Κλοπή νερού από το δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑΣ

  • Δευτέρα, 1 Αυγούστου, 2022 - 13:34

Η τουριστική περίοδος για το νησί μας βρίσκεται στο απόγειο, οι καταναλώσεις νερού φθάνουν στα ύψη με τις μονάδες αφαλάτωσης να λειτουργούν σε οριακό σημείο κι όμως κάποιοι φαίνεται να μη συμμερίζονται αυτή τη κατάσταση αλλά να την επιβουλεύονται και να αποκομίζουν κέρδη σε βάρος της ΔΕΥΑΣ.

Μετά λύπης μας πάλι γίναμε μάρτυρες απρεπούς, ανάρμοστης και καθ’ όλα παράνομης συμπεριφοράς που έχει να κάνει με αδιαμφισβήτητη κλοπή νερού από το δίκτυο ύδρευση, που δεν ήταν εμφανής γιατί αυτό συνέβαινε μέσω υπόγειας αφανούς υδροληψίας, επιμελώς καλυμμένης ώστε να μη είναι εύκολο να εντοπιστεί.

Συγκεκριμένα στην περιοχή Άδειατα της Δημοτικής Κοινότητας Ποσειδωνίας, την περασμένη εβδομάδα, συνεργείο της ΔΕΥΑΣ, έπειτα από συστηματική παρακολούθηση που διάρκεσε πολλούς μήνες, κατάφερε να εντοπίσει και να αποκαλύψει υπόγεια σύνδεση επί του κεντρικού δικτύου ύδρευσης από την οποία το νερό χωρίς να περνά από κάποιο υδρομετρητή διοχετευόταν σε ιδιωτικό δίκτυο ή εναλλακτικά σε υδατοδεξαμενή. Για τον εντοπισμό του συνέβαλε αποφασιστικά το ηλεκτρονικό σύστημα τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού μέσω του οποίου έγινε συστηματική παρακολούθηση της κατανάλωσης σε συνεχή βάση. Αξίζει να σημειωθεί ότι υποψίες για υδροκλοπή στην συγκεκριμένη περιοχή γεννήθηκαν από το περυσινό καλοκαίρι με τα γνωστά προβλήματα έλλειψης νερού στην Ποσειδωνία και το Φοίνικα, όμως δεν υπήρχε ακόμα η πλήρης καταγραφή και η τεκμηρίωσή της. Το νερό για να φθάσει στην δεξαμενή των Αδειάτων από τις αφαλατώσεις Ποσειδωνίας αντλείται σε τρία στάδια, στην δεξαμενή στο Σχολείο, στην δεξαμενή της Κονιζοπής και τέλος στην δεξαμενή των Αδειάτων. Πρόκειται δηλαδή για ένα από τα πιο ακριβά νερά του νησιού. Και αυτό το νερό γινόταν προϊόν κλοπής. Η ζημιά, τόσο σαν αξία αλλά κυρίως από πλευράς απώλειας, για τη ΔΕΥΑΣ ήταν τεράστια.

Από τα ευρήματα κατά την επέμβαση του συνεργείου, παρουσία του Γενικού Διευθυντή της επιχείρησης και του Προέδρου του Δ.Σ. αυτής, ο οποίος κλήθηκε επί τόπου για να λάβει γνώση, προκύπτει ότι η παράνομη αυτή πράξη συνέβαινε εδώ και πολλά χρόνια. Από την επιφάνεια του ασφάλτινου οδοστρώματος φαίνεται ότι η παράνομη σύνδεση προηγήθηκε της ασφαλτόστρωσης και πραγματοποιήθηκε κατά την φάση της κατασκευής του δικτύου ύδρευσης, έργα που πραγματοποιήθηκαν από τον πρώην Δήμο Ποσειδωνίας πριν από την επέκταση των διοικητικών ορίων της ΔΕΥΑΣ το 2011, με το Πρόγραμμα Καλλικράτης.

Δυστυχώς, τέτοια φαινόμενα προκαλούν ζημία για τα οικονομικά της επιχείρησης τόσο από την απώλεια εσόδων, αλλά και λόγω του κόστους εντοπισμού τους. Τέλος αποβαίνουν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου κι αμαυρώνουν την τοπική μας κοινωνία. Η ΔΕΥΑΣ στο σύνολό της, Διοίκηση και εργαζόμενοι, προασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να ερευνούν, τυχόν τέτοια περιστατικά με στόχο να τα εξαλείψουν και να τιμωρήσουν τους υπαίτιους με υψηλά πρόστιμα οδηγώντας τους παράλληλα ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η κλοπή και η εμπορία νερού τιμωρείται εκ του Νόμου. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να φθάνει καθαρό και υγιεινό στα σπίτια όλων. Στο νησί μας λόγω των αφαλατώσεων είναι ακριβό και πρέπει όλοι μας να το περιφρουρήσουμε. Ως εκ τούτου δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι θα υπάρξει μηδενική ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα.