Συνέντευξη με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, Γ. Πιταούλη για την πολιτική της Δημοτικής Αρχής στο σοβαρό θέμα των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για την επόμενη χρονιά

Σταθερά δημοτικά τέλη για το 2023 παρά τα οικονομικά βάρη

Παρατηρήσεις και κριτική της μείζονος αντιπολίτευσης από ρεαλιστική σκοπιά

Αμετάβλητα διατηρούνται τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το έτος 2023 στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, μετά από σχετική απόφαση της Δημοτικής Αρχής, η οποία σήμερα εισηγείται σχετικά στην Οικονομική Επιτροπή.

Στη συνέντευξή του στην “Κοινή Γνώμη” ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης έδωσε απαντήσεις σχετικά με τη συγκεκριμένη πολιτική, η οποία συνοδεύεται παράλληλα με μεγάλα βάρη οικονομικά που πρέπει να διαχειριστεί ο Δήμος και τα κυριότερα εξ αυτών αφορούν στο ενεργειακό κόστος και στην εισφορά προς τον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου.

Παράλληλα, στην εφημερίδα τοποθετείται ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξης Αθανασίου, ο οποίος επεξεργαζόμενος τα δεδομένα από ρεαλιστική σκοπιά, σημειώνει πως ο Δήμος θα έπρεπε να έχει εκτιμήσει μία ήπια αύξηση των τελών με φόντο τις αυξημένες υποχρεώσεις απέναντι στον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου.

Και τα δύο πρόσωπα κλήθηκαν να μιλήσουν για το αν η σημερινή κατάσταση θα σημάνει μετάθεση της ευθύνης αύξησης των τελών στην επόμενη θητεία.

Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης

  • Η ψήφιση των δημοτικών τελών για το 2023 είναι μία από τις βασικές υποθέσεις στον Δήμο και ένα θέμα που είχατε επισημάνει πως απασχολεί ιδιαίτερα τη Δημοτική Αρχή, καθώς αυτή τη στιγμή ο Δήμος καλείται να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί σημαντικά οικονομικά βάρη. Αποφασίσατε να υπάρξει αύξηση των τελών για τους δημότες ή όχι;

“Η απόφαση του καθορισμού των δημοτικών τελών αποτελεί μία σημαντική απόφαση η οποία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τα έσοδα του Δήμου από την ανταποδοτική Υπηρεσία Καθαριότητας και είναι και μία από τις σημαντικές αποφάσεις, στις οποίες “πατάει” ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς.

Είναι μία απόφαση που φέτος κατά κάποιο τρόπο μας απασχόλησε ενδεχομένως και λίγο παραπάνω συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη καθώς υπήρχαν δύο βασικοί παράγοντες που διαφοροποιήθηκαν σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν.

Το ένα σημείο που υπήρξε σημαντική μεταβολή και το οποίο αφορά επί της ουσίας όλους τους δημότες, όλους τους Δήμους και προφανώς και τον δικό μας Δήμο είναι η αύξηση του ενεργειακού κόστους που υπήρξε κατακόρυφη μέσα στο 2022 και αύξησε τα αντίστοιχα έξοδα, όπως και η γενικότερη εμφάνιση πληθωριστικών τάσεων που μέσα στη χρονιά ξεπέρασαν το 10% και είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρχει ένα σημαντικό κύμα ακρίβειας που επηρεάζει τα νοικοκυριά και παρομοίως επηρεάζει τους Δήμους και τον δικό μας Δήμο.

Οπότε, είχαμε να αντιπαλέψουμε μία σημαντική αύξηση του κόστους και από την άλλη να δούμε σε ποιον βαθμό, ο Δήμος μας θα μπορέσει να απορροφήσει την αύξηση αυτή του κόστους ή αν θα πρέπει σε έναν βαθμό, να την μετακυλίσει στους δημότες.

Το δεύτερο πρόβλημα που είναι πολλαπλάσιο του πρώτου και αφορά κυρίως τους Δήμους του Ν. Αιγαίου – τουλάχιστον γι αυτούς είναι που έχουμε την πιο άμεση γνώση – αφορά την αύξηση των εισφορών στον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου και όπως καθορίστηκαν σύμφωνα με την απόφαση της γενικής συνέλευσης του Φορέα και οι οποίες είναι σημαντικά υψηλότερες και σε σχέση με ό,τι πλήρωνε επί μία δεκαετία ο Δήμος μας για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί καθώς πρόκειται για στοιχεία δημοσιευμένα και από τα δημοτικά συμβούλια και στο πρόγραμμα Διαύγεια.

Εδώ υπάρχει μία πολύ μεγάλη αύξηση. Την περιμέναμε κατά κάποιο τρόπο και είχαμε συμφωνήσει ως έναν βαθμό για παρεμβάσεις στον χώρο του ΧΥΤΑ και να θυμίσω ότι όσον αφορά στο 2022, υπήρχε και η θετική η δική μας στήριξη σε αυτό το κομμάτι. Όμως από εκεί και μετά από τη στιγμή που και το διαχειριστικό κόστος του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου και το κόστος λειτουργίας του ΧΥΤΑ Σύρου έρχεται και αυξάνεται περαιτέρω και με έναν τρόπο που δεν σέβεται τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, από εκεί και πέρα δεν μπορούσαμε να είμαστε θετικοί. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό το κόστος θα πρέπει να ενσωματωθεί στους προϋπολογισμούς όλων των Δήμων και αντίστοιχα να μετακυληθεί στον βαθμό που δεν μπορεί να απορροφηθεί, στους δημότες”.

  • Άρα, δεν θα αυξήσετε τα δημοτικά τέλη;

“Αυτά είναι δύο πολύ σημαντικά στοιχεία τα οποία είχαμε από τη μία πλευρά και από την άλλη είχαμε αυτό που αντιμετωπίζουν όλα τα νοικοκυριά την αύξηση του κόστους. Πρέπει να πω πως ήδη από την αρχή του έτους και κατά τα προηγούμενα χρόνια αλλά και ιδιαίτερα μέσα στη φετινή χρονιά βλέποντας λίγο πως πηγαίνουν τα πράγματα βλέποντας το ενεργειακό κόστος, προσπαθήσαμε να κάνουμε κάποιες ενέργειες έτσι ώστε να απορροφηθεί ένα μέρος του αυξημένου κόστους. Και πρέπει να πω εδώ ότι με βάση την πρώτη αναμόρφωση που είχε περάσει από το δημοτικό συμβούλιο “τραβήξαμε” κάποια κόστη από την Υπηρεσία Καθαριότητας έτσι ώστε αυτά να μην μετακυληθούν στους δημότες μέσω των δημοτικών τελών. Και αναφέρομαι κυρίως στην προμήθεια του νέου εξοπλισμού για τον δημοτικό ηλεκτροφωτισμό. Οπότε εδώ βλέπουμε ότι το κόστος των νέων φωτιστικών σωμάτων δεν θα επιβάρυνε την ανταποδοτική υπηρεσία αλλά σε βάθος χρόνου θα μπορούσε να υπάρχει μία ενεργειακή εξοικονόμηση από αυτήν την ενέργεια. Σε δεύτερο χρόνο δόθηκε η δυνατότητα από το κράτος, να υποστηριχθεί περαιτέρω η ανταποδοτική υπηρεσία και με ίδιους πόρους του Δήμου και αυτή η δυνατότητα δόθηκε όχι μόνο για το 20222 αλλά και για το 2023.

Αυτή η δυνατότητα είναι τόσο σημαντική για όλους τους Δήμους και δίνει τη δυνατότητα εφόσον επιθυμούν να παρέμβουν και να μειώσουν τη μετακίνηση του όποιου κόστους στους δημότες, εν τούτοις, σημαίνει ότι αυτούς τους πόρους που θα μπορούσαν να τους χρησιμοποιήσουν για άλλη δράση τους, θα πρέπει να τους μεταφέρουν στην ανταποδοτική υπηρεσία.

Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Ωστόσο πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι τίποτα δεν είναι χωρίς κόστος και κάτι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κάποια άλλη δράση, θα υποστηρίξει την υπηρεσία αυτή.

Εν τέλει, συνεκτιμώντας όλα τα οικονομικά δεδομένα που είχαμε διαθέσιμα με βάση τον μήνα κατάρτισης του προϋπολογισμού (Αύγουστος 2022) και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση του Δήμου αποφασίστηκε σε αυτή τη φάση να μην επιβαρυνθούν οι δημότες με κάποια σημαντική αύξηση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για το 2023 θα παραμείνουν σταθερά τα δημοτικά τέλη.”.

  • Η ίδια πολιτική θα υπάρξει και για τις ευάλωτες ομάδες;

“Θα διατηρηθεί και το μειωμένο πλαίσιο που υπήρχε για τα δημοτικά τέλη που αφορούν τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις ευπαθείς ομάδες, καθώς ίδια θα παραμείνουν και όσα αφορούν τις επιχειρήσεις, τα αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία.”.

  • Με βάση τα παραπάνω, τί απαντάτε στην κριτική περί μετάθεσης της ευθύνης της αύξησης τελών στην επόμενη Δημοτική Αρχή;

“Τα συγκεκριμένα θέματα και ιδίως το θέμα του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ και οι αυξήσεις είναι σημαντικές όμως επί της ουσίας και αν δούμε ότι όλοι βλέπουν μία μεγάλη αύξηση στο ενεργειακό κόστος, μπορώ να πω ότι πράγματι υπάρχει αλλά είναι αντιμετωπίσιμη. Όμως όπως έχω πει πολλές φορές, εξ αρχής έχουμε θέσει κάποια ζητήματα που λειτουργούν με τον τρόπο που παίρνει τις αποφάσεις του ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ. Εμείς δεν θέσαμε ζητήματα για τα οποία υπήρξε κεντρική κυβερνητική επιλογή όπως το τέλος ταφής. Η επιλογή όμως του να έχεις αυξημένο διαχειριστικό κόστος κι εν τέλει από εκεί που ο Δήμος το κόστος αυτό το γραφειοκρατικό ήταν μικρότερο σε σχέση με αυτό που μας αναλογεί ως τώρα που λειτουργεί η ενιαία δομή, αυτό δεν είναι αδιάφορο.

Όπως και το γεγονός πως προφανώς πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στον ΧΥΤΑ. Δεν μπορεί αυτό κάποιος να το αρνηθεί. Στη γενική συνέλευση υπήρχαν αναλυτικά όλα τα κόστη που αφορούσαν τα δημοτικά τέλη. Αυτά όμως, δεν λήφθηκαν υπόψιν.

Εν πάση περιπτώσει, αυτό το αυξημένο κόστος εμείς το ενσωματώνουμε στον προϋπολογισμό μας. Όμως λέμε για μία ακόμη φορά πως ούτε ο Δήμος, ούτε οι δημότες μπορούν να το αντέξουν.

Προσωπικά πιστεύω μάλιστα πως κάποιοι Δήμοι δεν θα μπορέσουν να ενσωματώσουν τις εισφορές που έχει καθορίσει η γενική συνέλευση στους προϋπολογισμούς τους.

Κι εδώ δημιουργείται ένα πολύ μεγάλο θέμα το οποίο αφορά προφανώς τη βιωσιμότητα αυτού και επίσης δεν μπορούν να δημιουργούνται Δήμοι δύο ταχυτήτων. Αυτοί που θα πληρώνουν τις εισφορές και αυτοί που δεν θα το πράττουν.

Νομίζω πως όπως έρχονται τα δεδομένα και τα νούμερα, εν τέλει πιστεύω ότι θα δικαιωθούμε. Πιστεύω ότι οι κινήσεις του ΦΟΔΣΑ θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν και οι τιμές αυτές να ανακαθοριστούν για όλους τους Δήμους.”.

  • Επί της ουσίας μεταθέτετε την ευθύνη της αύξησης τελών στην επόμενη Διοίκηση;

“Από τη μία πλευρά υπάρχει η κριτική ότι υπάρχει μία σφιχτή οικονομική διαχείριση και από την άλλη πλευρά λέμε ότι με αυτήν την απόφαση, κατά κάποιο τρόπο μετακυλίεται το κόστος και η ευθύνη της απόφασης της αύξησης των τελών στην επόμενη χρονιά.

Ας είμαστε ξεκάθαροι, από τη μία πλευρά δεν μπορούμε να λέμε ότι είμαστε σφιχτοί στα οικονομικά και από την άλλη να ζητάμε αύξηση τελών.

Επίσης, το θέμα της αύξησης του κόστους λειτουργίας καθαριότητας και του κόστους λειτουργίας του ΧΥΤΑ είναι ένα θέμα που κατά κάποιο τρόπο το βάζουμε εξ αρχής καθώς επί της ουσίας δεν μπορεί πλέον αυτές τις αποφάσεις να τις πάρει μόνο του το Δημοτικό Συμβούλιο. Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει μία γνωμοδοτικού χαρακτήρα απόφαση για τον ΧΥΤΑ. Επί της ουσίας έρχεται ο λογαριασμός στον Δήμο και θα πρέπει αντίστοιχα να δει με ποιον τρόπο αυτό θα το διαχειριστεί και με ποιον τρόπο θα το μεταφέρει αυτό στους δημότες του.

Η οικονομική διαχείριση που έχουμε κάνει ως τώρα μας επιτρέπει την απόφαση να μην πάμε σε αύξηση τελών, όμως, αυτό επί της ουσίας αποτελεί ένα βασικό προεκλογικό διακύβευμα και το οποίο θα πρέπει να τεθεί και από τους υποψήφιους που ενδιαφέρονται να αναλάβουν τη διοίκηση του Δήμου. Υπάρχει μία σημαντική μεταφορά πόρων. Το 2024 ενδεχομένως να είναι δύσκολο εφόσον διατηρηθούν αυτά τα κόστη.”.

  • Αυτή η απόφασή σας να μην αυξήσετε τα τέλη, πρακτικά ποιες άλλες περικοπές θα σημάνει;

“Προσπαθήσαμε τα λειτουργικά κόστη να μείνουν ανεπηρέαστα. Δηλαδή δαπάνες που αφορούν τη λειτουργία της Καθαριότητας, να παραμείνουν σταθερές. Όμως, είπα πως έχουμε προσπαθήσει ο εξοπλισμός που αφορά την καθαριότητα να καλυφθεί από χρηματοδοτήσεις. Δηλαδή να μην επιβαρύνει τα δημοτικά τέλη. Αυτές είναι αποφάσεις σημαντικές που έχουν αποτέλεσμα. Επίσης, το μεγαλύτερο κομμάτι των πόρων που θα κατευθυνθούν προς τη λειτουργία της ανταποδοτικής υπηρεσίας, έτσι όπως έρχεται για το 2022 και το 2023, επί της ουσίας παύει να είναι ανταποδοτική με τις δυνατότητες που έδωσε ο νόμος. Αυτοί οι άλλοι πόροι θα μπορούσαν να πάνε αλλού. Το μεγαλύτερο κομμάτι που μειώνεται αφορά το τεχνικό πρόγραμμα. Αυτό είναι το κύριο κομμάτι που επηρεάζεται. Βέβαια ο Δήμος μας είναι αρκετά ενεργός όσον αφορά τα χρηματοδοτικά προγράμματα. Οπότε το μεγαλύτερο μέρος του τεχνικού προγράμματος έρχεται αντίστοιχα από χρηματοδοτήσεις.

Οπότε στο λειτουργικό κομμάτι της Υπηρεσίας, τα κόστη προβλέφθηκαν. Αν δεν είχαμε τον ΧΥΤΑ, θα μπορούσαμε να κάνουμε κι άλλες επιλογές. Και στον κόσμο που θα μπορούσαμε να απασχολήσουμε ή και να προεκτείνεις ταχύτερα το δίκτυο των υπόγειων κάδων.”.

 

Αλέξης Αθανασίου: Μεσοσταθμική αύξηση τελών και μείγμα οικονομικής πολιτικής

“Με τα προτεινόμενα προς ψήφιση τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού του έτους 2023 ζούμε το θέατρο του παραλόγου. Αναμέναμε από τη Δημοτική Αρχή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και της ευθύνης που έχει απέναντι στον δήμο και τους δημότες και να φέρει προς ψήφιση μείγμα οικονομικής πολιτικής που να περιλαμβάνει μείωση δαπανών στην ανταποδοτική υπηρεσία, ανασχεδιασμό και αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων, μια δικαιότερη ανακατανομή των τελών με ψήφιση παραπάνω συντελεστών όπως επιτρέπει ο νόμος και κάποια μεσοσταθμική αύξηση αυτών, είδαμε μια παρόμοια εισήγηση σε σχέση με την περσινή σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Στο μεταξύ, η ίδια Δημοτική Αρχή δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι η υπηρεσία είναι ελλειμματική μετά την αναμόρφωση του ΚΑ 20 για να μπορέσει να πληρώσει υποχρεώσεις του 2022 στον ειδικό περιφερειακό διαβαθμιδικό ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, με αποτέλεσμα να κηρύξει "στάση πληρωμών" η συγκεκριμένη υπηρεσία από τον Σεπτέμβριο του 2022. Θυμίζουμε ότι εκ του νόμου οι υπηρεσίες ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας μπορούν να χρηματοδοτηθούν μόνο από τα έσοδα της υπηρεσίας αυτής και τα έσοδα της υπηρεσίας μπορούν να χρηματοδοτήσουν μόνο τις δαπάνες ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας και παρ' όλο που δόθηκαν κάποια νομοθετικά "παράθυρα" για δυνατότητα ενίσχυσης της υπηρεσίας αυτής από ΚΑΠ ΠΟΕ, χρήματα από επενδυτικές δαπάνες, χρήματα από "δημιουργική λογιστική", καθώς και χρήματα από χρηματικά υπόλοιπα παρελθόντων ετών, η ανταποδοτική υπηρεσία του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, - αν όλα τα υπόλοιπα πάνε καλά με το σοβαρό θέμα της ενεργειακής κρίσης - θα παρουσιάσει έλλειμμα για το 2023 της τάξης άνω του 1.000.000 ευρώ, πράγμα το οποίο είναι και απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο για τη διαχρονική καλή διαχείριση της υπηρεσίας αυτής, ανεξαρτήτως Δημάρχου και Δημοτικής Αρχής. Καλέσαμε και καλούμε τη Δημοτική Αρχή να πράξει τα δέοντα και να μην περιμένει τη σωτηρία από την κεντρική κυβέρνηση ή από οπουδήποτε αλλού. Αν η έξωθεν οικονομική βοήθεια έρθει, καλώς να έρθει. Αν όχι, το οικονομικό πρόβλημα του Δήμου στην ανταποδοτική υπηρεσία θα συνεχίσει να διογκώνεται και το σοβαρό πολιτικό πρόβλημα της Δημοτικής Αρχής θα φανεί στα δημοτικά τέλη του 2024 τα οποία θα ψηφίσει η ίδια στο τέλος του 2023 για να παραδώσει στην νέα Δημοτική Αρχή την 1/1/2024.”.