότερο και απαιτεί λύσεις και αποτελεσματική διαχείριση;

“Θα έλεγα ότι το κυκλοφοριακό της Ερμούπολης επιτείνεται και αποτελεί παθογένεια διαχρονικώς, καθότι η οδηγική συμπεριφορά, παιδεία και αγωγή των οδηγών – και λυπάμαι που το αναφέρω – είναι παντελώς ανύπαρκτη. Μεγάλη έμφαση και μηδενική ανοχή επιδεικνύει η Υπηρεσία μας στην παραβατικότητα που αφορά τις θέσεις και τις ράμπες των ΑΜΕΑ. Η αφαίρεση των πινακίδων συντελείται σε καθημερινή βάση θα έλεγα. Δεν είναι ευχάριστο μεν, αλλά είναι επιβεβλημένο να γίνει. Από την Υπηρεσία μας είναι σαφές πως πρέπει να σεβόμαστε τους ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν την καθημερινότητα που απολαμβάνει ένας άνθρωπος χωρίς προβλήματα υγείας. Είναι ξεκάθαρο.

Θέλω να τονίσω ότι το κυκλοφοριακό της Ερμούπολης ταλανίζει και αποτελεί βραχνά για τους αρμόδιους φορείς επί δεκαετίες. Δεν είναι ένα πρόβλημα που τώρα εμφανίστηκε. Η έλλειψη χώρων στάθμευσης εντός του ιστορικού κέντρου αποτελεί το κύριο αίτιο της διαμορφωθείσας κατάστασης, καθώς και η αναζήτηση θέσης στάθμευσης από τους οδηγούς στο ιστορικό κέντρο αποτελεί επίσης βασικό αίτιο. Η αναζήτηση θέσης στάθμευσης εντός Ερμούπολης στον μοναδικό χώρο, δηλαδή στο Νησάκι, αποτελεί προτεραιότητα για ευνόητους λόγους. Η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών επιλέγει τη στάθμευση του οχήματος στην πλησιέστερη δυνατή απόσταση από τον προορισμό του. Είτε είναι κατάστημα, είτε είναι υπηρεσία. Αυτό βέβαια δεν τιμά κανέναν. Αντιθέτως, μας αδικεί διότι οι κάτοικοι της Σύρου φημίζονται για την ευγένεια και τον πολιτισμό τους. Αυτό βέβαια θα πρέπει εμπράκτως να επιβεβαιώνεται και να αποδεικνύεται και όχι κατ΄ ευφημισμό. Διαχρονικά και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή και η νυν Δημοτική Αρχή είχε επιλέξει κάποιους χώρους εκτός Ερμούπολης, για χώρους στάθμευσης. Βέβαια οι οδηγοί όπως προανέφερα, επιλέγουν τον χώρο που είναι μέσα στο ιστορικό κέντρο προκειμένου το όχημά τους να το έχουν ακριβώς δίπλα και αν είναι δυνατόν να το βάλουν εντός καταστήματος ή υπηρεσίας που θέλουν να επισκεφθούν.”.

  • Κρίνετε ότι και από πλευράς Δημοτικής Αρχής θα πρέπει να παρθούν ουσιαστικά μέτρα; Μέχρι στιγμής έχουμε την ελεγχόμενη κατάσταση στο kiss 'n' ride, αλλά και προσεχώς την ελεγχόμενη στάθμευση στο Νησάκι.

“Ήδη η Υπηρεσία μας έχει φροντίσει εγκαίρως να αναδείξει τα θέματα της κυκλοφοριακής κατάστασης της παραλίας, που αποτελεί και το αντικείμενο της δικής μου Υπηρεσίας. Θα πρέπει να επισημάνω ότι εγκαίρως και εν όψει της Πασχαλινής και εν συνεχεία, θερινής περιόδου έχει κινηθεί η Υπηρεσία μας προς την κατεύθυνση υλοποίησης δράσεων που θα συμβάλλουν στην ανακούφιση του κυκλοφοριακού. Συγκεκριμένα, έχουν πραγματοποιηθεί – ήδη - συναντήσεις τόσο στο γραφείο του Δημάρχου παρουσία των επαγγελματιών οδηγών, των οδηγών ταξί, όσο και στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, ώστε να αναπτυχθούν συνεργασίες εγκαίρως και να ληφθούν μέτρα έστω και με τη μορφή προσωρινών αποφάσεων της Λιμενικής Αρχής για την αποτελεσματικότερη διαμόρφωση της κατάστασης.

Θέλω να επισημάνω ακόμη πως η βούληση της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου και της Ελληνικής Αστυνομίας για τον χώρο που δεν είναι αρμοδιότητας δικής μας, για την ανακούφιση του κυκλοφοριακού της Ερμούπολης είναι ισχυρή. Η λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα δεν είναι η επίδειξη του αυστηρότερου προσώπου του Λιμεναρχείου με την ασύστολη βεβαίωση παραβάσεων, πρακτική που δεν εξάγει και τη θετικότερη εικόνα για το νησί. Όσο μπορούμε να το αποφύγουμε, το επιλέγουμε να το αποφεύγουμε. Όμως κάποιες φορές είναι αδύνατο να αποφευχθεί.

Θέλω να κάνω μία παράκληση προς τους οδηγούς. Για να καταστήσουμε διαχειρίσιμο το κυκλοφοριακό της Ερμούπολης, δεν φτάνει η βούληση των ενδιαφερομένων. Είναι πολύτιμη όσο τίποτε άλλο και η δική τους συμβολή. Όλοι θα πρέπει με ευσυνειδησία να σεβόμαστε πρώτα τον εαυτό μας και όταν το επιτύχουμε, θα έχουμε επιτύχει και τον σεβασμό στους συμπολίτες μας.”.

  • Ως Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου Σύρου πήρατε την απόφαση για ελεγχόμενη στάθμευση στο Νησάκι. Μιλήστε μας γι αυτήν την σημαντική απόφαση, που “φιλοδοξεί” να βελτιώσει την κατάσταση στον χώρο και να εξυπηρετεί περισσότερους πολίτες τη θερινή περίοδο.

“Ήδη το Λιμενικό Ταμείο Σύρου προωθεί τη θέσπιση ελεγχόμενης στάθμευσης στον μοναδικό χώρο του ιστορικού κέντρου που διατίθεται για στη στάθμευση οχημάτων, δηλαδή στο Νησάκι, έμπροσθεν του Τελωνιακού καταστήματος. Αυτό σίγουρα θα συμβάλλει στην όχι αλόγιστη επίσκεψη του χώρου από οδηγούς που αναζητούν parking και αποτολμούν να επισκέπτονται την περιοχή, κάτι που επιβαρύνει το κυκλοφοριακό της παραλιακής οδού, γιατί θα πρέπει να διασχίσουν όλο το παραλιακό τμήμα για να καταλήξουν στον χώρο στάθμευσης.

Επιστρέφουν στην περίπτωση που δεν βρεθεί χώρος, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αυτή η αμφίδρομη κίνηση, η οποία επιβαρύνει κατά πολύ την παραλιακή οδό.

Βέβαια μία πρόταση της Υπηρεσίας μας προς το Λιμενικό Ταμείο Σύρου για την περίπτωση που οι διαδικασίες δεν ωριμάσουν και δεν υλοποιηθεί αυτό το εγχείρημα εγκαίρως, προ της θερινής περιόδου είναι να αναληφθεί μία απόφαση προκειμένου στον χώρο στάθμευσης να αλλάξουν οι κατευθύνσεις των οχημάτων. Ακόμη δεν έχουμε οριστικοποιήσει το πλάνο, βέβαια αυτό θα γίνει με απόφαση της Λιμενικής Αρχής ούτως ώστε να καταφέρουμε να μην παρατηρείται αυτός ο ακραίος συνωστισμός των οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τον χώρο στάθμευσης του Τελωνείου. Αυτό είναι κάτι που το εξετάζουμε και η Υπηρεσία μας έχει θέσει εαυτόν στη διάθεση των αρμόδιων φορέων, του Λιμενικού Ταμείου και του Δήμου, ούτως ώστε αν δεν καταστεί εφικτό εγκαίρως και προ της έναρξης της θερινής σεζόν να εγκατασταθεί η ελεγχόμενη, να ληφθεί μία προσωρινή απόφαση από την πλευρά της Υπηρεσίας μας.”.

  • Πώς αποτιμάτε μέχρι σήμερα την ελεγχόμενη κατάσταση στο kiss 'n' ride; Έχει βοηθήσει στην πόλη και στο λιμάνι;

“Είναι θετικά τα αποτελέσματα. Ένα τμήμα της παραλιακής οδού, που εξυπηρετεί στο έπακρο τον επιβατικό λιμένα. Εξυπηρετεί τους επιβάτες που κατευθύνονται προς επιβίβαση στα πλοία, εξυπηρετεί επίσης εκείνους που αποβιβάζονται από τα πλοία και πραγματικά μπορεί να είναι περιορισμένος χώρος, όμως λειτουργεί ιδανικά και εξυπηρετεί κατά πολύ τις ανάγκες του επιβατικού λιμένα και όχι μόνον, αλλά και των κατοίκων της περιοχής για λίγα λεπτά σε χρόνο που επιτρέπεται να γίνει αυτό. Σε χρόνους που επιτρέπεται, μπορούν να σταθμεύσουν τα οχήματά τους για να επισκεφθούν μία υπηρεσία.”.

  • Βέβαια έχουν παρατηρηθεί “παραφωνίες”, καθώς ορισμένοι οδηγοί σταθμεύουν τα οχήματά τους ακόμη και για ολόκληρο 24ωρο. Γι αυτές τις περιπτώσεις θα πάρετε μέτρα;

“Βεβαίως και θα βεβαιώνονται παραβάσεις και όσοι παραβιάζουν τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί για τη λειτουργία του kiss 'n' ride, θα υπόκεινται σε κυρώσεις με βάση τις διατάξεις του ΚΟΚ.”.

  • Πλησιάζει το διάστημα της Πασχαλινής σεζόν και αναμένεται υψηλό κύμα επισκεψιμότητας. Από την πλευρά σας, θα επιδείξετε αντανακλαστικά για τη διαχείριση της κατάστασης στο παραλιακό τμήμα... Ποιο μήνυμα απευθύνετε προς τους πολίτες και τις τοπικές αρχές;

“Θέλω να ευχηθώ σε όλους τους αναγνώστες της εφημερίδας καλό Πάσχα και καλό καλοκαίρι. Οι οιωνοί για τη σεζόν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικοί και αυτό θα πρέπει όχι μόνο να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού, αλλά να κεφαλαιοποιηθεί, ως αφετηρία για ανάδειξη των μοναδικών ιδιαιτεροτήτων του τόπου. Η χρονιά φέτος θα είναι εξαιρετική και αυτό θα πρέπει όλοι να το διαφυλάξουμε και να το υποστηρίξουμε.”.