Προχειρότητα στη διαδικασία ενημέρωσης των πολιτών και αδυναμία κατάθεσης προτάσεων από μέρους τους για το περιεχόμενο της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης

Διαβούλευση “ναυάγιο” για Natura και Απάνω Μεριά

Στη Σύρο ο μελετητής από την πλευρά του Υπ. Περιβάλλοντος

Στη δίνη της απόλυτης αποτυχίας “βυθίστηκε” η διαβούλευση του Υπουργείου Περιβάλλοντος με τους πολίτες της Σύρου σχετικά με την Ειδική Περιβαλλοντική μελέτη για την Απάνω Μεριά και το δίκτυο Natura, αφού η διαδικασία υπήρξε πλήρως ανεπαρκής για ουσιαστικό διάλογο.

Η ακαταλληλότητα της αίθουσας της Παιδικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, που επελέγη από τον Δήμο για την ανάπτυξη της διαβούλευσης (εξαιτίας έλλειψης άλλου δημοτικού χώρου), η αδυναμία ομαλής ροής της προγραμματισμένης τηλεδιάσκεψης, αφού ο χώρος δεν διέθετε την απαραίτητη τεχνική υποδομή, με αποτέλεσμα όσοι ήταν εξ αποστάσεως επί της ουσίας να αποκλείστηκαν, αποτέλεσαν τα βασικά εμπόδια ενημέρωσης και κατάθεσης προτάσεων. Ωστόσο, το ήδη αρνητικό κλίμα στη διαβούλευση δυναμιτίστηκε μετά από την τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη, ο οποίος υποστηρίζοντας πως η πλευρά των μελετητών δεν έκανε πρωτίστως συνάντηση με τις τοπικές Αρχές, τον Δήμαρχο, τον ίδιο αλλά και τους επιστημονικούς φορείς για το τόσο σοβαρό θέμα ώστε να ληφθούν υπόψιν οι προτάσεις τους, έδιωξε τη μελετητική πλευρά. “Καλά είναι να φύγετε και να ξανάρθετε όταν θα είστε προετοιμασμένοι” τόνισε χαρακτηριστικά προς τον μελετητή και Σύμβουλο Περιβάλλοντος, Ηλία Αποστολίδη, σημειώνοντας παράλληλα πως με τα θέματα ιδιοκτησίας δεν παίζει κανένας.

Προηγουμένως ο κ. Αποστολίδης είχε τοποθετηθεί συνοπτικά σχετικά με τη βασική ατζέντα για τις χρήσεις γης στην Απάνω Μεριά και τις αλλαγές που φέρνει η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, εισπράττοντας έντονες αντιδράσεις από μερίδα πολιτών, ειδικότερα για το κομμάτι που απαγορεύει την ανάπτυξη κατοικίας, αλλά επιτρέπει τη δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας έως και 150 κλινών.

Οι δημότες υπερασπίστηκαν την περιουσία τους, λέγοντας πως δεν την εγκαταλείπουν αλλά ούτε θα επιτρέψουν να υποτιμηθεί η αξία της, ενώ αμέσως μετά από την παρέμβαση του κ. Λεονταρίτη αποχώρησαν από την αίθουσα της Παιδικής Βιβλιοθήκης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης”, μετά την αποτυχία της διαβούλευσης, μοναδική θετική εξέλιξη είναι πως ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας προκάλεσε χθες το μεσημέρι άμεσα τηλεδιάσκεψη με όλους τους Δημάρχους των Κυκλάδων ως αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, προκειμένου να συμφωνήσουν στο να ζητηθεί παράταση για τη διαβούλευση. Ο κ. Λειβαδάρας απέσπασε τη σύμφωνη γνώμη και του προέδρου της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, Αντώνη Καμπουράκη, ο οποίος θα στείλει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος αντίστοιχη επιστολή. Την ίδια επιστολή, οι πληροφορίες της εφημερίδας θέλουν να υπογράφει και ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Δέσμευση για ενσωμάτωση προτάσεων από τον μελετητή

Αρχικά ο μελετητής στην προχθεσινή διαδικασία διαβούλευσης διευκρίνισε πως η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη εκπονήθηκε όπως και για όλα τα άλλα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, παρομοίως και για τη Σύρο, μετά από σχετικές αποφάσεις με το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με όσα εξήγησε, η εν λόγω Μελέτη γίνεται για να θεσμοθετηθεί(!) η προστασία στις περιοχές Natura. O ίδιος περιέγραψε τη διαδικασία μέχρι την οριστικοποίηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, τονίζοντας πως υπάρχει περιθώριο να συμπεριληφθούν προτάσεις και γι αυτό έγινε η προχθεσινή διαβούλευση. Μίλησε χαρακτηριστικά για δυνατότητα “διόρθωσης του κειμένου”, ενώ υπογράμμισε πως η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη θα δοθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο θα είναι και η πλευρά που θα λάβει τις αποκλειστικές και τελικές αποφάσεις.

Από την πλευρά του, δεσμεύθηκε μάλιστα πως θα δώσει το κείμενο με τις προτάσεις προς τον Δήμο και τους φορείς μετά τη συμπερίληψή τους, ενώ υποστήριξε πως η μελετητική πλευρά θέλει να λάβει υπόψιν της τις θέσεις των δημοτών, λέγοντας πως, “χωρίς τον κόσμο που ζει εδώ και δραστηριοποιείται (...), δεν μπορεί να γίνει τίποτα”.

“Οποιαδήποτε άποψη είναι σεβαστή και να προσπαθήσουμε να βρούμε μία λύση” ανέφερε, εξηγώντας πως από την πλευρά της μελετητικής ομάδας, έγιναν δύο διαβουλεύσεις με κατοίκους της Απάνω Μεριάς, αλλά με μικρή συμμετοχή.

Πρέπει να σημειωθεί πως για να ισχύσει η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, θα πρέπει να περάσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και να υπογραφεί και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ΠτΔ).

Διευκρινίσεις επί της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης

Αμέσως μετά, ο κ. Αποστολίδης θέλησε να ενημερώσει τους παρευρισκόμενους δημότες σχετικά με όσα προβλέπονται να αλλάξουν με την Ειδική Μελέτη, επί της οποίας όμως επανέλαβε πως πρέπει να κατατεθούν προτάσεις.

Αρχικά σχετικά με το κυνήγι εξήγησε πως η μελετητική πλευρά έβαλε μία ζώνη μεγαλύτερη χωρίς να επιτρέπεται αυτό σε όλη την έκτασή της, ενώ υπενθύμισε πως στην περιοχή της Απάνω Μεριάς υπάρχει ένα καταφύγιο άγριας ζωής. “Υπόσχομαι να το δούμε ξανά” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολίδης, επισημαίνοντας πως θα εξετάσουν αν γίνεται το κυνήγι να είναι ελεύθερο και στην υπόλοιπη ζώνη.

Προέτρεψε μάλιστα τους δημότες να καταθέσουν προτάσεις, ενώ τους ανέφερε ότι υπάρχει η επιλογή να ζητήσουν ακόμη και την κατάργηση του Καταφυγίου Άγριας Ζωής.

Παρακάτω για το κομμάτι των δρόμων, ο μελετητής εξήγησε πως υπάρχει πρόβλημα με το θέμα της πρόσβασης σε ορισμένες κατοικίες, στις προστατευόμενες περιοχές, το οποίο συναρτάται με το γεγονός πως υπάρχουν πολλές αναβαθμίδες. Αυτή η εικόνα μάλιστα, πρόσθεσε πως είναι και εκείνη που καθιστά την Απάνω Μεριά ως ένα τοπίο με ιδιαίτερο κάλλος και αξία. Παρόλα αυτά, ο μελετητής δεσμεύθηκε πως θα αναζητηθεί και θα κατατεθεί λύση.

Σημείο που εστίασε και προκλήθηκαν αντιδράσεις, αποτέλεσε το θέμα της κατοικίας. Σύμφωνα με όσα είπε προβλέπεται η οικοδόμηση ξενοδοχειακών καταλυμάτων μέχρι και 150 κλινών, ενώ δεν προβλέπεται η οικοδόμηση κατοικιών.

“Θέλετε να μας πάρετε τσάμπα την περιουσία” τόνισαν αρκετοί από τους κατοίκους και τους ιδιοκτήτες της Απάνω Μεριάς, διεκδικώντας να μην χάσουν τη γη τους και να μπορούν να έχουν το δικαίωμα να την αξιοποιήσουν.

Από την πλευρά του, ο κ. Αποστολίδης εξήγησε πως στις προτάσεις τους οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να προτείνουν κατοικίες και να πουν ότι δεν επιθυμούν τα μεγάλα τουριστικά καταλύματα.

Ο μελετητής σταμάτησε την ενημέρωσή του σε αυτό το σημείο, καθώς ακολούθησαν ορισμένες παρεμβάσεις από αιρετά μέλη και μέλη της αυτοδιοίκησης.

Παρεμβάσεις

Μεταξύ άλλων, από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, μέλη της, έθεσαν ορισμένες ερωτήσεις και παρατηρήσεις προς τον μελετητή, δίνοντας έμφαση στο θέμα των κατοικιών. Συγκεκριμένα, μίλησαν ο επικεφαλής, Αλέξης Αθανασίου, ο δημοτικός σύμβουλος Νικήτας Γρυπάρης και η Θωμαή Μενδρινού. Στις παρατηρήσεις του μάλιστα, ο κ. Γρυπάρης μίλησε για την αγωνία των κατοίκων και ιδιοκτητών της Απάνω Μεριάς, λέγοντας πως η πολιτεία μεριμνά “ώστε να αναγκαστούν οι πολίτες να πουλήσουν τις περιουσίες τους αντί πινακίου φακής”, προκειμένου να εξυπηρετηθούν μεγάλα συμφέροντα.

Επιπλέον, παρόμοια τοποθέτηση είχε και ο πρόεδρος της Κοινότητας Άνω Σύρου, Πέτρος Ραουζαίος, ενώ από την πλευρά του υπήρξε συγκεκριμένος και ο Αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Λεονταρίτης. Συγκεκριμένα, θέλοντας να ερμηνεύσει την αγανάκτηση των πολιτών που συνδέονται με την Απάνω Μεριά, τόνισε πως αυτή προκύπτει από τη γενικότερη δυσπιστία που έχει προκαλέσει μόνο του το κράτος, από τη διαχείριση σημαντικών υποθέσεων. Ειδικότερα, υπενθυμίζοντας τα θέματα των χορτολιβαδικών κ.α., σημείωσε πως δυστυχώς οι πολίτες καλούνται να υπερασπιστούν τις ιδιοκτησίες τους σε σταθερή βάση, αφού αυτή απειλείται. Ο κ. Λεονταρίτης τόνισε ακόμη πως η προχθεσινή διαδικασία διαβούλευσης ήταν μόνον κατ΄ επίφαση, τονίζοντας πως οι μελετητές, οφείλουν να επανέλθουν σε μία ουσιαστική ανταπόκριση και με ειλικρινή πρόθεση να ακούσουν τους δημότες.

Πρέπει να σημειωθεί πως αρκετοί ήταν οι πολίτες που αντέδρασαν προς τον μελετητή, ενώ ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας, ζήτησε σαφείς διευκρινίσεις από τη μελετητική ομάδα, πριν διαλυθεί η διαβούλευση.

Να ενημερωθούν οι πολίτες

Χθες το πρωί εξέδωσε ανακοίνωση ο Δήμαρχος, τονίζοντας πως δεν θα επιτρέψει να μην κατατεθούν προτάσεις επί της πολυσυζητημένης Μελέτης από το Υπ. Περιβάλλοντος, για τις περιοχές Natura, μετά την αποτυχία της διαβούλευσης.

Αυτούσιο το περιεχόμενό της έχει ως εξής: “Κατόπιν της αδυναμίας ολοκλήρωσης της διαβούλευσης επί της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης της Απάνω Μεριάς, ενημερώνω τους συμπολίτες μου ότι: α. Δεν θα γίνει αποδεκτή καμία αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος, εάν προηγουμένως δεν ενημερωθούν αναλυτικά οι πολίτες και εισακουστούν οι απόψεις τους. β. Δεν θα γίνει αποδεκτό κανενός είδους εκβιαστικό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, καθότι οι τοπικές αρχές και οι πολίτες δεν είχαν ενημερωθεί σε κανένα πιο πρώιμο στάδιο εκπόνησης της μελέτης. Ως Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΔ Κυκλάδων, πρόκειται να συγκαλέσω σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και τους υπόλοιπους Δημάρχους των νησιών των Κυκλάδων, προκειμένου να εξασφαλιστεί επαρκές χρονικό διάστημα για τον σκοπό αυτό. γ. Ο Δήμος, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και δημότες θα καταρτίσει πρόταση, την οποία και θα διαβιβάσει στους μελετητές, προκειμένου να αρθούν οι στρεβλώσεις που προτείνονται με τη μελέτη. Προτεραιότητά μας είναι η προάσπιση με κάθε μέσο των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων και των θιγόμενων συμφερόντων των συμπολιτών μας”.

Σε ανακοίνωση με παρόμοιο περιεχόμενο προχώρησε χθες και ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: “Να δοθεί παράταση στη διαβούλευση του έργου "Εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, Σύνταξη Προεδρικών Διαταγμάτων Προστασίας και Σχεδίων Διαχείρισης για τις Περιοχές του Δικτύου "Natura 2000" σε τμήμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα των Περιφερειακών Ενοτήτων Σύρου, Άνδρου, Τήνου, Μυκόνου, Κέας - Κύθνου και Μήλου, ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης. Με δεδομένο ότι οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες δεν περιορίζονται στον καθορισμό ζωνών προστασίας, μέτρων και στόχων διατήρησης, όπως στο παρελθόν, αλλά επιτελούν ρόλο εργαλείου χωρικού σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο, που θα είναι δεσμευτικός στο μέλλον τόσο για τη Διοίκηση όσο και για τους πολίτες καθώς και για την ανάπτυξη και εγκατάσταση σχεδόν κάθε είδους ανθρωπογενούς δραστηριότητας στον χώρο, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γ. Λεονταρίτης επισημαίνει την αναγκαιότητα να διεξαχθούν ευρύτατες και ουσιαστικές διαβουλεύσεις με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία, καθώς και να δίδονται στους μελετητές ουσιαστικές και σαφείς κατευθύνσεις σε μία σειρά από ουσιώδη θέματα.(...)”.

Ζητούν παράταση στη διαβούλευση μέχρι 30 Απριλίου

Σε επικοινωνία που είχε η εφημερίδα με τον Νίκο Λειβαδάρα, ο ίδιος γνωστοποίησε τις κινήσεις του σχετικά με το δίκαιο αίτημα να δοθεί παράταση στη διαβούλευση προκειμένου να κατατεθούν σαφείς προτάσεις επί του περιεχομένου της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τη Σύρο. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, προκάλεσε άμεσα τηλεδιάσκεψη χθες το μεσημέρι με τους δημάρχους των Κυκλάδων, προκειμένου το αίτημα να φέρει την υπογραφή του ίδιου και του παραρτήματος των Κυκλάδων της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, με φόντο το γεγονός πως κανένας Δήμος δεν είχε το επαρκές χρονικό περιθώριο να εξετάσει την πολυσέλιδη μελέτη και επί αυτής να καταθέσει παρατηρήσεις και προτάσεις.

“Είχα στείλει μία εισήγηση, έγινε αποδεκτή, την υπογράψαμε και φεύγει αμέσως για να σταλεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Με αυτήν την επιστολή ζητάμε παράταση ως και τις 30 Απριλίου” δήλωσε σχετικά στην εφημερίδα, εξηγώντας πως, “ζητάμε παράταση καθώς δεν είναι δυνατόν χωρίς να έχει γίνει διαβούλευση, να γίνει κάτι”.

Ο Νίκος Λειβαδάρας εξήγησε με σαφήνεια πως αυτή η κίνηση υποστηρίχθηκε άμεσα από τον πρόεδρο της ΠΕΔ, Αντώνη Καμπουράκη, αλλά και από τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο.

Το σκεπτικό γύρω από αυτήν είναι να δοθεί παράταση στη διαβούλευση μέχρι και 30 Απριλίου, ώστε οι Δήμοι με τις υπηρεσίες τους, σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς όπως ενδεικτικά τους μηχανικούς, αλλά και κυρίως μετά από συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες της περιοχής, να μπορέσουν να καταθέσουν ξεκάθαρες προτάσεις στον μελετητή.

Σύμφωνα με όσα ξεκαθάρισε ο Νίκος Λειβαδάρας, αναμένεται απάντηση από το Υπουργείο καθώς το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό. Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο Γιώργος Λεονταρίτης.

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ της εφημερίδας, πρέπει να αναφερθεί πως αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου, όπως και η πλευρά του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Κυκλάδων κάνουν σημαντική προετοιμασία για το θέμα.