Ολοκληρώθηκαν και παραλήφθηκαν από τον Δήμο οι πρώτες εννέα μελέτες, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ

“Κλείνει” η υπόθεση της πυρασφάλειας των σχολείων της Σύρου

Απαντήσεις για εκκρεμότητες και απαραίτητες προμήθειες πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες

Παραλήφθηκαν από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης οι πρώτες εννέα μελέτες για την πυρασφάλεια και πυροπροστασία αντίστοιχου αριθμού σχολικών μονάδων στο νησί, προκειμένου η Δημοτική Αρχή να μεριμνήσει για τις απαραίτητες προμήθειες εξοπλισμού και την τοποθέτησή του στα σχολεία.

Ουσιαστικά με την αξιοποίηση χρηματοδότησης από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προχωρά στην κάλυψη σοβαρών εκκρεμοτήτων σχετικά με την ασφάλεια των μαθητών εντός των σχολείων, αφού σε σχετικές αυτοψίες και ελέγχους κατά το παρελθόν, η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε επισημάνει κενά και ελλείψεις σε μέσα πυροπροστασίας.

Με την ανάθεση της εκπόνησης μελετών για όλα τα σχολεία της Σύρου, ο Δήμος επεδίωξε να “οχυρώσει” τις σχολικές μονάδες, για την ασφάλεια μαθητών κι εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, μελέτες πυροπροστασίας αποκτούν το 1ο Νηπιαγωγείο, το 2ο Νηπιαγωγείο, το 6ο Δημοτικό Σχολείο, το Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας, το Νηπιαγωγείο Άνω Σύρου, το Νηπιαγωγείο Βάρης, το Νηπιαγωγείο Μάννα, το Νηπιαγωγείο Ποσειδωνίας και το Νηπιαγωγείο Φοίνικα.

Ωστόσο, σταδιακά θα πρέπει να καλυφθούν και οι 24 σχολικές μονάδες της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, μιλώντας στην εφημερίδα για το σοβαρό θέμα.

Υπενθυμίζεται πως ο συνολικός προϋπολογισμός που είχε εξασφαλίσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, 24 Μαρτίου του 2020, για την εκπόνηση μελετών πυρασφάλειας και πυροπροστασίας ανήλθε σε 102.801,31 ευρώ.

Μετά από ελέγχους της Πυροσβεστικής

Αξίζει πρωτίστως να αναφερθεί πως το θέμα της πυροπροστασίας των σχολείων της Σύρου και των σοβαρών ελλείψεων είχαν φέρει στο προσκήνιο έλεγχοι και αυτοψίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η “Κοινή Γνώμη”, η Πυροσβεστική είχε διενεργήσει ως όφειλε ελέγχους σε σχολεία τόσο της Πρωτοβάθμιας, όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Μετά από σχετικές διαπιστώσεις είχε ενημερώσει τον Δήμο αλλά και τις Σχολικές Επιτροπές, καθώς όμως και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου, ζητώντας να δρομολογηθούν άμεσα λύσεις.

Χαρακτηριστικά η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε επισημάνει πως τα σχολεία δεν διέθεταν στον απόλυτο βαθμό όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία για την ασφάλεια των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού σε ενδεχόμενο περιστατικό πυρκαγιάς κι ως εκ τούτου, η νέα Δημοτική Αρχή όφειλε να μεριμνήσει για την κάλυψή τους. “Από την πλευρά του Δήμου λήφθηκε απόφαση ώστε να υποβληθεί αίτημα στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ με σκοπό να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για την εκπόνηση των μελετών πυροπροστασίας” είχε αναφέρει η Δημοτική Αρχή προ δύο ετών, γνωστοποιώντας την εξέλιξη της κατοχύρωσης χρηματοδότησης.

Θετική εξέλιξη αλλά και εκκρεμότητες

Eρωτηθείς σχετικά ο Μηνάς Αληφραγκής για την εξέλιξη που αφορά στην ολοκλήρωση της εκπόνησης εννέα μελετών, ανέφερε τα εξής: “Επειδή τα σχολεία δεν είχαν μελέτες πυρασφάλειας, η Δημοτική Αρχή ανέθεσε τη σύνταξή τους για όλα τα σχολεία. Προς το παρόν έχουν εγκριθεί από την Πυροσβεστική οι εννέα μελέτες για συγκεκριμένα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Σύρο”. Εξήγησε παράλληλα βέβαια πως, “Είναι ανεπίτρεπτο σχολικές μονάδες που καθημερινά υποδέχονται και φιλοξενούν μικρά παιδιά να μην έχουν μελέτη πυρασφάλειας”, διευκρινίζοντας πως απομένουν να ολοκληρωθούν κι άλλες μελέτες για άλλες σχολικές μονάδες του νησιού.

“Μένουν κάποιες εκκρεμότητες. Κάποια σχολεία είχαν ορισμένα πράγματα και σταδιακά θα γίνουν όλες οι μελέτες για όλα τα σχολεία” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αγορά εξοπλισμού και μέσων

Αν και η απόκτηση μελετών αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, ωστόσο, το σημαντικότερο είναι η εφαρμογή των κατευθύνσεων του περιεχομένου τους στην πράξη.

Κληθείς σχετικά να ενημερώσει, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος τόνισε τα εξής: “Ήδη η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει κάνει ελέγχους στα σχολεία και μπορώ να πω ότι έχει βρει κάποιες ελάχιστες ελλείψεις, τις οποίες έχουμε ζητήσει ένα τρίμηνο ώστε να τακτοποιήσουμε και να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού θα γίνει κανονικά όπως προβλέπεται από την προμήθεια”.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως, ο όποιος εξοπλισμός πυρασφάλειας θα αγορασθεί βάσει των μελετών. “Αναλόγως των μελετών, θα εξετάσουμε τι λείπει και θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες αγορές. Δεν σημαίνει πως όλα τα σχολεία δεν έχουν καθόλου εξοπλισμό. Ήδη έχουμε κάνει ανάθεση αυτή τη στιγμή ώστε να προχωρήσουμε στην κάλυψη ελλείψεων” δήλωσε, ενώ για την εξασφάλιση των απαραίτητων χρημάτων, συμπλήρωσε πως, “Ναι διαθέτει ο Δήμος τα χρήματα. Εξάλλου είναι τόσο σοβαρό ζήτημα η ασφάλεια των μαθητών μέσα στις σχολικές μονάδες που θα κάναμε τα πάντα ακόμη και να μην είχαμε τα χρήματα, για να τα εξασφαλίσουμε. Είναι προτεραιότητα”.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του για το σοβαρό θέμα, επανέλαβε πως, “Όλα τα τοποθετούμε βάσει νομοθεσίας και υποδείξεων της Πυροσβεστικής. Η Πυροσβεστική ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να κάνει ελέγχους. Αλλά από τη στιγμή που θα προσκομίσουμε τις βεβαιώσεις ότι όντως οι ελλείψεις έχουν αποκατασταθεί, από εκεί και πέρα, ενδεχομένως να κάνουν κάποιον έλεγχο. Είναι θέμα της Πυροσβεστικής. Από την πλευρά μας τακτοποιούμε την εκκρεμότητα ως οφείλαμε να κάνουμε. Αξιοποιήσαμε τα χρήματα από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ”.