“Ανεβαίνει” η τιμή του τ.μ. στους χώρους που καταλαμβάνουν και αξιοποιούν οι επιχειρήσεις στους παραλιακούς χώρους ευθύνης του Λιμενικού Ταμείου Σύρου και στα τέσσερα νησιά ευθύνης του

Η ενεργειακή κρίση αυξάνει τις χρεώσεις τραπεζοκαθισμάτων

Ομόφωνα το τεχνικό πρόγραμμα για το 2023, από το Διοικητικό Συμβούλιο

Με υψηλότερες χρεώσεις για την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των παραλιακών χώρων ευθύνης του Λιμενικού Ταμείου Σύρου και στα τέσσερα νησιά ευθύνης του έρχονται οι επιχειρηματίες για το έτος 2023, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης που έχει επηρεάσει το κομμάτι των εξόδων και πρέπει απαραιτήτως να ελεγχθεί από τη Διοίκηση.

Πρόκειται για μία αύξηση στο κομμάτι του ανταλλάγματος που καταβάλλουν ετησίως οι επιχειρηματίες για την κατάληψη παραλιακών χώρων, η οποία θα έχει “προσωρινό” χαρακτήρα όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώ Μαραγκού και θα αφορά το έτος 2023, καθώς αν η κατάσταση βελτιωθεί προσεχώς και είναι διαχειρίσιμο το ενεργειακό κόστος, τότε, θα επανεξετασθούν αυτές οι αυξήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ακολουθούν, η αύξηση κυμαίνεται στο 10% και αγγίζει τη Σύρο, την Κέα, την Κύθνο και τη Σέριφο.

Τα παραπάνω αναλύθηκαν στην χθεσινή συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, κατά τη διάρκεια της οποίας εγκρίθηκε και το τεχνικό πρόγραμμα για το 2023 σχετικά με τα τέσσερα νησιά.

Προσπάθεια ελέγχου απέναντι στην πίεση της ενεργειακής κρίσης

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν σχετικά με την αύξηση του ανταλλάγματος για τους χώρους που παραχωρούνται προς ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, αφορούν το διάστημα από 1/1/2023 μέχρι 31/12/2023 και σύμφωνα με την πλευρά της προέδρου, κρίνονται αναγκαίες για συγκεκριμένο λόγο.

“Υπάρχει και η εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας. Λόγω της γενικότερης κρίσης, προχωράμε σε μία αύξηση της τάξεως του 10%. Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου αναγκαστήκαμε και προχωρήσαμε σε σχετική αναμόρφωση προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στο ενεργειακό κόστος, αφαιρώντας χρήματα από άλλες πιστώσεις προκειμένου να πληρώσουμε όλα τα έξοδα της ΔΕΗ. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι οι αυξήσεις και στα ανταλλάγματα είναι μονόδρομος” εξήγησε η Κανδιώ Μαραγκού, σημειώνοντας παράλληλα, πως το ύψος της αύξησης είναι το ίδιο για όλα τα νησιά και αποκλειστικά για ένα έτος.

“Σε όλα τα νησιά έχουν γίνει οι ίδιες αυξήσεις και επειδή ακριβώς δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί όλη αυτή η κατάσταση γι αυτό και μπήκαμε στη διαδικασία να καθορίσουμε το αντάλλαγμα για έναν χρόνο και βλέπουμε. Συνήθως καθορίζαμε το αντάλλαγμα για τρία χρόνια. Ουσιαστικά είναι μία “προσωρινή” τροποποίηση και αλλαγή, με δεδομένο ότι πρέπει να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα και αν θα εξελιχθούν καλώς για το 2024 και το 2025” πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι εν λόγω αυξήσεις εγκρίθηκαν ομόφωνα από το σύνολο των μελών της Διοίκησης, με την επισήμανση μάλιστα πως δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφώσει η ενεργειακή κρίση, “Οι αυξήσεις είναι μονόδρομος”.

Αναλυτικά οι χρεώσεις

Συγκεκριμένα για τη Σύρο από 23 ευρώ το τ.μ. για τα τραπεζοκαθίσματα και τις ξαπλώστρες, αυξάνεται η χρέωση στα 25 ευρώ, ενώ για τοποθέτηση σταντ, ψυγείων και εκθετηρίων από 12.50 ευρώ σε 14 ευρώ, και ειδικότερα για κατάληψη χώρου στην περιοχή Καρνάγιο από 12,50 ευρώ σε 14 ευρώ το τ.μ..

Όσον αφορά το νησί της Κέας, η χρέωση των 23 ευρώ το τ.μ. για ξαπλώστρες και τραπεζοκαθίσματα στο Βουρκάρι αυξάνεται στα 25 ευρώ, ενώ για σταντ – ψυγεία και εκθετήρια από 12,50 ευρώ, αυξάνεται στα 14 ευρώ. Επιπλέον, για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και ξαπλωστρών στην περιοχή της Κορησσίας από 20 ευρώ αυξάνεται στα 22 ευρώ και για σταντ – ψυγεία και εκθετήρια από 12,50 ευρώ σε 14 ευρώ.

Αναφορικά με το νησί της Κύθνου και συγκεκριμένα στον Μέριχα για τραπεζοκαθίσματα και ξαπλώστρες από 23,90 ευρώ ανά τ.μ., η χρέωση θα γίνει 25 ευρώ, ενώ για σταντ-ψυγεία και εκθετήρια από 12,50 ευρώ θα πάει στα 14 ευρώ.

Όσον αφορά την περιοχή Λουτρά, η χρέωση για τα τραπεζοκαθίσματα και τις ξαπλώστρες από 20 ευρώ ανά τ.μ. θα φθάσει στα 22 ευρώ, και για σταντ – ψυγεία και εκθετήρια από 12,50 ευρώ σε 14 ευρώ.

Τέλος, αυξήσεις υπάρχουν και για το νησί της Σερίφου και συγκεκριμένα, η τιμή χρέωσης του τ.μ. για το Λιβάδι σχετικά με την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και ξαπλωστρών, από 25 ευρώ φθάνει σε 27 ευρώ και για τοποθέτηση σταντ – ψυγείων και εκθετηρίων από 12,50 ευρώ αυξάνεται στα 14 ευρώ το τ.μ..

Αποδοχή αιτημάτων από νησιά

Των ανωτέρω, προηγήθηκε η έγκριση του τεχνικού προγράμματος, με την πρόεδρο να εξηγεί πως έγιναν αποδεκτά τα αιτήματα και των τεσσάρων νησιών για το επόμενο έτος. “Έχουν ενταχθεί όλα τα έργα που έχετε ζητήσει από όλα τα νησιά” ανέφερε σχετικά η κα Μαραγκού, υπενθυμίζοντας μάλιστα πως για ορισμένα έργα της Σερίφου και της Κέας έγινε συνάντηση στο Υπουργείο Ναυτιλίας προσφάτως. “Πριν μία εβδομάδα είχαμε συνάντηση και στο Υπουργείο Ναυτιλίας προκειμένου να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση και για κάποια έργα της Κέας, που αφορούν στην επισκευή στο Βουρκάρι και την επισκευή στον προσήνεμο μόλο της Κορησσίας, όπως και την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Σερίφου”.

Σχετικά με το τελευταίο έργο δε, διευκρίνισε πως, “η απόφαση ένταξης θεωρώ ότι θα γίνει τον Νοέμβρη του 2022 περίπου. Οπότε αναμένουμε για τις συγκεκριμένες εξελίξεις”.

Έργα και παρεμβάσεις σε τέσσερα νησιά

Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, στη χθεσινή συνεδρίαση των μελών του, αποφασίστηκαν για το 2023 τα παρακάτω έργα.

Ειδικότερα με πηγή χρηματοδότησης το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ και Εθνικό ΠΔΕ), θα προωθηθούν τα παρακάτω έργα για τα τέσσερα νησιά αρμοδιότητας του Λιμενικού Ταμείου Σύρου.

Συγκεκριμένα, η επίστρωση του υφιστάμενου κρηπιδώματος καθώς και η διαμόρφωση διαδρόμου πρόσβασης, πεζοδρομίου και ραμπών ΑΜΕΑ στο Κίνι Σύρου (9.530,12 ευρώ), η επισκευή ανωδομής και βελτίωση περίφραξης στην περιοχή από πλατεία Κανάρη έως την περιοχή Νησάκι Ερμούπολης Σύρου (προβλήτα κρουαζιεροπλοίων / φάση Α) με ποσό 11.293,92 ευρώ και η επισκευή υποστέγων, ασφαλτοτάπητα και δικτύου ομβρίων στο κρηπίδωμα επιβατικών πλοίων Ερμούπολης (15.086,01 ευρώ).

Υπογραμμίζεται πως με την απόφαση (ΑΔΑ:Ω87Σ46ΜΤΛΡ-ΔΔΞ) του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων εγκρίθηκε η ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2021 των παρακάτω έργων: 1. Επιστρώσεις παραλιακού δρόμου και κρηπιδωμάτων, κατασκευή ραμπών πρόσδεσης και δικτύου φωτισμού λιμένα Μέριχα Κύθνου (123.989,76 ευρώ) και 2. Εργασίες βελτίωσης πρόσβασης, κατασκευή πεζοδρομίου και δικτύου φωτισμού στη χερσαία ζώνη Φοίνικα Σύρου (123.992,56 ευρώ). Ως εκ τούτου, εγγράφονται και συμπεριλαμβάνονται και τα σχετικά έργα στο τεχνικό πρόγραμμα του Λιμενικού Ταμείου Σύρου για το έτος 2023.

Επιπλέον, για την επόμενη χρονιά και για τα τέσσερα νησιά ευθύνης του ΔΛΤΣ προγραμματίζονται έργα και παρεμβάσεις με πηγή χρηματοδότησης από τακτικά έσοδα για πιστώσεις προοριζόμενες για επενδυτικές δαπάνες. Το χρηματικό υπόλοιπο συνολικά σε αυτά τα έργα αφορά σε 396.260 ευρώ. Συγκεκριμένα, θα γίνουν επισκευές ηλεκτροφωτισμού και ηλεκτρομηχανολογικές στις εγκαταστάσεις της χερσαίας ζώνης Κύθνου (8.060 ευρώ), παρόμοιες επισκευές με αντίστοιχα ποσά και στη χερσαία ζώνη Σερίφου, όπως και στη χερσαία ζώνη της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης αλλά και της Ποσειδωνίας Σύρου. Με ποσό 6.200 ευρώ θα προωθηθούν ανάλογες παρεμβάσεις για βελτιώσεις σε ηλεκτροφωτισμό και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις στο Κίνι, αλλά και στο νησί της Κέας με ποσό 8.060 ευρώ.

Ακόμη, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου έχει μεριμνήσει και προγραμματίσει για επισκευή και συντήρηση δαπέδων, πεζοδρομίων, ανωδομών και ύφαλων σπηλαιώσεων στη χερσαία ζώνη Κέας με ποσό ύψους 60.000 ευρώ. Επιπρόσθετα, το ποσό των 37.200 ευρώ παραμένει για γενικές εργασίες επισκευής και συντήρησης πεζοδρομίων, δαπέδων, ανωδομών και ύφαλων σπηλαιώσεων στη χερσαία ζώνη λιμένα Κύθνου. Βάσει της εισήγησης που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, με το ποσό τω 30.500 ευρώ θα εκτελεστούν ίδιες εργασίες στη χερσαία ζώνη Σερίφου, ενώ ύφαλες επισκευές στην προβλήτα κρουαζιεροπλοίων και προβλητών τουριστικών σκαφών στον λιμένα Ερμούπολης θα προωθηθούν με ποσό ύψους 35.340 ευρώ. Σημαντική είναι και η πρόβλεψη της επισκευής της υφιστάμενης προβλήτας στην περιοχή “Βούλγαρη” στη χερσαία ζώνη του Φοίνικα (42.000 ευρώ), η δρομολόγηση της επισκευής και συντήρησης πεζοδρομίων, δαπέδων και ανωδομών της χερσαίας ζώνης Σύρου με 34.720 ευρώ, όπως και η προώθηση επισκευών της οδού πρόσβασης οχημάτων στην προβλήτα κρουαζιεροπλοίων στο Νησάκι Σύρου (35.000 ευρώ), αλλά και λειτουργικές παρεμβάσεις – σποραδικές επισκευές στην περιοχή “Καρνάγιο” του λιμένα Ερμούπολης με ποσό ύψους 75.000 ευρώ.

Χωρίς πεζοδρόμια η ανάπλαση στον Φοίνικα

Σημαντική υπήρξε η ενημέρωση και για το έργο της ανάπλασης στο παραλιακό τμήμα του Φοίνικα και συγκεκριμένα από το ύψος της στροφής της πρώην επιχείρησης “Μπαρμπαλιάς” μέχρι και το καταφύγιο σκαφών. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην ίδια συνεδρίαση, προκειμένου αυτό να λάβει όλες τις αδειοδοτήσεις και να “τρέξει” αμεσότερα πρέπει να εγκριθεί μία τροποποίηση στη μελέτη του.

Αυτή η αλλαγή αφορά στην κατάργηση του πεζοδρομίου που θα κατασκευαζόταν κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στο καταφύγιο, με αποτέλεσμα να πρέπει να οριοθετηθεί ουσιαστικά ένας πεζοδιάδρομος, χωρίς υψομετρική διαφορά από το οδόστρωμα.

Υπενθυμίζεται πως στόχος είναι η δημοπράτησή του να “τρέξει” μέχρι το τέλος του έτους, καθώς γι αυτό έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 124 χιλ. ευρώ από το ΠΔΕ (2021) του Υπουργείου Ναυτιλίας.