Παρουσίαση του τεχνικού προγράμματος για το 2023 στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Ατζέντα συνεχιζόμενων έργων και στρατόπεδο Σύρου

Με το βλέμμα στραμμένο σταθερά στην κάλυψη των προϋποθέσεων που έχει θέσει επί τάπητος το ΤΕΘΑ για την παραχώρηση τμήματος του στρατοπέδου Σύρου προς τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, πορεύεται η Δημοτική Αρχή στο τεχνικό πρόγραμμα του 2023, έχοντας εξασφαλίσει ένα ποσό για απαραίτητες πρώτες παρεμβάσεις σε αυτό.

Ουσιαστικά το εν λόγω έργο αποτελεί και τη νέα προσθήκη στη λίστα των έργων, την οποίαν και αγκαλιάζουν όλες οι παρατάξεις, με φόντο την προσπάθεια ανάπτυξης Πανεπιστημιούπολης στο νησί. Σε συνέχεια των ανωτέρω, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ακολούθησε μία παρουσίαση των έργων που περιλαμβάνει το τεχνικό πρόγραμμα του 2023, με την πλειοψηφία αυτών να αποτελούν συνεχιζόμενα έργα.

Η υπερψήφιση του τεχνικού προγράμματος για το 2023 προέκυψε παράλληλα με την άσκηση κριτικής προς τη Δημοτική Αρχή, καθώς όπως τονίσθηκε η συγκυρία της ενεργειακής κρίσης, των απαιτήσεων του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου και της αύξησης τιμών σε πολλές προμήθειες δεν αφήνει περιθώρια για προγραμματισμό νέων έργων αναπτυξιακής κατεύθυνσης, βάσει του σχεδιασμού και της διαχείρισης που κάνει η Δημοτική Αρχή.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Αλέξης Αθανασίου επεσήμανε πως με εξαίρεση κυρίως το στρατόπεδο και τις διαμορφώσεις στον νέο χώρο στάθμευσης στη Λαλακιά, ουσιαστικά όλα τα έργα συνεχίζονται ενώ για το 2023 δεν υπάρχουν επενδυτικές δαπάνες.

Κριτική άσκηση και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Αιγαίου, Νικόλας Καΐλης, ο οποίος τόνισε πως το τεχνικό πρόγραμμα του 2023 είναι μία λίστα απαραίτητων έργων και έργων που αλλάζουν στη διάρκεια της χρονιάς, ωστόσο, όλα συνεχίζονται και καλώς. Από την πλευρά του όμως παρατήρησε πως οι Δήμοι πανελλαδικά έχουν οδηγηθεί να κάνουν τους κυνηγούς ευρωπαϊκών κονδυλίων για να καταρτίσουν ένα τεχνικό πρόγραμμα και δεν λειτουργούν με βάση τον κοινωνικό ρόλο τους. Για τον ίδιο, παρομοίως και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης δεν έχει περιθώρια επιλογών και αποτελεί ένα γραφείο προγραμματισμού.

Προτεραιότητα η παραχώρηση του στρατοπέδου

Την αισιοδοξία του πως η παραχώρηση του στρατοπέδου και ειδικότερα των συγκεκριμένων στρεμμάτων προς τον Δήμο θα προχωρήσει προσεχώς εξέφρασε ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας, ο οποίος εξήγησε πως η δημοτική πλευρά κυνηγά σταθερά την κάλυψη των προϋποθέσεων που έχει ζητήσει το ΤΕΘΑ.

“Πριν από λίγες ημέρες παραδόθηκε η πρώτη πράξη εφαρμογής στην Τεχνική Υπηρεσία για κάποιες παρατηρήσεις ή διορθώσεις, οι οποίες έγιναν άμεσα. Κι επεστράφησαν πίσω και εντός των ημερών περιμένουμε και τη δεύτερη πράξη εφαρμογής ούτως ώστε ολοκληρωμένα να μπορέσει να κατατεθεί στην Περιφέρεια προς έγκριση. Η Τεχνική Υπηρεσία ήδη έχει συστήσει ομάδα εργασίας για την εκπόνηση της μελέτης που πρέπει να γίνει για τα έργα που έχουμε αναλάβει. Να πω ότι συγχρόνως είχαμε έρθει σε συμφωνία με το ΤΕΘΑ και η Τεχνική Υπηρεσία είχε στείλει έγκαιρα τις προδιαγραφές των τεχνικών έργων που πρέπει να κάνουμε. Οπότε βάσει αυτών των απαιτήσεων του ΤΕΘΑ προχωρά η Τεχνική μας Υπηρεσία ούτως ώστε να μπορέσει το συντομότερο δυνατόν να προχωρήσει σε τεύχη δημοπράτησης και σε δημοπράτηση του έργου” γνωστοποίησε ο ίδιος, λέγοντας παρακάτω πως, “Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε σε μία πολύ καλή φάση ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την παραχώρηση του στρατοπέδου”.

Έργα που ολοκληρώθηκαν

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής έκανε λόγο για απορροφητικότητα της τάξεως του 23% του τεχνικού προγράμματος το τρέχον έτος, σημειώνοντας πως αν δεν είχαν αναβληθεί έργα με ευθύνη εργολάβων, το ποσοστό θα ήταν σε 26%.

Ο ίδιος πραγματοποίησε μία αναλυτική αναφορά σε έργα που ολοκληρώθηκαν. Ειδικότερα, τόνισε τα εξής. “Στη χρονιά που μας πέρασε ολοκληρώθηκαν 20 έργα τα οποία είναι σημαντικά και άλλα λιγότερο σημαντικά όπως είναι η βελτίωση και η αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων 2018-2019, η βελτίωση και αναβάθμιση σχολικών κτιρίων, η επισκευή και συντήρηση δημοτικού οδικού δικτύου χρήσης 2018 – 2019, η συντήρηση του δημοτικού οδικού δικτύου 2020, η βελτίωση εξωτερικών χώρων αμαξοστασίου και οι ενέργειες σωστικών ανασκαφών δημοτικού γυμναστηρίου στη θέση Πευκάκια. Επίσης έχει προχωρήσει η γεωλογική γεωτεχνική μελέτη για το γήπεδο ποδοσφαίρου της Άνω Σύρου και όπως γνωρίζετε έχουμε κάνει ένα αίτημα στο Υπουργείο από το Τμήμα Φυσικών Καταστροφών για επιδότηση. Η μελέτη κλιματισμού της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων των Λυκείων Σύρου, η επισκευή και συντήρηση των υποδομών δημοτικού κοιμητηρίου. Στο κοιμητήριο έχει γίνει μία πολύ καλή δουλειά, έχει αναβαθμιστεί πάρα πολύ. Η υδρογεωτεχνική μελέτη των κοιμητηρίων της Ερμούπολης, η ενεργειακή αναβάθμιση των Λυκείων Σύρου, η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων της Ποσειδωνίας, η ενεργειακή αναβάθμιση των συγκροτημάτων των Λυκείων, η επισκευή και συντήρηση του τοιχίου της οδού Ούλωφ Πάλμε στα Καμίνια, η επισκευή και συντήρηση σχολείων όπως το 2ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης, η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού συγκροτήματος Νοσοκομείου Σύρου, το υποέργο της μελέτης που έχει πάρει την έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού και ελπίζουμε μέχρι το τέλος του χρόνου να τη δημοπρατήσουμε. Επίσης η μελέτη αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχείου, η ενεργειακή αναβάθμιση των Γυμνασίων Σύρου, η επισκευή και συντήρηση του κτιρίου της 6ης ΠΕΔΙΛΣ”.

Αναμονή για το στάδιο των Πευκακίων

Αναλυτική πληροφόρηση παρείχε όσον αφορά το στάδιο των Πευκακίων, σημειώνοντας πως ολοκληρώθηκαν οι σωστικές εργασίες και υπάρχει αναμονή για να εξετάσει ο Δήμος πώς θα προχωρήσει.

“Να σας πω ότι έχει ολοκληρωθεί η σωστική ανασκαφή. Έχει παραδοθεί στην εφορεία αρχαιοτήτων η έκθεση της αρχαιολόγου που είχε αναλάβει τοπικά τις σωστικές ανασκαφές και όπως μίλησα πριν λίγες ημέρες με την αρμόδια υπάλληλο είναι στη σύνταξη της έκθεσης ώστε να πάει μετά στο Τοπικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και να εγκριθεί ή όχι” δήλωσε ο Αντιδήμαρχος, γνωστοποιώντας πως η πληροφόρηση που πήρε ανεπίσημα είναι πως, “ο χώρος που έχουν γίνει ανασκαφές, δηλαδή ο χώρος των κερκίδων, αυτός θα παραμείνει κλειστός. Ενδεχομένως να φύγει και ο τοίχος που περιβάλλει εκείνο το κομμάτι στο να αναδειχθεί εκείνος ο αρχαιολογικός χώρος και το έργο να μπορούσε να γίνει στο υπόλοιπο κομμάτι του σταδίου”.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, αυτό σημαίνει πως, “θα χρειαστούν από την αρχή νέες μελέτες, νέες εγκρίσεις και βέβαια δεν ξέρουμε που βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι χρηματοδοτήσεις από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού”. Γι αυτό το θέμα, πρόσθεσε δε, πως, “Όταν είχε προκύψει το πρόβλημα με το Υπ. Πολιτισμού μας είχαν πει ότι παγώνουν την προγραμματική. Από εκεί και μετά έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος και βέβαια είναι το κομμάτι που θα πρέπει να βάλει και ο Δήμος το 50% του έργου. Με τις ανατιμήσεις και με όλα αυτά τα πράγματα δεν ξέρουμε που θα πάει”.

Έργα σε εξέλιξη

Παρακάτω έγινε αναλυτική παρουσίαση στα έργα που είναι σε εξέλιξη και συνεχίζονται και άρα, περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα του 2023.

Η πληροφόρηση του Μηνά Αληφραγκή ήταν η εξής. “Έχουμε τον μουσειολογικό εξοπλισμό του μόνιμου εκθεσιακού χώρου του Μάνου Ελευθερίου. Ήδη έχουμε παραλάβει το πρώτο παραδοτέο και η σύμβουλος είναι μέσα στους συμβατικούς χρόνους. Οι επισκευές και συντηρήσεις στα σχολικά κτίρια, η β΄ φάση. Έχει ολοκληρωθεί και αυτή. Βελτίωση και αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων, σχολικών κτιρίων. Η αντικατάσταση υγρομόνωσης του Δημαρχείου. Και εδώ έχουμε πρόβλημα με τον ανάδοχο. Ήδη του έχουμε στείλει όχληση και αν δεν απαντήσει μέχρι την επόμενη εβδομάδα, θα του στείλουμε ειδική εντολή, στην οποία αν δεν ανταποκριθεί συνεπάγεται και η έκπτωσή του. Συνεχίζεται η συντήρηση των πλακόστρωτων στην Ερμούπολη, επισκευές και συντηρήσεις του δημοτικού κολυμβητηρίου. Προχωρά και αυτό το έργο και είμαστε στη φάση της σύνταξης του ανακεφαλαιωτικού πίνακα για να προχωρήσουν οι εργασίες. Εργασίες κοινόχρηστων χώρων στις δημοτικές Κοινότητες Άνω Σύρου και Ποσειδωνίας, η μελέτη αποκατάστασης της εξέδρας της πλατείας Μιαούλη. Και εδώ έχει παραδοθεί η μελέτη, έχει ολοκληρωθεί και είναι στο Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να πάρουμε τη σχετική έγκριση. Τα σχέδια φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων ΣΦΗΟ. Έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση στο Υπουργείο για τις τελικές αποφάσεις. Η άρση επικινδυνότητας κτιρίων, ένα έργο σημαντικό γιατί έχουμε πολλά προβλήματα. Έχουν γίνει τοπογραφικές αποτυπώσεις για τις ανάγκες του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (OPEN MALL). Σε αυτό έχουμε κάνει και τα τεύχη δημοπράτησης και του α΄ και του β΄ υποέργου και είναι αυτή τη στιγμή στην αρμόδια Διαχειριστική Αρχή των Αθηνών για να μας δώσει την έγκριση και να πάμε σε δημοπράτηση. Και απ΄ όσο γνωρίζω και ο Εμπορικός Σύλλογος έχει προχωρήσει. Πιστεύω είναι ένα έργο που θα προχωρήσει και καταφέραμε να το σώσουμε.

Εκπόνηση μελετών πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες έχουν προχωρήσει και αυτές. Η στατική ενίσχυση της Α΄ αίθουσας, μετά τις παλινωδίες από τον ανάδοχο, αυτή τη στιγμή προχωρά με εντατικούς ρυθμούς. Πιστεύουμε να γίνει μία καλή δουλειά με πρόσθετες εργασίες από αυτές που προβλέπει η ενίσχυση. Η μελέτη για την κατασκευή και επέκταση του ΧΥΤΑ. Είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε να πάρει την τελική έγκρισή της η ΜΠΕ, ώστε να τα παραδώσουμε όλα στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ προκειμένου να προχωρήσει στην δημοπράτηση του έργου. Το οικόπεδο της Βάρης για το Δημοτικό Σχολείο. Και εδώ έχουμε πρόβλημα με τον εργολάβο. Του έχουμε στείλει ειδική εντολή με δικαστικό κλητήρα και αν δεν ανταποκριθεί θα πάει για έκπτωση. Η ανακατασκευή του τμήματος του Βούρλη. Και εδώ έχουμε κολλήσει. Στις 2 Δεκεμβρίου έχουμε τεχνικό συμβούλιο και κρίνονται οι δύο ενστάσεις που έχει καταθέσει ο ανάδοχος όσον αφορά τον ανακεφαλαιωτικό πίνακα.

Επισκευές και συντηρήσεις σχολείων, οι δράσεις αξιοποίησης της γεωλογικής ιστορίας με σκοπό την ανάπτυξη του γεωτουρισμού στη Σύρο, το γεωμουσείο που προχωρά”.

Δημοπρατημένα ή υπό δημοπράτηση έργα

Τέλος, παρουσιάστηκαν τα δημοπρατημένα έργα και αυτά που είναι σε φάση δημοπράτησης. “Αυτή τη στιγμή έχουμε δημοπρατημένα ή υπό δημοπράτηση έργα τα οποία θα γίνουν μέσα στη νέα χρονιά. Είναι η αναβάθμιση του δημοτικού οδικού δικτύου, έργο που δημοπρατήσαμε ξανά. Οι αναβαθμίσεις πεζοδρομίων και πλακοστρώτων αφορά την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, η μελέτη ανακατασκευής του δημοτικού ακινήτου στην οδό Σουρή, η προσαρμογή των δημοτικών παιδικών και βρεφικών σταθμών στο νέο θεσμικό πλαίσιο. Πήρε παράταση το πρόγραμμα, οπότε μέσα στο 2023 θα πάμε σε εκ νέου δημοπράτηση. Η αναβάθμιση και επισκευή αθλητικών εγκαταστάσεων. Σκοπός μας είναι να φτιάξουμε τουλάχιστον τα δύο γήπεδα τένις. Έχουμε κάνει πρόταση και στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης και για τα άλλα δύο γήπεδα.

Η επισκευή και υγρομόνωση του Βιομηχανικού Μουσείου. Ήδη εκπονείται η μελέτη. Συντηρήσεις κοινόχρηστων χώρων, όπως της οδού Φιλαρέτου που οδηγεί στην Αστυνομία ενώ θα ανακατασκευαστεί και η πλατεία Παπάγου. Προχωράμε με βελτίωση και αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων και σχολικών κτιρίων. Προχωρούμε και με το στρατόπεδο για τη μεταβίβαση τμήματος του στρατοπέδου ΛΓΟΥ Ζαφείρη Αποστόλου. Έχουμε την αντικατάσταση κερκίδων στην Α΄ Αίθουσα του Αθλητικού Κέντρου, εφόσον ολοκληρωθεί το έργο της στατικής ενίσχυσης και την ολοκλήρωση της ενεργειακής αναβάθμισης των Γυμνασίων.

Ακόμη το έργο συντήρησης των τεσσάρων ταφικών μνημείων. Και εδώ έχουμε πάρει τις εγκρίσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού και ο σύμβουλος κάνει τα τεύχη δημοπράτησης ώστε να προχωρήσει τον επόμενο χρόνο η δημοπράτηση.

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει δημοπρατηθεί και το έργο της υπογειοποίησης των καλωδίων, ύψους 2,5 εκ. ευρώ. Έχουμε προβλέψει ποσό για τη διαμόρφωση του οικοπέδου στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου (Λαλακιά) για τη διαμόρφωση parking. Θέλουμε να έχει γίνει μία υποτυπώδης διαμόρφωση μέχρι το Πάσχα. Ελπίζουμε να δημοπρατήσουμε και το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου”.