Σοβαρή ανησυχία χθες, από ανάφλεξη τμήματος στύλου της ΔΕΗ στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου και την πτώση του στο οδικό δίκτυο

Σύρος: Λύση η υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού

Άμεση επέμβαση από ΔΕΔΔΗΕ και Πυροσβεστική για την αποτροπή πυρκαγιάς στο σημείο

Μία τοπική ανάφλεξη σε στύλο της ΔΕΗ στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου, χθες το πρωί, σήμανε συναγερμό στο νησί, προκειμένου - με την αποκόλληση τμήματός του και την πτώση του στο οδικό δίκτυο -, να ήταν εφικτό να αποφευχθεί πρόκληση φωτιάς σε ένα σημείο που επηρέαζε έντονα και ο δυνατός άνεμος.

Για τη διαχείριση και αντιμετώπιση του περιστατικού έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του ΔΕΔΔΗΕ, περιορίζοντας άμεσα τον κίνδυνο, τόσο για τους οδηγούς, όσο και για το περιβάλλον. Η ρίψη νερού στο τμήμα που κάηκε εξαιτίας ανάφλεξης λόγω σπινθιρισμών με δεδομένη την υγρασία και τη βροχόπτωση που προηγήθηκε το προηγούμενο βράδυ, κρίθηκε απαραίτητη, ώστε στην περιοχή να μην καταγραφόταν πρόκληση φωτιάς.

Αμέσως μετά, το συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε σε αντικατάσταση του στύλου της ΔΕΗ και σε σταδιακή τροφοδότηση σε επίπεδο ηλεκτροδότησης των περιοχών Αγίου Δημητρίου, Δόξας και Δηλίου.

Με αφορμή τα ανωτέρω, μίλησαν στην “Κοινή Γνώμη” τόσο ο Διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Σύρου, Νίκος Ραγκούσης, όσο όμως και ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Αιγαίου, Νικόλαος Μπάλσης αλλά και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής σχετικά με την καλύτερη λύση απέναντι σε τέτοια γεγονότα, που όπως αναγνώρισαν και τα τρία πρόσωπα, αφορά στην υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού.

Σχετικά με τη Σύρο, τονίσθηκε πως έχει δρομολογηθεί ένα μεγάλο έργο υπογειοποίησης του δικτύου με ποσό 2,5 εκατ. ευρώ, το οποίο ζήτησε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ενώ θα γίνουν και άλλες εκτεταμένες παρεμβάσεις σε κεντρικά σημεία, από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Η υπογειοποίηση θα σημάνει πως οι ακαλαίσθητοι και παλαιοί στύλοι της ΔΕΗ θα δώσουν τη θέση τους σε υπόγειο εξοπλισμό, ώστε να εξασφαλίζεται απρόσκοπτα η μεταφορά και διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικής Ν. Αιγαίου: Υπάρχουν θέματα πυροπροστασίας

Αναφορικά με την άμεση ανταπόκριση των πυροσβεστικών δυνάμεων μίλησε ο Περιφερειακός Διοικητής Ν. Αιγαίου, Νικόλαος Μπάλσης, ο οποίος αρχικά εξήγησε τον λόγο πρόκλησης του χθεσινού περιστατικού και ως εκ τούτου, τα άμεσα αντανακλαστικά της Πυροσβεστικής.

“Το δίκτυο της μεταφοράς και διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος είναι κάποια εκατομμύρια χιλιόμετρα σε όλη τη χώρα. Είναι ένα πολύ μεγάλο δίκτυο και φυσικά και στις Κυκλάδες και εννοείται και στη Σύρο. Είναι υπέργειο το δίκτυο με συστήματα καλωδιώσεων και στύλων και μέσα σε όλα τα άλλα προβλήματα που υπάρχουν, εκτός από το αισθητικό και το πώς χαράζεται αυτό το δίκτυο, υπάρχουν και προβλήματα πυροπροστασίας. Γιατί αυτά είναι καλώδια που είναι ενεργά, δηλαδή μεταφέρουν ρεύμα που σημαίνει ότι στις συνδέσεις, αν είναι χαλαρές και υπάρχουν και άλλα θέματα, ενδέχεται να δώσουν κάποιον ερπυσμό, δηλαδή να μεταφερθεί το ρεύμα και σε συνδυασμό με την υγρασία και με άλατα που εναποτίθενται σε αυτά τα στοιχεία, να υπάρξει πρόβλημα” περιέγραψε σε πρώτο επίπεδο ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα πως, “Αυτό το παρατηρούμε και τα βράδια ειδικά με έντονη υγρασία σε κολώνες και στύλους της ΔΕΗ. Κάποιες φορές κάνει και βραχυκύκλωμα με αποτέλεσμα να δώσει και ανάφλεξη τοπικά ή με πετάξει καιούμενο μέταλλο”. Μάλιστα εξήγησε πως αυτό το πρόβλημα μπορεί να προκύψει ακόμη και αν το δίκτυο έχει δεχθεί καθαρισμό. “Ακόμη και καθαρισμός να έχει υπάρξει στα δίκτυα, μπορεί να προκληθεί θέμα αν υπάρχει κάτω ξερό χόρτο και γίνει ανάφλεξη” ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας για το χθεσινό περιστατικό πως, “Εδώ είχαμε ανάφλεξη τοπικά, πήρε φωτιά και κάηκε και αδυνάτησε το σημείο με την τραβέρσα της κολώνας και με τη δύναμη του αέρα, αυτό αποκολλήθηκε”.

Το βλέμμα στραμμένο στις υπογειοποιήσεις

Αναφορικά με την οπτική του κ. Μπάλση, η οριστική λύση σε τέτοια περιστατικά, θα μπορούσε να δοθεί μέσω προώθησης έργων υπογειοποίησης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού.

“Θεωρώ ότι είτε με κάποια πρωτοβουλία της εταιρείας που κάνει τη διανομή, τη μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος, είτε μέσω κάποιων διατάξεων νομοθετικών, να θεσπιστεί η υπογειοποίηση με κάποιον τρόπο και να γίνει υποχρεωτική και να δοθούν ίσως κίνητρα, ώστε να φύγουν τα δίκτυα από εναέριες κυκλοφορίες και να είναι όλα υπογειοποιημένα” υποστήριξε ο ίδιος, ενώ τόνισε πως την ίδια πρακτική εφαρμόζουν με επιτυχία Ευρωπαϊκές χώρες.

“Άλλωστε στο εξωτερικό, στην Ευρώπη που βασικά αυτό κάνουμε και αντιγράφουμε καλές επιλογές της Ευρώπης και ακολουθούμε τις διατάξεις και τους κανονισμούς αυτής, τα περισσότερα δίκτυα είναι υπογειοποιημένα. Προσφάτως η Γαλλία υπογειοποίησε και την υπερυψηλή της τάση. Δηλαδή κάποιες εκατοντάδες χιλιόμετρα δικτύου” πρόσθεσε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής, εξηγώντας στη συνέχεια πως, “Κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει, γιατί εκεί τα πράγματα είναι πολύ πιο ασφαλή στο κομμάτι που ενδιαφέρει το πυροσβεστικό σώμα, που είναι η πυρασφάλεια”.

Επιπλέον, τοποθετήθηκε δημοσίως και για το αισθητικό ζήτημα.

“Ένα ακόμη θέμα είναι το αισθητικό. Το να υπάρχει ένα δάσος με καλώδια δεν είναι ό,τι καλύτερο. Θα μπορούσε να γίνει ένα πρότυπο πρόγραμμα, μία πρότυπη δράση – που οι Κυκλάδες έχουν έντονα και το αισθητικό, αρχιτεκτονικό θέμα πολύ ψηλά. Αυτή είναι η θέση μας” δήλωσε, γνωστοποιώντας πως παρόμοια περιστατικά καλείται να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική σε όλα τα νησιά.

“Το σημερινό περιστατικό ήταν ένα. Πέρυσι είχαμε παρόμοιο στην Πάρο αλλά και φέτος πάλι στη Ρόδο, πάλι είχαμε κολώνα της ΔΕΗ που βραχυκύκλωσε. Όλες οι αυξομειώσεις στη λειτουργία ειδικά όταν είναι παλιό το δίκτυο και δεν είναι καλά μελετημένο για να κάνει ισομοιρασμό, δημιουργούν τέτοια προβλήματα” σχολίασε ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας πως, “Πρέπει να υπάρχει μία πολύ καλή στρατηγική και από την κεντρική διοίκηση και από την τοπική αυτοδιοίκηση. Και η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να κάνει προτάσεις και να ζητά υπογειοποιήσεις”.

Άλλωστε, σύμφωνα με όσα εξήγησε, “Από άποψη πυροπροστασίας, αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Είναι ένα δίκτυο παλιό. Αλλά τουλάχιστον να υπάρξουν υπογειοποιήσεις και επίσης χρόνο με τον χρόνο, ό,τι δημιουργείται ή ό,τι επανασχεδιάζεται να υπογειοποιείται”.

Διευθυντής ΔΕΔΔΗΕ Σύρου: Ανάφλεξη στην κορυφή του στύλου

Αναφορικά με το σοβαρό περιστατικό που καταγράφηκε χθες, μίλησε και ο Διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Σύρου, Νίκος Ραγκούσης. Ο ίδιος διευκρίνισε με σαφήνεια τι συνέβη, θέτοντας τα πράγματα στη σωστή βάση τους.

“Έπεσε αυτή η κατασκευή. Δεν είχε μετασχηματιστή. Ήταν απλώς αποζευκτικός μηχανισμός, ένας μονοπολικός αποζεύκτης. Ήταν η τομή των γραμμών εκεί. Με τον αέρα και με τη λασποβροχή που έριξε χθες και προχθές, δημιουργήθηκε αυτό το φαινόμενο, πήρε ανάφλεξη η κορυφή του στύλου και κόπηκε και γι αυτό και έπεσε. Πήγε άμεσα η Πυροσβεστική και το συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ στο σημείο” τόνισε ο ίδιος, μιλώντας και για τη σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης των γύρω περιοχών. “Σταδιακά δίνουμε ρεύμα στις γραμμές και προχωρήσαμε σε αντικατάσταση της κολώνας” ανέφερε, ενώ ακολούθως τοποθετήθηκε για την αναγκαιότητα υπογειοποίησης των δικτύων στη Σύρο, αλλά και σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων.

“Ήδη έχουμε μελέτες στο Ταμείο Ανάκαμψης για μεγάλα τμήματα και της Ερμούπολης και άλλων νησιών. Από τον Δήμο περιμένουμε προτάσεις και είμαστε στη διάθεση του Δήμου ώστε τα έργα να προχωρούν 50-50 στο θέμα της δαπάνης, του κόστους και να κάνουμε υπογειοποιήσεις.

Αυτά τα δηλωμένα έργα είναι στη Λαλακιά, ένα τμήμα στην Ηρώων Πολυτεχνείου και στην οδό Ομήρου. Όλα αυτά θα γίνουν άμεσα δηλαδή από το 2023 και μετά” ανέφερε για τις παρεμβάσεις με πρωτοβουλία του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ επανέλαβε την ανάπτυξη συνεργασίας με τον Δήμο.

“Θέλουμε τη συνεργασία όλων των νησιών όχι μόνον της Σύρου. Σίγουρα και η πλευρά του Αγίου Δημητρίου θα μπορούσε να “καλυφθεί” καθώς μιλάμε για ένα πευκόφυτο μέρος” πρόσθεσε, κλείνοντας τις δηλώσεις του.

Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών: Έργο υπογειοποίησης στο ιστορικό κέντρο με 2,5 εκ. ευρώ

Σχετικά με την προσπάθεια του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για την υλοποίηση έργου υπογειοποίησης ύψους 2,5 εκ. ευρώ στο ιστορικό κέντρο μίλησε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής.

Υπενθυμίζεται πως προ μικρού χρονικού διαστήματος είχε εκδοθεί σχετική Υπουργική απόφαση για την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

“Επιταχύνεται η ένταξη έργων στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών. Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα –κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Αξιολόγησης– εντάσσονται προς χρηματοδότηση στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση εκατόν έξι (106) νέα έργα, συνολικού ύψους 389.289.212,71 ευρώ.

Οι πράξεις αφορούν, μεταξύ άλλων: Είκοσι τρία (23) έργα «Αστικής Αναζωογόνησης», συνολικού προϋπολογισμού 169,4 εκατ. ευρώ περίπου, όπως το έργο για την υπογειοποίηση δικτύου φωτισμού ιστορικού τόπου Δ.Ε. Ερμούπολης του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, ύψους 2,59 εκατ. ευρώ” ανέφερε το περιεχόμενο της σχετικής ανακοίνωσης, με αφορμή το οποίο, ο κ. Αληφραγκής πρόσθεσε τα εξής: “Είχαμε κάνει πρόταση για ένταξη σχετικά με την υπογειοποίηση του δικτύου στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Έχει εγκριθεί ήδη από το Υπουργείο Πολιτισμού και υπολογίζουμε μέχρι το τέλος του χρόνου να το έχουμε δημοπρατήσει”.

Σύμφωνα με όσα τόνισε παρακάτω, “Για εμάς τα μεγάλα προβλήματα είναι στο ιστορικό κέντρο. Στα χωριά οι περισσότεροι δρόμοι είναι επαρχιακοί και υποστηρίζονται από τις υποδομές του ΔΕΔΔΗΕ. Σε αυτή τη φάση εμάς μας ενδιαφέρει η υπογειοποίηση στο ιστορικό κέντρο, όπου διαπιστώνονται και οι περισσότερες βλάβες και βέβαια είναι μία περιοχή περισσότερο πυκνοκατοικημένη”.

Συμπλήρωσε ακόμη πως, “Μας ενδιαφέρει η αναβάθμιση και από άποψη αισθητικής για το ιστορικό κέντρο”, υπογραμμίζοντας τέλος πως, “Ελπίζουμε αυτό το έργο και το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου να τα έχουμε δημοπρατήσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Είναι ένα σημαντικό έργο γιατί με αυτό θα υπογειοποιηθούν όλα τα υπέργεια καλώδια του ιστορικού κέντρου”.