Δεν θα υλοποιηθεί το έργο της κατασκευής του δίδυμου υποθαλάσσιου αγωγού για την αφαλάτωση της Βάρης εντός της θερινής περιόδου για να προστατευθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα του χωριού

Προτεραιότητα στην προστασία της καλοκαιρινής σεζόν

Σοβαρές καθυστερήσεις από τον ανάδοχο εδώ και περίπου οκτώ μήνες, με αποτέλεσμα η ΔΕΥΑΣ να έχει οδηγηθεί σε απόφαση έκπτωσης

Χρονικά μετατίθεται για αρκετούς μήνες ακόμη το σημαντικό έργο της κατασκευής του δίδυμου υποθαλάσσιου αγωγού για την αφαλάτωση της Βάρης, καθώς προέχει η προάσπιση της θερινής σεζόν για το νησί και την περιοχή και σαφώς η προστασία της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Βάρη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ήδη το έργο έχει καθυστερήσει για διάστημα περίπου οκτώ μηνών, καθώς επισήμως τέλος Ιουνίου του 2021 είχε γνωστοποιηθεί πως αυτό αναμενόταν να ξεκινήσει μετά το περυσινό καλοκαίρι.

Με ευθύνη του αναδόχου οι εργασίες για το πολύ σοβαρό και απαραίτητο έργο δεν ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβρη, αλλά ούτε τους αμέσως επόμενους μήνες καθώς υπήρχε ανετοιμότητα από πλευράς του και δεν διέθετε τον απαιτούμενο εξοπλισμό για τις προγραμματισμένες παρεμβάσεις στο παραλιακό τμήμα, γεγονός που οδήγησε την ΔΕΥΑΣ να λάβει μέτρα.

Βάσει του ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης”, η Δημοτική Επιχείρηση προτάσσει αυτή τη στιγμή την προστασία της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής, σε ένα χρονικό διάστημα προετοιμασίας όλων των ξενοδοχείων, των καταλυμάτων και των επιχειρήσεων εστίασης εν όψει του φετινού καλοκαιριού. Ως εκ τούτου, έχει δώσει εντολή στον εργολάβο να μην προχωρήσει στις παρεμβάσεις αφού δεν θα ήταν εφικτό να υποδεχθεί το χωριό επισκεψιμότητα, αν θα ήταν σε εξέλιξη το έργο και βάσει πληροφοριών, η έναρξή του προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβρη του 2022 και μετά.

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί πως άμεσα οφείλει η ΔΕΥΑΣ να μεριμνήσει και για την αποκατάσταση του τμήματος εντός του χώρου parking που έχει σκαφτεί για να περάσουν αγωγοί, αφού πλησιάζει το Πάσχα και η επισκεψιμότητα στην περιφέρεια της Σύρου αναμένεται σημαντική.

Υπενθυμίζεται πως το έργο της κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού για την αφαλάτωση της Βάρης αναμένεται να βελτιώσει τη διαδικασία προσαγωγής του θαλασσινού νερού στη μονάδα αφαλάτωσης της Βάρης.

Καθυστερήσεις, απόφαση έκπτωσης και επισκεψιμότητα

Ειδικότερα, η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου ανάμεσα στην ΔΕΥΑΣ και τον ανάδοχο είχε υπογραφεί τον Ιούνιο του 2021 καθώς υπήρχε εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση του ποσού των 400 χιλ. ευρώ γι αυτό.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα δεν είχε παρουσιαστεί έτοιμος ο εργολάβος, με αποτέλεσμα να μην έχει γίνει καμία παρέμβαση στο σημείο, αφού ο ίδιος δεν διέθετε τον απαραίτητο εξοπλισμό για την ανάπτυξη εργασιών.

Αυτή η καθυστέρηση, αλλά και με φόντο την ισχύουσα νομοθεσία και ό,τι αυτή προβλέπει για τέτοιες περιπτώσεις που ο ανάδοχος δεν ανταποκρίνεται στις συμβατικές υποχρεώσεις του εγκαίρως, ήταν ο λόγος για να ακολουθηθεί η πορεία έκπτωσής του. Ωστόσο, η συγκεκριμένη διαδικασία έχει χρονικά περιθώρια για την ανταπόκριση του ίδιου, η οποία στην περίπτωση του έργου για τον δίδυμο καταθλιπτικό αγωγό, θα πρέπει να ακολουθήσει πλέον τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της “εποχής”.

Βάσει του ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο ανάδοχος έχει λάβει εντολή πλέον να ξεκινήσει το έργο μετά το πέρας της καλοκαιρινής περιόδου του 2022 και σε κάθε περίπτωση να μην παρέμβει εντός του καλοκαιριού και η Δημοτική Επιχείρηση θα φροντίσει να προχωρήσει με “χειρουργικές” κινήσεις για το θέμα της έκπτωσης και να εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια.

Ωστόσο, προσφάτως προκλήθηκε έντονα η αγωνία στους επιχειρηματίες της Βάρης σχετικά με την κατάσταση που αντίκρισαν εντός του χώρου που λειτουργεί ως parking τη θερινή σεζόν, αφού έγινε εκσκαφή για να περάσει αγωγός. Πλέον είναι προφανές πως το έργο δεν πρέπει επ΄ ουδενί να εξελιχθεί εν μέσω Πασχαλινής ή και θερινής περιόδου και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτό το μεγάλο “χαντάκι” αναμένεται να κλείσει άμεσα.

Πρόθεση της ΔΕΥΑΣ είναι να προασπιστεί η τουριστική σεζόν και κατ΄ επέκταση να μην “μπλοκαριστεί” το χωριό και η παραλία της Βάρης από την τουριστική πίτα της Σύρου, αφού οι εκτιμήσεις και οι πρώτες κρατήσεις μέχρι σήμερα, κάνουν λόγο για μία αισιόδοξη καλοκαιρινή σεζόν. Αυτονόητο είναι μάλιστα πως η Βάρη σηκώνει μία μεγάλη επισκεψιμότητα στην παραλία της και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να έχει σκαφτεί τμήμα της.

Τα προβλήματα

Αναφορικά με τη σημαντικότητα του έργου που θα εξελιχθεί από τον επόμενο Σεπτέμβρη και μετά, αξίζει να υπενθυμιστεί πως η υφιστάμενη μονάδα αφαλάτωσης εξυπηρετεί τους οικισμούς της Βάρης και του Μέγα Γιαλού και σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, αναδεικνύονται οι λόγοι που καθιστούν το έργο απαραίτητο για την περιοχή.

“Σκοπός κατασκευής του δίδυμου υποθαλάσσιου αγωγού και των συναφών έργων είναι η επίλυση των χρόνιων προβλημάτων τροφοδοσίας της αφαλάτωσης με ικανό ποσοτικά και ποιοτικά θαλασσινό νερό. Τα υφιστάμενα προβλήματα από τη λειτουργία του υφιστάμενου συστήματος αναρρόφησης και προσαγωγής του θαλάσσιου ύδατος είναι πολλά και δυσεπίλυτα, διότι: α. Το υφιστάμενο κτίριο (αντλιοστάσιο) έχει κατασκευαστεί πριν τέσσερις δεκαετίες και έκτοτε δεν έχει αναβαθμιστεί. Η στατική του επάρκεια κρίνετα επίφοβη, ο οπλισμός της πλάκας είναι οξειδωμένος και ενανθρακωμένος και εκτός του υλικού του σκυροδέματος και ουσιαστικά η πλάκα αντιστηρίζεται με σκαλωσιές. β. Αποτελείται από ένα μικρό αντλιοστάσιο με έκταση 26,60 μ2 σε επαφή με τη θάλασσα και ενός μικρού βοηθητικού χώρου, με ένα δίδυμο σύστημα αντλιών. γ. Οι σωλήνες αναρρόφησης και προσαγωγής του θαλάσσιου ύδατος αποτελούνται από δύο σωλήνες πολυαιθυλενίου διαμέτρου Φ90, οι οποίες στο μεγαλύτερο μήκος τους τρέχουν υπέργεια, διερχόμενες ακόμα και από ιδιωτικές ιδιοκτησίες. δ. Το υποθαλάσσιο τμήμα των σωλήνων εκτείνεται σε μήκος 3 περίπου μέτρων και το σημείο υδροληψίας βρίσκεται σε βάθος 2μμ σε απόσταση 30 μέτρων από την πολυσύχναστη κατά την καλοκαιρινή περίοδο ακτή. ε. Το 2007 εκτελέστηκε έργο διάνοιξης τριών γεωτρήσεων πλησίον του αντλιοστασίου για την άντληση προφιλτραρισμένου θαλάσσιου ύδατος με σκοπό όπως το αντλούμενο θαλάσσιο νερό να είναι απαλλαγμένο από επιβαρυντικά για το σύστημα στοιχεία με τελική συνέπεια τη μείωση του κόστους της ακολουθούμενης διαδικασίας. Λόγω όμως της σύστασης του υπεδάφους, το εγχείρημα απέτυχε ως προς τις προσδοκώμενες ποσότητες με συνέπεια τη συνέχιση της άντλησης μέσω του υφιστάμενου πεπαλαιωμένου συστήματος. ζ. Λόγω της ανωτέρω αποτυχίας και του τρόπου άντλησης οι αναλύσεις του αναρροφώμενου θαλάσσιου ύδατος δεν είναι ικανοποιητικές ιδίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο και κυρίως όταν συντρέχουν τρεις συνθήκες, που αφορούν την απουσία ανέμων, την αυξημένη θερμοκρασία και το πλήθος των λουόμενων”.

Τα οφέλη

Όπως είχε αναφέρει παλαιότερα η “Κοινή Γνώμη” το ίδιο έργο αναμένεται να ωφελήσει τους κατοίκους των εξυπηρετούμενων περιοχών ενώ ταυτόχρονα συμβάλει στην προστασία της δημόσιας υγείας και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Ειδικότερα, τα οφέλη από την υλοποίησή του, συνοψίζονται στα παρακάτω: Α. Βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και της ποιότητας ζωής των λουομένων στον όρμο Βάρης. Β. Στήριξη της οικιστικής, γεωργικής και τουριστικής ανάπτυξης και Γ. Βελτίωση της αισθητικής του χώρου, λόγω υπογειοποίησης της εγκαταστάσεων”.