Ανησυχία στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για την αποδυνάμωση σημαντικών Υπηρεσιών, όπως η Οικονομική

“Πυρετός” αγωνίας για την υποστελέχωση

Με μία δίμηνη πρόσληψη επιχειρεί η Δημοτική Αρχή να καλύψει κενά στο τμήμα του Ταμείου

Σε σοβαρό “πονοκέφαλο” αλλά και “απειλή” για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης τείνει να εξελιχθεί η υποστελέχωση, με το πιο κρίσιμο θέμα να εντοπίζεται στην Οικονομική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με όσα αναδείχθηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση των μελών της, το πρόβλημα της υποστελέχωσης στο τμήμα του Ταμείου γεννά προβληματισμό, αφού η Οικονομική Υπηρεσία οφείλει να λειτουργεί απρόσκοπτα. Προς μερική “ανακούφιση” του προβλήματος η Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει σε δίμηνη πρόσληψη ατόμου, ωστόσο, αυτή η εξέλιξη δεν θα λύσει το σοβαρό πρόβλημα, το οποίο θα ενταθεί μάλιστα, αφού προσεχώς και σε διάστημα δύο ετών, από τη συγκεκριμένη θέση θα αποχωρήσει υπάλληλος που θα συνταξιοδοτηθεί.

Το θέμα της υποστελέχωσης συζητήθηκε μεταξύ των μελών, ενώ τόσο η Δημοτική Αρχή, όσο και η μείζονα μειοψηφία συμφώνησαν πως ο Δήμος θα πρέπει εγκαίρως να δείξει πρόνοια ώστε να καλύψει σοβαρά κενά στην Οικονομική Υπηρεσία.

Σημειώνεται πως η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε την πρόσληψη ενός ατόμου ειδικότητας ΔΕ Διοικητικών με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (2μηνης διάρκειας).

Σοβαρό πρόβλημα

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης ανέδειξε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης μιλώντας για την προαναφερθείσα πρόσληψη. “Υπάρχει η σχετική εισήγηση από τη Διοικητική Υπηρεσία. Το συγκεκριμένο άτομο θα απασχοληθεί στο τμήμα του Ταμείου όπου το επόμενο διάστημα προβλέπεται υψηλός ο φόρτος. Ούτως ή άλλως, κατά το παρελθόν στο συγκεκριμένο Τμήμα απασχολούνταν τρία άτομα ενώ σήμερα απασχολούνται δύο. Προσανατολιζόμαστε σε άτομο που ήδη έχει απασχοληθεί σε προηγούμενα προγράμματα στον Δήμο μας” διευκρίνισε σχετικά, με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξη Αθανασίου να εκφράζει τη σύμφωνη γνώμη του, αλλά παράλληλα να τονίζει την ανάγκη δρομολόγησης σταθερής λύσης στα συγκεκριμένα κενά.

“Όταν έγινε η μεταφορά του υπαλλήλου στο Λογιστήριο είχαμε πει ότι θα καλύψουμε τη θέση του ταμία. Το Ταμείο δεν μένει με δύο ανθρώπους. Είναι από τις κρίσιμες Υπηρεσίες του Δήμου. Όχι ότι οι άλλες δεν είναι. Απλά έχει αυτή τη συναλλακτική καθημερινότητα με τον δημότη και καταλαβαίνετε ότι έπρεπε να φέρουμε τον Δήμο άνω κάτω για να το καλύψουμε αυτό το συγκεκριμένο κενό” υπογράμμισε ο ίδιος, εξηγώντας παράλληλα πως, “Με το δίμηνο κι εγώ φαντάστηκα ότι θα είναι κάποιος που έχει θητεύσει στο παρελθόν για να ξέρει, αλλιώς δεν υπάρχει νόημα να έρθει κάποιος ο οποίος δεν ξέρει τίποτα. Μέσα σε ένα δίμηνο δεν θα προλάβει να πάρει ούτε μυρωδιά για τις διαδικασίες του Ταμείου”.

Προετοιμασία πριν τη συνταξιοδότηση

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Γιάννης Πιταούλης γνωστοποίησε πως προσεχώς θα μείνει κενή μία θέση ταμία στον Δήμο, καθώς ακολουθεί συνταξιοδότηση υπαλλήλου. Ως εκ τούτου, υπογράμμισε πως ο Δήμος θα πρέπει να εξετάσει εγκαίρως τον τρόπο κάλυψης της θέσης.

“Έχοντας υπόψη ότι ο ταμίας του Δήμου σε δύο χρόνια θα συνταξιοδοτηθεί, ενδεχομένως η επόμενη κίνηση που πρέπει να κάνουμε να είναι ότι θα πρέπει να δούμε και ποιος θα τον διαδεχτεί. Σιγά σιγά όποιος είναι να προετοιμάζεται για να αποκτά και τη σχετική γνώση” παρατήρησε, εξηγώντας ταυτόχρονα ενέργειες της Οικονομικής Υπηρεσίας προς διευκόλυνση υποθέσεων.

“Προσπαθούμε να προωθήσουμε τις ηλεκτρονικές πληρωμές ώστε να είναι όλα πιο εύκολα και το Ταμείο να μη δέχεται μεγάλη επιβάρυνση, από την άλλη πλευρά είναι τέτοια η φύση της Υπηρεσίας που απαιτείται να υπάρχουν άτομα έτσι ώστε και ο ένας να ελέγχει τον άλλον και τυχόν κενά να μπορούν να αναπληρώνονται” ανέφερε, ενώ προχώρησε σε γενικότερο σχόλιο και για το πρόβλημα της υποστελέχωσης στον Δήμο.

Συνταξιοδοτήσεις και κινητικότητα μεγάλος “πονοκέφαλος”

Σύμφωνα με όσα εξήγησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών το πρόβλημα της υποστελέχωσης εντείνεται ακόμη περισσότερο λόγω συνταξιοδοτήσεων και κινητικότητας.

“Βέβαια η συνολική εικόνα του Δήμου όσον αφορά το προσωπικό είναι ότι έχουμε μόνον αποχωρήσεις. Δυστυχώς όποια ενέργεια και αν κάνουμε για να ενισχυθεί η Υπηρεσία και να έρθουν κάποια άτομα στον Δήμο, από την άλλη πλευρά βλέπουμε ότι είτε με συνταξιοδότηση, είτε με κινητικότητα, υπάρχουν συνεχείς αποχωρήσεις και ιδιαίτερα στο κομμάτι της Οικονομικής Υπηρεσίας. Και αυτό μάλλον λέει κάποια πράγματα για τη δυσκολία των εργασιών και ότι εκεί υπάρχουν ευθύνες όσοι αναλαμβάνουν τις θέσεις στις οποίες υπηρετούν” σχολίασε σχετικά, με την παρατήρησή του να “ανοίγει” τη συζήτηση και για άλλα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής.

Παρέμβαση στο Υπ. Εσωτερικών

Συγκεκριμένα, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής τόνισε τα εξής. “Κάποια στιγμή πρέπει να ελέγξουμε τη νομοθεσία με την κινητικότητα. Δεν μπορεί να φεύγουν υπάλληλοι ανεξαρτήτως της απόφασης της Εκτελεστικής. Για παράδειγμα σε άλλον Δήμο, στην Οικονομική Υπηρεσία του από 11 άτομα του έφυγαν 7 με την κινητικότητα. Πρέπει να μπει ένα φρένο σε αυτήν την κατάσταση. Είναι σημαντικό αυτό” υποστήριξε, ενώ σε παρόμοιο τόνο μίλησε και ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Νίκος Φωτεινιάς.

“Συμπληρωματικά σε αυτό, θα πω το εξής. Το Υπουργείο δυστυχώς ενώ είχε μεγάλο ποσοστό περίπου στο 80%, τώρα το έχει κατεβάσει στο 65%, οπότε υπάρχει δυνατότητα όσοι κάνουν αίτηση με την κινητικότητα, να φεύγουν. Και τελευταία φορά κάποιοι υπάλληλοι ΠΕ του Δήμου μας που είχαν κάνει την αίτηση, δεν εξετάστηκαν καν αυτές οι αιτήσεις γιατί ήταν στο όριο” ανέφερε ο Νίκος Φωτεινιάς, επαναλαμβάνοντας πως, “Εάν δεν αλλάξει το κεντρικό κράτος το ποσοστό να το πάει υψηλότερα, δηλαδή να το πάει στο 80% που ήταν παλαιότερα, θα έχουμε αυτήν την αφαίμαξη συνεχώς στους υπαλλήλους”.

Γνωρίζοντας σε βάθος το πρόβλημα υποστελέχωσης του Δήμου πρόσθεσε δε, πως, “Πρέπει να βρεθεί λύση. Η ΚΕΔΕ έχει κάνει επανειλημμένως διαβήματα και κινήσεις για να μην φεύγουν υπάλληλοι. Πρέπει να υπάρξει συνολικά διάβημα από την ΚΕΔΕ προς την κεντρική διοίκηση και το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να αλλάξει το ποσοστό αναπλήρωσης”.

Σε συνέχεια των παραπάνω, ο Αλέξης Αθανασίου έκλεισε τις τοποθετήσεις, υποστηρίζοντας πως εν τέλει, η κινητικότητα έβλαψε τους Δήμους και δη τους νησιωτικούς.

“Τελικά η κινητικότητα έγινε για να εξυπηρετούνται τα Υπουργεία και οι μεγάλες πόλεις. Δεν έγινε για να καλυφθούν οι ανάγκες οι δικές μας στα νησιά ή στις δύσκολες περιοχές. Άρα, σε λίγο θα έχουμε μία υπερπληθώρα εργαζομένων στους μεγάλους Δήμους και τις μεγάλες Περιφέρειες και εμείς θα μένουμε στα ίδια” ανέφερε, υποστηρίζοντας τέλος πως, “Για εμένα ήταν λάθος όλο αυτό έτσι όπως ήρθε το 2016. Τελικά έγινε κάτι που αφαίμαξε τους δικούς μας εργαζομένους”.