Διαγωνισμός με το ποσό των 300 χιλ. ευρώ για εκτεταμένες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένες περιοχές του νησιού από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Νέα προσπάθεια για το έργο οδοποιίας στη Σύρο

Σε νέα διαγωνιστική διαδικασία προχωρά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης σχετικά με το έργο της οδοποιίας με ποσό ύψους 300 χιλ. ευρώ, μετά από την πρώτη άγονη προσπάθεια που υπήρξε προ μηνών, αφού ο πρώτος διαγωνισμός δεν απέδωσε αποτέλεσμα σε επίπεδο ανάληψης έργου από τον μοναδικό μειοδότη.

Η ενεργειακή κρίση και η άνοδος των τιμών στα υλικά έχει προκαλέσει ουσιαστικά “μούδιασμα” ενδιαφέροντος από τις εργολαβικές πλευρές, οι οποίες αν δεν κρίνουν προς το συμφέρον τους ένα έργο, δεν προσεγγίζουν ούτε για την κατάθεση προσφοράς.

Η συγκεκριμένη κατάσταση “γεννά” προβληματισμό αλλά και θέτει “πάγο” σε αρκετά έργα, τα οποία κρίνονται απαραίτητα προς βελτίωση υποδομών της Σύρου.

Τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του νησιού είναι αρκετά και γνωστά και πολλάκις έχουν διατυπωθεί σε αποφάσεις τοπικών Κοινοτήτων.

Από τη μακρά λίστα των αιτημάτων, η Τεχνική Υπηρεσία για το οδικό δίκτυο που ανήκει στον Δήμο, έχει προτάξει συγκεκριμένες ανάγκες τόσο στην περιοχή της Ερμούπολης, όσο και της περιφέρειας της Σύρου.

Σχετικά με το θέμα και τον φόβο για μία ακόμη άκαρπη διαδικασία, την ίδια στιγμή που αρκετά σημεία του οδικού δικτύου επιβάλλεται να αποκατασταθούν, δίνει απαντήσεις ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής.

Τα βασικά σημεία του έργου

Σύμφωνα με την τεχνική μελέτη, θα προωθηθούν συντηρήσεις και αποκαταστάσεις οδοστρωμάτων βάσει απόφασης της εκτελεστικής επιτροπής του Δήμου. Ειδικότερα, θα εκτελεστούν εργασίες, στις παρακάτω οδούς:

1. Ποσειδωνία Αγ. Πέτρος, ασφαλτόστρωση με κλειστού τύπου ασφαλτόμιγμα των οδών Αγίου Πέτρου και Δον Λουκά Φρέρη που οδηγούν στην καθολική εκκλησία “Αγ.Πέτρος” από την πίσω πλευρά. 2. Ποσειδωνία Αγ. Πέτρος, με κλειστού τύπου ασφαλτόμιγμα τμήμα από την μπροστινή μεριά της εκκλησίας “Αγ.Πέτρος”, 3. Ποσειδωνία Αγ. Πέτρος. με άοπλο σκυρόδεμα 15 εκατοστών το τμήμα από την μπροστινή πλευρά της εκκλησίας (καθαίρεση υπάρχοντος σκυροδέματος 115 τ.μ), 4. Ερμούπολη ασφαλτόστρωση με κλειστού τύπου από Πυροσβεστική (Αλ.Παναγούλη) έως και διασταύρωση Νεωρίου (Ν.Μανδηλαρά) ως οδό πρόσβασης στο λιμάνι της Σύρου. 5. Ερμούπολη, Άνω Μάννα, ασφαλτόστρωση - Τμήμα οδού στην περιοχή Γκρίζιανης. 6. Ερμούπολη Άνω Σύρος, ασφαλτόστρωση, τμήματος λεωφόρου Κυπρίων Αγνοουμένων - Αγ.Δημήτριος Δήλι.

Σημειώνεται πως όλες οι εργασίες, θα γίνονται ύστερα από αυτοψίες του επιβλέποντα του έργου με τον ανάδοχο για εντοπισμό της υπάρχουσας κατάστασης και την υπόδειξη επί τόπου των θέσεων που θα γίνουν οι παραπάνω εργασίες. Θα ακολουθεί έγγραφη διαταγή του προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, η οποία θα προσδιορίζει την ακριβή θέση και το είδος κάθε εργασίας. Ο ανάδοχος οφείλει να εκτελέσει εργασίες σε οποιαδήποτε τμήμα του δημοτικού οδικού δικτύου του υποδειχθεί από την διευθύνουσα υπηρεσία.

Κύριες εργασίες

Επιπλέον, στο κομμάτι των κύριων εργασιών, αναφέρονται στην τεχνική μελέτη τα παρακάτω: “Καθαρισμός και μόρφωση πρανών υφιστάμενων ανοικτών τάφρων και ερεισμάτων και σε οριζόντια απόσταση έως και δύο μέτρα από την οριογραμμή του οδοστρώματος, ανεξαρτήτως σχήματος διατομής. Δεν περιλαμβάνεται στο παρόν έργο η διάνοιξη νέων τάφρων, παρά μόνο η αποκατάσταση των πρανών που τυχόν έχουν καταστραφεί. Σε περίπτωση όπου η τάφρος είναι επενδεδυμένη, η αποκατάσταση των πρανών θα γίνεται με την χρήση του σκυροδέματος που προβλέπεται στην παρούσα μελέτη”.

Επίσης, διευκρινίζεται πως όλα τα υλικά που θα ενσωματωθούν και θα χρησιμοποιηθούν στο έργο, πρέπει να είναι άριστης ποιότητας και καινούργια, απαλλαγμένα από κάθε ελάττωμα.
“Πριν από την έναρξη των εργασιών ο ανάδοχος οφείλει να προσκομίσει αποτελέσματα εργαστηριακών δοκιμών από πιστοποιημένο εργαστήριο για κάθε υλικό (...). Πριν από την έναρξη διάστρωσης της ασφάλτου, ο ανάδοχος οφείλει να προσκομίσει μελέτη σύνθεσης ασφάλτου από πιστοποιημένο εργαστήριο, όπως επίσης και εργαστηριακούς ελέγχους του σκυροδέματος σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό τεχνολογίας σκυροδέματος”.

Μηνάς Αληφραγκής: Υπάρχουν επιλογές αν προκύψει άκαρπη διαδικασία

Σχετικά με τη νέα διαγωνιστική διαδικασία και το απευκταίο σενάριο να οδεύσει στο κενό, όπως ουσιαστικά η πρώτη, στην οποία υπήρξε μόνον ένας ανάδοχος με εξαιρετικά μικρό ποσοστό έκπτωσης και δεν ανέλαβε το έργο, μίλησε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Μηνάς Αληφραγκής.

“Αν η διαδικασία βγει δύο φορές άγονη, υπάρχει η επιλογή να κάνεις διαπραγμάτευση και απευθείας ανάθεση. Ας μην έχουμε στο μυαλό μας στο κακό σενάριο” τόνισε αρχικά, προσθέτοντας ακόμη πως, “Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είχε βγει κοντά στις νέες τιμές που “παίζουν” στην αγορά. Δεν έχει μεγάλη απόκλιση από τις νέες τιμές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Οπότε δεν τίθεται τέτοιο θέμα”.

Άφησε μόνον ένα μικρό περιθώριο κατά την εκτίμησή του να μην υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, τονίζοντας σχετικά πως, “Ανάλογα με τους καιρούς που ζούμε και με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί σήμερα και με την ενεργειακή κρίση και την όποια αύξηση τιμών, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Ανησυχούμε αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε. Αν υπάρξει άγονη διαδικασία έχουμε άλλες επιλογές. Ας δούμε πρώρα πώς θα πάει ο δεύτερος διαγωνισμός και αναλόγως προχωράμε”.